Kategori Stabilizör
Varsayılan
    Toplam 20 / 2791 ürün

    Stabilizör

    Denge çubuğu olarak da bilinen stabilizör, özellikle günümüzde üretilen modern araçların en önemli parçalarından bir tanesidir. Bağlantı stabilizörü, viraj demiri ya da stabilizör bağlantısı olarak farklı şekillerde adlandırılan stabilizör çeşitleri, her boyut ve taşıma kapasitesindeki araçlar için özel olarak üretilmektedir. Stabilizör sistemleri genel olarak bakıldığında araçların sağ ve sol tekerlerinin birbirine bağlanmasını ve bu tekerlerin eş zamanlı olarak dengeli şekilde hareket etmesini sağlamak için kullanılmaktadır. Stabilizör çeşitleri, araçların viraj alırken yan yatmasını önlediği için bu parçalara aynı zamanda viraj demiri adı da verilmektedir. Stabilizörler, viraj sırasında araç gövdesinin yan yatmasını önlediği gibi aynı zamanda yol üzerindeki çukur ya da pürüzlü yüzeylere girilmesi durumunda aracın tekerlerine uygulanan şok ve diğer yüklerin dengelenmesini, aracın daha az düzeyde sarsılmasını sağlamaktadır. Stabilizörler, çalışma esnasında sürekli olarak çeşitli yüklere maruz kalmaktadır. Çukura girilmesi ve benzeri durumlardaki anlık yüklerin yanı sıra yol boyunca sürekli viraj alınması, aracın çeşitli yönlere dönmesi gerektiği için bu sistemler daha ufak düzeyde sürekli yüklere de maruz kalmaktadır. Bu nedenle stabilizör çeşitleri genellikle yorulma dayanımı standartlara göre daha yüksek çeliklerden üretilmektedir. Stabilizörler, yuvarlak başlı bir pimin yanı sıra kauçuk kapak ve gres ile birlikte kullanılırlar. Stabilizörlerin güvenlik ölçüsünü artırmak ve aynı zamanda daha uzun süreli kullanım sunmak için yüzey sertleştirme işlemi uygulanmış çelikler kullanılır.

    Stabilizör çeşitleri, araçların türüne göre ön ya da arka aks sisteminde denge çubuğu olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda daha geniş ve yük taşıyan araçların hem ön hem de arka akslarında denge çubuğu bulunmaktadır. Stabilizörler, aracın çeşitli yönlere yönlendirilmesi sırasındaki dengenin kurulmasında oldukça önemlidir. Stabilizör çeşitleri araçların yol boyunca daha güvenli bir sürüş sunmasını sağlarken aynı zamanda araç sürücüsü ve yolcuların daha konforlu zaman geçirmesini de sağlar. Sağ ya da sola dönüşlerde stabilizör sistemlerinin olmaması durumunda aracın yan yatması gibi büyük kazalar görülebileceği gibi, aracın daha keskin ve dengesiz viraj alması gibi durumlar ile karşılaşılmaktadır. Bu durumda ise araç ufak bir yön değiştirmiş olsa bile araç içerisinde seyir halindeki yolcular araç içerisinde savrulacak ya da yalpalayacaktır. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için araçların akslarında stabilizör sistemler bulunmaktadır.

    Stabilizör Çeşitleri

    Stabilizör çeşitleri genellikle araç tipine göre değişiklik göstermektedir. Her bir stabilizör çeşidi benzer amaçlar için kullanılıyor olsa da stabilizörlerin üretiminde kullanılan malzemeler, stabilizör boyutları ve diğer tüm detaylar araç türüne göre değişiklik göstermektedir. Standart binek araçların taşıma kapasiteleri ve araç boyutları genellikle diğer araçlara kıyasla daha düşüktür. Bu nedenle bu tür araçlarda kullanılan stabilizör çeşitleri de diğerlerine kıyasla daha ufak yapıdadır. Ancak minibüs, tır ve diğer araçların yüksek taşıma kapasiteleri ve geniş aks mesafeleri nedeni ile stabilizörlerin de boyutları değişiklik göstermektedir. Farklı araç tiplerinde farklı stabilizör çeşitleri kullanılıyor olsa da tüm bu stabilizörlerin kullanım alanları genellikle birbiri ile aynıdır. Stabilizörler genel olarak bakıldığında araçların daha rahat viraj alması için kullanılmaktadır. Araçların sağa ve sola dönüşlerinde yalpalamayı ortadan kaldıran bu sistemler, araçların viraj sırasında yan yatmasını önlemek için kullanılmaktadır. Böylece araçların yol tutuşu daha güvenli hale getirilerek kaza riski minimuma indirilmektedir.

    Gelişen teknoloji ile birlikte, klasik çelik stabilizör çeşitlerinin yanı sıra kompozit malzemelerden üretilen stabilizörler de üretilmektedir. Çelik, yüksek yorulma dayanımı ve darbe dayanımı gibi birçok üstün özellikleri nedeni ile günümüzün en çok kullanılan metal çeşitleri arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Çelik stabilizör çeşitleri her ne kadar yaygın olarak kullanılmaya devam ediliyor olsa da çelik malzemenin de çeşitli dezavantajları bulunuyor. Yüksek güvenlik seviyesi sunuyor olsa da çeliğin yoğunluğuna bağlı olarak ağırlığında da ciddi miktarda artış görülmektedir. Bu da araç ağırlıklarının sürekli olarak düşürülmeye çalışıldığı günümüzde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çelik her ne kadar dayanıklı yapısı ile kullanılmaya devam ediliyor olsa da özellikle son yıllarda tasarlanan birçok araç modelinde karbonfiber ile güçlendirilmiş polimer malzemeler tercih ediliyor. Böylece standart bir yüzey sertleştirme işlemi görmüş çelik ile benzer sertlik ve yorulma dayanımına sahip stabilizör, çok daha hafif bir şekilde tasarlanabiliyor. Aynı zamanda bu tür stabilizörlerin iç yüzeyinde de sertleştirilmiş çelik malzeme kullanılıyor. Böylece azaltılan çelik oranı aracın ağırlığında bir miktar azalma görülmesini sağlarken aynı zamanda güvenlikten de ödün verilmesine engel olunuyor. Elektrikli araçlarda pil ömrünün arttırılması, klasik benzinli araçlarda ise yakıt tüketiminin ideal seviyelere indirilmesi için araçların toplam ağırlıkları büyük önem taşıyor. Bu noktada ise karşımıza kompozit stabilizör çeşitleri çıkıyor. Her ne kadar çeşitli avantajlar sunuyor olsa da kompozit stabilizörlerin yüksek fiyatlarının da göz önüne alınması gerekiyor.

    Stabilizör Fiyatları

    Stabilizör fiyatları genel olarak stabilizör boyutlarına ya da stabilizör malzemesine göre değişiklik göstermektedir. Farklı birçok marka tarafından tasarlanan neredeyse binlerce farklı stabilizör çeşidi bulunuyor. Dengeleme çubuklarında görülen bu çeşitlilik ise kullanıcıların seçim yapmasını neredeyse imkansız bir hale getiriyor. Stabilizör fiyatları, farklı boyutlardaki araçlar için değişiklik gösteriyor olsa da genellikle en düşük fiyat avantajları, standart çelik stabilizörler tarafından sunulmaktadır. Çelik stabilizatör çeşitleri uzun yıllardır kullanılan stabilizatör çeşitleri olmakla birlikte bu tür stabilizörler klasik araçlarda neredeyse kusursuza yakın bir performans sergiliyor. Yorulma ve darbe dayanımı yüksek olan çelik malzemeden üretilen stabilizör çeşitleri, yıllar boyu süren kullanım avantajları sunuyor. Uygun fiyat avantajlarının yanı sıra yüksek kullanım ömrü elde etmek için siz de çelik stabilizör çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

    Çelik stabilizör çeşitlerinin yanı sıra günümüzün son teknolojisi ile üretilen kompozit stabilizör çeşitleri de kullanıcılara birçok yeni avantaj sunuyor. Çelik, karbon fiber ve polimer malzemeler kullanılarak tasarlanan kompozit stabilizör çeşitleri, yüksek fiyatlarına kıyasla çok daha üstün özellikler sunuyor. Standart stabilizör modellerinden farklı olarak kompozit stabilizör çeşitleri benzer performansı daha düşük ağırlık avantajları ile sunuyor. Böylece özellikle günümüzün popüler taşıtları arasında yer alan elektrikli araçların batarya sorunu gibi birçok sorun da çözülüyor. Araçların ağırlıklarının artması ile artan güç tüketimi, elektrikli araçların batarya kapasitesi her ne kadar yüksek olsa da maksimum alınacak mesafeyi etkiliyor. Bu nedenle elektrikli araçların toplam ağırlığının olabildiğince düşük olması gerekiyor. Kompozit stabilizör çeşitleri, araçların ağırlıklarının bir miktar azalmasını sağlayarak alınabilecek toplam mesafenin artmasını sağlıyor. Ancak kompozit stabilizör fiyatları malzeme kalitesindeki artış nedeni ile genellikle klasik stabilizörlerden daha yüksek seviyelerdedir.

    Pazarama.com’da yer alan yüzlerce farklı stabilizör modeli sayesinde siz de aracınızda kullanabileceğiniz boyut ve malzeme kalitesindeki ürünlere sadece birkaç dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Farklı markalar tarafından, farklı araç boyutları ve taşıma kapasiteleri için özel olarak üretilen stabilizör çeşitlerini Pazarama.com’da birbiri ile karşılaştırarak ihtiyacınız olan ürünleri gözden geçirebilirsiniz. Pazarama.com’un geniş ürün yelpazesi ve arama filtreleme özelliği ile ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünlere çok daha uygun fiyat avantajları ile sahip olabilir, alışveriş sürecini çok daha verimli geçirebilirsiniz.