Kategori Çello
Varsayılan
    Toplam 20 / 177 ürün

    Çello

    16. yüzyılda günümüz şeklini almış olan çello, insan vücuduna benzeyen büyük bir telli çalgı olarak biliniyor. Çello, dört telli ve tenor ses aralığına sahip yaylı çalgı türünde bulunuyor. Aynı zamanda kontrbas ve keman ile benzer ailede yer alıyor. Ses tonları olarak da birbirine benzerlik gösteriyor. Çello boyutlarından ve ses aralığından dolayı, solo gösterilerde ve orkestra içerisinde kullanılıyor. Genel olarak orkestra içerisinde bulunan bas sesleri desteklemek için tercih ediliyor. Ses aralığından dolayı, usta müzisyenler tarafından solo gösterilerde de kullanılabiliyor. Dört telli ve etkileyici ses aralığı sayesinde dinleyicilerin ilgisini çekiyor. Büyüklüğünden dolayı sahneyi rahatlıkla doldurabiliyor, izleyiciler tarafından farklı karşılanmıyor. Solo besteleri nadir olsa da, çello dinlemek kulağa oldukça hoş geliyor. Çello ismi, İtalyanca olan viyolonsel kelimesinden kısaltılıyor. Pazarama.com’da yer alan çello modellerini kolaylıkla inceleyebilir, avantajlı fiyat seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Büyük ve göz alıcı bir çalgı olan viyolonselin özellikleri ve çeşitleri hakkında bilgi verelim.

     

    Çello Özellikleri

    Çello özellikleri üzerinde dururken, öncelikle bölümlerini ele almak gerekiyor. Çello genel olarak; salyangoz, üst eşik, klavye, köprü, f deliği, kuyruk ve pik kısımlarından oluşuyor. Çelloyu yukarıdan aşağıya anlatmak gerekirse, teller salyangoz kısmından takılıyor. Sabitlenen teller, burgu sayesinde akord edilebiliyor. Üst eşik sayesinde tellerin gerginliği ve çelloya teması ayarlanıyor. Üst eşik olmadığı durumda, teller direkt olarak klavyeye temas edeceği için ses oluşmuyor. Üst eşik sayesinde yeterli mesafede bulunan teller, köprü ve fiks ile buluşuyor. Fiks noktası, çello tellerinin bağlandığı en uç nokta oluyor. Çelloyu çalmak isteyen müzisyen, köprü noktasını kullanılıyor. Aynı zamanda köprünün yanında, iki adet f deliği bulunuyor. F deliği, Amati ve Stradivari gibi büyük ustaların üzerinde durduğu bir konu oluyor. Oluşturulan f deliği sayesinde, yaylı çalgıların daha temiz ve hoş sesler ürettiği anlaşılıyor. F deliğinin düzgün yapılmadığı durumlarda, seste sızıntı oluşuyor. Kuyruk kısmı, çello ve pik kısmını birbirine bağlayan parça oluyor. Aynı zamanda pik kısmında oluşabilecek hareketleri enstrümana iletmiyor. Son olarak çellonun en alt kısmında pik yer alıyor. Pik kısmı dayanıklı  ve oldukça ince bir destek oluyor. Müzisyen çellonun ağırlığını taşımamak için pik kısmından yere temas ettiriyor. Pik kısmının inceliği ve yapısı sayesinde, çello sallanmadan rahatça çalınabiliyor. Pik, sivri bir kısım olduğu için her zeminde rahatça kullanılabiliyor. Çelloyu zemine yerleştirdikten sonra, müzisyen bacakları ile çalgıyı sabitleyebiliyor. Çello üretimi yapılırken, ladin ve akçaağaç malzemeleri tercih ediliyor. Malzeme seçimleri, çellonun istenilen esneklikte olmasını ve sesin netliğini sağlıyor. Tellerinin titreşiminin yanı sıra, çello üretiminde kullanılan ahşap malzeme de son derece önemli. Sırt ve yan bölgeler için kavak, söğüt malzemeler de tercih edilebiliyor. Yeni başlayan çellocular için lamine malzemelerin kullanıldığı modeller bulunuyor. Çelloya ilk başlayanların lamine çello seçme sebepleri arasında dayanıklılık yer alıyor. Düşürüldüğü durumlarda, lamine çellolar minimum hasar görüyor. Profesyonel çellolarda, üst ve salyangoz kısımlar el ile yapılıyor. Aynı zamanda üst eşik, çellonun akort edilmesi sırasında çatlamasını önlüyor. Çello bölümleri neler sorusuna cevap bulduktan sonra çeşitleri neler inceleyelim.

     

    Çello Çeşitleri

    Çello çeşitleri, kullanıldığı yere göre farklı özellikler bulunduruyor. Genellikle akustik, elektrikli, karbon fiber türleri biliniyor.  Kavak, akçaağaç, ladin ve söğüt kullanılan el yapımı çellolar da üretiliyor. Solo gösterilerde akustik ve elektrikli çello çeşitleri tercih ediliyor. Ağaç türlerinin kullanıldığı el yapımı çellolar, orkestralar içerisinde yer alıyor. Maliyet ve yapım açısından üretimi zor oluyor. Çello çeşitlerini isimleri altında inceleyelim.

           Karbon Fiber Çello

    Tam boy çellolar ile benzer boyutlara sahip oluyor. Fakat aralarında korniş farkları yer alıyor. Korniş, tam boy çello modellerinde destek amaçlı tercih ediliyor. Çatlamayı engelleyen kornişler, karbon fiber çellolarda tercih edilmiyor. Bunun sebebi karbon fiber malzemenin dayanıklı olmasından kaynaklanıyor. Doygun bir ses aralığına sahip olduğu için karbon fiber çellolar müzisyenler tarafından tercih ediliyor.

           Elektrikli Çello

    Genellikle yüksek ses aralığı için tercih ediliyor. Orkestralar ve solo gösterilerde tercih edilen viyolonsel türü oluyor. Doğrudan kablolar ile hoparlör bağlantısı bulunuyor. Bu sayede müzisyenin elde ettiği sesler, dinleyicilere rahat şekilde ulaşıyor. Normal çellolara göre farklı yapılarda ve büyüklerde üretiliyor.

           Tam Boy Çello

    4/4 yani dört dörtlük olarak da bilinen çellolar oluyor. A, D, G ve C olarak dört dizesi bulunuyor. Sırt ve yan kısımları el ile özel şekillerde üretiliyor. Aynı zamanda cilalanarak parlaklık ve göz alıcılık sağlanıyor.

           Küçük Ölçekli Çello

    Tam boyutlu çellonun özelliklerine sahip küçük versiyonlarda üretilen çellolar da bulunuyor. Küçük ölçekli çellolar, aynı ses aralıklarına ve perdelere sahip oluyor. Keman boyutuna kadar indirilse bile ses aralığı çello olarak kalıyor. Ses perdesinin boyutlara göre değişmemesi f deliği ile elde ediliyor. Bu sayede küçük yaşta çello öğrenmek isteyen kişiler, küçük ölçekli çellolar ile pratik yapabiliyor.

     

    Çello Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?

    Çello satın alırken, kullanım türünü göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kullanılacağı ortama ve akustiğe göre çello seçimi yapılıyor. Solo çello gösterilerinde genellikle elektrikli çellolar tercih ediliyor. Ortamın ses akustiği uygun olmadığı durumlarda, elektrikli çellolar kullanışlı oluyor. Özellikle konser vermek ve kalabalık gruplara dinleti yapmak için kullanılıyor. Çelloya yeni başlayan kullanıcılar için küçük ölçekli çellolar ve lamine çellolar öneriliyor. Küçük yapıları ve sert malzeme seçimlerinden dolayı bu tarz çellolar kullanılıyor. Çello alışverişi yaparken, ürünün satıldığı mağazaya dikkat edebilirsiniz. Mağazanın müzik aletleri konusunda satış yapıyor olmasına dikkat etmeniz gerekebiliyor. Orkestralarda kullanılmak üzere üretilen çellolar, ince ayarlı ve el yapımı oluyor. Satın alma işlemi sırasında üretici imzasına dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda el yapım çellolarda, yapan kişinin özel imzası yer alabiliyor. Böylece ağaç malzemelerle özel işlenmiş çellolar kolayca ayırt edilebiliyor. F deliğinin mükemmel durumda işlenmesine göre çello sesinde değişimler olabiliyor. Çelloyu profesyonel amaçlarla tercih eden kullanıcılar bu özelliklere dikkat ederek alışveriş yapıyor. İlk defa çello alışverişi yapıyorsanız, internet üzerinden ürün yorumlarına göz atabilirsiniz. Ürün yorumları ile çellonun başlangıç, orta veya ileri seviye olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece çello markaları ve ürünleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

     

    Çello Fiyatları

    Çellolar, kullanıldığı malzemelere ve markalarına göre farklı üretim şekillerinde oluyor. El yapımı çello fiyatları, normalde üretilenlere göre farklı fiyatlandırma ölçütlerine sahip durumda. Çevrimiçi alışverişlerde, fiyat filtrelerini kullanmak son derece avantajlı oluyor. Baktığınız çellolar arasında karşılaştırma yaparken, süreyi kısaltıyor. Aynı zamanda istenilen fiyat aralıklarındaki çellolar görüntülenerek, seçim işlemi hızlandırılıyor. Avantajlı çello fiyatları için filtrelerden yardım alabilirsiniz. Bildiğiniz çello markaları arasında hızlı karşılaştırmalar yapabilirsiniz. İnternetten alışveriş yaparken, ürün yorumlarını görebilirsiniz. Mağazalar arasında saatlerce karşılaştırma yapmanıza gerek kalmadan alışverişinizi sonlandırabilirsiniz. Böylece aradığınız amaca uygun çelloları en hızlı şekilde alabilirsiniz. Fiyat karşılaştırma, favorilere ekleme gibi ayrıcalıkları çevrimiçi alışverişlerde kazanabilirsiniz. Ürün yorumları ve puanları sayesinde, seviyenize uygun avantajlı fiyatlardan çello bulabilirsiniz. Çello markalarını, satış yapan mağazaları kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu sayede aldığınız çellodan daha memnun olabilir, uzun süreler boyunca kullanabilirsiniz.