Kategori Akvaryum Bakımı
Varsayılan
    Toplam 20 / 607 ürün

    Akvaryum Bakımı

    Akvaryumlar, evlerde veya işyerlerinde tercih edilen iç mekan aksesuarları arasında yer alıyor. Akvaryumda yaşayan canlılar, çocukluktan itibaren bir şekilde herkesin ilgisini çekiyor. Çeşitli balık türlerini ve su bitkilerini yaşatmak çabası, zaman içinde hobiye dönüşebiliyor. Bu hobinizi geliştirmek için belli bir donanım ve bilgiye sahip olmanız gerekiyor.  Akvaryumlarda balıkların yaşayabileceği ortamları hazırlamak kolay gibi görünse de su dengesini korumak hassasiyet istiyor. Akvaryum canlılarını beslerken yapılan yemlemeler akvaryum yaşam ortamını çok çabuk bozabiliyor. Bu yüzden akvaryum bakımı belli periyotlarda, titizlikle yapılması gereken bir dizi iş gerektiriyor. Akvaryum bakımı için üretilen pek çok ürün bulunuyor. Bu ürünlerin temel amacı, akvaryumda temiz bir ortam yaratarak yaşamın devamını sağlamak üzerine oluyor. Bu ürünleri kullanarak akvaryum balıklarının bakımı ve beslenmesi için sağlıklı bir alanı kolayca oluşturabilirsiniz. Akvaryum bakım ürünlerini seçerken balıklara ve yaşam alanlarına zarar verecek ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Aksi takdirde zararlı kimyasalları ile yapılan temizliklerde toplu ölümlere sebebiyet vererek akvaryumunuzu kaybedebilirsiniz. Akvaryum bakımı çeşitleri için farklı alternatifler arıyorsanız, Pazarama.com’un sunduğu ürün çeşitlerinden yararlanabilirsiniz.

     

    Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

    Yeni balık besleyecek olanların en merak ettiği sorular arasında akvaryum bakımı nasıl olmalı ya da balıklar için uygun yaşama ortamı nasıl olmalı gibi seçenekler bulunuyor. Sonuçta kendiniz canlı yaşam ortamı oluşturuyorsunuz. Akvaryumda yaşam, sadece onu yaratmak ile değil aynı zamanda sürdürülebilir hale getirmekle oluyor. Bu yüzden akvaryum temizliğini bilinçli ve düzgün yapmalısınız. Akvaryum bakımının nasıl yapıldığını bilip bilmemeniz, balıklarınızın yaşaması veya ölmesine neden olabiliyor.  Bu nedenle akvaryum bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları doğru bildiğinizden emin olmalısınız. Akvaryum bakımında akvaryumun çabuk kirlenmesine yol açacak aksesuar ve yemleri kullanmamak gerekiyor. Akvaryum bakımında bunlardan kaçınmak, başlangıçta yapılacak en basit kurallar arasında sayılıyor. Balıklara ihtiyaçlarından fazla yem verilmesi akvaryumların çabuk kirlenmesine yol açıyor. Balıkların yiyemediği fazla yemler, su içinde bozularak akvaryumun kısa sürede kirlenmesine neden olurlar. Diğer kirlenme faktörlerine nazaran yem artıkları ve dışkılar, dipte biriktiğinden kolay temizleniyor. Bunun için basit bir boru sifon kullanmak yeterli oluyor. Dipte oluşan pislikleri gözle izleyerek belli bir seviyeye geldiğinde istediğiniz zaman müdahale edebilirsiniz. Akvaryum dip sifonu, ilk aşama akvaryum bakımında temel ve basit bir temizlik aracı olarak biliniyor. 

     

    Akvaryum Bakımında Filtreleme Yöntemleri

    Akvaryum bakımı, fiziki olarak akvaryum suyunun devamlı olarak canlıların yaşayacağı halde tutulmasına dayanıyor. Bu da akvaryum suyunun filtrelenerek yani süzülerek temizlenmesi anlamına geliyor. Akvaryum bakımında filtreleme yöntemleri, yarattığınız akvaryumun özelliklerine ve kapasitesine göre farklılık gösteriyor. Bu yöntemler sırasıyla mekanik, biyolojik ve kimyasal filtreleme olarak sıralanabilir.

           Akvaryum Mekanik Filtreleme

    Akvaryum suyunun temizlenmesi için öncelikle hava pompalayan bir motora ihtiyaç duyulur. Motor, akvaryum bakımı için ihtiyaç duyulan bazı donanımlara çoklu olarak hizmet verebiliyor. Motor çıkışına konulan bir dağıtım aparatı ile farklı aletleri faal olarak çalıştırabilirsiniz. Bu dağıtım aparatında havaya yol veren şeffaf renkli plastik akvaryum hava hortumu kullanılıyor. Akvaryum hava hortumlarını cama yapışan vantuzlu tutaçlar ile her köşeye rahatlıkla uzatabiliyorsunuz. Akvaryumunuza hava pompalayan motorun kapasitesine göre farklı özelliklerde filtre ve temizleme aleti kullanabilirsiniz. Akvaryumda kullanmayı planladığınız bakım aletlerinin hepsini çalıştıracak bir motor seçmek önemli oluyor. Aksi takdirde ikinci bir akvaryum hava pompası motoru almak zorunda kalabilirsiniz. Bir diğer akvaryum bakım aleti olan akvaryum sünger filtre de hava pompalayan motor ile kullanılıyor.  Sünger filtre kullanarak akvaryum suyu, devamlı bir şekilde sünger içinden geçirilerek temizleniyor. Akvaryumunuzda sünger filtre düzeneği kurarak suda bulunan kirli parçacıkları sünger içine hapsedebiliyorsunuz. Kirler toplanım doygunluğa eriştiğinde süngeri akvaryumdan çıkararak temizliyorsunuz. Sünger kullanarak aynı zamanda suyu süzerek akvaryum mekanik filtreleme işlevi de yapmış oluyorsunuz.

           Akvaryum Biyolojik Filtreleme

    Mekanik filtreleme ile ön filtreleme yapılmasından sonra akvaryumda biyolojik filtre uygulaması yapılır. Biyolojik filtreleme yapan akvaryum hava taşı, motor sayesinde akvaryuma oksijen sağlıyor. Oksijen, akvaryum içinde bulunan canlıların hayati ihtiyacını karşılayarak yaşamlarını sürdürüyor. Işığı yeterli bir akvaryumda akvaryum bitkileri de akvaryumun ihtiyacı olan oksijeni sağlayabiliyor. Ancak bitkilerin oksijen üretebilmesi için gerekli olan ışık, cam yüzeylerinin yosunlaşmasına neden olabilir. Bu durum akvaryumun kısa sürede kirlenmesine sebep olacağından ışığın daha dikkatli kullanılması gerekiyor. Akvaryumun bitkiler yaşayacak kadar ışıklandırılması daha akılcı bir yöntem olabilir. Bunun için fazla ışık yerine akvaryum hava taşı kullanabilirsiniz. Akvaryum hava taşı malzeme olarak seramikten üretiliyor. Akvaryum seramik filtre uygulamasında su tankında depolanan doymuş amonyak ve oksijen akvaryuma verilir. Tepe filtrelerinde akvaryum içinden alınan su, seramiğin çeperlerinden geçirilerek akvaryuma pompalanıyor.  Akvaryumdaki faydalı bakterilerin yaşaması ve biyolojik olarak işlevlerini yerine getirebilmesi için seramik filtreleme kullanılıyor. Seramik çeperleri çok geniş alanlar yarattığından bakterilere daha da fazla oksijen ulaştırılıyor. Akvaryumun her alanındaki bakterilere oksijenin ulaştırılması sayesinde akvaryum biyolojik filtreleme yaparak temizleniyor.

           Akvaryum Kimyasal Filtreleme

    Profesyonel anlamda kurulan büyük akvaryumlarda tatlı su yanında deniz suyu da kullanılıyor. Bu akvaryumların bakımını yapmak, suyunu temizlemek için klasik akvaryum filtre malzemeleri yetersiz kalabiliyor. Bunlar 50 litreye kadar suyu filtreleyebilirken profesyonel olanlar 7000 litreye kadar filtre yapabiliyor. Akvaryum dış filtre genel olarak 300-600 litre aralığında su arıtma kapasitesine göre tasarlanıyorlar. Akvaryum dış filtreler ile suda biriken ağır metalleri akvaryum kimyasal filtre kullanarak yapabilirsiniz. Burada akvaryum filtre malzemesi olarak aktif karbon kömür kullanılıyor. Aktif karbon filtre malzemesi, Hindistan cevizi kabuklarının kömürleştirilmesi ile elde ediliyor. Damıtılmış tatlı su veya içilebilir şebeke suyu kullanılan akvaryumlarda kimyasal filtreye ihtiyaç olmuyor. 

     

    Akvaryum Bakım Ürünleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Suda yaşayan hayvanlar ve bitkilerin yaşam alanları temiz olmazsa ömürleri fazla uzun olmuyor. Eğer bir akvaryum kurmaya karar verdiyseniz içindeki canlıların yaşama sorumluluğunu da almış oluyorsunuz. Bu yüzden işin başında akvaryum bakım ürünleri seçerken nelere dikkat edilmeli konusunu iyice irdelemelisiniz. Sosyal hayatta ihtiyacınız olan bir ürünü seçerken seçici ve titiz davranmanız gerekiyor. Bu durum akvaryumdaki canlıların uzun süreler yaşaması için olacaksa daha bir önem vermelisiniz. Akvaryum bakım ürünlerini seçerken bunları düşünerek ürünün markasına, kalitesine, işlevine, türüne dikkat etmelisiniz. Akvaryum kurarken eğer sıfırdan başlamışsanız alacağınız ürünlerin bir listesini yapmalısınız. Öncelikle ne kadar sayıda balık besleyecekseniz buna uygun boyutlara sahip akvaryum büyüklüğü seçmelisiniz. Balıkları akvaryuma koymak için gerekli kepçeden başlayarak kepçenin akvaryumunuzun boyutlarına uygunluğuna dikkat etmelisiniz. Büyük bir akvaryum için akvaryumun her noktasına ulaşmayan bir kepçe seçmemelisiniz. Temizlik yaparken kepçenin yetersiz olması balıkların toplanmasında sorun yaratabilir. Akvaryumunuzu boyutlarına göre en ideal filtreleme sistemini belirleyerek uygulamanız yerinde olur. Akvaryum iç filtre mi yoksa akvaryum dış filtre mi kullanacağınıza karar vermelisiniz. Seçeceğiniz filtre tipi yetiştirdiğiniz canlıların ve bitkilerin sayısına ve türlerine uygun olmalı.

     

    Akvaryum Bakım Ürünleri Fiyatları

    Akvaryum bakım ürünleri seçerken kaliteli olmalarına, kullanım avantajlarına ve ölçülerine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca ürünlerin suya uzun süre dayanacak malzemelerden üretilmesi tercihlerinizde ön planda olmalı. Bu ürünlerin detayları, fiyatlarının da belirleyicisi oluyor. Akvaryum bakım ürünleri fiyatları, kullanılan malzemenin yapısına, hizmet kapasitesine ve işlevine göre değişiyor. Fiyat aralıklarını kendi ihtiyacınız olan ürünlerin farklı tasarımlarına göre değerlendirerek uygun olanı alabilirsiniz. Akvaryum bakım ürünleri fiyatları, her bütçeye uygun ürün seçenekleri ile geniş bir yelpazeye sahipler.