Kategori Şanzıman
Varsayılan
    Toplam 20 / 289 ürün

    Şanzıman

    Şanzıman nedir ve şanzıman çeşitleri nelerdir, gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Şanzımanı tanımlamak için araçlarda yer alan ve pek çok görevi olan vites kutusu denilebilir. Özellikle araba alışverişinde karşımıza çıkan şanzımanın pek çok farklı çeşidi bulunuyor. Şanzıman modelleri, motordan dönme gücü alıyor. Aldığı bu dönme gücünü tekerleklere ileten şanzıman, arabanın kilit parçaları arasında görülüyor. Şanzıman aracın hareket etmesini, gereken tork değerinin iletilmesi ile sağlıyor. Şanzıman, motorlu araçlarda hızı değiştirmeye yarayan dişliler topluluğu olarak de geçiyor. Motorun ürettiği gücü kullanarak aracın hareket etmesini mümkün kılan şanzıman aynı zamanda, hızın sabit kalması gibi pek çok görevi daha yerine getiriyor. Yazıyı okumaya devam ederek, otomobil parçaları arasında önemli bir yere sahip olan şanzımanı daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Pazarama.com ile şanzıman çeşitlerine göz atabilir, fiyat bilgisi edinebilirsiniz.

     

    Şanzıman Görevleri

    Şanzımanın üç farklı çeşidi bulunuyor. Bu üç çeşidin içerisinde de alt gruba ayrılan şanzıman modelleri, oldukça farklı görevleri yerine getiriyor. Şanzıman görevleri yerine getirerek, otomobilin güvenli ve istenilen şekilde hareket etmesini mümkün kılıyor. Araç için oldukça önemli parçalarından biri olan şanzıman için, vites kutusu denilebiliyor. Şanzımanın tek başına yerine getirdiği temel görevler aşağıdaki gibi listelenebilir;

    1. Şanzımanların çeşitleri değiştikçe görevleri yerine getiriş şekli de değişiyor. Örneğin; Manuel şanzımanlarda aracın boş viteste çalışmasını sağlarken, otomatik şanzıman N konumunda otomobil durur vaziyetteyken motorun çalışmasını sağlıyor.
    2. Şanzımanın farklı parçaları bulunuyor. Bunlardan biri olan debriyaj, döndürme momenti elde ederek aracın çalışma esnasındaki kalkışını mümkün kılıyor.
    3. Şanzıman, yol ve yolda yapılan hıza bağlı olarak, otomobil için ideal olan hızı düzenliyor. Bu işlemi aynı zamanda torku düzenlemek için de gerçekleştiriyor.
    4. Şanzımanın bir diğer görevi ise, kişilerin aracı yüksek hızlarda kullandığı durumlarda hadi, onlara ekonomik sürüş imkanı sunmak oluyor.
    5. Manuel şanzımanlarda geri vites, otomatik şanzımanlarda vites R konumunda iken aracın geriye doğru hareket edebilmesini sağlıyor.

     

    Şanzıman Nasıl Çalışır?

    Şanzıman nasıl çalışır sorusunun cevabı geniş kitlelerce merak ediliyor. Şanzımanın çalışma prensibinin tam olarak anlaşılabilmesi adına, parçalarının ve bunların yerine getirdiği görevlerin bilincinde olmak gerekiyor. Şanzıman parçaları ve şanzıman parçalarının yerine getirdiği görevler aşağıdaki gibi ifade edilebilir;

    1. Çıkış Mili

    Çıkış mili için, vites dişlileri ve senkromeçlerin bulunduğu bir parçadır denilebiliyor.  Mil üzerinde, vites dişlilerinin her biri grup dişli düzenine bağlantılı şekilde yer alıyor. Motordan hareketi alan çıkış mili, grup dişlisi ve vites dişlileri arasında iletim olmasını mümkün kılıyor.

    1. Prizdirek Rulmanı

    Prizdirek rulmanı, şanzımanın ortasında yer alıyor. Prizdirek rulmanı, çıkış milini üzerinde taşıyan parça olarak da tanınıyor. Prizdirek rulmanı ya da mili, kavramadan aldığı hareketi üzerindeki dişli grubu vasıtasıyla iştirak dişlisine aktarıyor. Prizdirek rulmanı gerçekleştirdiği bu görev sayesinde vites kutusuna gereken gücü aktararak, motorun çalışmasını sağlıyor.

     

    1. Grup Mili

    Grup mili üzerinde dişlileri tutuyor. Prizdirek rulmanı dönme işlemini gerçekleştirdiğinde, grup mili onunla aynı anda harekete geçiyor. Bu sayede çalışmasını sürdüren grup mili, yine prizdirek rulmanı aynı hareketi gerçekleştirerek, duruyor. 

    1. Senkromeç

    Senkromeç, oldukça önemli şanzıman parçaları arasında yer alıyor. Senkromeçin yerine getirdiği görevler arasında, dönüş hızları farklı olan vites dişlisi ve mikiş millerinin hız dengesini ayarlamak yer alıyor. Senkromeç hızı eşitleyerek, vites dişlisinden çıkış miline güç aktarımı sağlıyor. Böylelikle bu güç tekerleklere iletilerek, otomobilin hareket etmesi sağlanıyor.

    1. Geri Vites Sistemi

    Geri viteste, grup mili, geri vites dişlisinden hareket alıyor. Aldığı bu hareketi de farklı bir yöne çekiyor. Yapılan bu işlem sayesinde, mekanizmada gerekli aktarımlar kolaylıkla yapılabiliyor. Geri vites sistemi sayesinde yapılan bu aktarımlarda elde edilen gücü, senkromeç, eşitleyici bir işlem gerçekleştiriyor.

     

    Şanzıman Çeşitleri

    Şanzıman çeşitleri, arasında farklı şekillerde çalışan modeller yer alıyor. Modeller arası sağlanan bu çeşitlilik, farklı çalışma prensiplerine sahip olan ve farklı özellikler taşıyan araçların ideal şekilde kontrol edilmesini sağlıyor. Şanzıman için, vites değiştirmek için sürücünün işlem yapması gereken bir vites kutusu denilebiliyor. Şanzıman ile birlikte modeline bağlı olarak, beş veya altı ileri manuel vites birlikte geliyor. Kişiler, şanzımanların sağladığı bu çeşitlilik sayesinde, kendi sürüş performanslarına en iyi şekilde uyacak modeli kolaylıkla tercih edebiliyor.

     

            Otomatik Şanzıman

    Otomatik şanzıman, en çok tercih edilen şanzıman çeşitleri arasında yer alıyor. Çünkü otomatik şanzıman için, görevleri sizin için yerine getiren bir vites kutusu denilebiliyor. Otomatik şanzımanı ideal şekilde tanımlamak için, sürüş esnasında gereken vites değişimlerini kendi ayarlayan şanzıman türü denilebiliyor. Değişimleri kendisi hallettiği için, otomatik şanzıman kullanan kişiler, vites değişikliği düşünmeksizin rahat bir sürüş deneyimi yaşayabiliyor. Vitesi sürücünün manuel olarak değiştirmesine gerek bırakmayan otomatik şanzıman kendi içerisinde farklı modeller barındırıyor. Tork konvertörlü otomatik şanzıman, çıkış yönü düşük olan torku arttırma yeteneği ile ön plana çıkıyor. Tork konvertörü yüksek tork çıkışı üretmek adına,, sahip olduğu statora sayesinde, yüksek kayma esnasında, özelliklerini değiştirebiliyor. Bir tork konvertörlü dişli kutusu, genellikle, daha yüksek tork çıkışı üreten büyük kapasiteli motorlarda yer alıyor.  Arızaya daha az eğilimi bulunan tork konvertörü otomatik şanzıman, geniş kitlelerce kullanılıyor. Otomatik şanzıman modelleri arasında CVT otomatik ve DCT otomatik gibi farklı çeşitler yer alıyor. CVT otomatik şanzıman için, kademesiz şanzıman demek yanlış olmuyor. Sürekli değişken olan CVT otomatik şanzıman, sürekli bir vites oranı aralığında sorunsuz şekilde değişerek, etkili bir sürüş deneyimi şansı sunuyor. CVT otomatik şanzımanda diğer şanzımanların aksine bir tork yer almıyor. CVT otomatik şanzıman ise normalde torkun yerine getirdiği gücün tekerleğe aktarılması işlemini, sahip olduğu sonsuz dişli oranları ile yerine getiriyor. DCT otomatik şanzıman ise, çift kavramalı şanzıman olarak biliniyor. DCT şanzıman bir dizi tek ve çift dişli oranı için, iki ayrı kavrama kullanıyor. Otomatik şanzıman türü olan DCT şanzımanın diğer şanzımanlara oranda daha büyük bir dış debriyaj parçası bulunuyor. Çift numaralı dişliler çalışırken büyük debriyaj tarafından çalıştırılırken, tek numaralı dişliler ise, daha küçük debriyaj sayesinde çalıştırılıyor. DCT otomatik şanzımanın bu kadar ilgi görmesinin pek çok nedeni bulunuyor. Bu nedenlerin arasından ön plana çıkan ise, kuru debriyajlı DCT otomatik şanzımanın, sıvı pompa kaybı yaratmaması oluyor. Çünkü bu sayede yakıt açısından tasarruf edilmesini mümkün kılıyor.

           Manuel Şanzıman

    Manuel şanzıman, vites değiştirmek için, sürücünün müdahale etmesi gereken vites kutusu olarak biliniyor. Otomatik şanzıman modellerinin aksine, manuel şanzıman modellerinde, vitesin değiştirilmesi için sürücünün belirli işlemleri yerine getirmesi gerekiyor. Manuel şanzımanın kullanılması için, sürücü pedala basması gerekiyor. Ardından pedalı bırakarak, debriyajı devreye alması ve motordan tekerleklere giden torku düzenlemek için vites kolunu kullanarak, uygun vites oranını seçmesi önem arz ediyor.

           Yarı Otomatik Şanzıman

    Yarı otomatik şanzıman, kuru şanzıman olarak da biliniyor. Kuru şanzıman deniliyor olması, yarı otomatik şanzımanın yağa ihtiyaç duymadan çalışmasından kaynaklanıyor. Yarı otomatik şanzıman yedi vitese kadar sürücülere destek sağlıyor. Araçtaki beyin yarı otomatik şanzımanlarda, sürücünün yaptığı hıza göre şanzıman değişimi yapıyor.

     

    Şanzıman Fiyatları

    Şanzıman fiyat bilgisine ulaşmak için, sitemiz üzerinden araştırma yapmaya devam edebilirsiniz. Aracınıza uygun olacak şanzıman modelini seçebilmek için, kolaylıkla ürün özellikleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Şanzıman özellik ve fiyat araştırması yaparak, ürünler arası fiyat farklılıklarının nedenlerini öğrenebilirsiniz. Otomatik şanzıman fiyat şeklinde araştırmalar ile aradığınız ürüne daha hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.