Verniknedir sorusuna, genellikle marangozluk veya boya uygulamalarında kullanılan bir boyama gereci şeklinde karşılık veriliyor. Verniğin çeşitli kullanım alanları bulunuyor. Vernik çeşitleri, ahşabın daha uzun süre kullanılmasına olanak sağlıyor. Sürüldüğü malzemeye koruma sağlayan vernik, farklı gramaj seçenekleri ile kullanıcı beğenisine sunuluyor. Kullanımı oldukça kolay olan vernik modelleri, farklı özellikteki sıvıların birleştirilmesi ile elde ediliyor. Vernik yalnızca ahşap yüzeyler için kullanılmıyor. Aynı zamanda, metal ve benzeri ürünlerde de kullanılabiliyor. Fakat verniğin gerçek etkisini gösterebilmesi için, verniğin uygulanacağı alanların boyalı olması önem arz ediyor. Sahip olunan eşyaların daha uzun süreler boyunca kullanılmasını sağlayan vernik, boyanın ilk günkü parlaklığının kalmasına da yardımcı oluyor. Yazının devamını okuyarak, boya ve hobi malzemeleri arasında yer alan vernik modellerini daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Pazarama.com üzerinden farklı özellikteki vernik çeşitlerine ulaşabilir, bütçe dostu bir alışveriş yapabilirsiniz.
Vernik özellikleri arasında ön plana çıkan verniğin yüksek koruyuculuğu oluyor. Bu özelliği sayesinde kimyasal koruma malzemesi olarak da bilinen vernik, farklı bileşenlerin bir araya getirilmesi ile üretiliyor. Verniğin sahip olduğu özellikler sayesinde, yüzeyleri korumak ve yüzeylere daha canlı bir görünüm kazandırmak mümkün hale geliyor. Şeffaf olan vernik, sürüldüğü yüzeylerdeki rengin bozulmasına neden olmuyor. Aksine yüzeyde yer alan renklerin daha parlak gözükmesine yardımcı oluyor. Vernik boyalı yüzeyler üzerine sürülüyor. Çünkü verniğin asıl amacını, boyanın daha uzun ömürlü kullanılabilmesi ve hasar görmemesi oluşturuyor. Kendi içerisinde üçe ayrılan vernik çeşitleri, farklı yüzeyler için ideal kullanım sunuyor. Eşyaların yüzeyine koruyucu şeffaf bir duvar örülmesini sağlayan vernik ile yüzeylere farklı görünümler kazandırmak da mümkün. Vernik modelleri, farklı gramajlara sahip şişeler içerisinde satışa sunuluyor. Böylelikle kişiler kendi ihtiyaçları kadarına eşdeğer olacak ürünü kolaylıkla bulabiliyor. Özellikle dış mekanlarda kullanılacak ürünlerde kullanılan vernik, ahşap eşyaların yağmur veya fazla güneş sebebiyle hasar görmesini engelliyor. Güneş altında kalan ahşap eşyaların renginde belli bir zaman sonra solmalar görülebiliyor. vernik kullanılarak, ahşap üzerinde kullanılan renklerin solması durumunun önüne geçilebiliyor. Dayanıklı yapısı ile ön plana çıkan vernik, dış unsurlara karşı eşyalar üzerinde koruyucu ve görünmez bir bariyer oluşturuyor. Vernikten maksimum verimin alınabilmesi için, doğru yüzeye, doğru vernik modelinin kullanılması gerekiyor.
Vernik çeşitleri, kendi içerisinde üçe ayrılıyor. Vernik çeşitlerinin birbirinden farklılık göstermesi, farklı yüzeyler için ideal özellik taşıyan ürünün seçilebilmesini kolaylaştırıyor. İç mekanda kullanılacak vernik türü ile dış mekanda kullanılacak vernik türü değişkenlik gösteriyor. Vernik çeşitleri temelde, boyanmış yüzeylerin dış etkenlerden korunmasını amaçlıyor. böylelikle boyanan eşyalar, uzun süre ilk günkü canlı ve temiz görünümünü koruyabiliyor. Vernik sürülen eşyalar, kuruma gerçekleştikten sonra rahatlıkla temizlenebiliyor. Aynı zamanda çizilme veya çarpma gibi durumlarda, vernik kısmı koruma sağlayarak bu hasarların yüzeye erişmesine engel oluyor. Vernikler kullanılarak yüzeylere, parlak, mat veya yarı mat bir görünüm kazandırılabiliyor. Üç farklı çeşidi bulunan vernikler şu şekilde listelenebilir;
●Sentetik Vernik
Sentetik vernik, en geç sürede kuruma özelliği taşıyan vernik olarak biliniyor. Bu özelliği sebebiyle daha çok ahşap yüzeylerde kullanımı tercih edilen sentetik vernik, yüksek bir koruma performansı sergiliyor. Yüzeye oldukça iyi şekilde yapışabilen sentetik vernik, dayanıklı ve sağlam yapısı ile ön plana çıkıyor. Sentetik vernik reçineden elde ediliyor. Üretiminde tercih edilen bu materyal, sentetik verniğin neme karşı dayanıklı olmasını da mümkün hale getiriyor. Neme karşı dayanıklı olması, sentetik verniğin ahşap yüzeylerin yanı sıra metal yüzeylerde de kullanılmasına neden oluyor. Özellikle gemi ve teknelerde kullanımı tercih edilen sentetik vernik, geniş bir kullanım alanı sunuyor. Sentetik vernik, tiner kullanılarak inceltilebiliyor. Sentetik vernik kullanılırken, ürünün toz ve kirden uzak kalmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde vernik atılan yüzey üzerinde pürüzlü bir görünüm oluşabiliyor.
●Selüloz Vernik
Selüloz vernik, en çok kullanılan vernik çeşitleri arasında yer alıyor. Adını üretiminde kullanılan bileşenlerden alan selüloz verniğin içeriğinde, çalı, ağaç gibi canlıların hücreleri de yer alıyor. Nitroselüloz ve organik bazlı vernik olan selüloz vernik, selülozik vernik olarak da biliniyor. Kullanımı oldukça kolay olan selüloz vernik, isteğe bağlı olarak tinerle inceltilebiliyor. Geniş kitleler tarafından kullanılan selüloz vernik, oldukça hızlı şekilde kuruyor. Bu sebeple hızlı şekilde bitirilmek istenen işlerde sıklıkla tercih ediliyor. Zamandan tasarruf edilmesine olanak tanıyan selüloz vernik, pek çok eşya üzerinde kullanılabiliyor. Selüloz vernik, birçok farklı yüzeyde etkin bir performans sergileyebiliyor. Taş, duvar, ahşap ve metal gibi yüzeylerde kullanılabilen selüloz vernik, plastik yüzeylerde tercih edilmiyor.
●Poliüretan Vernik
Poliüretan vernik, genellikle mobilyalarda kulanılıyor. Poliüretan vernik modelleri, profesyonel işçiliklerde en çok tercih edilen vernik türünü oluşturuyor. Çünkü poliüretan vernikler, oldukça hızlı şekilde kuruyor. Hızlı kurumasının yanı sıra, poliüretan vernikler, çizilme ve çarpmalara karşı etkin bir koruma performansı sergiliyor. Eşyaların alınan darbelerden dolayı hasar almasını engelleyen poliüretan vernik, farklı iklim şartlarına da uygunluk gösteriyor. Yani poliüretan vernik ile koruma altına alınan bir eşya, dört mevsimde, mevsim koşullarından minimum düzeyde etkilenerek uzun ömürlü bir kullanım şansı sunabiliyor. Küflenmeye karşı da dayanıklılık sağlayan poliüretan vernik, suya ve mantara karşı da oldukça dayanıklı. Mat ve parlak seçenekleri olan poliüretan verniği inceltmek için tiner kullanılabiliyor.
Vernik nasıl uygulanır sorusunun yanıtı merak ediliyor. Verniklerin uygulanma şekli ürün özelliklerine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Uygulanması oldukça kolay olan verniklerin, uygulanışını etkileyen bir diğer faktör ise, yüzeyler oluyor. Ahşap ve metal yüzeylere vernik uygulama yöntemi değişiklik gösteriyor. Bu yüzeylerin farklı özellikler taşımasından kaynaklanıyor. Örneğin, ahşap yüzeylere vernik yapılmadan önce, yüzeyin zımparalanması gerekiyor. Bu sayede daha pürüzsüz bir görünüm elde edilebiliyor. Pürüzsüz yüzeye vernik uygulamak daha kolay olduğu gibi, daha ideal sonuçların da ortaya çıkmasını sağlıyor. Boyalı yüzeylere vernik uygulamadan önce, boyanın kurumasını beklemek gerekiyor. Aksi takdirde istenmeyen bir görüntü ortaya çıkabiliyor. O sebeple yeni boyanmış yüzeylere vernik atmak için bir saat kadar beklemek avantaj sağlıyor.
Vernik alırken dikkat edilmesi gereken bir kaç unsur bulunuyor. Bu unsurlara dikkat edilerek yapılan vernik alışverişi ile ortaya daha ideal sonuçlar çıkartılabiliyor.Vernik alışverişi sırasında önem kazanan ilk maddeyi, vernik atılacak yüzeyin yapısı oluşturuyor. Vernik uygulanacak yüzey ahşap ise, bu durum detaylandırılarak, boyanacak ahşabın türünün de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Eğer doğal olarak suya direnci olan bir ağaç türü boyanacak ise su bazlı bir vernik seçmek gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, boyanacak yüzeyin daha önce işlem görüp görmediği. Vernik bu duruma göre seçilirse, daha etkili ve dayanıklı bir performans sergileyebiliyor.
Vernik fiyatları birçok nedenden ötürü değişkenlik gösterebiliyor. Bu değişkenliklerin sebebini daha iy, anlayabilmek adına vernik özellik ve fiyatları hakkında kısa bir araştırma yapmak yeterli oluyor. Ürünler arası karşılaştırma yapılarak, bütçenize uyacak vernik modelini kısa süre içerisinde keşfedebilirsiniz. Sentetik vernik fiyatları şeklinde yapacağınız aramalar eşliğinde aradığınız özellikleri taşıyan ürüne daha hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.