Belge ve evrak gibi birçok kağıdın düzensiz bir şekilde etrafta durması hem çabuk kaybolmalarına hemde kolayca zarar görmelerine yol açabiliyor. Bu sebeple farklı özelliklere sahip dosya çeşitleri kullanılarak belge ve evrakların saklanması tavsiye ediliyor. Kapak bakımından sert olan dosyalar, taşıma açısından daha zahmetli görünüyor ancak içerisindeki belgeyi daha korunaklı bir şekilde saklıyor. Şeffaf ve hafif dosyalar ise kağıtları taşımak için oldukça kullanışlı. Bu dosyalar sayesinde kağıtlar kırışmadan, buruşmadan ve düzenli bir şekilde çantada taşınabiliyor. Büro dosyaları, ofislerde ya da farklı çalışma alanlarında her yaştan ve her kesimden insan tarafından kullanılabiliyor. Kağıt düzenleme ihtiyacını karşılayan birçok dosya çeşidi bulunuyor. Dosyaların içerisinde çeşitli ayrımlar ya da sınıflar yapılabilmesi adına bölmeler veya ayraçlar kullanılabiliyor. İş ve okul hayatının vazgeçilmezi olan dosyalar, evrak ve belge düzeninin vazgeçilmez parçası olarak ön plana çıkıyor. Dosya çeşitlerini Pazarama.com üzerinden görüntüleyerek fiyat performans değerlendirmesi yapabilirsiniz.
Yıllardan beri farklı kullanımlarla günlük hayatta kendisine yer edinen dosya çeşitleri, her türlü kullanıcı ihtiyacına yanıt verebiliyor. Evrak barındırmak için sert karton materyalinden üretilen dosyalar, daha az korunaklı ve yırtılmaya müsait bir şekilde kullanılabiliyor. Karton dosyalar, ofis ve büro gibi alanlarda kapalı ortamda durması gereken kağıtların depolanması için tercih ediliyor. Sert plastik kapaktan üretilen dosyaların içerisindeki metallere şeffaf poşet dosyalar geçirilebiliyor. Böylece dosyanın birden çok bölüme ayrılması sağlanıyor. Bu dosyalarda yer alan yaylar sayesinde poşet dosyalar delikli kısımlardan birbirine tutturuluyor ve aynı anda birden fazla kağıt aynı yerde depolanabiliyor. Sunum yapmak amaçlı elde gezdirilen sunum dosyalarında ise poşet dosyalar birbirine kendiliğinden tutturulmuş şekilde tasarlanıyor ve ayrılma şansı olmayabiliyor. Sunum dosyaları, herhangi bir sunumda kullanıcıların ellerinde rahatlıkla taşıyabilmesi için özel olarak üretiliyor. Telli dosya, sert plastik kapaklı dosya mantığı ile üretiliyor ve daha küçük boyuta sahip oluyor. Poşet dosyalar delikli kısımlara geçiriliyor ve tel sayesinde birden çok poşet dosya birbiri ile istenildiği zaman ayrılabilecek şekilde birleştiriliyor. Çıtçıt dosyaların içerisindeki bölmeler belirli ayraçlarla birbirinden ayrılıyor. Bölmeler birleştirildiğinde üzerine kapatılan kapaktaki çıt çıt yardımıyla dosya bir arada tutuluyor. Sıkıştırmalı dosya modellerinde kağıtlar herhangi bir ilave poşet dosyaya ihtiyaç duymadan, sıkıştırılarak bir araya getiriliyor. Ağırlığı minimize edilerek tasarlanan bu dosyaların ön ve arka kapakları ince plastikten üretiliyor. Dosya modellerinin bazısında kalem, cetvel gibi ek aksesuarların pratik şekilde taşınabilmesi için küçük cepler yer alıyor. Zarf şeklinde tasarlanan ve ince plastikten üretilen zarf dosyalar, ek bir poşet dosyaya ihtiyaç duymuyor. Bu dosyaya doğrudan kağıt konulabiliyor. Zarf dosyanın ağzını kapatmak için minik bir düğme kullanılıyor. Bu dosya çeşidinin bölmeli çeşidi de mevcut. Bölmelerin kapatılabilmesi için küçük bir lastik bulunuyor. Genellikle plastik malzeme kullanılarak tasarlanan dosyaların üretiminde deri malzeme de kullanılabiliyor. Dosyaların boyutu, A4, A3 ya da A5 kağıt boyutlarına uygun olarak tasarlanıyor. Büro dosyalarının ön ve arka kapağı kartondan oluşuyor ve üzerine yazı yazılabilmesi için ek bölümlere de sahip olabiliyor.
●Karton Dosyalar
Adını üretiminde kullanılan kartondan alan karton dosyalar, iki farklı formda tasarlanıyor. Kalın ve ince kapaklı üretilen karton dosyalar genellikle arşivleme yapma amaçlı tercih ediliyor. Kartondan üretilen kalın kapaklı dosyalar, kendi içerisinde geniş ve dar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dayanıklı yapıları ile dikkat çeken karton dosyalar, uzun süre kullanılabiliyor. İnce kapaklı karton dosyalar da tam kapak ve yarım kapak gibi iki farklı şekilde satışa sunuluyor. Kağıt dosya olarak da isimlendirilen karton dosyalar, A4 boyutunda hazırlanan tüm evrak ve belgeleri kolaylıkla depoluyor.
●Şeffaf Dosyalar
Belgeleri uzun süre yıpranmadan koruyan şeffaf dosyalar; ofis personelleri, arşivciler ve öğrenciler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Şeffaf dosyalar; föy dosya, naylon dosya ve poşet dosya isimleri ile de biliniyor. Poşet dosyalar genellikle diğer arşivleme ve dosyalama malzemelerinin içerisinde yer alıyor. İlk olarak 1986 yılında üretilen poşet dosya genellikle polipropilen materyalinden üretiliyor. Şeffaf dosyaların sol tarafı delik tasarımına sahip oluyor. Bu delikler sayesinde şeffaf dosyalar, plastik ya da karton klasöre takılabiliyor.
●Sunum Dosyaları
Sunum dosyaları daha çok eğitim ve iş hayatında kullanılıyor. A3, A4 ve A5 boyutlarında üretilen sunum dosyaları birçok önemli dökümanı bir arada tutuyor. Farklı sayfa sayıları ile tasarlanan sunum dosyaları kullanıcıların çeşitli ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Sert kapak tasarımları ile dikkat çeken sunum dosyaları, dayanıklı yapıları sayesinde içerisindeki belgeleri koruyor. Sunum dosyalarının bazısı çıtçıtlı zarf şeklinde tasarlanıyor. Arşivleme için kullanılan dosya çeşitlerinden farklı olarak sunum dosyaları, çok bölmeli tasarımları sayesinde hazırlanan bir projeyi sunarken kolaylık sağlıyor.
Farklı birçok marka tarafından çeşitli dosyalar satışa sunuluyor. Her kullanıcının dosya ihtiyacı birbirinden farklı olabiliyor. Bu sebeple dosya satın almadan önce dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Dosya satın alırken hangi özelliklerine dikkat edilmeli;
-Dosyaların renkleri farklı amaçlara hizmet edebiliyor. Bu sebeple mavi dosya ya da siyah dosya gibi renk seçeneklerinin göz önünde bulundurulması ve ihtiyaca uygun renk seçimi yapılması öneriliyor.
-Mavi kapaklı dosyalar hem telli hem de yarım kapak dosya şeklinde olabiliyor. Ürünü satın alırken bu ayrıma dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.
-Dosyaların malzemesi birbirinden farklı olabiliyor. Bazısı plastikten bazısı ise deri malzemeden üretilebiliyor.
-Klasör dosyalar genellikle hacimler ve ağırlıkları sebebiyle işyerlerinde ve resmi kurumlarda kullanılmak için değerlendiriliyor. Kullanıcıların kullanım sağlayacakları alanı göz önünde bulundurarak dosya seçimi yapması öneriliyor.
-Karton dosya olası yırtılma riskleri barındırabiliyor. Bu nedenle öğrencilerin ödev tesliminde karton dosyayı değil, farklı dosyaları seçmesi tavsiye ediliyor.
Dosya kullanmanın birden çok avantajı bulunuyor. Her yaştan ve meslekten kullanıcıya hitap eden dosyalar farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Dosya kullanmanın avantajları aşağıda sıralanıyor.
-Dosyalar belge ve evraklarınızı karışmadan sıraladığı için hızlıca istediğiniz belgeye ulaşabilirsiniz. Yani dosya kullanımı zaman kazandırıyor.
-Önemli olan evrak ve belgeleri korumaya alan dosyalar, önemli belgelerin kaybolma ihtimalini minimuma indiriyor.
-Dosyaların birden fazla çok çeşidi bulunuyor ve her kullanıcı ihtiyacına yanıt veriyor.
-Lastikli dosyalar ince ve işlevsel olduğu için her yere rahatlıkla götürülebiliyor.
-Dosyalar olası karışıklıkları engelleyerek düzen sağlıyor ve göze hitap ediyor.
Dosya fiyatları malzemesine, kullanım alanına, özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Pazarama.com ile tüm dosya çeşitlerini görüntüleyerek fiyat ve özellik karşılaştırması yapabilirsiniz. Bu karşılaştırma sonucunda hem ihtiyaçlarınıza hem göz zevkinize hemde bütçenize hitap eden bir dosyaya ulaşabilirsiniz. Filtreleme özelliklerinden yararlanarak aradığınız dosya çeşidine daha kısa sürede ulaşarak zaman kazanabilirsiniz. Fiyat filtrelemesi yaparak kendi bütçenizin dışına çıkmadan alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Online alışverişe özel sunulan fırsatları değerlendirerek bütçenizden tasarruf sağlayabilirsiniz. Böylece artan bütçe ile de farklı ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Evden alışveriş konforu sayesinde dışarıya çıkarak alışverişte harcayacağınız zamanı kendinize ayırabilirsiniz. Hızlı teslimat seçeneği sayesinde acil dosya ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.