Kategori Viyola
Varsayılan
    Toplam 20 / 74 ürün

    Viyola

    Oldukça yaygın bir şekilde kullanılan yaylı çalgıların ilk üyesi keman iken bu enstrümana olan benzerliği ile dikkat çeken viyolanın ikinci sırada yer aldığını söylemek mümkündür. Yaylı çalgılar topluluğunda yer alan başlıca enstrüman çeşitleri arasında; keman ve viyolanın yanı sıra çello ve kontrbas da bulunmaktadır. Bu çalgı türleri genellikle 4 tele sahip olmaları ile bilinirken sadece kontrbasın 5 telden oluşan ve diğerlerinden ayrılan çeşitleri mevcuttur. Bu 5 telli çalgı çeşidi genellikle senfoni orkestralarında kullanılmaktadır. Viyola kemana benzer bir yapıya sahip olması ile dikkat çekse de kemandan daha büyük boyutlardadır. Yaylı çalgılar grubunda keman ile çello arasında yer aldığını söylemek mümkündür. Bilinen bir diğer adı Alto olan viyola enstrümanının gövde uzunluğu 41 cm ile 45 cm arasında olmaktadır. Uzun bir gövdeye sahip olan viyolada 4 tel bulunmakta ve bu müzik aletinin akort edilmesi tam beşli aralıklar ile sağlanmaktadır.  Viyolanın notaları akort edilirken do, sol, re, la şeklinde yapılırken, üçüncü çizgi do anahtarı ile yazılması gerekmektedir. Bu çalgı kemana sadece teknik anlamda değil aynı zamanda ses elde etme yöntemi açısından da oldukça benzerlik göstermektedir. Ancak viyolanın ses renginin; daha can alıcı, derin ve koyu olduğu bilinmektedir. Bu müzik aletinden ses elde edebilmek için parmak ve yay tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. 4 telden meydana gelen viyolanın her telinin kendine has bir tınısı ve kişiliği olduğu kabul edilmektedir. La teli ılımlı ve tatlı seslerin çıkmasını sağlarken, re telinden gösterişsiz ancak yumuşak seslerin çıkarılabilmesi mümkün olmaktadır. Zengin tınıları duyabilmek için ise sol telinin kullanılması gerekmektedir. Viyolanın en altında yer alan do teli özgün ses rengi ile ön plana çıkmaktadır. Bu enstrümandan çıkan sesler derinliğe sahip olabildiği gibi hüzün ve sevdanın anlatılmak istendiği durumların aktarılabilmesinde oldukça etkilidir. Mükemmel geçişlere imkân veren yapısı sayesinde; korkutucu bir çığlık sesinden oldukça çabuk bir şekilde tatlı bir tınıya geçiş yapabilen viyola üstün özellikleri sebebi ile orkestralarda armoni eşliğinin orta partilerinin seslendirilmesi durumlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Yapısal olarak kemandan daha kalın olan viyola çellodan ise daha ince olmaktadır. Boy ölçüsü değişkenlik gösterebilen viyolanın kısa ebatlara sahip olan çeşitleri genellikle amatörler tarafından tercih edilirken uzun boylu olanları ise profesyonel olan kişilerce icra edilmektedir.

    Viyola çeşitlerini inceleyerek seviyenize uygun olan modelleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için Pazarama.com adresini ziyaret ederek güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

    Viyola Nasıl Çalınır?

    Yaylı çalgılar grubunda yer alan müzik aletlerinden keman ve viyola hem teknik hem de ses benzerliği nedeni ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Viyola ve viyolonsel de isimleri açısından benzerlik göstermektedir. Ancak görünüm olarak birbirlerinden farklıdırlar. Viyolonsel daha büyük bir yapıya sahiptir ve bilinen diğer adı çellodur. Bu çalgı grubunda yer alan enstrümanlardan istenen sesin çıkarılabilmesi; yayın telleri titreştirmesi sonucunda gerçekleşmektedir. Müzik aletlerinde yer alan tellerin kontrolü genellikle sol ile yapılırken, sağ ile de yayın kontrolü sağlanmaktadır. İstenilen sese ulaşabilmek için tellerin üzerindeki basıncın; parmaklar ve yay ile değiştirilmesi gerekmektedir. Viyolada yer alan klavyenin üstünde bir perde bulunmadığı için özellikle bağlama ya da gitara nazaran öğrenilmesi biraz daha zor olabilmektedir. Viyolayı doğru bir şekilde çalabilmek istiyorsanız solfej eğitiminin gerekli olduğunu bilmelisiniz. Bu müzik aletinden ses çıkarabilmek için yardım alınan alete; müzik dilinde arşe olarak adlandırılan yay adı verilmektedir.

    Arşenin üretimi sırasında sert yapıya sahip olan ağaç türlerinin kullanımı tercih edilmektedir. Uzunluk olarak 70 cm ile 75 cm arasında değişkenlik gösterebilen arşenin tutuş şekli de icra edildiği yaylı müzik aletine göre farklı olabilmektedir. Viyoladan doğru sesleri çıkarabilmek ve yayı düzgün bir şekilde kullanabilmek için bu konuda yeterli donanıma ve bilgiye sahip olan uzman kişilerden ders alınması gerekmektedir. Bu enstrümanı rahat çalabilmek için düzgün bir pozisyonda tutmaya özen göstermelisiniz. İcra edilirken kemandaki gibi omuz ve çene arasına sıkıştırılan viyolanın alt tarafında yastık adı verilen aparatın takılı olması gerekmektedir. Ayrıca icra ederken kişiye rahatlık sağlaması adına gövde kısmının üst tarafında çenelik olması da ayrıntılar arasında yer almaktadır. Ancak kullanılan çeneliğin kişiye uygun bir yapıda olması önemlidir. Müzik aletinin yastık ile beraber omuza yaslanması ve başın o tarafa döndürülerek çeneliğe oturtulması gerekmektedir. Çeneliğin kullanımı sırasında hem duruşunuzun hem de tutuşunuzun rahat olabilmesi adına yanağınızın çenelik üzerine yatırılmaması önemli noktalardan bir tanesidir. Bu pozisyonun ayarlanmasını durumunda viyola, omuz ile çene arasına sıkıştırılmalı ve yere 45 derecelik bir açı oluşturacak şekilde tutulmalıdır. Sap kısmının yere paralel olacak biçimde tutulması sayesinde gereken doğru tutuş pozisyonu da sağlanmış olacaktır. Bu pozisyon ayarlandıktan sonra elinizi müzik aletinin sap kısmına yerleştirmeniz gerekmektedir.

    Viyolayı icra ederken başparmağın sap üzerindeki pozisyonunun doğru olması istenilen seslerin çıkarılabilmesi için önemlidir. Ayrıca parmakların tellere rahat bir şekilde basabilmesi için çok aşağıda değil yukarıda olacak şekilde konumlandırılması aynı zamanda da baş parmağı sapın arka tarafına dayanmış olması gerekmektedir. Diğer parmakların yerleşiminde ise tellere dik basılabilecek şekilde pozisyon alınmalıdır. İlgili tutuş pozisyonunun sağlanmasının ardından enstrümanı icra edecek kişi vücudunu dik bir biçimde tutmalıdır. Viyolayı doğru şekilde tutabilmek ve vücudun duruş şeklini daha rahat kontrol edebilmek için icra ederken ya da pratik yaparken ayna karşısında deneme yapmanız yararlı olacaktır. Gereken duruş ve tutuş pozisyonları ayarlandıktan sonra diğer eliniz ile arşeyi tutmanız gerekmektedir. Arşeyi tellere sürttükten sonra tellerde meydana gelen titreşimler sonucunda enstrümandan ses çıkacaktır. Viyolanın sapı üzerinde perde bulunmaması nedeni ile sapta yer alan nota yerlerinin ezberlenmesi çalma sırasında önem arz eden konular arasında yer almaktadır. Nota değerinin oluşturulabilmesi için viyolanın sapına yerleştirilen parmaklar ile tellerin ilgili bölümlerine dik bir şekilde basılması gerekmektedir. İstenilen uzunlukta ses çıkarılması; parmak uçlarının yardımı ile tellere basarken aynı anda diğer elde bulunan arşe ile de tellere ileri geri olacak şekilde sürtme hamleleri yapılması ile sağlanabilmektedir. Yayı kavrarken başparmağın yayda yer alan saçlar ile deri kısım arasında konumlandırılması gereklidir. Bu esnada ise parmağın fazla ileri ya da geri hareket etmemesi önemlidir. Arşenin çekilmesi gereken durumlarda ise üst kol sabit dururken alt kol hareket etmelidir. Çekme ve tutma esnasında bileğinin rahat hareket etmesi viyolayı icra eden kişiye kolaylık sağlayacaktır.

    Viyola Fiyatları

    Yaylı çalgılar arasında yer alan ve ailenin ikinci üyesi sayılan viyolanın farklı fiyatlar ile kullanıcıların beğenisine sunulduğunu söylemek mümkündür. Müzik aletinin üretimini gerçekleştiren kişiler ya da firmaların üretim sırasında kullandıkları ağaç türleri ve diğer malzemelerin sahip olduğu kalite ürün fiyatına doğrudan etki eden faktörler arasında yer almaktadır.

    Viyola fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilmek ve viyola çeşitlerini inceleyebilmek için ürün çeşitlerine bünyesinde yer veren Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitenin sağladığı avantajlar ile ihtiyacınıza uygun olan ürünleri kolaylıkla bulabilir ve siparişinizi oluşturarak güvenle temin edebilirsiniz.