Viyolonsel

Viyolonsel; diğer adıyla çello, klasik müzikte kullanılan ve orkestraların vazgeçilmezi olan önemli bir çalgı. Viyolanın büyük hali olan viyolonsel çello, insan sesine en yakın sesi veren müzik aleti olarak biliniyor. Çello klasik müzikte önemli müzisyenler tarafından kullanılıyor. Çalması oldukça zor olan viyolonsel, yetenek ve emek istiyor. Perdesiz bir müzik aleti olan çello, perdeli müzik aletlerine kıyasla çok daha zor öğreniliyor. Viyolonsel tür olarak viyola, keman, kontrbas gibi çalgılardan oluşan yaylı çalgılar grubunda yer alıyor. Tenor sesli bir müzik aleti olan viyolonsel dört tele sahip. Görüntü olarak bir kemanı anımsatan çello, boyut olarak kemanlardan çok daha büyük ve çalınış şekli de farklı. Viyolonsel yere konularak çalınabildiği için çalan kişinin oturması gerekiyor. İlk çıktığı yıllarda yani 16. yüzyılda 5 telli olarak çalınan çellonun, genellikle orkestralara ve diğer müzik aletlerine eşlik etmek için kullanıldığı biliniyor. 18. yüzyıl itibariyle ise çello müzik aleti, solo olarak çalınmaya başlamıştır. Viyolonsel çalabilmek için bazı ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. Çello çeşitlerini görüntüleyerek dilediğiniz modeli satın alabilirsiniz. “Viyolonsel ne demek?” sorusuna da Pazarama.com ile yanıt bulabilirsiniz.

Viyolonsel Nedir?

Çello ile aynı anlama gelen viyolonsel, keman ailesine ait bir yaylı çalgıdır. Aynı çalgı için iki farklı sözcük kullanıldığında dolayı “Viyolonsel nedir?” ve “Çello nedir?” soruları beraber cevaplanabilir. Viyolonsel kelimesi, keman ailesinin tenor enstrümanı olan çellonun resmi adı olarak geçiyor. İki şekilde de yazılabilen müzik aleti, solo bir çalgı olarak veya daha büyük bir yaylı çalgılar korosunda kullanılabiliyor. Alçak perdeli enstrümanlardan biri olan çello, dik bastan sonra ikinci sırada geliyor. Yaylı bir çalgı olan viyolonsel, müzik notasyonunda hem tenor nota anahtarını hemde bas nota anahtarını okuyabiliyor. Viyolonsel müzik aleti, luthier ismi verilen zanaatkarlar tarafından yapılıyor. İlk olarak 16. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkan çello, bas keman olarak bilinen daha eski bir enstrümandan türetiliyor. Viyolonsel kadın vücudunu andırıyor.

 

Viyolonsel Özellikleri

Klasik müzikte önemli bir yere sahip olan viyolonsel enstrümanı, orkestraya ve diğer müzik aletlerine eşlik ederken kullanılabiliyor. Ayrıca çello solo olarak yani tek başına da çalınabiliyor. Çeşit olarak viyola, keman, kontrbas gibi çalgılardan oluşan yaylı çalgılar grubuna giren viyolonselde 4 adet tel bulunuyor. Çalınma şekli ve görüntüsü kemana benzeyen viyolonsel, kemandan kat ve kat daha büyük. Aynı zamanda viyolonsel, çalınma şekli ve görüntü olarak viyolanın daha büyük hali olarak ifade ediliyor. Çellonun alt kısmı yere konularak çalınabiliyor. Bu nedenle çelloyu çalan müzisyenin çalma anında oturması gerekiyor. İnsan sesine en yakın müzik aleti olarak bilinen viyolonsel, çello teli ve çello yayı yardımıyla çalınabiliyor. Çello teli ve çello yayının birçok farklı çeşidi bulunuyor. Markasına, sağlamlığına, kalitesine, özelliklerine göre çello teli ve çello yayı çeşitlilik gösteriyor. Çello çalabilmek için çello teli ve çello yayı dışında bazı ekipmanlara da ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan biri olan akort aleti, müzik aletinden çıkarılan seslerin ve notaların doğru olup olmadığını teyit etmede işe yarıyor.

Viyolonsel Çeşitleri

Viyolonsel çeşitleri farklı boyutlarda ve malzemelerde üretilebiliyor. Büyük ve küçük boyutlarda tasarlanan çello çeşitlerinin telleri de farklılaşabiliyor. Viyolonseller genellikle abanoz, ıhlamur ağacı, akçaağaç, ladin, kavak ve söğüt gibi ağaçlardan yapılıyor. Bunların dışında lamine ahşaptan yapılan çellolar da mevcut. Viyolonsel genellikle yan kısmıyla beraber üst kısmında farklı ağaçlar kullanılarak üretiliyor. Çello boyutlarına göre isimlendiriliyor. Viyolonsel boyutları ve çeşitleri aşağıda sıralanıyor.

-        Tam boy büyük çello, 4/4 olarak isimlendirilen en büyük boy viyolonsel ve 4 tele sahip. Genellikle 48 inç yüksekliğinde olan çello, çellistler tarafından tercih ediliyor.

-        Akustik viyolonseller elektrik prizine takılmadan çalınabilen çeşidi ifade ediyor. ¼ ve 4/4 çello gibi tam boy veya küçük ölçel arası boyutlara sahip orkestralarda akustik çellolar değerlendirilebiliyor.

-        Elektrikli viyolonseller elektrik prizine takılarak çalıştırılıyor. Bu çello çeşidi genellikle daha dolgun ve daha yüksek bir ses üretiyor. Ev tipi çalışmalara uygun olan elektrikli viyolonsel stüdyo kulaklığı ile dinlenebiliyor.

-        Küçük ölçekli viyolonseller arasında; ⅞, ¾, ½, ¼, ⅛ ve 1/10 boyutlu olanlar sayılabiliyor.

-        Tam boyutlu olan karbon fiber çello viyolonsel, çok sağlam bir malzemeden tasarlandığı için korniş içermiyor.

Viyolonsel Nasıl Çalınır?

Viyolonsel çalabilmek için azim, yetenek ve sabır gerekiyor. Çello ve çello malzemeleri satın alınarak bir kursa başlayarak müzik aletini çalmayı öğrenebilirsiniz. Viyolonsel genellikle klasik müzikte, orkestra ve diğer müzik aletlerine eşlik ederken veya solo şeklinde çalınıyor. Büyük bir müzik aleti olduğu için çellonun yere konularak çalınması mümkün oluyor. Yere konulan viyolonselin arkasına çello virtüözü geçiyor ve oturuyor. Müzisyen çello yayı ile beraber gerekli yerlere parmağıyla baskı uygulayarak ve yayı doğru şekilde tellerde gezdirerek istenen sesleri çıkarabiliyor.

Viyolonsel Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru çello seçimi, kullanım rahatlığı ve yüksek verim sağlayabilmesi için önem arz ediyor. Bu nedenle viyolonsel satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Viyolonsel enstrümanı tipik olarak klasik veya senfonik müzik çalmak için ayrılmış olsa da bazı metal grupları enstrümanın sesini elektriklendirmek için yardımcı aksesuar ekleyerek kullanabiliyor. Ancak çeşidi fark etmeksizin “Viyolonsel satın alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtı aşağıda sıralanıyor.

-        Çello enstrüman telleri naylon ve çelik olmak üzere iki farklı türden oluşuyor. Naylon teller esnek ve kopmaya dirençli iken, çelik teller daha yüksek ses üretiyor. Bu şekilde başlangıçta ayrı ileri seviyede ayrı bir tel tercih edilebiliyor.

-        Viyolonselin üst kısmının ladin ağacından yapılması ve daha fazla görsellik ve sağlamlık için yanlarda, boyunda ve sırtta akçaağaç kullanılması oldukça önemli. Her ağacın özelliği birbirinden farklı oluyor. Kaliteli ve sağlam ağaçlardan üretilen viyolonsellerin tercih edilmesi öneriliyor.

-        Ağaç, karbon fiber ve fiberglastan yapılan viyolonsel yayları, kalite olarak farklılaşıyor. Ancak ses üretimi tellere bağlı olduğu için rahat kavranabilen bir yay seçilmesi tavsiye ediliyor.

-        Farklı boyutlarda üretilen viyolonseller çellistler tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu nedenle viyolonsel seçiminde kullanıcıların rahatça kavrayabileceği ve çalarken rahatsızlık duymayacağı bir modeli tercih etmesi öneriliyor.

-        Viyolonsele uygun aksesuarlar seçilmesi gerekiyor. Bu aksesuarlar arasında; dolgulu taşıma çantaları, standlar, uç pimleri sayılabiliyor.

-        Klasik ahşapların yanı sıra renkli ya da beyaz renginde çellolar da üretiliyor. Kullanıcılar kendi zevklerine hitap eden renkteki viyolonseli tercih edebiliyor.

Viyolonsel Fiyatları

Viyolonsel fiyatları malzemesine, tellerine, boyutuna, markasına, pimlerine ve renklerine göre değişiklik gösteriyor. Pazarama.com ile viyolonsel çeşitlerine ulaşarak fiyat ve özellik karşılaştırması yapabilirsiniz. En az ve en çok şekilde fiyat filtrelemesi yaparak kendi bütçenize uygun bir çello enstrümanına ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda marka, model, renk, boyut gibi viyolonselin farklı özellikleri için de filtreleme özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Bu şekilde aradığınız müzik aletine daha kısa sürede ulaşarak zaman kazanabilirsiniz. Online alışverişe özel sunulan cazip fiyatları değerlendirerek viyolonsel için ayırdığınız bütçeden tasarruf edebilirsiniz. Artan bütçenizi ise viyolonsel ekipmanları için değerlendirebilirsiniz.