Kategori Ketçap
Varsayılan
    Toplam 20 / 65 ürün

    Ketçap nedir?

    Ketçap ana maddesi baharat katılmış domates olan ve tüm dünyada hemen hemen her gün kurulan sofraya konulan bir sostur. Ya da şöyle tarif edelim ki ketçap, domates, şeker ve çeşitli baharatlardan yapılan bir sos olup, domates mamullerine gerekli teknolojik işlemler uygulanarak ve içerisine çeşitli katkı maddeleri ile aroma verilen yenilebilir doğal maddeler katılarak hazırlanmış bir ek gıdadır. Bu hemen hemen tüm yemeklere katılan vazgeçilmez sosa Pazarama.com’dan erişebilirsiniz.

    Şu günümüzde ketçap tamamen domatesten üretilen bir sos olarak bilinir ama aslında yüzyıllar boyu yemeklere tat katmak ve iştah açmak için bilinen bir sostur. Romalılar tarafından balık ve tavuk yemeklerine katılırmış. 1700’lerin sonunda ise neredeyse tüm sofralarda tüm yemek çeşitlerine katılır olmuş.

    Ketçabın hemen hemen tüm yemeklere katılan lezzetli sos olmasının dışında vazgeçilmez olmasının sebebi, domates sebzesinin günümüzde tüm mevsimlerde erişemiyor olmamızın da payı var. Bu sebeple domatese erişemediğimiz mevsimlerde domates tadına erişebilmek için de kullanılır haline gelmiş.

    Ketçap genellikle patates kızartması, hamburger çeşitler, soğuk sandviç, makarna, tavuk ve et ile birlikte kullanılmaktadır. Sıklıkla kullanılanların arasında belirtilmese de aslında hemen hemen tüm yemeklerin yanına yakışan, likopen (domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir. İnsan vücudunda bulunan en yaygın karotenoiddir ve en güçlü karotenoid antioksidanlardan biridir.) açısından çok zengin bir kaynaktır.

    Ketçap çocuklar için de vazgeçilmez bir besindir. Hatta keyifle yenmesi zor olan bazı yemeklerin yenmesini de kolaylaştırmaktadır. Ketçabın tadı baskın olduğu için keyifle tadı beğenilmeyen yemeğin de kolayca yenmesini sağlamaktadır. Böylece cifte fayda sağlamış olmaktadır. Her annenin çocuğunun yemesini istediği ama yediremediği en az birkaç çeşit yemek vardır. Eğer sıvı değil ise o yemeğin yanına ketçap ekleyerek çok kolay ve keyifle yedirmeye başlayacaktır. Hatta yemeğe eklemese bile yaratıcı kimliği konuşturup boş bir tabağa ketçap ile şekiller çizerek o yemeği keyifle yenecek bir yemek haline getirebilir.

    Bu ürünün kullanımı damak tadına bağlı olarak değişiklik gösterir. Yemeklerin bazılarına sunum sırasında konulurken, bazı yemeklere pişirme sırasında katılmaktadır. Her farklı durumda farklı aroma vermektedir. Ayrıca restoran, kafe veya lokantalarda masalarda ketçap, mayonez ve hardal ile birlikte mutlaka bulunur ve olmazsa olmaz soslardan birisidir.

     Ketçabın besin değeri ve kalorisi

    Koruyucu madde içermeyen ketçap çeşitleri ile organik olan ketçap çeşitlerinin arasında hem kalori hem besin değeri hem de lezzet olarak oldukça belirgin fark vardır.

    20 gram ketçabın içinde hemen hemen ortalama 22 kcal’dir. 100 gram ketçap ise yaklaşık 111 kalori değerindedir.

    20 gram ketçabın içinde %95 oranında karbonhidrat kalan % 5 lik oranı protein taşırken yağ oranı 0 dır.

    Bunun yanı sıra günlük olarak alınması gereken çeşitli besin değerlerini de önerilen miktarda tüketildiğinde içinde barındırmaktadır. İşte onlardan bazıları;

    Günlük A vitaminin %20 sini, günlük C vitaminin %25 ini, günlük potasyum miktarının %11 ini, günlük E vitaminin yaklaşık %7 sini, günlük B3 Niasin’in miktarının yaklaşık %7 sini, günlük B6 Pridoksin’in miktarının yaklaşık %7’sini, günlük magnezyum miktarının ortalama %5 ini, günlük K vitaminin ortalama %3 ünü, günlük demirin ortalama %3 ünü, günlük folat (b9) vitaminin yaklaşık %2 sini, günlük kalsiyum miktarının %2 sini, günlük manganez miktarının yaklaşık %6 sını karşılamaktadır.

     

    Ketçapların lezzetini arttırmak için ürünleri mayonez, hardal, barbekü sos gibi sos çeşitleriyle birlikte kullanabilirsiniz. A vitaminine yüksek oranda sahip olan ketçap, göz sağlığını geliştirmeye ve korumaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda ve deneylerde ketçabın doğurganlığı artırabileceği ortaya çıkmıştır. Kolesterol ve kalp damar rahatsızlığı riskinin azaltılmasında da önemli rol oynamaktadır. Cilt sağlığına olan yararları da göz ardı edilmemelidir. Yüksek antioksidan içerdiği için cildinizin genç kalmasına yardımcı olur ve yaşlanmanın neden olduğu kırışıklıkları gözle görülür bir şekilde azaltır. Ketçap zengin besin içeriğine sahiptir. C vitamini sayesinde ise cilt renginin dengelenmesine yardımcı olarak cildinizin taze kalmasına yardımcı olur.

     

    Doğru bilinen yanlışlardan biri ketçabın zararlı olduğu düşüncesidir, bu sosun zengin besin içerikleri duyulduktan sonra değişir. Yapıldığı domates türü (organik domates, laboratuvar ortamı domatesi, olgun domates) ketçabın besin içeriğini de kısmen değiştirir. Organik domateslerden üretilen ketçap siz ve sevdikleriniz için en güvenilir, en sağlıklı, en lezzetli olanıdır. Yediğiniz yemeklere bu ürünü kattığınızda yemeklerinizin tadı ekstra tatlanırken sağlınız da ekstra korunacaktır.

     

    Ketçap çeşitleri

     

    Ketçap, içine eklenen baharatlar ve soslar ne kadar farklı olursa o kadar farklı çeşitte olur. Bazı lezzetler beraber çok tercih edilmese de ketçap sosu içinde dağılır, aromaları farklılaşır ve çok lezzetli soslar oluşturabilirler. Hangi çeşit daha lezzetli diye düşünmekten önce hangi çeşidin damak tadınıza uygun olduğunu bulmanız gerekir. Her çeşit ketçap her yemeğe uymayabilir bunu da baz almak gerekir seçim yaparken. Lezzet çeşidine karar verdikten sonra ürün kullanım sıklığına göre de ebat seçimi yapmak gerekir. Kova boy büyük boy küçük boy mini boy gibi ebatların arasında tercih etmek gerekir. Ambalajı açılmamış ketçapları oda sıcaklığında ve güneşten uzak noktalarda muhafaza etmelisiniz. Kutusu açılmış ketçapları ise lezzetini ve tazeliğini korumak adına buzdolabında raf bölümünde saklamalısınız. Cam şişe kutularda raf ömrü 225 gün iken polietilen(plastik) ambalajlarda 260 gündür. Ortam sıcaklığı 40 dereceyi geçtiği zaman raf ömrü cam şişe kutular için 100, polietilen ambalajlarda 150 güne düşer.

     

    Ketçapların diyabetik ve çölyak hastaları için de üretilmiş çeşitleri mevcut. Özellikle çölyak hastaları için glutensiz ketçap çeşidi kullanmaları sağlıklarının devamlılığı için büyük önem taşımaktadır.

     

    Bunların dışında başta acılı ve acısız olmak üzere 10 adet farklı uluslararası ketçap çeşidi mevcut. Köri Tozlu Ketçap, Sriracha Ketçap, Hoisin Soslu Ketçap, Fesleğen Pesto Ketçap, Mayonez ve Turşu Çeşnili Ketçap, Tatlı ve Ekşi Ketçap, Mango Chutney Ketçap, Horseradish (Yaban Turbu) Soslu Ketçap.

     

    Ketçap fiyatları

     

    Ketçap fiyatları; ürünlerin gramajlarına, markalarına ve özelliklerine ve çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Kullanım alanlarına ve tüketim miktarına göre kiloluk türlerini tercih etmeniz daha ekonomik olacaktır. Ketçap ürünlerini daha seyrek kullanıyorsanız ise mini ketçap ebatlarını tercih etmeniz bütçenizi koruyabilir. Gıda sektöründe hizmet veren bir işletme iseniz poşet ketçap ürünlerini tercih etmeniz daha ekonomik olacaktır sizin için. Yani bir günde binlerce kişiye hizmet veren yemek sektörü için uygun boyuttaki paketler oldukça ekonomiktir. 9 kg ketçap kutuları oteller veya restoranlar için üretilmiştir. Ayrıca bu büyüklükteki malzemelerin kullanılması için tasarlanan ketçap pompası işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Özellikle de hız gerektiren fast food lokantaları veya kantinler gibi yerlerde hizmeti de ekstra hızlandıracaktır. Zamanla yarışan bu işletmeler için bu pompa, en pratik çözümdür ve işletme sahiplerine büyük oranda zaman kazandırır ve tabi ki daha da ekonomiktir.

    Tüm ketçap çeşitlerini ve tüm ketçap fiyatlarını en güvenilir yerde Pazarama.com adresimizde bulabilirsiniz.