Kategori Trombon
Varsayılan
    Toplam 20 / 27 ürün

    Trombon

    15. yüzyılda ortaya çıkan trombon; üflemeli çalgılar kategorisinde bulunan bir müzik aletidir. Bir ucunda ağızlık, diğer ucunda çan bulunan ve üç parçalı uzun bir tüpten oluşan bu enstrümanın ağız ve uç kısmı huni şeklindedir. Nefes verilmesi gereken kısmın huni hacmi dudaklara göre ayarlanmaktadır ancak sesin çıktığı kısım daha geniş bir yapıdadır. Melodilerin net ve eşit bir şekilde duyulabilmesi için uç kısmında bulunan huni geniş olacak şekilde dizayn edilmiştir. Aynı zamanda melodilerin tonlarını ayarlamaya hunilerin yanı sıra bir de borusu bulunmaktadır. Trombonu çalan kişiler; boru kısmını parçanın nota aralığına göre uzatıp kısaltabilmektedirler. Bu hareketin gerçekleşmesine yardımcı olan parçaya kulis denilmektedir. Kulis kısmı hareket ettirilerek boru ileri alındığında çıkan ses pesleşmekte yani trombon kalın ve tok bir ses çıkarmaktadır. İnce bir ses çıkarabilmek için ise tam tersi hareket ile boruyu geriye doğru çekmeniz gerekmektedir. Bu hareket sayesinde trombonun boyu kısalacağı için tiz sesler çıkaracaktır.

    Trombon; trompet ya da tuba gibi pirinçten üretilen müzik aletleri arasında yer almaktadır. Oldukça yüksek sesli bir müzik aleti olmasının yanı sıra çalınabilmesi için oldukça fazla havaya ihtiyaç duyulmaktadır. Çıkardığı ses çok şenlikli ve neşeli olarak algılandığı için genellikle; geçit törenlerinde, kilise ayinlerinde, Noel kutlamalarında ve Hıristiyan anma törenlerinde sıklıkla görmek mümkündür.

    Pistonlu ve sürgülü olarak iki kategoriye ayrılan trombonun kategorize edilme sebebi; parçalarda gereken ölçüde ses frekansını sağlayabilmektir. Trombon çeşitlerini incelemek ve ihtiyacınıza uygun olan ürüne kolaylıkla sahip olabilmek için Pazarama.com adresinden yardım alabilirsiniz.

    Trombon Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Üflemeli çalgılar arasında bulunan trombonun kelime anlamı büyük trompettir. Bas ve kontrbas ses aralığı dâhil olmak üzere tizden pese doğru bir ses aralığına sahiptir. Genellikle klasik eserlerin çalındığı alto ve tenor trombon çeşitleri; opera, senfoni veya solist olarak kullanılmaktadır. Klasik eserlerde bas veya kontrbas çeşitlerinin yer alması da mümkündür. Pek çok parça ile uyumlu bir yapıya sahip olan trombon birçok ses aralığı ile kullanılabilme olanağı sunduğu için opera ve senfonilerin vazgeçilmez müzik aletleri arasında yer almaktadır. Pistonlu olan modeli belirli müziklerde tercih edilse de caz müzik ilk sırada yer almaktadır.

    Halk arasında pek bilinen bir çalgı olmamasına rağmen bando ve orkestralarda sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde ise caz ve popüler müzikte fazlası ile tercih edilmektedir. Trombonun piston ve sürgülü olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Piston trombon ve sürgülü trombon da tenor ve bas olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. 

    Pistonlu trombon; “si bemol “ notasına göre akort edilebildiği gibi “ do “ notasına göre de ayarlanabilmektedir.

    Sürgülü trombon; kulis denilen bir sürgüye sahiptir. Sürgülü bas trombon seslerin değişmene yarayan bir mekanizma bulundurmaktadır. Sürgülü tenor trombon ise ses değişimleri kalak borusu olarak adlandırılan mekanizmanın üst kısmında bulunan borunun hareket etmesi ile elde edilebilmektedir.

    Kuvvetli ve etkili bir sesi olan trombon bu özelliği nedeni ile törenlerde ve operalarda sıklıkla tercih edilen bir müzik aletidir. Kulis mekanizması uzadığında boru hacmi de genişlemektedir. Trombonun kullanımı sırasında bazı seslerin daha rahat ve kolay şekilde elde edilmesi amacıyla fa eklentisi adı verilen bir tüp eklemesi yapılmıştır. Ventile adı verilen kısma basıldığında tüp devreye girerek boru hacminin kalınlaşmasını sağlamaktadır. Bu kalınlaşmanın sonucunda ise borunun hareketleri sınırlı tutulmaktadır. Böylece melodiler daha kolay bir şekilde elde edilebilmektedir.

    Trombon; parçaların ritmine uyum sağladığı ve melodinin daha güçlü bir etkileşim oluşturmasından dolayı bandoların vazgeçilmez müzik aletleri arasında yer almaktadır ancak en çok tercih edileni tenor trombon çeşididir. Tenor; hemen hemen tüm melodilere ayak uydurabildiği için sıklıkla bu çeşidi ile karşılaşmak mümkündür.

    Senfoni orkestralarında veya big bang orkestralarında çoğunlukla bas trombon tercih edilse de bu durum sık kullanım gerektiren durumlarda tenor trombon olmaktadır. Alto trombonun da yerini zaman içerisinde tenor trombona bırakmasından dolayı birçok yerde bu çeşitle karşılaşmak mümkündür.

    Trombonun Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

    Kullandığımız müzik aletinden her zaman net ve güzel sesler duymayı bekleriz. Bunun için enstrümanınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Aksi durumlarda oluşan tozlar ve meydana gelen kirlenmeler istediğiniz seslerin çıkmasına engel olacak ve melodilerin pürüzlü çıkmasına sebep olacaktır. Trombon sesleri sahip olduğu parçaların hareket etmesi ile çıkardığı için özellikle temizliğine önem verilmesi gereken müzik aletleri içerisinde yer almaktadır. Eğer müzik aletinizi uzun bir süre temizlemezseniz sivri vananın bulunduğu yerde tozlar ve kir kalıntıları meydana gelebilir bu da çıkacak sese engel olmanın yanı sıra sesin yoğunluğunun düşmesine de neden olabilir.

    Trombonunuzu doğru şekilde temizleyebilmeniz için bazı malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Bunlar; sıvı sabun, kurulamak için havlu, temizlik yılanı, ihtiyaç halinde kullanmak için spreyli bir şişe içinde sudur. Tüm malzemelerin yanı sıra müzik aletlerinin temizliği için özel olarak üretilen yağı da yanında bulundurmalısınız. Öncelikle trombonunuzu parçalara ayırmalısınız ki her yerini kolaylıkla temizleme imkânına sahip olabilesiniz. Sonrasında parçaları yıkayacağınız suyun içine yerleştirmelisiniz. Boruların içerisinde yeterli miktarda sabun dökerek temizleme yılanından yardım alarak trombon borularının temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Kornoda bulunan tozların ve kirlerin temizlenmesi için nemli bir havlu kullanabilirsiniz. Temizlik işlemi bittikten sonra tüm parçaları özenli bir şekilde kurulama havlusu ile kurulamalısınız. Son olarak da müzik aletini yağlayarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.

    Trombonun Yapımında Hangi Ham Maddeler Kullanılmaktadır?

    Trombon yapısı gereği epey emek gerektiren bir süreç sonucunda meydana gelmektedir. Sahip olduğu şeklini alabilmesi için her model için özel olarak hazırlanan özlü çubuk kullanılması gerekmektedir. Trombonun üretiminde kullanılan iki çeşit malzeme bulunmaktadır. Bunlardan biri sarı pirinç diğeri ise altın pirinçtir. Bakıldığında her iki malzemede pirinçtir ancak bileşimleri farklı yapılara sahiptir. Pirinç; en kolay işlenen ham maddelerden biri olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Altın pirincin bileşenleri; %85 bakır ve %15 çinkodan meydana gelmektedir. Sarı pirinç ise %70 bakır ve %30 çinko içermektedir. Her iki pirinç de parlak bir tınıya sahip iken sarı pirinç güçlü, altın pirinç ise yumuşak tonlardaki sesleri çıkarmaktadır.

    Kullanımı tercih edilen bir diğer malzeme ise pleksiglas olarak adlandırılan plastik bir cam çeşididir. Camdan daha dayanıklı ancak daha hafif bir yapıya sahiptir. Renkli ve renksiz çeşitleri mevcuttur. Saydam ve hafif bir yapıya sahip olduğu için kolaylıkla bükülebilen ve delinebilir, bu durum da maddenin istenilen formda işlenmesine imkân vermektedir. Genellikle düz bir levha şeklinde bulunan pleksiglasa istenilen şeklin verilebilmesi için 90 derecelik bir ısı ile eritilmesi gerekmektedir.

    Trombon Fiyatları Hakkında

    Farklı kategorileri ve kullanım alanı bulunan trombonların fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Trombon fiyatları; üretimde kullanılan malzemenin kalitesine, dayanıklılığına ve modeline göre farklı olabilmektedir. Ses açısından da gösteren trombonlardan ihtiyacınıza uygun olanı seçebilmek ve güvenle satın alabilmek için Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Trombon tercihinizi yaparken kullanacağınız alanı ve çıkarmak istediğiniz sesleri göz önünde bulundurmalısınız