Tiner
Genellikle yağ bazlı boya ve benzeri maddelerin yoğunluğunu azaltarak inceltme ve çözmek için kullanılan bir madde olan tiner; aseton, neft yağı ve petrol ruhu gibi kimyasal içeriğe sahip sıvı durumdaki çözücüler arasında yer almaktadır.
Birçok kimyasal ürünü inceltebilmek ya da çözebilmek için kullanılabildiği gibi inşaat sonrası boya kalıntılarının temizlenebilmesi aşamasında da sıklıkla tercih edilmektedir. Kullanılacak boya ve benzeri maddelerin yoğunluğuna bağlı olarak hem işlemin kolaylaşmasını hem de aynı miktarda uygulanabilmesini sağlamaktadır. Tiner çeşitlerini değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktalardan bir tanesi, tinerin kullanacağınız boyaya uygun yapıda olmasıdır. Boyanın uygulamasını rahatlıkla yapabilmek için kullanacağınız tinerin doğru oranlarda olması gerekmektedir. Solventli diğer bir adıyla çözücü olarak bilinen boya çeşitlerinde tiner kullanabilmeniz ve boyayı inceltebilmeniz mümkündür. Ancak solventsiz yapıdaki boya türlerini tiner ile inceltmeniz mümkün olmayacağı için su kullanmanız gerekecektir.
Tineri boya ile karıştırmadan önce hangi oranda ekleme yapacağınızdan emin olamıyorsanız hata yapmamak adına boya kutusunun arka tarafında belirtilmiş olan boya / tiner oranlarını inceleyerek gereken ayarlamayı kolayca yapabilirsiniz. Doğru oranlarda ekleme yapılmaması halinde boyanın kalitesinde bozulmalar meydana gelebilir ve bu durum uygulamanın daha zor bir hal almasına neden olabilir. Ayrıca işlem sırasında yoğun şekilde uygulaması yapılan boya görüntü olarak iyi gözükmeyecektir. Tüm bunların yanı sıra yanlış oranlar kullanılması boyanın kuruma süresini de uzatacak ve zaman kaybına sebep olacaktır.
Tiner miktarının az gelmesi halinde ekleme yapılma olanağı bulunmaktadır ancak olması gerekenden daha çok ilave edilirse boyanın uygulandığı alanda istediğiniz sonuçları almanız pek de mümkün olmayacaktır.
Birçok kişi evlerinin boya ve badana işlerini kendileri halletmek isteyebilmektedir. Özellikle bebek bekleyen anne ve babalar, çocukları için özenle ve heyecanla hazırladıkları odasının duvarlarını kendileri boyamaktan büyük keyif alabilirler. Bu gibi durumlarda boyanın etrafa dökülmesi ya da damlaması ihtimaller arasında yer almaktadır. Tinerden yardım alarak istenmeyen boyaların temizliğini rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Tiner çeşitlerini incelemek ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda kolayca temin edebilmek için Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Tiner Çeşitleri Nelerdir?
Tinerlerin pek çok farklı ana maddenin birleşiminden oluşması mümkündür. En çok kullanılan ve rağbet gören, sentetik ve selülozik olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Epoksi esaslı vernik ya da astarların incelmesini sağlamak amacı ile epoksi tiner kullanılmaktadır. Uygulamanın yapılacağı alanın yüzeylerini ve önceden kullanılan malzemelerin kalıntılarını temizlemek için iyi bir tercih olacaktır.
Akrilik temelli boya, vernik ya da astarları temizleyebilmek için akrilik tinerden yardım alabilirsiniz. Aynı maddelerin inceltilmesi gereken durumlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Lake olan çeşidi termoplastik içeren boyalarda yer almaktadır. Polimer reçineden üretilen ve bir plastik türü olan termoplastiğin inceltilmesi gereken durumlarda organik uçuculara ihtiyaç duyulmaktadır. Lake tiner bu noktada tercih edilebilecek en uygun ürünlerden bir tanesidir. Şimdilerde sağlık açısından daha doğru içeriklere sahip olabilen tiner; eskiden keton, ester ve aseton gibi zararlı kimyasal maddeler içerebilmekteydi.
Halk arasında fırın tiner olarak bilinen çeşidin bir diğer adı da ksilendir. Bir benzen halkasına iki metil grubun bağlanması ile meydana gelen kimyasallar genellikle polyester içerikli kıyafetlerin ya da plastik şişelerin imalatında kullanılmaktadır. Yanıcı bir özelliğe sahip olması nedeni ile genellikle endüstriyel alanlarda kullanıldığını söylemek mümkündür.
Poliüretan tiner adından da anlaşılacağı üzere poliüretan esaslı astar ve verniklerin yanı sıra boyaların da inceltilmesi aşamasında kullanılabilmektedir. Uygulama sonrasında kullandığınız bütün ekipmanları kolaylıkla temizlemenize de yardımcı olacaktır.
Sentetik tiner; astar, boya ya da verniklerin sadece inceltilmesinde değil çözülmesinde ve temizlenmesi aşamasında da rahatlıkla kullanabileceğiniz yardımcı ürünler arasında yer almaktadır. İçerik olarak %90 - %95 oralarında beyaz ispirtodan meydana gelmektedir. Kalan %5 - %10’luk kısım ise aromatik bir hidrokarbon olan tolüenden oluşmaktadır. Genellikle solvent yani çözücü olarak kullanılan toluen, kimyasal tepkimelerde reaktif olarak da kullanılmaktadır.
Selülozik tiner; yine aynı adı almış olan selülozik esaslı boya, vernik ve astarların hem inceltilmesini hem de ilgili yüzeylerin temizlenmesini sağlamaktadır. İçeriğinde yer alan maddelerin oranları sentetik tinerden daha farklıdır. Selülozik tinerde %75 oranında toluen bulunurken, kalan %25’lik kısım solvent yani çözücülerden meydana gelmektedir.
Kokusuz tiner; tinerin sahip olduğu kendine özgü ve baskın kokuya sahip olmaması nedeni ile bu adı alan tiner çeşitlerinden bir tanesidir. Tinerin ağır kokusu; pek çok kişiyi rahatsız edebilmektedir. Kokusuz tiner sayesinde bu sorunun önüne geçilebildiği gibi özellikle solunum yolu problemi yaşayanların da rahatlıkla tercih edebileceği bir üründür. Zarar verme olasılığı daha az olan bu ürün diğer tiner çeşitleri gibi astar, boya ve vernik türlerinin inceltilmesi ve temizlenmesi için kullanılabilir.
Tiner Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tiner çeşitlerini kullanmanız gereken durumlarda olası yaralanmaların önüne geçebilmek için tiner maskesi ve eldiveni kullanmaya özen göstermelisiniz. Eldiven takmamak boyanın uygulanması sırasında ellerinize boya bulaşmasına sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda maalesef yaygın olarak yapılan ancak oldukça büyük bir hata olan eldeki boya kalıntılarını tiner ile temizlemeye çalışmamalısınız. Tiner kimyasal içerikli bir ürün olması sebebi ile kesinlikle cilt temizliğinde kullanılmamalıdır. Aksi durumlarda deri üzerinde bulunan ve cildimizin korunması için büyük bir önemi olan yağ tabakası kötü bir biçimde etkilenerek hasar görecektir. Bunun sonucunda da cilt problemlerinin yaşanması ihtimali büyük oranda artacaktır.
Tinerin solunması akciğerlerde oldukça ciddi tahribatlara sebep olabileceği için tiner maskesi kullanmak çok önemlidir. Bu sebeple boya yapılan alandaki koku tamamen çıkana kadar, özellikle çocukların, hamile kadınların ve kronik hastalığı bulunan kişilerin o ortamdan uzak durmaları gerekmektedir.
Boya badana işinizi yaparken bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmaya, tiner kokusunun çok ağır olmamasına özen göstermelisiniz. Aksi durumlarda; solunarak akciğerlere ulaşması halinde uyuşturucu etkisi yaratacağından kısa bir süre içerisinde hem vücudunuzda hem de beyninizde uyuşmalara neden olabilecektir.
Parlayıcı ve çok kolay yanabilme özelliğine sahip bir sıvı olan tinerin, kullanımı sırasında bulunduğunuz ortamda yanıcı maddelerin bulunmadığından emin olmalı ve kesinlikle sigara içmemelisiniz. Aksi halde ciddi sorunların yaşanmasına, yangın çıkmasına hatta can kaybı yaşanmasına bile sebep olabilir.
Uzun süre ile kullanılması durumunda; baş dönmesi ya da ağrısı ve denge bozukluğu gibi sıkıntıların yaşanması muhtemeldir. Bu sebeple uzun süreli kullanımlardan kaçınmalı, sık sık ara vererek temiz hava almalısınız.
Gerekli olan durumlarda her ne kadar büyük kolaylık sağlayan bir ürün olsa da özellikle çocuklar açısından oldukça tehlikelidir. Bu sebeple çocukların olduğu ortamlarda bulundurmamaya özen göstermeli, mecbur kalmanız halinde kesinlikle ulaşamayacakları bir yere sakladığınızdan emin olmalısınız.
Tiner Fiyatları
Tiner üretimini gerçekleştiren pek çok firma bulunmaktadır. Farklı gramajlar ile kullanıcıların beğenisine sunulan tiner çeşitlerini, ihtiyaçlarınızı ve kullanım sıklığınızı göz önünde bulundurarak; 900 ml, 1 litre, 2 litre, 3 litre, 5 litre, 12 litre ya da 18 litre olacak şekilde seçebilirsiniz. Tiner fiyatlarını etkileyen faktörler arasında; içerik, özellik, kullanım alanı, kalitesi, gramajı gibi pek çok etken bulunmaktadır. Pazarama.com sitesini ziyaret ederek, ürünlerin çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi alabilmeniz mümkündür.