Kategori Saksafon
Varsayılan
    Toplam 20 / 46 ürün

    Saksafon

    Saksafon müzik aleti, ilk olarak 1840’lı yıllarda geliştirildi. Şekli genel olarak koni biçiminde ve S harfine benzer olarak üretiliyor. Ağzında yer alan eklenti sayesinde, kullanıcılar farklı sesler çıkarabiliyor. Saksafon, nefesli çalınan müzik aletleri grubu içerisinde yer alıyor. Klarnete benzer özellikler barındırıyor. Saksafonun içerisinde 12 adet delik ve tuş takımı bulunuyor. Aynı zamanda nefesli çalgıların, tek kamaslı ailesinde yer alıyor. Pirinç kullanarak üretildiği için bakır üflemeye sahip çalgılar arasında yer almıyor. Tahta üflemeli enstrüman olarak sayılıyor. Yapısından kaynaklı tek bir ağızlık kısmı ve koni biçiminde oluşan metal aksanla üretiliyor. Aynı zamanda farklı ses tonlarının çıkarılmasını sağlayan saksafon çeşitleri de bulunuyor. Gruplar içerisinde her tona yer verilmese de, toplamda saksafon türleri 12 adet oluyor. Günümüzde saksafon türlerinin genellikle dördüne yer veriliyor. Konser grupları, bandolar ve caz müzik grupları saksafon enstrümanına genellikle ihtiyaç duyuyor. Çıkardığı ses aralığı, bu tarz müzikler içerisinde uyumlu ve büyüleyici hale geliyor. Saksafon genellikle oturularak çalınıyor fakat ayakta da çalınabilen bir enstrüman oluyor. Saksafon askısı sayesinde, boyun bölgesine asılıp ellerle desteklenerek çalınabiliyor. Senfoni orkestraları içerisinde, saksafon mutlaka yer ediniyor. Peki, saksafon türleri neler ve hangi ses  aralıklarının çıkarılmasında kullanılıyor inceleyelim.

     

    Saksafon Çeşitleri

    Saksafon çeşitleri, 12 farklı türden oluşuyor. Senfoni orkestraları içerisinde, 4 saksafon çeşidi sıklıkla kullanılıyor. Saksafon türleri, boyut ve üzerinde bulunan deliklere göre farklı frekans aralığındaki sesleri çıkarıyor. Alto saksafon, genellikle başlangıç düzeyindeki kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Frekans aralığı olarak mi bemol majör gam üzerine kuruluyor. Kompakt yapısı sayesinde, alto saksafonun çalınması ve öğrenilmesi kolaylaşıyor. Tek kamışlı yapıda üretildiği için, az miktarda nefes üflenerek çalınabiliyor. Saksafon çalmaya yeni başlayan kullanıcılar, zorlanmadan ses çıkarabiliyor. Saksafonun temellerini ve önemli noktalarını öğrenmek için ideal bir seçenek oluyor. Yaklaşık olarak 65 santim uzunluğunda tasarlanıyor, basit perdelerden oluşuyor. Alto saksafon notaları, sol anahtarı ile yazılıp besteleniyor. Alto saksafon iyice kavrandıktan sonra diğer türler oldukça rahat şekilde çalınabiliyor. Alto saksafonun hemen üst tonunda, tenor saksafon türü yer alıyor. Özellikle caz müziklerde yerini doğrudan kazanıyor. Si bemol majör tonlarında, ses aralığı ve frenkansı bulunuyor. Bu frekans aralığı, alto ve bariton saksafon arasında konumlanıyor. Alto saksafon türünden daha kalın sesli, fakat kullanım açısından benzerlik gösteriyor. Oktav kalınlığından dolayı, caz müzikler içerisinde daha kullanışlı oluyor. Alto saksafonun hemen altında yer alan, daha ince sesler için soprano saksafon türleri kullanılıyor. Daha tiz seslerin çıkarılması, soprano saksafon ile sağlanıyor. Fakat tiz seslerin çıkarılması için tecrübe ve nefes gücü gerekiyor. Yeni başlayan kullanıcılar için, soprano saksafon türü önerilmiyor. Daha çok uzmanlar tarafından, caz müziklerde ve senfoni orkestralarında tercih ediliyor. En çok kullanılan son tür arasında, bariton saksafonlar yer alıyor. Mi bemol majör tonlarında seslerin çıkarılmasını sağlıyor. Özellikle solo gösterilerde ve solo saksafon konserlerinde kullanılıyor. Kesinlikle uzman kişiler tarafından kullanılması öneriliyor. Ses çıkarması ve uzun süre çalması, diğer saksafon türlerine göre zorlayıcı oluyor. Diğer türlerden daha ağır ve uzun şekillerde üretiliyor. Boyut özelliklerinden dolayı, çok daha geniş perdelere ve seslere yer veriliyor. Omuz ve boyut aparatları ile ayakta çalınabiliyor. Birçok nota ve ses aralığı bariton saksafon sayesinde çıkarılabiliyor. Çoğu ses aralığını çıkarabildiği için R&B ve rock şarkılarında da tercih ediliyor. Oturarak çalınırken, bariton saksafonu rahat taşımak için çeşitli yastık aparatları kullanılabiliyor. Genellikle 5 ve 9 kilo arasında bir kütleye sahip oluyor. Aynı zamanda içerisinde bakır, gümüş ve metal malzemeler kullanılabiliyor. Pirinç ile beraber desteklenerek, güzel kalitede seslerin oluşturulması sağlanıyor. Saksafon tercihi neye göre yapılmalı, alırken nelere dikkat edilmeli açıklayalım.

     

    Saksafon Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?

    Saksafon satın alırken, öncelikle türü belirlemek gerekiyor. Alto ve tenor saksafonlar en çok tercih edilen arasında yer alıyor. Saksafon alışverişi yaparken, almak istenilen saksafonun türüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı saksafon türleri boyut olarak birbirine benzeyebiliyor. Alışveriş yapılan mağaza içerisinde doğru anahtar kelimeleri kullanmak gerekiyor. Alto ve tenor saksafonun en çok tercih edilme sebepleri arasında, kullanım özellikleri yer alıyor. Özellikle ilk başlayanlar için alto saksafonlar kullanışlı oluyor. Ses çıkarması ve uzun süreler boyunca pratik yapması oldukça kolaylaşıyor. Alto saksafon üzerinde uzmanlaştıktan sonra diğer türleri deneyebilirsiniz. Böylece saksafona olan ilginiz azalmadan, diğer türleri de çalabilir hale gelebilirsiniz. Saksafon hakkında tecrübelendikten sonra tenor saksafonlar kullanışlı hale geliyor. Daha çok ses aralığı ve perde seçeneği ile solo gösteriler yapılabiliyor. Saksafonlar konusunda tecrübeliyseniz, alışveriş yapmadan önce ürün yorumlarından yardım alabilirsiniz. Saksafonu kullanmış kişilerin yorumları ile ses kalitesini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda saksafonu satan mağazalardan, ağırlık ve boyut bilgilerini alabilirsiniz. İçerisinde kullanılan malzemeyi de öğrenerek, alışverişleriniz sonlandırabilirsiniz. Tenor saksafon gibi ağır türlerde, omuz ve boyun askılarından yardım alabilirsiniz. Bu tarz yardımcı ekipmanlar sayesinde, saksafonu kolayca ayakta çalabilirsiniz. Oturup çalarken, saksafonun sallanmaması için yardımcı ekipmanlar da üretiliyor. Yastık benzeri malzemeler ile kolay bir saksafon deneyimi yaşayabilirsiniz. Saksafon ekipmanlarını, kolları ağır kaldırmakta zorlanan ve solo gösteri yapacak kişiler tercih ediyor. Saksafon malzemeleri sayesinde solo gösteriler ve uzun süreli çalışmalar yapabilirsiniz. Satın alırken, saksafon taşıma çantası ve diğer yardımcı ekipmanların olup olmadığına bakabilirsiniz. Yardımcı ekipmanlar sayesinde, saksafonu istediğiniz yere götürebilirsiniz. Üretildiği malzemeyi de göz önünde bulundurarak, taşıma yöntemlerini araştırabilirsiniz.

     

    Saksafon Nasıl Temizlenir?

    Saksafon temizliği nasıl yapılır sorusu, kullanıcıların merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Saksafon temizliği yapılırken, son derece hassas davranmak gerekiyor. Doğrudan suyla temas etmesi kesinlikle uygun görülmüyor. Aksi durumlarda, üretildiği malzemeye göre oksitlenme gibi sorunlar yaşanabiliyor. Saksafonun sesinde ve akorlarda sorun oluşabiliyor. Mikrofiber bezler ile hafifçe dış yüzey temizliği yapılabiliyor. Temizleme esnasında herhangi bir kimyasal kullanılması önerilmiyor. Saksafon temizleme seti satın alınarak, özel sıvıların yardımıyla temizlenebiliyor. Aynı zamanda set içerisinde özel yumuşak bezler ve ipler yer alıyor. Temizlik bitiminde, saksafonun iyice kurutulması gerekiyor. Kurutma işlemi için kesinlikle güneş altına bırakılmaması önemli oluyor. Güneş altında kalan saksafonun seslerinde bozulmalar görülüyor.  

     

    Saksafon Fiyatları

    Saksafon fiyatları, üretildiği malzeme ve çıkarabildiği ses aralığına göre değişiklik gösteriyor. Saksafon türleri, birbirinden farklı ağırlık ve boyut özellikleri bulunduruyor. Ağırlık özellikleri ve saksafon şekli sayesinde, farklı ses aralıkları oluşturuluyor. Saksafonun büyüklüğü ve içerisinde kullanılan malzemeler fiyatların belirlenmesini sağlıyor. Avantajlı saksafon fiyatları için çeşitli mağazalar arasında karşılaştırma yapmak gerekiyor. Malzeme ve saksafon türleri göz önünde tutularak, fiyatlar arasında inceleme yapabilirsiniz. Aynı özelliklere sahip, farklı marka saksafonlar bütçeden tasarruf sağlayabiliyor. Pazarama.com ile hızlı şekilde avantajlı fiyatları görebilirsiniz. Avantajlı fiyatları görüntülemek için düşük fiyat filtreleri bulunuyor. Bu tarz filtre ve fiyat sınırlayıcı kullanarak, bütçenize uygun alışverişler yapabilirsiniz. Aynı zamanda filtreler sayesinde zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Özellikle tercih ettiğiniz markadan alışveriş yapmak istiyorsanız, marka filtreleri bulunuyor. Bu sayede sadece o markanın saksafon ürünlerini görebilirsiniz.