Bariton
Sanat dalları arasında birçok insan tarafından yoğun ilgi gören çeşitli müzik alanları vardır. Müzik yapmak insanlara huzur veren, eğlendiren ve dinlendiren bir aktivitedir. Bu aktiviteyi yapmak için de çeşitli sesler çıkaran enstrümanlar kullanılır. Vurmalı, telli ve nefesli olarak birbirinden ayrılan müzik aletleri farklı özelliklere sahiptir. Tüm müzik aletleri yetenek ve sıkı çalışma gerektirir. Bu müzik aletleri solo olarak veya birkaç müzik aletinin bir araya gelmesiyle oluşturulan korolar halinde kullanılabilir. Özellikle, üflemeli veya bir diğer adıyla nefesli çalgılar birçok kişi tarafından oldukça sevilmektedir. Bunlardan biri olan bariton da çoğunlukla pirinç ve bakır madeninden üretilen, geniş, konik borulu ve pistonlu bir müzik aletidir. Bunların yanı sıra üflemeli çalgılar arasında en popüler olanıdır. Çıkardığı büyüleyici seslerle ve şık görüntüsüyle pek çok müzik severin beğenisini almıştır. Üflemeli çalgılar içinde en kalın sese sahip müzik aletidir. Genellikle orkestra ve bandolarda kullanılır. Farklı ve güzel bir yapısı vardır. Bariton, uca doğru genişleyerek büyüyen kıvrımlı bir gövdeye sahiptir. Müzik aletinin dış görünüşü çan şeklinde bir kalakla sonlanır. Havanın üflendiği yeri yani ağızlık kısmı huni şeklindedir. Gövdesinde farklı perdelerden sesler çıkaran ve kangal olarak adlandırılan ek borular yer almaktadır. Bu boruları açıp kapatmaya yardımcı olan düzeneğe de piston denilmektedir. Günümüzde birçok ülkelerde kullanılan oldukça çeşitli modelleri vardır. Evrensel olan bu müzik aletinin suzafon adı verilen farklı bir türü de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu müzik aleti de diğerlerinden farklı olarak insan vücudu üzerine sarılan bir formda üretilir. Müzisyenin sol omzu tarafından desteklenen çalgı, diğerlerine göre oldukça kolay taşınmaktadır. Bu taşıma kolaylığı ile de oldukça rahat bir şekilde çalınabilir. Farklı ve şık görüntüsüyle pek çok bandoda ve koroda kullanılmaktadır.
Bariton Fiyatları
Ruhun temel gıdası müziktir. Bu nedenle de çok eski dönemlerden beri insanlar çeşitli icatlarla farklı sesler çıkarmaya çalışmıştır. Bu şekilde de günümüze kadar pek çok farklı müzik aleti ortaya çıkmıştır. Her biri diğerinden daha güzel olan bu enstrümanlar tekli veya grup halinde çalınabilir. Bu çeşitlilik nerede çalındığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Aynı zamanda kişilerin müzik zevki ile de değişiklik gösterebilir. Bir enstrüman üzerinde ustalaşmak oldukça uzun bir süreçtir. Sadece yetenek gerektiriyor gibi görülse de eğitim alarak hemen her enstrümanı çalabilirsiniz. Bilinen müzik aletlerinin dışına çıkmak ve farklı bir müzik aleti çalmak isteyen kişiler için bariton çalgısı, oldukça iyi bir seçenek olabilir. Ayırt edici bariton özellikleri arasında piston sayısı, boyutu, ağırlığı ve seviyesi gelir. Bariton taşımanın zor ve yorucu olduğunu düşünüyorsanız türevi olan bir suzafon çalabilirsiniz. Bariton fiyatları çalgının modeline göre farklılık gösterebilir. Aynı şekilde bariton fiyatları da birçok nedenle değişiklik gösterebilir. Farklı özellikleri, üretim malzemeleri ve markaları nedeniyle ortaya çıkan fiyat farkları olabilir.
Bariton Çeşitleri
Günümüzde kullanılan bariton çalgı seçenekleri çeşitli modellere sahiptir. Gitar ya da keman gibi hemen her yerde kullanılan ve toplumun büyük kısmı tarafından bilinen çalgıların aksine bu enstrümanlar birbirlerinden pek de farklı değildir. Bu durum çalgının kullanım alanlarının diğer enstrümanlar kadar yaygın olmamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle solo performanslar için pek uygun olmayan bu çalgının kullanım alanları ise gitara kıyasla oldukça kısıtlıdır. Genellikle profesyonel kullanım için tercih edilir ve bu yüzden çeşitleri de diğer enstrümanlara göre oldukça kısıtlıdır. Kullanılan enstrümanlar arasında bazı noktalarda görülen bariz farklar ise çeşitli çalgı türlerinin tercih edilmesine imkan tanır. Müzisyenler tarafından en çok kullanılan bariton modelleri ise şu şekilde listelenebilir:
· Klasik kalın gövdeli modellerinin dışında ince bariton seçenekleri
· Orta ve büyük boyutlu enstrüman seçeneklerinin yanında mini bariton seçenekleri
· Üretim ve kaplama malzemelerine göre pirinç ya da bakır alaşımı ve üzeri altın kaplamalı modeller
Müzisyenler tarafından tercih edilen bariton seçenekleri genel olarak bu ürünler etrafında yapılmaktadır. Çalması kolay gibi görünen bu çalgı ile harika sesler çıkarmak mümkündür ancak bu konuda ustalaşmak zaman alır.
Bariton Özellikleri
Üflemeli çalgıların ilk ortaya çıkışı tarihte oldukça eski zamanlara dayanır. Fakat bu çalgıların gelişimi 19. yüzyılda tamamlanmıştır. Bu nedenle de senfoni orkestralarında günümüzdeki yerini almıştır. Bu müzik aletleri, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra daha sık kullanılmaya başlamıştır. Bu nefesli çalgılar, çıkardıkları üstün ses şiddetleriyle hem devlet törenlerinde hem de savaş dönemlerinde birçok insan tarafından yoğun ilgi görmüştür. İnsanlar üzerinde coşku ve heyecanı artıran sesler çıkarmasıyla da bilinmektedir. Bu müzik aletleri, senfoni orkestralarında, bandolarda, caz ve pop orkestralarında ve daha birçok çeşitli alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu şekilde de zaman içinde orkestraların en sevilen parçaları haline gelmişlerdir. Her müzik aleti farklı sesler çıkarmaktadır. Buna bağlı olarak her nefesli enstrümanın da sesi farklıdır. Bariton oldukça kalın bir sese sahiptir. Tasarımı ve çalma tekniği bakımından farklılık gösteren bu sesler hem bariton çalanlar hem de dinleyiciler tarafından oldukça beğenilir. Bariton borularının inceliği ve kalınlığı, çıkarılan sesi doğrudan etkilemektedir. Bu müzik aletlerinde boru kısaldıkça ses tizleşir, boru uzadıkça ses daha bas hale gelir. Bu sayede notaların bir araya gelmesiyle eşsiz bir dinleti ortaya çıkar. Bunların dışında aynı uzunlukta olan, ancak daha kalın boru içerisinde titreşen sesler daha pes çıkar. Şartlar aynıyken daha ince boru içerisinde titreşen sesler ise daha ince olur. Özetlemek gerekirse borunun uzunluğu ve kalınlığı çıkan sesi doğrudan etkilemektedir. Enstrümanın ağızlık bölümünde titreştirilen dudakların gerginliği veya gevşekliği de çıkan sesi etkileyen diğer bir etkendir. Dudak gergin konumdayken daha tiz ses çıkarken, gevşek dudak aracılığıyla titretilen ses daha kalın olmaktadır. Tüm bunlar baz alındığında nefesli çalgıların ağızlığının büyüklüğü, derinliği ve şekli sesin nasıl çıkacağını etkileyen unsurlardır. Bariton çalgısı sıklıkla altın ve bakır renginde üretilen ağır bir müzik aletidir. Boyutları ve piston sayıları da kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
Bariton Hakkında Bilgiler
Bir bariton korna, bir çeşit düşük pirinç enstrümandır. B tuşu aralığında sesler üreterek, yayılan sesi diğer korna türlerinden daha derin ve daha alçak hale getirir. Aleti oluşturan bileşenler şu şekildedir: sarmal borular, valfler, bir çan açıklığı ve bir ağızlık.
Bariton boynuzları pirinç ailesinin bir parçasıdır. Bu nedenle, aletler genellikle farklı uzunluklarda pirinç borulardan oluşur. Bu tüplerin içinde hava farklı seviyelerde titreşir ve bu nedenle enstrümanın açılışında dışarı atıldığında farklı sesler üretir. Bu titreşim, müzisyenin ağızlık üzerinde yaptığı dudak hareketleri ve dış cihazlar tarafından kontrol edilir.
Yapısal olarak, bariton korna, müzisyenin dudakları yerleştirdiği ortalamadan daha büyük bir ağızlığa sahiptir. Ana gövdesi, birkaç kez kendi etrafında sarılarak kornanın toplam uzunluğunun daha küçük görünmesini sağlayan bir silindir şeklindedir. Tüpler, müziğin çıktığı çan adı verilen büyük bir huni ile sonlanır. Çoğu durumda, çan diki gösterir, ancak bazen yanları da gösterebilir. Bariton boynuzları yapısal olarak öfori olarak bilinen başka bir alete benzer, ancak ikinci yapı tipik olarak dört valf içerirken bariton boynuzu üç valf içerir.
Genel olarak, bu korna tarafından düşük bariton sesler üretilir. Bu daha derin sesler, genellikle diğer korna türlerinde bulunan daha yüksek perdeli F tuşunun aksine, enstrümanın B tuşundaki birincil ayarından kaynaklanır. Bir korna üzerindeki perde, boru uzunluğunu ve korna içindeki hava akımını kontrol eden valfler olarak bilinen özel sabitlenmiş cihazlarla elde edilir. Bariton genellikle müzikal ölçekte ikinci en düşük ses olarak kabul edilir.
Bazı gruplar bariton boynuzlarını daha sık kullanır. Enstrüman özellikle Büyük Britanya bölgelerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Brass müzisyenleri içeren birçok orkestralar gibi, liselerde bando armatürü için ortak kullanım alanları arasındadır. Bununla birlikte, birçok bölgede enstrüman popüler olarak kullanılmamaktadır.