Kategori Glutensiz Ürünler
Varsayılan
    Toplam 20 / 796 ürün

    Glütensiz Ürünler

    Glütensiz ürünler moda oldu ve glütene karşı bir alerjiniz olmasa bile glütensiz beslenmenin sağlığa yararları insanları bu diyet tipine itiyor. Bunun yanı sıra , çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler için mutlaka ama mutlaka glütensiz bir diyet gerekmektedir.

    Gluten buğday, çavdar ve arpada bulunan bir proteindir. Un ile su karıştırıldığında, glüten tutkal gibi yapışkan hale gelir. Glutenin tutkal benzeri özellikleri ekmeğin kabarmasını sağlar ve hamura hepimizin sevdiği o çiğnenebilir kıvamı yaratan elastik özellikleri verir. Ayrıca raf stabilitesinin korunmasına yardımcı olur.

    Çoğu insan glüteni sorunsuz yiyebilir; bununla birlikte, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve glüten duyarlılığı olanlar, aşağıdakiler gibi çok sayıda rahatsız edici semptom yaşayabilir:

    • Mide bulantısı

    • Karın ağrısı

    • Kabızlık ve ishal

    • Şikinlik

    • Gastrointestinal rahatsızlık

    Glutensiz Ürünler Tüketmenin Faydaları Nedir?

    Yukarıdaki semptomları önlemeye ve/veya hafifletmeye ek olarak, glütensiz bir diyet aşağıdakileri de içeren bir dizi fayda sağlar:

    Şişkinlik Giderme - Gluten intoleransınız varsa veya çölyak hastalığı teşhisi konduysa ve gluten tüketiyorsanız, aşırı gaz ve karın şişkinliği yaşayabilirsiniz. Karın şişkinliği, yemek yedikten sonra yaşanan rahatsız edici dolgunluk hissi olarak tanımlanır. Glutensiz bir diyetin ardından karın şişkinliğini ve fazla gazı ortadan kaldırır.

    Baş Ağrıları – Gluten, gluten duyarlılığı veya gluten alerjisi olan kişilerde migren baş ağrılarını tetikleyebilir. Glutenin, baş ağrısı ve migrene yol açabilen sistemik iltihaplanmaya neden olduğuna inanılmaktadır. Sık sık baş ağrınız varsa, baş ağrınızın nedeninin glüten olup olmadığını görmek için dört ila altı hafta boyunca glüteni diyetinizden çıkarmayı deneyin. Baş ağrısı azalırsa, gıda duyarlılığının bir göstergesi olabilir.

    Enerji Düzeyleri – Gluten duyarlılığı olan birçok kişi kronik yorgunluktan muzdariptir. Bir glüten duyarlılığı ile, bağırsak yolu hasar görebilir ve bu da demir ve yaygın b vitaminleri de dahil olmak üzere çok sayıda besini uygun şekilde emememesine neden olabilir. Bu spesifik enerji üreten besinler uygun şekilde emilmediğinde, efor intoleransı ve yorgunluğa neden olan anemiye yol açabilir. Glutensiz bir diyete geçmek, bağırsaklarınızın iyileşmesi için bir fırsat sağlar, bu da besin emilimini artıracak ve dolayısıyla enerji seviyenizi iyileştirecektir.

    Kilo Kaybı - Bireyler genellikle glütensiz bir yaşam tarzını izlemeye başladıklarında kilo verdiklerini fark ederler. Bunun olmasının nedenlerinden biri, glütensiz bir diyetin kalori alımınızı azaltan birçok abur cuburu ortadan kaldırmasıdır. Ayrıca, bu abur cuburların yerini yağsız proteinler ve sağlıklı meyve ve sebzeler alır. Kilo vermek istiyorsanız, işlenmiş, glütensiz atıştırmalıklardan ve keklerden kaçının çünkü bunlar çok fazla kalori ekleyerek kilo almanıza neden olabilir.

    Eklem Ağrısı – Çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığı, bir bağışıklık tepkisine neden olur ve vücutta iltihabı artırır. Bu tür glüten reaksiyonlarından muzdarip kişiler genellikle bileklerinde, dizlerinde ve sırtlarında ağrı hissederler. Glutensiz bir diyet eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Unutmayın, bir reaksiyonu önlemenin tek yolu gluteni diyetinizden tamamen çıkarmaktır. Az miktarda glüten bile eklem ağrınızın tekrarlamasına neden olabilir.

    Kemik Sağlığı – Gluten intoleransı veya teşhis edilmemiş çölyak hastalığı olan kişilerde genellikle ciddi kalsiyum eksiklikleri vardır. Gluten bağırsak sistemine zarar verebilir ve vücudun kalsiyumu emme yeteneğini azaltabilir. Kalsiyum malabsorpsiyonu, osteopeni ve osteoporoz dahil olmak üzere kemik sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Glutensiz bir diyeti takip ederek, vücut kalsiyumu düzgün bir şekilde emmeye başladığından kemik mineral yoğunluğu iyileşmeye başlayacaktır.

    Cilt Sağlığı – Cildimiz vücudun en büyük organıdır. Vücutta iltihaplanma veya hasar meydana geldiğinde, genellikle cilt problemlerine neden olur. Gluten intoleransı, gluten alerjisi veya çölyak hastalığı olan kişilerde deri döküntüsü, sedef hastalığı veya egzama olma riski artar. Glutensiz bir diyetin ardından sistemik iltihabı azaltır ve cildinizin genel sağlığını iyileştirir.

    Depresyon – Çölyak hastalığı olan veya glutene duyarlılığı olan kişiler, depresyondan muzdarip olma riski altındadır. Gluten, beyin fonksiyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilecek vitamin ve minerallerin emilimine zarar verebilir. Araştırmacılar, çölyak hastalığının depresyon, anksiyete, DEHB ve şizofreni dahil olmak üzere çeşitli akıl sağlığı hastalıklarıyla bağlantılı olduğunu bulmuşlardır. Diyetten gluteni çıkarmak beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir.

    Saç Dökülmesi – Gluten intoleransı da saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi yaşıyorsanız, diyetinizden gluteni çıkarmayı deneyin. Çoğu zaman, glutensiz bir diyet saç dökülmesini tersine çevirir, saç dokusunu iyileştirir ve saçınızın yoğunluğunu artırır. Yetersiz beslenme genellikle beklenmedik saç dökülmesinin nedenidir. Ayrıca çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuda saldırmasına neden olur. Tipik olarak saldırıya uğrayan bir alan kafa derisidir. Bağışıklık sistemi kafa derisine saldırdığında, iltihaplanma meydana gelebilir, bu da kan akışının azalmasına ve sonunda saç dökülmesine neden olur.

    Laktoz intoleransı - Gluten intoleransı veya çölyak hastalığından muzdarip olanlar da laktoz intoleransı sergileyebilir. Gluten, bağırsakların astarına zarar verir. Astar hasar gördüğünde, süt ürünlerinde bulunan laktozu parçalayan enzim olan laktazim düzgün bir şekilde üretemez. Glutensiz bir diyetin ardından bağırsak yolunun iyileşmesine izin verecek ve böylece laktaz üretimini iyileştirecektir. Zamanla, laktoz intoleransının semptomları azalacak veya ortadan kalkacaktır.

    Glutensiz bir diyet tüm gluteni ortadan kaldırır. Gluten buğday, çavdar, arpa ve tritikale gibi buğday ve çavdar melezi olan tahıllarda bulunan bir proteindir. Bununla birlikte, kulağa gluten yalnızca tahıllarda ve makarna, ekmek, kraker ve un gibi karbonhidrat açısından zengin gıdalarda bulunacak gibi görünse de, aynı zamanda çeşniler, soslar ve öğle yemeği etleri gibi diğer işlenmiş gıdalara koyulaştırıcı ve besin katkı maddesi olarak da kullanılır. Bu nedenle ürün satın alırken dikkatli olmakta fayda var.

    Glutensiz Ürünler Çeşitleri Kullanmaya Hazır Mısınız?

    Glutensiz ürünler çeşitleri kullanmak gerçekten zor olabilir. Bir gluten alerjisi veya intoleransı ile ilişkili semptomlar yaşıyorsanız, uzmanlar sizi diyete yönlendirmeye yardımcı olabilir. Gluten içerebilecek en yaygın gıdalardan bazılarının listesi:

    • Hamur işleri, kekler, kekler, pizzalar, kurabiyeler vb.

    • Aromalı alkollü içecekler ve bira dahil içecekler

    • Ekmek

    • Et suyu

    • Mısır gevreği

    • kuskus

    • Makarna

    • Soya sosu, salata sosu, teriyaki sosu, marinades ve hoisin sosu gibi soslar

    • Kraker, cips, patlamış mısır, şeker, simit, şeker ve kavrulmuş fındık dahil atıştırmalıklar

    Gluten birçok gıdada bulunduğundan, etiketleri okumanız hayati önem taşır. Gluten arpa, bira mayası, durum, malt, çavdar, irmik, tritikale, buğday kepeği ve buğday ununda bulunur. Buna ek olarak, yulaf gibi bazı glutensiz gıdalar, buğday gıdalarının işlendiği fabrikalarda işlenerek çapraz bulaşma riskini artırmaktadır. Glutenden kaçınmanıza yardımcı olmak için, tek bileşenli tam gıdaları tercih edin.

    Glutensiz ürünler fiyatları maalesef günümüzde biraz pahalıdır. Diğer ürünlere nazaran biraz daha bütçenizi zorlayabilir. Ama bazı markalar artık uygun fiyatlarla glutensiz ürünler çeşitleri satmaya başladı. Bu anlamda glutensiz ürünler fiyatları konusunda çok da endişelenmenize gerek yok.

    Online alışveriş kavramını yeniden inşa eden Pazarama.com, kullanıcı odaklı yapısıyla aradığınızı en kısa zamanda bulmanızı sağlar. Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Pazarama.com sayfasından güvenli alışverişin keyfini sürün.