Koruyucu Gözlük
Koruyucu gözlük kullanmak, iş güvenliği açısından yasal bir sorumluluk getiriyor. Hem işverenin hem de çalışanın yaptığı işte can sağlığını korumak adına gerekli güvenlik önlemlerini alması gerekiyor. Bahsedilen güvenlik önlemleri ve kullanılan ürünler, meslekler arasında farklılık gösteriyor. İtfaiyede görev bir çalışan ile medikalde çalışan kişinin kullandığı güvenlik ürünleri değişiyor. Beden sağlığını korumak adına, yapılan işin risklerine göre güvenlik ürünleri belirleniyor. Bedenin her bölümü için farklı güvenlik ekipmanları bulunuyor. Görme duyusunun sağlandığı gözü korumak adına koruyucu gözlük kullanmak gerekiyor. Bu sayede hangi meslekte olursa olsun göz; kimyasal, toz, parçacık, buhar, ışın ve darbelere karşı korunmuş oluyor. Yapılan işin riskine göre koruyucu gözlüklerde de çeşitlilik söz konusu oluyor. Pazarama.com ile koruyucu gözlükleri yakından tanıyabilir ve sizin için doğru gözlüğe kolayca ulaşabilirsiniz.
Koruyucu Gözlük Ne İşe Yarar?
Koruyucu gözlük ne işe yarar sorusu pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Hemen hemen birçok meslekte en çok kullanılan güvenlik ekipmanı, koruyucu gözlükler oluyor. Çalışırken kullandığımız organlarımızdan belkide en başta geleni göz oluyor. En hassas organlardan biri olan gözü korumak gerekiyor. Koruyucu gözlükler sayesinde yapılan işin devamlılığı ve en önemlisi çalışanın sağlığı korunmuş oluyor. Bu gözlükler yapılan işin risklerine göre üretiliyor ve ona göre malzemeler kullanılıyor. En başta, çalışanın işini engellemeyecek hafif ama dayanıklı malzemeler tercih ediliyor. Yüze tam oturan, buğu yapmayan koruyucu gözlüklerin yanında numaralı koruyucu gözlükler de üretiliyor.
Kimyasal maddelerin kullanıldığı bir işyerinde çalışan birinin kullanacağı gözlük, gözü kimyasaldan uzak tutuyor. Lazer epilasyonda çalışan birinin koruyucu gözlük takması, gözünü lazerin ışınlarından koruyor. Bilgisayar ile yapılan işlerde olduğu gibi ekrana sürekli bakmak zorunda olan bir çalışanın kullanacağı mavi ışık koruyucu gözlük, göz sağlığı için önem kazanıyor. Marangozda çalışan birinin koruyucu gözlük takması, gözü toz ve parçacık gibi dış etkenlerden koruyor. Daha bir sürü meslek alanında gözü korumak adına koruyucu gözlük kullanımı bulunuyor. Herhangi bir dış etkenle göz sağlığı geçici ya da tamamen bozulacağını bilerek, bu gözlüklerin kullanımını ihmal etmemek gerekiyor.
Koruyucu Gözlük Çeşitleri
Koruyucu gözlük çeşitlerine gelindiğinde, yapılan işin özelliğine göre gözlük çeşitleri bulunuyor. Mobilya sektörü için kullanılan gözlük ile tıbbi alan için kullanılan gözlükteki özellikler değişiyor. Risk çeşitlerine göre farklı koruyucu gözlük alternatifleri bulunuyor.
● Numaralı Koruyucu Gözlük
Numaralı koruyucu gözlük, çalışanın bir göz problemi var ise kullanılacak olan koruyucu gözlük, çalışanın göz problemine uygun bir şekilde tercih ediliyor.Miyop yada hipermetrop gibi göz problemleri olanlar için ideal koruyucu gözlükler bulunuyor.Numaralı camlar için özel olarak üretilen bu gözlüklere, numaralı camlar takılarak tek bir gözlük kullanma kolaylığı sağlanıyor.
● Laboratuvar Koruyucu Gözlük
Laboratuvar koruyucu gözlük, özellikle kimyasallarla çalışılan ortamlarda kullanılıyor. Vücudun en hassas bölgesi göz ve çevresi olduğu için bu gözlükler buraları tamamen kapatmaya yarıyor. Laboratuvarlarda ya da kimyasallarla çalışılan sanayi işlerinde, iş güvenliği açısından bu gözlüklerin kullanımı gerekiyor. Kullanılmadığı takdirde kimyasalların sıçraması durumunda, göz kaybına neden olabilecek sorunlar oluşabiliyor.
● Radyasyon Koruyucu Gözlük
Radyasyon koruyucu gözlük, radyasyonun zararından gözleri korumak için özel tasarlanmış koruyucu gözlük türü olarak karşımıza çıkıyor. Radyasyona maruz kalınan her türlü iş yerinde bu gözlük türü kullanılıyor. Radyasyon koruyucu gözlüklerin hem lensleri hem de çerçeveleri kurşundan yapılıyor. Bu sayede göz sağlığı korunuyor.
● Kaynak Gözlükleri
Kaynak gözlükleri, özellikle sanayi sektöründe kullanılıyor. Bu gözlük, kaynak yaparken çalışanı etrafa saçılan çapaklardan koruyor. Kaynak gözlükleri; buğu yapmayan, koyu renkli ve darbelere dayanıklı malzemeden yapılıyor.
● Yangın Gözlükleri
Yangın gözlükleri, yangında oluşan yüksek ısı ve dumana karşı dayanıklı malzemeden yapılıyor. Gözün yüksek ısıyı almasını ve kurumasını engelliyor. Genellikle yangın başlıklarına sabitlenmiş şekliyle imal ediliyor. Yangın esnasında koruyucu gözlüğün ısı ve darbelere karşı dayanıklı olmasına yönelik özel üretiliyor.
Koruyucu Gözlük Nerelerde Kullanılır?
Koruyucu gözlük nerelerde kullanılır sorusu birçok çalışan için önemli bir konu. Çalışırken göz sağlığını tehlikeye atabilecek her türlü ortamda koruyucu gözlük kullanılması gerekiyor. İş güvenliği açısından işyerlerinin bu koruyucu gözlükleri bulundurmaları ve çalışanlarında bu sorumlulukla gözlükleri kullanmaları gerektiği belirtiliyor. Koruyucu gözlük kullanımı olan iş sektörleri çok geniş yelpazede bulunuyor. Havaalanları, gıda sektörü, tekstil fabrikaları, sanayi sektörü, hastane ve laboratuvarlar koruyucu gözlük kullanımı ile ilgili olarak ilk akla gelenler arasında. Ayrıca askeri alanlarda, inşaat, gemicilik, boya ve otomobil sektöründe, madencilik, ilaçlama, elektrik santralleri ve güzellik merkezleri gibi iş sektörlerinde de koruyucu gözlükler kullanılıyor.
İş hayatının dışında, özel yaşamda da yapılan tamir ya da hobi amaçlı yapılan işlerde koruyucu gözlük kullanılması gerekiyor. Amaç göz ve çevresini korumak olduğu için bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Sonuç olarak göz için risk oluşturacak olan her türlü tehlikeden gözü korumak amaçlanıyor. Bu tehlikeler sıralandığında, darbelere karşı koruma, likit sıçraması, parçacık sıçraması, toz ve buhar gelmesi, kimyasal bir maddenin göze teması sayılır. Ayrıca erimiş metal, yüksek sıcaklık, lazer ışınları, UV ışınları ve elektrik arkları gibi birçok tehlike de bulunuyor. Bu tehlikelere karşı gözü korumak için koruyucu gözlük kullanmak ve riske göre koruyucu gözlüğü seçmek gerekiyor.
Koruyucu Gözlük Seçimi
Koruyucu gözlük seçiminde iş güvenliğine göre seçim yapmak, göz sağlığı için önem kazanıyor. İlk olarak yapılan işin tehlikeleri ve riskleri hesaplanıyor ve gözü korumak için doğru koruyucu gözlük seçiliyor. Koruyucu gözlükte en önemli birkaç madde tüm koruyucu gözlükler için geçerli oluyor. Hafif malzemeden yapılması, buğulanmaması, darbelere karşı dayanıklı olması ve görüş netliğinin olması gerekiyor. Ayrıca uzun ömürlü olmaları tercih ediliyor. Koruyucu gözlüklerin hafif olması çalışma koşullarını zorlaştırmadan işi yapmaya kolaylık sağladığı için önem kazanıyor. Bu açıdan koruyucu gözlükler genel olarak polikarbonat veya plexiglass malzemeden yapılıyor.
İş güvenliği gözlükleri yapılacak işe ve riske göre değişiyor. Çok sıcak bir malzeme ile çalışılacaksa erimiş metal gibi yüksek sıcaklıklara dayanıklı, göz ve çevresini saran hatta solunum bölgesini de kapatan koruyucu gözlükler tercih ediliyor. Laboratuvar gibi kimyasal maddeler ya da virüslerle çalışılan ortamlarda göz ve göz çevresine oturan koruyucu gözlükler kullanılıyor. Bilgisayar ya da ekran karşısında bir çalışan için UV filtre özelliği olan ekran koruyucu gözlükler öne çıkıyor. Lazer epilasyon yapan bir yerde çalışan kişi ya da hizmet alan kişi de lazer ışınlarından gözü koruyan daha çok renkli olan gözlükleri kullanıyor. Kaynak yapan bir çalışanın kullandığı gözlük tipide, renkli ve yüz bölgesini de sıçramalara karşı korumak adına geniş kaynak gözlükleri takıyorlar. Göz problemi olan çalışanlarda ise numaralı camların takıldığı koruyucu gözlükler bulunuyor. Koruyucu gözlüklerin çerçevelerinde ya da lenslerinde bazı rakamlar ve harfler bulunuyor. Bu harf ve rakamlar gözlüğün hangi risklere karşı dayanıklı olduğunu gösteriyor. Bu harf ve rakamlara bakılarak yapılan iş doğrultusunda seçim yapılıyor.
Koruyucu Gözlük Fiyatları
Koruyucu gözlük fiyatları, çeşitliliğin çok olmasından dolayı değişiyor. Ürünün yapım malzemesi ve detayları da fiyat çeşitliliği getiriyor. Aramalarınızı kaynak gözlüğü fiyatları gibi spesifik olarak arama bölümünden yapabilir. Marka, fiyat, satıcı gibi özellikleri de filtreleyerek alışverişinizi daha hızlı hale getirebilirsiniz. İndirimli laboratuvar gözlüklerinden ya da kampanyalı ürünlerden tercih yapabilirsiniz. Pazarama.com ile hesaplı bir alışveriş yapabilir, farklı ihtiyaçlarınız için de incelemede bulunabilirsiniz.