Kategori Vantuz
Varsayılan
    Toplam 20 / 23 ürün

    Vantuz

    Vantuz, boru hatlarına yapılan uygulamalarda önemli rol oynayan araçlar arasında yer alıyor. Vantuzun kullanım alanları, oldukça geniş. Vantuzun, doğru şekilde kullanılabilmesi için, uzman kişiler tarafından işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Vantuz çeşitleri, fonksiyonlarına göre kendi içerisinde kategorilere ayrılıyor. Yazının devamını okumaya devam ederek vantuz modelleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşma şansı yakalayabilirsiniz. Pazarama.com ile vantuz fiyatları için hızlı bir araştırma yapabilir, konforlu bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

     

    Vantuz Nedir?

    Vantuz nedir sorusuna kısaca, boru hatlarının dolumu, boşaltımı gibi işlemlerin yapılmasında kullanılan bir vana olarak cevap verilebiliyor. Aynı zamanda hava girişi ile beraber havanın tahliyesi konusunda da vantuz kullanımına ihtiyaç duyuluyor. Vantuz kelimesinin bir diğer anlamı daha bulunuyor. Duvarlara vakum ile yapışan aparatlara da vantuz adı veriliyor. Bu aparatlar farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Bakı modellerin üst kısmında, minimal boyutlarda kancalar yer alıyor. Bu kancalar aracılığı ile, bahsi geçen vantuz modelleri birer askılık olarak kullanılabiliyor. Vantuz çeşitleri, farklı duvar tiplerine yapışmak için uygunluk gösteriyor. Çıkartılması gerekildiği durumlarda, bir yerinden minik bir hava geçişi sağlanması yeterli oluyor. Böylelikle yapışma esnasında sağlanan vakum, gücünü kaybederek, vantuz duvardan kolay şekilde sökülebiliyor. Vantuz geniş kullanım alanı olan ürünler arasında yer alıyor. Çünkü ev ve iş yeri gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor. Bazı modeller araç içerisine mont asmak veya başka bir ürün sabitlemek için de tercih ediliyor. Monte ve sökme işlemleri oldukça kolay şekilde yapılabildiği için, kısa vadeli veya uzun vadeli olarak kullanılabiliyor. Banyoda sıklıkla görülen vantuz modelleri üzerine havlular veya bornozlar asılıyor. Bazı bonda eşyalarının arka kısımlarında da duvara yapışabilmeleri için, vantuz kısmı bulunuyor. Vantuzun bu vakum gücü, yanlış kullanımlar sonucu hızlı şekilde geçebiliyor. örneğin vantuzun sürekli suya veya neme maruz kalması, oluşturduğu basıncı azaltıyor. Vantuza asılan ürün ağırlığı da hesaba katılarak, bu tarz durumlarda vantuzlar daha kısa süreli performans sergileyebiliyor. Daha uzun ömürlü kullanımlar için, vantuzun olduğu bölgenin kuru olmasına dikkat etmek avantaj sağlıyor.

     

    Vantuz Çeşitleri

    Vantuz çeşitleri kendi içerisinde üç alt kategoride inceleniyor. Vantuzların çeşitleri değişkenlik gösterdikçe yerine getirdikleri görevler veya kullanım alanları da değişkenlik gösterebiliyor.

           Tahliye Vanaları

    Küçük orifisli vanalar olarak da bilinen hava tahliye vanaları, sistemin atmosferik basınçtan daha yüksek basınçlarda çalıştığı durumlarda kullanılıyor. Tahliye vanaları sayesinde, hat üzerinde belirli noktalarında meydana gelen hava cepleri tahliye edilebiliyor. Hava tahliye vanalarında yer alan tahliye orifisi, oldukça minimal bir boyutta bulunuyor. Bu tip vanalarda anma çapı DN25 ile DN150 arasında değişirken orifis çapları 1.6 mm ile 25 mm arasında değişiyor. Tahliye vanası açık pozisyonda bulunuyor. Bu suretle orifisten hava geçişi sağlanabiliyor. Vana suyla doldukça flatör yükselir ve orifisi kapatıyor. Boru hattında biriken vana, vananın içine ulaştığında suyun yerini alıyor. Uygun flatör ağırlığı ve mekanizması doğru tasarlanmış bir vantuzda, vantuzun maksimum çalışma basıncına kadar olan her basınçta havayı doğru şekilde tahliye etmesi gerekiyor.

     

           Vakum Vanaları

    Büyük orifisli vanalar olarak da adlandırabileceğimiz vakum vanaları, boru hattının dolumu sırasında havanın emilimini sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanıyorlar. Bu özelliklerinin yanı sıra hat basıncının atmosferik basıncın altına düştüğü vakum ortamında hatta otomatik olarak hava emilmesini sağlarlar.  Vakumun başlıca nedenleri; kolon kopması, hat boşalması, pompa arızası veya enerji kesilmelidir. Boru hattı su ile doldukça, oluşma durumu olan darbeleri önlemek için bulunan hava sağlıklı bir şekilde tahliye ediliyor.. Tersi durumlarda ise, yani enerji kesilmesi gibi durumlarda havanın boru hattına düzgün bir şekilde emilmesini sağlamak gerekiyor. Bu işlem yapılmadığı takdirde, hatta darbeler oluşabiliyor bu da cihazın hasar görmesine neden olabiliyor. Vakum vanalarının çalışma prensibi hava tahliye vanaları ile oldukça benzerlik gösteriyor. Fakat orifis çapları çok daha büyük yapıda bulunuyor. Bu sebeple de basınç altında kolaylıkla açılmıyorlar. Vakum vanaları normalde açık pozisyonda duruyor. Bu tasarımları sayesinde orfislerinden yüksek miktardaki havayı emilebiliyor. Hattın doldurulması sırasında flatör yukarı çıkarak orifisi kapatıyor. Vakum vanaları kapalı duruma geçtiklerinde su seviyesi düşmeden tekrar hiç bir işlem sonucu açılamıyor..

            Kombine Vantuzlar

    Bu tip vantuzlar, hava tahliye ve vakum vanalarının fonksiyonlarına ilave olarak çalışıyor. Aynı zamanda boru hattındaki hava ceplerini tahliye etme özelliği taşıyor. Böylelikle tek üründe iki vantuzun gerçekleştirdiği 3 fonksiyonu kolaylıkla yerine getirebiliyor. Kombine vantuzlar en çok tercih edilen vantuz modelleri arasında bulunuyor.

     

    Vantuzların Seçimi Nasıl Yapılır?

    Vantuz seçimi yapılırken farklı unsurların dikkate alınması ve işlemlerin bunlara göre yapılması gerekiyor. Vantuz seçimi yapılırken, detaylı çalışmalar sürdürülmesi avantaj sağlıyor. O sebeple vantuz seçimi esnasında, madde madde inceleme avantaj sağlıyor.

     

    1. Hava Tahliye Vanalarının Boyutlandırılması

    Basınçlı havayı tahliye edebilmek için seçilmesi gereken orifis çapı 1.6 mm ile 25 mm arasında değişiyor.  Buna karşılık vantuzun anma çapı 25 mm  ile 150 mm arasında değişkenlik gösteriyor. Boru hatlarında biriken havanın miktarının tam olarak belirlenmesi mümkün  mümkün olamıyor. Bunun sebebi, hatta giren havanın hat boyunca değişen basınç ile birlikte değişkenlik göstermesinden kaynaklanıyor. Bunun için tercih edilen uygulama yöntemi, borudan geçen havanın oldukça düşük bir yüzdeliği olduğu varsayılıyor. Vantuzun tahliye etmesi gereken havanın miktarı bu yöntem kullanılarak ölçülebiliyor. Yüksek basınç oluşumundan ötürü, orifisten geçen havanın akışı sıkıştırılabilir bir akış olarak biliniyor. Vantuzdan tahliye edilen havanın basıncı, atmosferik basıncın 1.9 katını aştığında hava akışı ses hızına erişiyor.

    1.  Boru Hattı Dolumu için Boyutlandırma

    Boru hattının ilk dolumunda, hattı doldurabilmek için suyun debisi ile aynı oranda havanın dışarıya tahliye edilmesi gerekiyor. Bu nedenle boru hattı tam dolana kadar sadece bir adet pompaya başla komutu veriliyor. Ancak en doğru uygulamada, darbeleri önlemek amacıyla hat, kademeli olarak doldurulması gerekiyor. Doldurma hızı 0.3 m/s hızını geçmemesi gerekiyor. İlk dolumda tahliye edilmesi gereken hava 0.136 atm’lik fark basıncı ile tahliye ediliyor. Darbe önleyici teçhizatlarla donatılan vanalarda fark basıncı 0.35 atm olarak kabul ediliyor.

    1. Boru Hattının Boşaltılması için Boyutlandırma

    Enerji kesilmesi veya boru hattında meydana gelen arızalar sonucunda sütun kopması nedeniyle akış hızı ani olarak değişebiliyor. Bu ve benzeri durumlarda akış, hattın tepe noktalarında maksimum seviyede vakum oluşmasına neden oluyor. Oluşan vakum, özellikle yüksek çaplı boruların negatif basınca dayanamayarak çökmesine neden olabiliyor. Bu nedenle hattın boşaltılması sırasında boru hattının sağlamlığını ve güvenliğini koruyabilmek için vantuzların doğru tasarlanmış olmaları önem arz ediyor.

     

    Vantuz Fiyatları

    Vantuz fiyatları, model ve markalara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Farklı alanlarda kullanılan vantuz modellerinde verimi arttırmak için farklı materyal kullanımlarına gidiliyor. Ürünlerdeki materyal değişiklikleri, fiyatlara doğrudan etki eden unsurlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda ürün boyutları da, kullanılan materyal miktarını arttırdığı için, fiyatlarda belirleyici rol oynuyor. Vantuz özellik ve fiyat bilgilerini inceleyerek, ürün materyalleri, ölçüleri gibi konularda daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Pazarama.com ile ürünleri hem özellik hem de fiyat açısından karşılaştırarak, sizin için ideal olan ürünü kısa süre içerisinde bulabilirsiniz.