Kategori Yoğurt
Varsayılan
    Toplam 18 / 18 ürün
    Tüm Ürünler listelendi

    Yoğurt

    Yoğurt, besin değeri oldukça yüksek olan süt ürünleri arasında yer alıyor. Yoğurdun meydana gelmesi için, çeşitli bileşenler bir araya getiriliyor. Pek çok çeşidi bulunan yoğurt farklı damak zevklerine kolaylıkla hitap edebiliyor. Yoğurtlar farklı ambalajlarda ve farklı gramaj seçenekleri ile kullanıcılar ile buluşturuluyor. Laktik asit fermantasyonu sonucunda ortaya çıkan yoğurt, canlı laktik asit bakterileri içeriyor. Beyaz renkte olan yoğurdun oldukça kıvamlı bir yapısı bulunuyor. Yoğurt kıvamı yoğurdun çeşidine göre farklılık gösterebiliyor. Yoğurt seçenekleri arasında adi yoğurt, aromalı yoğurt, silivri tipi yoğurt, dayanıklı yoğurt gibi farklı lezzetler yer alıyor. Yoğurtların çeşitleri arasında tüketim tarihi değişiklikleri yaşandığı görülüyor. Yazıyı okumaya devam ederek süt ürünleri arasında yer alan yoğurt çeşitleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda merak ettiğiniz farklı soruların yanıtını bulabilir ve sizin için ideal özellikleri taşıyan yoğurt çeşidini keşfetme fırsatı elde edebilirsiniz. Pazarama.com ile yoğurt ve benzeri ihtiyaçlarınız için çok sayıda markaya, tek adres üzerinden erişebilirsiniz.

     

    Yoğurt Nedir?

    Yoğurt nedir sorusuna, yarı katı formda olan fermente bir süt ürünü şeklinde yanıt verilebilir. İki canlının yardımlaştıkları ortak yaşam anlamına gelen simbiyoz olarak yaşayan süt asidinin farklı işlemlerden geçmesi sonucunda üretiliyor. Yoğurdun ortaya çıkması için simbiyoz, süt asidi yani laktik asit  bakterileri ile birleştiriliyor. Ayrıca bu karışıma eklenen bir diğer bileşen ise mayalanmış süt oluyor. Mayalanmış sütün de bileşene eklenmesi ile yoğurt hafif ekşimsi bir tat kazanıyor. Yoğurt mayası olarak bilinen starter kültür için bakteri kültürü denilebiliyor. İçerisinde iki farklı bakteriye yer verilen yoğurt içerisinde bu bakteriler bağımsız şekilde gelişebiliyor. Bu işlemin yanı sıra bakteriler birlikte kullanıldıklarında yoğurt

    üretim için gerekli olan süt asidinin daha hızlı şekilde oluşmasına yardımcı oluyor. Kalite yönünden daha yüksek özellikler taşıyan yoğurtların elde edilebilmesi için ST daha hızlı gelişiyor ve iki farklı üretim gerçekleştiriyor. Bunlardan biri süt asidi iken diğeri ise karbondioksit oluyor. Bu işlem LB gelişimini hızlandırıyor. Yoğurdun sahip olduğu tipik tat ve özellikler, yoğurt içerisinde bulunan bu mikroorganizmalardan kaynaklanıyor. Yoğurt oluşumu, fermantasyon esnasındaki pH düşüşüne bağlı gerçekleşiyor. ST yaklaşık pH 5’e kadar düşüşten sorumlu olan taraf olurken, LB pH 4,5’e kadar olan ileri pH düşüşünden sorumlu taraf oluyor. Yoğurt üretiminde meydana gelen bu aşamalar yoğurdun aromasını da geliştirici rol oynuyor. Sütün mayalanması ile elde edilen yoğurt üretilirken, inek, koyun, keçi veya manda sütünden yararlanılıyor.

     

    Yoğurt Nasıl Yapılır?

    Yoğurt nasıl yapılır sorusunun yanıtı geniş kitlelerce merak ediliyor. Hazır şekilde satın alınabilen yoğurt modelleri aynı zamanda ev ortamında yapılmaya da uygunluk gösteriyor. Yoğurt yapımı için, öncelikli olarak sütün kaynatılıp sonra da ılık hale gelinceye kadar bekletilmesi gerekiyor. Ardından maya olarak içerisine bir miktar yoğurt ekleniyor. İçerisine yoğurt eklenen ılık durumdaki süt içerisinde bazı mikroorganizmalar yer alıyor. Bu mikroorganizmalar, mayalanmayı sağlıyor. Yoğurda kendisine has olan kokuyu veren ise, yine karışımın içerisinde yer alan bir mikroorganizma oluyor. İçerisinde farklı bakteri türleri yer alan yoğurdun aynı zamanda bakterileri öldürücü bir etkisi de bulunuyor. Sindirimi daha kolay hale getiren yoğurt oldukça faydası bulunan ürünler arasında yer alıyor. Yoğurt ülkemizde oldukça sık tüketildiği gibi dünyanın pek çok yerinde tüketilen bir süt ürünü olarak geçiyor.

     

     

    Yoğurt Çeşitleri

    Yoğurt çeşitleri, içerisinde oldukça farklı lezzet seçeneği barındırıyor. Yoğurt yapılışlarında tercih edilen değişiklikler yoğurdun farklı özellik ve lezzet kazanmasına neden oluyor. Yoğurtlar farklı gramaj seçenekleri ile kullanıcılara sunuluyor. Oldukça fazla gramajda satın alınabilen yoğurt çeşitleri, açık veya kapalı şekilde satın alınabiliyor. Yüksek gramajlara sahip ürünlerin satın alımında, ürün bozulmadan tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. Diğer süt ürünleri gibi yoğurtlar da belirli bir tüketim tarihi belirtilerek kullanıcılar ile buluşturuluyor. Yoğurt seçeneklerinin bu kadar fazla olması, ürünün daha geniş kitlelerin beğenisini kazanmasına yardımcı oluyor. Farklı öğünlerde tüketilen yoğurt, sofralarda kendisine yer edinmiş bir eşlikçi olarak karşımıza çıkıyor. Yoğurt türleri, farklı alt başlıklar içerisinde incelenebiliyor. Yağ oranlarına bağlı olarak birbirinden ayrılabilen yoğurtlar, yapımına göre de birbirinden ayrılabiliyor.

     

           Konsantre Yoğurt

    Konsantre yoğurt, ülkemizde, torba yoğurdu veya süzme yoğurt olarak da biliniyor. Halk arasında en çok süzme yoğurt olarak bilinen konsantre yoğurt, oldukça dayanıklı yoğurtlar arasında yer alıyor. 30 40 gün kadar kullanılabilen süzme yoğurt, geniş kitleler tarafından sevilerek tüketiliyor. Konsantre yoğurt, bez torba içerisinde süzülerek veya membran teknikleri kullanılarak üretilebiliyor.  Yoğurdun serim fazı bahsi geçen tekniklerin kullanılması ile uzaklaştırılıyor. Kuru maddesi yüksek bir ürün olan süzme yoğurt, yumuşak bir yapıda bulunuyor. Kolaylıkla sürülebilen süzme yoğurt diğer yoğurtlara oranla daha sarımtırak bir renge sahip.

     

           Dondurulmuş Yoğurt

    Dondurulmuş yoğurt, yoğurt ile yapılan dondurmalarda kullanılmak üzere özel olarak üretiliyor. Yoğurt ile dondurma üretimi yapılması, çeşitli teknolojilerden yararlanılarak dondurulmuş yoğurdun elde edilmesine ön ayak oluyor. Dondurulmuş yoğurt buzlukta muhafaza ediliyor. Kullanılmak istenilen miktarda çıkarılarak, geri kalan yoğurt yine dondurucuya konuluyor. Bu işlem dondurulmuş yoğurdun verimli bir şekilde tüketilmesini mümkün kılıyor. Farklı aromalar ile birleştirilen dondurulmuş yoğurt, kişilerin beğenisini toplamayı başarıyor.

     

           Pastörize Yoğurt

    Pastörize yoğurt, uzun ömürlü bir yoğurt çeşidi olarak biliniyor. Isıl işlemle yoğurtta bulunması istenen kültürler, maya ve küf gibi istenmeyen organizmaların, inaktive edilmesini sağlıyor. Böylelikle pastörize yoğurt, 8 hafta ile 8 ay arasında bir raf ömrü kazanmış oluyor.

     

           Silivri Yoğurdu

    Silivri yoğurdu, ülkemize özgü bir yoğurt çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Koyun sütünden elde edilen silivri yoğurdu, koyun sütündeki mevsimsel değişimler ve dalgalanmalar nedeniyle, inek veya manda sütünden de yapılabiliyor. Klasik yoğurt üretimi ile silivri yoğurt üretimi arasında farklılıklar olduğu görülüyor. Temel farklılık ise yoğurt üretiminde kültür ilave edilmek üzere metal kaplara aktarılan ısıl işlem görmüş sütlerin bir kez daha ısıtılarak kaymak bağlama hızının artırılmasından kaynaklanıyor.

     

           Soya Yoğurdu

    Soya yoğurdu, soya sütü, soya fasulyesi kullanılarak elde ediliyor. İnek sütüne oranla daha düşük karbonhidrat ve yağ içermesine karşın protein içeriği bakımından inek sütü ile oldukça fazla benzerlik taşıyor.

     

           Meyveli Yoğurt

    Meyveli yoğurt, diğer yoğurtlardan kendisine özgü lezzeti ile ayrılıyor. Meyveli yoğurtlar diğer yoğurtların aksine oldukça tatlı. İçerisine farklı meyveler eklenerek elde edilen yoğurtlarda, farklı gramaj seçenekleri olduğu görülüyor. Meyveli yoğurtlarda, farklı aromalara yer veriliyor. Bazı meyveli yoğurt çeşitlerinde ise, gerçek meyve taneleri yer alıyor.

     

    Yoğurdun Faydaları

    Yoğurt faydaları saymakla bitmiyor. İçerisinde yer alan bileşenler sayesinde tüketimi uzmanlar tarafından önerilen yoğurt çeşitlerinin birçok faydası bulunuyor. Yoğurdun insanlara sağladığı  bazı faydalar aşağıdaki şekilde listelenebilir;

    1. Yoğurt Diyabet Riskini Azaltıyor

    Gün içinde tüketilen yoğurdu kişileri şeker hastalığına yakalanma riskinden büyük oranda korumaya yetiyor.  Düşük kalori değeri ve besleyici özelliği sayesinde yoğurt pek çok diyet listesinde kendisine yer buluyor. İçerdiği faydalı bakterilerin kolon kanseri riskini azaltma etkisi de dikkat çekiyor

    1. Kötü Kolesterolü Düşürüyor

    Yoğurdun bir başka özelliği de kandaki kötü huylu kolesterol miktarını düşürmesi oluyor. Yoğurt içerdiği prebiyotik ve probiyotik maddeler nedeniyle kalp hastalıklarına, kabızlığa, oldukça iyi geliyor. Aynı zamanda kemik erimesine karşı koruyucu olan yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler içeriyor.

     

    Yoğurt Fiyatları

    Yoğurt fiyatları, ürünlerin içeriklerine, gramajlarına ve markalara bağlı değişkenlik gösterebiliyor. Yoğurt özellik ve fiyat araştırması yapıldığında, ürünler arasındaki fiyat farklılıklarının nedenleri daha iyi şekilde anlaşılabiliyor. İndirimli yoğurt çeşitleri denilerek, uygun fiyata yoğurt ihtiyacının giderilmesi kolay hale getirilebiliyor. Pastörize yoğurt fiyat seçenekleri şeklinde aramalar ile araştırma yalnızca ihtiyaç duyulan ürünlere indirgeyebiliyor.