Amino Asit
Amino asit nedir sorusuna, vücuttaki proteinlerin yapı taşlarına verilen isim denilebilir. Oldukça önemli olan hormonlar, protein yapımı gibi görevlerde, aktif rol oynuyorlar. Amino asitler, esansiyel ve esansiyel olmayan şeklinde ikiye ayrılıyor. Gıda tüketimi ile de alınabilen amino asitler, özel hazırlanmış amino asit destekleri ile de vücuda alınabiliyor. Amino asit, vücudu farklı durumlarda destekliyor. Bu durumlar duygusal olabileceği gibi, spor performansını desteklemek için de kullanılıyor. Bir araya gelerek proteinleri oluşturan amino asitler, vücuttaki enzim üretimini de artırıyor.
Amino Asit Faydaları
Amino asit faydaları, saymakla bitmiyor. Amino asitler vücuda pek çok farklı konuda destek oluyor. İşte amino asitlerin faydaları:
Amino asitlerin pek çoğu, vücuttaki yağ seviyesini düzenliyor. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirici rol oynuyor. Aynı zamanda, antikorların çoğu amino asitlerden oluşuyor. Bu da hastalıklara karşı kişilerin direnç kazanmasına yardımcı oluyor.
Amino asitler, özellikle karın bölgesindeki yağların erimesine yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, düzenli şekilde tüketilen amino asitin, karın bölgesindeki yağları yaktığına ve karın bölgesindeki kilo artışını engellediğine ulaşılmıştır. Diyet yaparken amino asit takviyesi almak, diyet sürecini hızlandırıcı rol oynayacaktır.
Amino asitlerin pek çok farklı faydası bulunuyor. Amino asitler, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra, sinir sistemini de güçlendiriyor. Büyüme ve gelişimin kısıtlandığı durumlarda, amino asit takviyesi almak, sinir hücrelerinin beslenmesine ve onarılmasına yardımcı oluyor.
Bazı kişiler, yüksek tempolu antrenmanlar yapıyor. Bunu yapan kişiler arasında, profesyonel sporcular da yer alıyor. Yoğun antrenmanlar zaman zaman kas kaybı yaşanmasına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda amino asit takviyesi alıyor olmak, kay kaybının önlemesini mümkün kılıyor. Kasların toplanmasına yardımcı olan amino asitler, aynı zamanda kas kaybının ilerlemesinin de önüne geçilmesini sağlıyor.
Amino asit desteği ile spor yapmak, antrenmanın yarattığı yorgunluğun azalmasına yardımcı oluyor. Antrenman sırasında amino asit kullanılarak, hem beyin hem de vücut yorgunluğu minimuma indirgenebiliyor.
Amino Asit Çeşitleri
Amino asit çeşitleri, kendi içerisinde farklılık gösteriyor. Amino asitler bu farklılığı, içerik açısından gösterebildiği gibi, aynı zamanda form açısından da gösterebiliyor. Amino asitin vücuda sağladığı faydalar, kişilerin amino asit alımını arttırıcı rol oynuyor. Fakat, kişilerin hepsi bu ihtiyacını gıda ürünlerinden karşılayamıyor. O sebeple, kişilere bu amino asitler kompleks halde sunuluyor. Formlarda sağlanan bu çeşitlilik, hap içemeyen kişilerin dışarıdan amino asit desteği almasına olanak tanıyor. Bu gibi farklı durumlar göz önünde bulundurularak, amino asit çeşitleri, üç farklı formda sunuluyor.
● Toz Amino Asit
Toz amino asit, farklı takviyeler ile harmanlanarak kullanıcılara sunuluyor. Toz amino asit çeşitleri, su ile karıştırılarak tüketiliyor. Bu sebeple, içim esnasında tadları yoğun ve belirgin şekilde alınabiliyor. Tatlarından hoşlanmayan kişiler için, farklı lezzetlerle harmanlanmış çeşitler bulunuyor. Bu amino asit çeşitleri, toz formda oldukları için, kana daha hızlı şekilde karışabiliyor.
● Sıvı Amino Asit
Sıvı amino asit, likit amino asit olarak da biliniyor. Sıvı amino asitler içerisinde, yüksek değerlere sahip, saf denilebilecek amino asitler bulunuyor. Sıvı amino asitler, kana oldukça hızlı şekilde karışıyor. Bunun akabinde de kaslara hızlı şekilde etki edebiliyor. Farklı aromalara sahip sıvı amino asitler, rahatlıkla tüketilebiliyor. En çok tercih edilen amino asit çeşitleri arasında yer alan sıvı amino asitler, kolay tüketim imkanı sunuyor.
● Tablet Amino Asit
Tablet amino asit, geniş kitleler tarafından kullanılan yaygın bir amino asit çeşidi. Tablet amino asitlerin tablet boyutları, markalara bağlı farklılık gösterebiliyor. Fakat genel olarak tablet amino asit çeşitleri incelendiğinde, hepsinin boyutlarının normal tabletlere oranla daha büyük olduğu görülüyor. Bu da kişilerin tablet amino asitleri yutmasını zorlaştırabiliyor. Tablet amino asitler ortalama 15 ila 20 dakika arasında kana karışıyor. Kullanımı kolay olan tablet amino asitler, belirgin bir tat barındırmıyor.
Esansiyel amino asitler, organik bileşikler olarak tanımlanabiliyor. Vücut, farklı amino asitlere ihtiyaç duyuyor. Bunların hepsi önemli özellikler taşısa da vücut için dokuz tanesi büyük önem taşıyor. Esansiyel grubunda olan bu dokuz amino asidin dışarıdan alınması gerekiyor. Esansiyel amino asitler içerisinde valin, triptofan, treonin, fenilalanin, metionin, lizin, lösin, izolösin ve histidin bulunuyor. Amino asitlerin, hepsi ayrı bir faydayı içerisinde barındırıyor. Örneğin, fenilalanin sinir sisteminde ileti görevini yerine getiriyor. Valin, kas büyümesi ve yenilenmesinde yardımcı rol oynuyor. Aynı zamanda enerji üretimine de katkıda bulunuyor. Treonin cilt ve bağ dokusunun önemli bileşenleri arasında elastin ve kolajen proteinlerin temel parçasını oluşturuyor. Triptofan duygu, uyku, iştah durumlarını düzenleyen serotoninin ön maddesi olarak biliniyor.
Kompleks amino asitler, birden fazla amino asidin bir araya getirilmesi ile elde ediliyor. Amino asitlerden olumlu etkilerin alınabilmesi için özel olarak formülize edilen kompleks amino asitler, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra daha pek çok fayda sağlıyor. Kompleks amino asit çeşitleri arasında farklı ürünler yer alıyor. Örneğin, serbest form, oldukça hızlı şekilde emiliyor. Bu hızlı emilim sayesinde, amino asitler kas ve dokular tarafından hemen kullanılabilir hale geliyor. BCAA ise kas tarafından emiliyor. Bu enerjinin ortaya çıkması için yapıyı oluşturan bağlar parçalanıyor.
Amino Asit Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Amino asitler farklı şekillerde kullanılabiliyor. Amino asitlerin farklı formlarının olması, kişilerin kendilerine uygun gösteren şekilde amino asitleri tüketmesini mümkün kılıyor. Amino asit, toz, sıvı veya tablet formda tüketilse de, bol su içilmesi öneriliyor. Su tüketimi sağlık için halihazırda büyük bir önem taşırken, amino asit tüketiminde daha da önem kazanıyor. Özellikle yaz aylarında fazla terleme meydana geliyor. Fakat amino asitler, antrenman esnasında yorgunluğu aldığı için, kişiler bedenlerini ne kadar zorlandıklarını fark etmeyebiliyor. Amino asit kullanırken, ölçülü ilerlemek gerekiyor. Ne kadar fazla tüketirsem etkilerini o kadar iyi görürüm mantığı amino asit tüketiminde geçerliliğini kaybediyor. O sebeple kas oluşumunu arttırmak veya yağ yakımını hızlandırmak için fazla tüketimlerden kaçınmak gerekiyor. Tüketim miktarının vücudunuzun ihtiyacına göre ayarlanması gerekiyor. Tek başına amino asitler fayda sağlamıyor. Bunların yanında düzenli beslenmeniz de gerekiyor. O sebeple amino asit kullanırken en iyi verimin alınabilmesi adına, düzenli protein, karbonhidrat ve yağ alımı yapılması gerekiyor.
Amino Asit Fiyatları
Amino asit fiyatları hakkında araştırma yaparken, ürün özelliklerinin de incelenmesi fayda sağlıyor. Böylelikle, size en iyi şekilde uyum sağlayacak amino asit çeşidini bulabilirsiniz. Günlük tüketim alışkanlıklarınıza bağlı olarak, toz, sıvı veya tablet formdaki ürünleri tercih edebilirsiniz. Amino asit özellik ve fiyat bilgilerini inceleyerek, ihtiyaç duyduğunuz ürünü, ideal fiyat avantajı ile sunan markayı tespit edebilirsiniz. Toz amino asit fiyatları şeklinde aramalarınızı sürdürebilirsiniz. Farklı ihtiyaçlarınız için tablet amino asit fiyatları şeklinde aramalar ile araştırmanıza devam edebilirsiniz. Pazarama.com ile, ürün özellikleri, fiyatları ve ürün çeşitleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Amino asit çeşitleri arasında kolaylıkla fiyat karşılaştırması yaparak, tasarruf sağlayacağınız ürünü seçebilirsiniz.