İnsan temel ihtiyaçların yanı sıra yaşam kalitesini yükseltmek ve fiziki olduğu kadar ruhi anlamda da doyuma ulaşmak için çeşitli yollara ihtiyaç duyarlar. Müzik, bu yollardan biri olarak kabul edilir. Yüzlerce yıldır insanların kimi zaman terapi ve tedavi kimi zaman eğlence amacıyla yararlandığı müzik dönem dönem farklı enstrümanlar kullanılarak yapılmıştır. Günümüzde çok geniş bir çeşitliliğe sahip olan bu enstrümanlar birtakım özelliklere göre kendi içlerinde gruplara ayrılır.
Üflemeli, vurmalı ve telli çalgılar müzik yapmak için hâlâ kullanımda olan çeşitleri kapsar. Telli çalgılar denince akla ilk olarak saz, gitar, keman ve ukulele gelir. Hawaii dilinde “zıplayan pire” anlamına gelen ukulele, dört adet telden meydana gelen bir alettir. Genel olarak uke şeklinde kısaltılaranukulele akort çeşitleri G, C, E, A ya da A, D, F#, B olarak sıralanabilir. Söz konusu çalgı aleti kirişten ya da naylondan imal edilir.
Ukulele nedir sorusunun cevabı kadar bu enstrümanın tarihçesi de oldukça merak uyandırıcıdır. 19. asırda Portekiz’in Madeira adalarından Hawaii’ye gelen bu aletin Portekizli göçmenlerce geliştirildiği bilinir. Rajao ve cavaquinho gibi çalgı aletleri ukulelenin ilk örnekleri olarak kabul edilir. ukulelenota sıralaması G,C,E,A (sol,do,mi,la) şeklindedir. Gitar sesine kıyasla bir oktav daha yüksek olmasından dolayı ukulele notaları C- akort düzenindedir.
Müziğin önemli enstrümanlarından biri olan ukulelenin dış görünümü tıpkı gitar gibidir. Ancak onu gitardan ayıran bazı özellikleri vardır. Örneğin söz konusu çalgı aletinin gitarın küçük versiyonu olduğu zannedilir çünkü gitardan çok daha ufak ebatlara sahiptir. Teknik ve yapı bakımından birbirlerine benzemeleri bu iki enstrümanın müzikle ilgilenmeyenler tarafından karıştırıldığını görebilirsiniz. Ukulele boyutları yetişkinlerin yanı sıra çocukların da ilgisini fazlasıyla üzerine çeker.
Ukulelede tel dizilimi GCEA, klasik gitarda ise EBGDAE biçimindedir. Yani gitar ve ukulele akorları birbirinden farklıdır. Bu da müzik enstrümanları arasındaki oktav farkını gösterir. Dolayısıyla ukulele gitar farkı incelemesi yaparken karşılaşacağınız özelliklerden biri de tel dizilimi olmaktadır. Gitardan çıkan ses daha tokken ukuleleden çıkan ses hem daha yüksek hem de daha tizdir. Bununla beraber ukulele telleri naylondan üretilirken sadece klasik gitarda naylon tel kullanılır.
Tellerin üretildiği maddenin yanı sıra adedi de gitarla ukuleleyi birbirinden ayırt eden noktalar arasında bulunur. Klasik gitar üzerinde 6 adet tel bulunurken ukuleledeki tel sayısı 4’tür. Bu da ukulele gitar ayrımını yapmanızı sağlayacak en önemli ipuçlarından biridir. Tel adedi sadece fiziki bir farklılık oluşturmaz. Aynı zamanda akort durumunu, çalma tekniklerini ve nota bilgisini de etkiler. Bu çalgı aletleri hakkında yeni bilgi sahibi oluyorsanız tel adedinden de ayrım yapmanız mümkün olur.
Eğer bir entrüman çalmayı öğrenmek istiyor ve bu tercihinizi ukuleleden yana yapmak istiyorsanız öncelikle ukulele çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bilinen 3 çeşit ukulele vardır. Bunlar Soprano, Concert ve tenor olarak adlandırılır. Soprano, standart boya sahiptir ve en yaygın olan ukulele türüdür. İnce sesli sopranolar dar klavye kısmıyla ön plana çıkar. İnce sesli ve büyük el yapısına sahip kişiler için kullanıma uygundur.
Ukulele öğrenmek isteyenlerin bilmesi gereken diğer çeşit concerttir. Daha kalın sesli bir tür olan concert, hemen herkes tarafından rahat bir biçimde kullanılabilir ancak daha çok bariton ses tipine sahip bireylerce tercih edilir. Ukulele çeşitleri arasında en kalın sese sahip olansa tenordur. Kalın sesli bireylerin tercihi olan bu türün akorları çok rahat bir biçimde basıldığı için büyük el yapısına sahip bireylerin kullanımı için son derece idealdir.
Ukulele müzik yapmak isteyenler için hem hoş hem de sevimli bir enstrümandır. Gitarın ufak versiyonu gibi göründüğü için şirin ve merak uyandıran bir çalgı aleti olan ukulele çocuk ve yetişkinler için son derece idealdir. Yüreklere dokunan şarkılar yapmak ve dinleyenlerin gönlünde güzel bir iz bırakmak için ukulele çeşitleri arasından size en uygun olanı bulup kolaylıkla temin edebilirsiniz. Göz atacağınız ukulele önerileri ile sizin için ideal ukuleleyi tespit etmeniz daha basit hale gelir.
Kalın bir sese sahip olanlar arasındaysanız tenor ukulele size göre bir çeşittir. İnce sesliyseniz soprano kullanıcısı olmaya adaysınız demektir. Ukuleleyi konser vermek için kullanmayı hedefliyorsanız büyük bir model seçimi yapmanızda fayda vardır. Kişisel olarak müzikle uğraşıyorsanız el büyüklüğünüze uygun bir tür seçimi yapmanız da oldukça önemlidir. Çünkü söz konusu enstrümanların klavye genişliği çeşitlerine göre farklılık göstermektedir.
En iyi ve güvenilir ukulele markaları arasından yapacağınız seçimle siz de birbirinden güzel parçaları kolayca çalabilirsiniz. Yapmanız gereken şey elinize ve sesinize uyumlu olan çeşidi saptayarak bu ukulele türünü temin etmektir. Gerek özel yaşamınızda gerekse grup halinde yapacağınız çalışmalarda bu enstrüman hem şık bir görünüm elde etmenizi hem de çalacağınız şarkıyı renkli hale getirmenizi sağlayacaktır.
Ukuleleyi rahatça taşıyabilmek için bir ukulele çantası temin etmeniz gerekir. Bu çanta enstrümanı zahmetsizce bir yerden bir yere götürme olanağı sunarken aynı zamanda dış faktörlerden korunmasını sağlar. Edineceğiniz ukulele kılıfı farklı renk ve desen seçenekleriyle göz zevkinize hitap etmeyi başarır. Üstelik bu kılıfı sırtınıza asarak enstrümanı elinizde taşımak durumunda kalmazsınız. Çalma esnasında ukulele askısı kullanarak enstrümanı daha rahat bir şekilde yönetebilirsiniz.
Sevimli görünümü ve gönül okşayıcı sesiyle ukuleleler pek çok kişinin çalmayı tercih ettiği çalgı aletlerinden biridir. Siz de ukulele çalmayı öğrenmek ya da halihazırda çalmayı bildiğiniz ukuleleyi temin etmek için ön araştırma yapabilirsiniz. Bu araştırmada kendinize en uygun çeşidi ararken fiyat değerleri de muhakkak ilginizi çeker. Ukulele fiyat değerlerini belirleyen pek çok unsurun varlığından söz edilebilir. Bu unsurlar bir araya gelerek almak istediğiniz ürünün değerini oluşturur.
Bu unsurlardan ilki, ukulelenin markasıyla çeşididir. Her marka farklı kaliteye her çeşitse farklı özelliklere ve dolayısıyla farklı fiyat değerine sahiptir. Söz konusu çalgı aletinin değerini belirleyen bir başka etken de ürünün satışını gerçekleştiren mağazadır. Ürünün her mağazada farklı fiyata sahip olmasının sebebi, mağazaların kendi fiyat politikalarına uygun olarak ürünü fiyatlandırmasıdır. Böylece aynı marka, çeşit ve renk ürün bile farklı değerlerden satışa sunulur.