Meyve Suyu
Meyve suyu her yaştan kullanıcıların keyifle tükettiği soğuk içecekler grubu arasında yer alıyor. Bir ya da birkaç meyvenin gerekli aletler yardımıyla suyunun ve posa olarak isimlendirilen katı kısmının birbirinden ayrılması ile meyve suyu elde ediliyor. Posadan ayrılan meyvenin suyu, kaynatılarak ve içerisine tatlandırıcı olarak şeker, bal gibi doğal maddeler eklenerek tüketilebiliyor. Bunun dışında kaynatma ya da ekleme ürün yapılmadan da meyve suyu doğal haliyle içilebiliyor. Özellikle çocukların düzenli ve yeterli miktarda meyve suyu tüketmesi vücutlarının ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve amino asitler açısından yarar sağlıyor. Meyve suları evde hazırlanabiliyor veya dışarıdan hazır olarak satın alınıyor. Birçok marka tarafından ambalajlı şekilde satışa sunulan meyve suları herhangi bir zararlı madde içermiyor. Meyve suyu denildiği zaman akıllara yalnızca tek bir meyvenin yer aldığı meyve suları gelebiliyor. Ancak özellikle kış aylarında greyfurt, portakal gibi C vitamini deposu olarak görülen meyvelerin bir arada sunulduğu meyve suları da sıkça tercih ediliyor. Hem tat hem de besleyici özelliği ile tercih edilen organik meyve suları, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kullanıcıların hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Meyve suları, asitli ve alkollü içecek sevmeyenlerin hem evde hemde sosyal ortamlarda tercihlerinden biri oluyor. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren meyve suları, yaz aylarında ferahlatıcı ve serinletici bir etki yaratıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde soğutucuda bekletilen ya da içerisine buz konularak tüketilen meyve suları, vücudun ısı dengesini düzenlemede etkin bir rol oynuyor. Susuzluğu gidermek için de tercih edilen kutu meyve suyu seyahat ve piknik gibi organizasyonların vazgeçilmezi oluyor. Farklı boyutlarda satışa sunulan meyve suları her kullanıcı ihtiyacına yanıt verebiliyor. Evde yapılan meyve sularını uzun süre boyunca saklamak isteyen kullanıcıların cam bir kap kullanması gerekiyor. Aynı zamanda termos özelliği bulunan kaplarda da meyve suyu muhafaza edilebiliyor. Sıcaklık değerini dengede tutan termoslar uzun yolculuklar ve piknikler için uygunluk gösteriyor. Tüm meyve suyu çeşitlerine Pazarama.com ile erişerek inceleme fırsatı elde edebilirsiniz.
Meyve Suyu Çeşitleri
Meyve suyu çeşitleri içeriğindeki meyveye ve paket tipine göre değişiklik gösteriyor. Küçük boyuttaki meyve suyu ambalajları genellikle karton malzeme kullanılarak üretiliyor. Maliyet, taşıma, saklama ve sağlık açısından karton ambalajlar avantaj sağlıyor. Kartonun iç kısmındaki alüminyum folyo koruyucu kaplama ile ısıdan ve bakterilerden koruyor. Günümüzde birçok firma yenilebilir teknolojinin ihtiyaç haline gelmesi ile beraber karton ambalaj ürünlerinde hiçbir şekilde plastik ve benzeri bir madde kullanmıyor. Meyve sularının kapakları ise şeker kamışından üretilen biyolojik bazlı plastik kapaklardan oluşuyor. Bu şekilde hem meyve suyu uzun süre muhafaza ediliyor hemde içerisine kimyasal madde girmesi engelleniyor. Karton malzeme ile ambalajlanan meyve suları genellikle 200 ml ve 1 lt boyutlarıyla üretiliyor. Bunun dışında bazı markalar 500 ml’lik karton ambalajlarda meyve suyu da satışa sunuyor. Karton ambalaj dışında meyve suyu üretiminde cam ambalaj da kullanılıyor. Litrelik boyutları ile cam şişede satışa sunulan meyve suları uzun bir süre boyunca muhafaza edilebiliyor. Teneke kutulu meyve suları özellikle sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi haline geliyor. İçeriğine göre meyve suları da birçok alternatif seçenekten oluşuyor. Tek bir meyvenin yanı sıra meyve sularında iki ya da daha fazla meyve karıştırılarak kullanılabiliyor. Meyve suyu yapımında en çok tercih edilen meyve portakal olarak ön plana çıkıyor. İçeriğindeki C vitamini sayesinde besleyici özelliği bulunan portakallı meyve suyu her yaştan kullanıcı tarafından tüketiliyor. Portakal meyve suyu dışında vişne, kayısı, şeftali gibi meyvelerin kullanıldığı meyve suları da sıklıkla tercih ediliyor. Bu meyve sularının hepsi her mevsim rahatlıkla tüketilebiliyor. Bazı meyve suları ise mevsimlik üretiliyor ve tüketime sunuluyor. Örneğin; çilekli ve karpuz aromalı meyve suları özellikle yaz aylarında serinletici ve besleyici özellikleri ile tercih ediliyor. Meyve suyu markaları dönem dönem yeni tatlar da deneyebiliyor. Örneğin; klasik tatların dışına çıkan erik meyve suyu da kullanıcılardan tam not almayı başarıyor. Birbiri ile uyumlu meyvelerden oluşan karışık meyve suyu 7’den 70’e herkese hitap ediyor.
Meyve Suyu Nasıl Yapılır?
“Meyve suyu nasıl yapılır?” sorusu evde kendi meyve suyunu yapmak isteyenler tarafından merak ediliyor. İçeriğinde yer alan meyveye göre meyve suları farklı işlemlerden geçerek üretiliyor. Örneğin bazı meyveler kabuklu oluşu ve iç yapısı gereği meyve sıkacaklarında sıkılarak suyu çıkarılabilir iken, bazısının presleme yöntemi ile suyunun çıkarılması gerekiyor. Evlerde kullanılan meyve sıkacağı ile mandalina, portakal, greyfurt gibi narenciyeler ortadan ikiye bölünerek sıkılabiliyor. Katı meyve sıkacağı yardımıyla ince kabuklu veya kabuksuz meyvelerin suyu sıkılarak tüketilebiliyor. Bu meyvelere örnek olarak; çilek, elma, havuç ve karpuz verilebiliyor. Bazı katı meyve sıkacaklarının bıçak özelliği bulunuyor. Bu sayede tanecikli be çekirdekli yapıya sahip olan nar gibi meyvelerin suyu da çıkarılabiliyor. Böylece kullanıcılar evde kendi damak zevklerine hitap edecek şekilde meyve suları ya da kokteyler hazırlayabiliyor. Meyvelerin posası ise kek gibi hamurlu tatlıların yapımında değerlendirilebiliyor. Yapımı dışında meyve suyunun muhafaza edilmesi de oldukça önemli. Evde yapılan meyve sularının uzun süre saklanabilmesi için kaynatma işleminden geçirilmesi ve daha sonra cam şişelere doldurularak ağzının sıkıca kapatılması öneriliyor. Bu şekilde meyve sularını serin bir yerde 3 ile 6 ay arasında saklayabilirsiniz. Markalar tarafından satışa sunulan meyve sularıda evdekine benzer işlemlerden geçiyor. Öncelikle tarlalardan alınan meyveler temizleniyor daha sonra endüstriyel meyve suyu sıkacaklarına atılıyor. Bu işlemle beraber posalarından ayrılan meyve suları büyük kazanlarda bir süre boyunca bekletiliyor. Ayrıca tortulanmaması için de belirli bir süre aralıkları ile karıştırılıyor. Karışık meyve suları dışında kalan tüm meyve suları doğrudan paketleniyor. Önceden hazırlanan paketlere belirli bir seviyede dolduruluyor ve paketin ağzı kapatılıyor. Karışık meyve sularında ise dolum işlemi belirli oranlara göre yapılıyor. Oranlar tat ve yoğunluğa göre belirleniyor. Evde meyve suyu yapmaya vakti olmayan ya da yapımıyla uğraşmak istemeyen kullanıcılar hazır olarak satışa sunulan markaların meyve sularını değerlendirebiliyor.
Meyve Suyu Kullanımı
Meyve suyu günlük hayatın her alanında rahatlıkla kullanılabiliyor. Gazlı ya da alkollü içeceklerin aksine meyve suları daha geniş bir kesime hitap ediyor. Meyve sularının serin ve nemli olmayan ortamlarda saklanması öneriliyor. Son kullanma tarihine dikkat ederek meyve suyu tüketilmesi tavsiye ediliyor. El değmeden ve hijyenik şartlarda üretilen hazır meyve suları uzun bir süre dayanıklılık gösteriyor. Kapağı açılan meyve sularının kısa bir süre içerisinde tüketilmesi öneriliyor.
Meyve Suyu Fiyatları
Meyve suyu fiyatları boyutlarına ve içerdiği meyve oranlarına göre farklılaşıyor. Örneğin; konsantre meyve suyu yoğun meyve oranına sahip olduğu için diğer meyve sularına kıyasla daha yüksek fiyatla satışa sunuluyor. Ancak konsantre meyve suları sulandırılarak tüketilebildiği için daha ekonomik olabiliyor. Meyve sularının bulunduğu ambalajlar da fiyatı üzerinde etki gösteriyor. Örneğin plastik şişelerde satışa sunulan meyve suları karton veya cam ambalajlara kıyasla daha ekonomik oluyor. Meyve suyu fiyatlarının belirlenmesinde bir diğer etken ise miktarı oluyor. 200 ml, 500 ml, 1 lt gibi farklı miktarlarda üretilen meyve sularının fiyatı da miktarıyla aynı oranda artış gösteriyor.