Kategori Nişasta
Varsayılan
    Toplam 20 / 83 ürün

    Nişasta Nedir?

    Nişasta bitkilerden elde edilen bir karbonhidrat türüdür. Bitkilerdeki karbonhidrat sentezi sonucunda açığa çıkmaktadır. Gıda sektörünün hammaddesi sayılmaktadır ve nişasta beyaz, tatsız ve kokusuz bir tozdur. Buğdaylar büyük kazanlarda yıkandıktan sonra kaynatılarak bir miktar güneş altında bekletilir. Buğdaylar bekletildikten sonra el yordamı ile ya da özel dövülme aracı ile dövülerek elde edilirler. Güneş altında süzülen bu sulardan beyaz bir sıvı elde edilir. Bu sıvı nişastanın öz ham halidir. Akabinde bu sıvı özel torbalara boşaltılır ve kesinlikle hiçbir şekilde nem kapmadan bekletilir. Nişasta, toprakta yetişen bitkilerin yapraklarında, açık havada aldıkları karbondioksitle, köklerinin ekili olduğu topraktan aldıkları su ile güneş ışıkları etkileşime girer ve ortaya çıkarlar. Geceleri glikoz haline gelerek suda çözünür, saptan geçerek bitkilerin içine iyice yayılır, akabinde bitkilerin çeşitli yerlerinde yeniden nişastaya dönüşerek birikir. Yapısı ve işlevleriyle birçok araştırmaya ve incelemeye konu olan bu ürün, bitkilerin yaptığı fotosentez sırasında açığa çıkan temel besin ürünüdür. Nişasta çeşitli tahıllardan örneğin mercimek, bezelye ve fasulye gibi bazı baklagillerden özellikle patatesten çıkarılan bir maddedir. Buğday pirinç patates ve mısır başlıca nişasta kaynaklarıdır. Ekmek de buğdaydan hazırlanan bir besindir. Yemeklik bakla, mercimek, bezelye, nohut nişasta bakımından çok zengindir. Bitkilerde nişastanın başlıca işlevi enerji depolamaktır. Sanayi kollarında da kullanılan pek çok farklı nişasta çeşidi olmasının yanında mutfaklarımızda sıkça kullandığımız nişasta çeşitleri esasen dört tanedir. Pirinç nişastası, buğday nişastası, patates nişastası ve mısır nişastası olarak çeşitleri mevcuttur. Tüm nişasta çeşitlerini Pazarama.com’dan güvenle temin edebilirsiniz.

    Nişasta Ne İşe Yarar?

    Nişasta hemen hemen tüm gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Tüm unlu mamullerin olmazsa olmazıdır. Hamur işleri ve tatlılarda undan sonra en çok kullanılan malzemelerden birisidir nişasta. Tüm gıdalarımıza zengin tadının yanı sıra doku da katar. Nişasta içerisinde bulunan tüm hamur işlerinde ağızda dağılan yapısını meydana getirir. Kurabiyelerdeki kum gibi ağızda dağılan yapısını meydana getirir. Sadece gıda sektörü değil tekstil ve tutkal sanayide de geniş kullanım alanı yaratmıştır kendine. Nişasta, puding ve diğer kıvamlı tatlılar gibi gıdalara koyulaştırıcı olarak da katılır. Nişasta yapısı nedeniyle hamur işlerinin ve unlu mamullerin daha uzun süre bayatlamadan dayanmasını sağlar.

    Nişasta sayesinde evde hamurlarınızı daha kolay açabilirsiniz. Baklava hamuru için de mutlaka kullanılan bir üründür. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka tercih edilir. Açılan baklava hamurları çok ince oldukları için birbirlerine yapışma olasılıkları yüksektir. Ama aralarına bir miktar nişasta serpilirse bu hamurların hiçbiri birbirine yapışmayacaktır. Sosların ve çorbalarında yoğunlaştırılmasında yani kalınlaşmasında da nişasta kullanılır. Ayrıca tatlı karışımlarında da tatlı yapısının yumuşak olmasını da sağlar. Sektör dışı olacak bir bilgi paylaşmak gerekir ise birçok sporcu tarafından da hala bugün nişasta el kaymaması için kullanılmaktadır. Nişastanın tutuş özelliği olarak oldukça kaliteli ve oldukça işe yarayan bir tozdur. Hemen hemen herkesin vazgeçemediği illaki bir tuzlu bir tatlı unlu mamülleri vardır. Ya da vazgeçemediği bir tatlı illaki vardır. Bu tatlıları ve kurabiyeleri vazgeçilmez yapan ise içindeki o nefis malzemelerdir. Bunlardan biri de nişastadır. Nişasta her gün evimizde olan ekmekte bile mevcuttur. Sırf bu sebepten bile vazgeçemediğimizi ifade edebiliriz. Hele o nefis sütlü tatlılar kıvamlarını nişasta sayesinde alırlar. Sütlü tatlıların kıvamı tam yerinde olmaz ise tadı da yenebilecek gibi olmaz.

    Tadı ne kadar güzel olursa olsun bir sütlaç kıvamı yerinde olmaz ise yenmez. Bir tuzlu kurabiyenin tadı ne kadar güzel olursa olsun taş gibi olursa yenmez. Ya da tam tersi yumuşacık birbirini tutmayan bir tuzlu kurabiye hiç de lezzetle yenmez. Bir un kurabiyesinin ağızda dağılmayan kıvamı olmazsa ne anlamı kalır ki o kurabiyenin. Nişasta masamızda olan tüm gıdalar için olmazsa olmazdır.

    Nişasta Çeşitleri

    Nişasta çeşitleri aslında çokça olmasına rağmen başlıcaları; pirinç nişastası, buğday nişastası, patates nişastası ve mısır nişastasıdır. Özellikleri ve birbirlerinden farkı aşağıdaki gibidir. Pirinç Nişastası: Nişastaların arasında en beyaz renkli olandır.

    Genellikle yemeklere katılacak olan soslara kıvam vermek, hazır bebek mamalarının içinde olmasının yanında evde yapılacak bebek mamalarının içine de pirinç nişastası kullanılmaktadır. İçerisinde glüten içermeyen tek nişasta Pirinç nişastasıdır. Bu fark diğer nişastalar arasından sıyrılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle glütene alerjisi ya da hassasiyeti olanlar bu nişasta türünü tercih etmektedirler. Buğday Nişastası: Buğday tanesinin ham özünden elde edilen bir çeşittir.

    Daha çok tatlı gıda ürünlerde kullanılmaktadır. Başlıca en çok baklava hamuru için kullanılmaktadır. Sütlü tatlıların ve şerbetli ve veya Şerbetsiz tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılmaktadır. Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarı bir renge sahiptir. Patates Nişastası: Zaten sadece patates bile içerisinde yüksek oranda doğal nişasta içermektedir. Doğal patates nişastası diğer nişasta çeşitlerine göre kıyaslandığında daha geniş granüllü bir içeriğe sahiptir. Gıda alanında özellikle salep üretiminde, unlu tuzlu tatlı gıda mamullerinde, market raflarında bulunan kullanım ömrü uzun hazır poşet çorbalarda, tüm ekmek çeşitlerinin üretiminde ve daha birçok farklı besin maddesinde kullanılır.

    Patates nişastası sütlü ve diğer tatlılara değişik ve lezzetli tatlı bir tat verdiğinden dolayı tuzlu hamur işlerinde, yemek soslarında kullanılmaz. Daha çok lezzet katması amacı ile çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanılır.

    Mısır Nişastası: Mısır nişastası mısırın tanelerinden üretilmektedir. Patates nişastasına göre daha canlı beyaz renge sahiptir. Mısır nişastası daha çok tuzlu hamur işleri tariflerinde veya iki lezzeti birbirine bağlamak amaçlı ihtiyaç duyulan sosların yapımında kullanılır. Kurabiye ve pasta yapımında da en çok tercih edilen nişasta çeşitlerinden olan mısır nişastasıdır. Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz ve daha parlak olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak ve daha beyaz bir görünüm için kullanılır. Bu kadar pasta börek dışında bir de mısır nişastasının kullanıldığı tariflerden biri de patates kızartmasıdır. Kızgın yağa atmadan önce un ve mısır nişastasına buladığınız patates dilimler çok daha çıtır çıtır oluyor. Deneyin ve görün. Mısır nişastası çorbalara kıvam vermek için un yerine daha sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Sebzenin bol olduğu leziz süzme çorbalarda da tam olarak bu amaçla kullanılıyor.

    Nişasta Fiyatları

    Birbirinden güzel tariflerin vazgeçilmez malzemesi olan nişasta ürünleri aynı zamanda ekonomik bütçe dostu ürünlerdir. Herkesin sık sık kullandığı nişasta malzemesi farklı boyutlarının berberinde getirdiği nişasta fiyatları farklarını doğurur. Her markanın ürün fiyatları farklı olabilmektedir. Bununla birlikte her bütçeye uygun olan bu ürünler mutfakların vazgeçilmez kıvam arttırıcıları hatta tek başlarına bile muhteşem tarifler hazırlayabileceğiniz malzemelerdir. Birçok farklı firmanın ürettiği nişasta ürünlerine farklı gramaj ve özellikleri ile ihtiyacınız doğrultusunda sipariş verebilir ve en lezzetli tatlıları ve farklı tarifleri deneyebilirsiniz. Belirtmiş olduğumuz tüm bu nişasta çeşitlerini, pazarama.com adresimizden güvenle seçerek kendiniz, aileniz ve misafirleriniz için unutulmaz tatları ortaya çıkarabilirsiniz.