Kategori Türk Kahvesi
    Varsayılan
      Toplam 20 / 1880 ürün

      Türk Kahvesi

      Türk kültürünün değerlerinden biri olan Türk kahvesi, vazgeçilmeyen içecekler arasında yer alıyor. Türk kahvesi tadı ve kokusu ile sohbetlere ve iş molalarına keyif katıyor. İşlenme ve pişirme yöntemleri Türk kahvesini diğer kahvelerden ayırıyor.  Dünyanın pek çok yerinde kahve çeşitleri, demleme şeklinde pişiriliyor. Türk kahvesi, pişirilerek telvesi ile sunuluyor. Türk kahvesi çeşitleri; kahve çekirdeklerini hazırlama şekline, yöresel damak tatlarına, sunum şekline göre ayrılabiliyor. Türk kahvesi markaları, geleneksel tat ve aromalarda hazırlanmış kahve seçeneklerini beğeninize sunuyor. Ürün, pişirilmesi kolay olduğu kadar pişirilirken özen de istiyor. Sunumu, kokusu, tadı ile keyif veren Türk kahvesi için Pazarama.com üzerinden pek çok farklı çeşite ulaşabilirsiniz.

       

      Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği

      Türk kahvesi, Türkiye’de yetiştirilen kahveler ile hazırlanmıyor. Osmanlı zamanında Yemen’den gelen kahvenin saray mutfağına girmesinin ardından Anadolu’da kahve kültürü gelişiyor. Kıraathanelere arkasından evlere giren Türk kahvesi, günümüzün vazgeçilmeyen içecekleri arasında yer alıyor. Türk kahvesinin kendine has pişirme yöntemi ve sunumunu bulunuyor.  Bu yüzden evlerde misafirlere sunulan kahvenin yapılışını bilmek gerekiyor. Sohbet toplantılarında kız isteme ritüellerinde Türk kahvesinin ayrı yeri bulunuyor. Yemek sonrası sohbetlerde bayramlarda bir fincan kahve olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Geleneksel yöntemle kahve, mangalda köz üzerinde bakır cezvede yavaş yavaş pişirilir. Küçük fincanlarda sunulan kahvenin yanında az miktarda su da servis edilir. İsteğe bağlı olarak Türk kahvesinin yanında lokum veya akide şekeri sunulabilir. Basit gibi görünse de Türk kahvesinin pişmesi ve sunumu titiz ve ince detaylar içeriyor. Bol köpüklüsü tercih edilen Türk kahvesi, sunumundan içimine kadar başlı başına kültür oluyor. Bu yüzden Türk kahvesi kültürü ve geleneği UNESCO tarafından da korunan değerlere alınmış bulunuyor.

       

      Türk Kahvesi Çeşitleri

      Türk kahvesinin yapımında genellikle Arabica türü kahve çekirdeği kullanılıyor. Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra çok ince şekilde çekiliyor. Kavrulma şekline göre Türk kahvesi çeşitleri az kavrulmuş, orta kavrulmuş ve çok kavrulmuş olarak ayrılabiliyor. Çok kavrulmuş Türk kahvesi daha sert aromalı iken az kavrulmuşu ekşimsi tat bırakabiliyor. Orta kavrulmuş Türk kahvesi, her damak tadına hitap edebiliyor. Türk kahvesi yöresel pişirme ve sunum özelliklerine göre de çeşitleniyor.

             Süvari Kahvesi: Geleneksel şekilde pişirilen Türk kahvesi, ince belli bardakta sunulduğunda süvari kahvesi adını alıyor. Genellikle Ege bölgesinde biliniyor. Şekersiz yapılan bu kahve çeşidinde çifte kavrulmuş Türk kahvesi kullanılıyor.

             Mırra: Genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde severek tüketilen mırra, uzun sürede ağır ağır pişiriliyor. Sert ve acı tadıyla kulpsuz fincanlarda sunum yapılıyor.

             Cilveli Kahve: Manisa yöresine ait olan cilveli kahve, ağır ateşte bol köpüklü olarak pişiriliyor. Sunum sırasında köpüğünün üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ile kaplanıyor. Tercihen rendelenmiş Hindistan cevizi ve tarçın da ilave edilebiliyor.

             Tatar Kahvesi: Kırım tatarlarına özgü olan tatar kahvesi, kaymaklı kahve olarak da adlandırılıyor. Yumuşak içimli tatar kahvesi, standart kahve fincanından biraz büyük fincanlarda servis ediliyor. Bol köpüklü hazırlanan Türk kahvesinin içine sunum öncesinde kaymak konularak içiliyor.

             Hatay Kahvesi:  Antakya kahvesi, İskenderun Türk kahvesi adlarıyla bilinen kahve çeşitleri, pişirme yöntemiyle farklılık gösteriyor.  Çifte kavrulmuş Türk kahvesi yavaş ve uzun pişirilir. Az köpüklü olan Hatay kahvesi; yoğun aroması, sert tadı nedeniyle yanında lokumla sunuluyor.

             Çörekotu Kahvesi: Denizli bölgesine özgü çörekotu kahvesi; leblebi, çörekotu, tarçın, kakule, muskat ve kahve içeriyor. Birlikte kavrulan malzemeler öğütüldükten sonra Türk kahvesi gibi pişiriliyor.

             Mirvari Kahvesi: Mirvari kahvesinin içinde Türk kahvesi, safran, mahlep, keçiboynuzu, damla sakızı ve salep bulunuyor. Az telveli yumuşak içimli kahve çeşidi sütle de pişirilebiliyor.

             Menengiç Kahvesi (Çedene Kahvesi): Elazığ yöresine özgü menengiç kahvesi, Antep fıstığının bir çeşidi olan bıttım ağacının meyvelerinden yapılıyor. Aynen Türk kahvesi gibi pişirilen çedene kahvesini sütlü veya sütsüz tercih edebilirsiniz.

             Kervansaray Kahvesi: Kervansaray kahvesinin içinde Türk kahvesi, keçiboynuzuna, menengiç kahvesi, salep, kremaya, damla sakızına, çikolata bulunuyor. Adıyaman kahvesi de denilen ürünün içinde yedi farklı malzeme bulunuyor. Yedi karışımlı Türk kahvesi olarak bilinen Adıyaman kervansaray kahvesini hafif içimi ile tercih edebilirsiniz.

             Damla Sakızlı Türk Kahvesi: Damla sakızlı Türk kahvesi, Ege bölgesinin vazgeçilmeyen tatları arasında bulunuyor. İçinde öğütülmüş damla sakızı tanecikleri olanları aromalı Türk kahvesi çeşitlerinin başında yer alıyor.

       

      Damak Tadınıza Göre Türk Kahvesi Çeşitleri

      Türk kahvesi, farklı bölgelerde farklı tatlar eklenerek pişirilebiliyor. Su yerine süt ile pişirilen sütlü Türk kahvesi, yumuşak içimi ile tercih edilebiliyor. Sodalı Türk kahvesi de su yerine soda kullanılarak hazırlanıyor. Kakuleli Türk kahvesi, aromalı kahveler arasında yer alıyor. Kahve öğütülmesi veya pişirilmesi sırasında içine kakule baharatı katılıyor ve kısık ateşte pişiriliyor. Çikolatalı Türk kahvesini pişirirken şeker koymanıza gerek kalmayabilir. Yumuşak içimli çikolatalı Türk kahvesini hazırlarken çikolata ekleyebileceğiniz gibi markaların çikolatalı ürünlerini de kullanabilirsiniz.  Türk kahvesi markaları, damak tadınıza hitaben farklı aromalar ile kahve üretimi yapıyor. Çilekli, portakallı, kavunlu Türk kahvesi aromaları, hafif içimleri ile tercih edilebiliyor.

       

      Öğütme Yöntemi Farklılığı İle Dibek Kahvesi

      Osmanlı kahvesi olarak bilinen Dibek kahvesi, kavrulan kahve çekirdeklerini dibek taş değirmende dövülerek yapılıyor. Bu kahve, dövülerek ufalanırken kahve çekirdeklerinin yağı da çıkabiliyor. Bu yöntemle hazırlanan kahve, daha yoğun tada sahip olabiliyor. Farklı tatlar için dibeğin içine kahve çekirdeği haricinde keçiboynuzu, zahter, menengiç gibi bitkiler eklenebiliyor. Dibek kahve çeşitleri, birbirinden farklı aromalarla beğenilerek içiliyor.  Damla sakızlı dibek kahvesi, Ege Bölgesinde tercih edilen tatlar arasında yer alıyor. Mardin’in yöresel lezzetlerinden Süryani dibek kahvesi, çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri ve kakule ile hazırlanıyor. Türkiye sınırları içinde bilinen dibek kahvesi genellikle Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgesinde tercih ediliyor.

       

      Türk Kahvesinin Faydaları

      Farklı damak tatlarına hitap eden Türk kahvesi günümüzde en fazla tüketilen içecekler arasında yer alıyor. Düzenli içildiğinde Türk kahvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Günde iki fincan Türk kahvesi ile vücudunuzu zinde tutabilirsiniz. Kafein içeriği ile kendinizi enerjik ve zinde hissedebilirsiniz. Özellikle sabah içtiğiniz kahve ile güne canlı ve zinde başlayabilirsiniz. Yemekten sonra içtiğinizde sindirime yardımcı olabiliyor. Türk kahvesi depresyonun etkilerini azaltarak stresin hafiflemesine yardımcı olabiliyor. Bir fincanı 7 (kcal) kalori değerine Türk kahvesi, kilo verme sürecinizi destekleyebilir. Hücre yenileyici etkileri ile metabolizmayı hızlandıran kahve, mide ve bağırsak sorunlarınızın azalmasına yardımcı olabilir. Her şeyin olduğu gibi Türk kahvesinin de fazlası zararlı olabiliyor. Tansiyon, çarpıntı gibi sorunların yanında uyku problemi çekebilirsiniz.

       

      Türk Kahvesi Fiyatları

      Zihinsel ve bedensel faaliyetlerinizi desteklemek için günde iki fincan Türk kahvesi içebilirsiniz. Türk kahvesi markaları farklı çeşitte hazırlanmış ürünleri, farklı edatlarda beğeninize sunuyor. Türk kahvesi fiyatları; ambalaj miktarlarına, markasına göre değişebiliyor. Türkiye’de yetişmeyen kahvenin çekirdek fiyatı, Türk kahvesi fiyatları üzerinde etkili olabiliyor. Türk kahvesinin aroması, kavrulma derecesi, yöresel özellikleri, kilogram fiyatını etkileyebiliyor. Tek pişirimlik Türk kahvesi, pratik kullanım imkanı sağlıyor. Her daim taze olan tek fincanlık hazır Türk kahvesini sıcak su kullanarak hazırlayabilirsiniz. Sıklıkla Türk kahvesi kullanıyorsanız kiloluk ambalajlar avantajlı olabilir. Geleneksel lezzet olan Türk kahvesi, farklı boyut seçenekleri ile ulaşılabilir ürünler arasında yer alıyor.