Tork Anahtarı
Tork anahtarı, otomobillerde veya motor gibi taşıtların üzerinde bulunan belli civataları, somunları veya vidaları sıkmak için kullanılan bir alet olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple tork; vida gibi parçaların sıkılması için uygulanan kuvvet anlamına geldiği görülüyor. Tork anahtarı dendiği gibi aynı zamanda torkmetre ismi de yaygın bir şekilde kullanılıyor. Mekanik araçların daha sağlıklı kullanılabilmesi için tork anahtarı kullanarak sıkma işleminin gerçekleşmesi gerekiyor. Bu sebeple vidaların, somunların veya civataların yuvasına tam bir şekilde yerleşmesini sağlamak için döndürerek sıkılması gerekiyor. Tork anahtarı sayesinde yapılan işlemlerde uygun değerler ile sıkma işlemi yapılarak hem civatanın hem de birleşen parçaların zarar görmesi engelleniyor. Her bir parçanın sıkılma değerinin farklı olması ile birlikte, tork anahtarının da tork değerini belirlemek önem taşıyor. Her ne kadar parçalar standart anahtarlar ile sıkılsa da sağlıklı bir sonuç elde edilemiyor. Bu yüzden belirlenen değerlerde sıkılması gereken parçaları tork anahtarı ile gerçekleştirmek gerekiyor. Tork anahtarının kullanımı özellikle yüksek hızla giden otomobillerde veya motor gibi araçlarda önem taşıyor. Bu sebeple özenli bir şekilde tork anahtarı kullanımına dikkat etmek gerekiyor.
Tork Anahtarı Nasıl Kullanılır?
Tork anahtarlarının mekanik aletlerin parçalarını takarken oldukça önemli bir işlevinin olduğu görülüyor. Vida, somun ve civata gibi parçaları istenilen tork değerinde takma imkanı sağlıyor. Tüm parçaları sağlam bir şekilde yerine takmak için tork anahtarı nasıl kullanılır sorusu oldukça önem taşıyor. Genellikle motorların kitapçığında yer alan vidaların, somunların veya civataların nasıl ve hangi değerde sıkılması gerektiği gösteriliyor. Bu konuda bilgi edinemeyen kişiler, herhangi bir bilirkişiden yardım isteyerek tork anahtarı aracılığı ile istenilen değeri belirleyerek işlemi gerçekleştirebiliyor. Tork anahtarının yapısına bakıldığında, en alt kısımda siyah kilitleme halkası bulunuyor. Bu halkayı sağa veya sola çevirerek açıp kapatma işleminin yapıldığı görülüyor. Tırtıklı kısım tutma bölgesi olarak belirleniyor.
Tork anahtarının kullanımında en uç kısmında belirli olan yere lokma yerleştiriliyor. Bu lokma araçları uzun veya kısa olarak tork anahtarına bağlanabiliyor. Bu sayede tork anahtarının ayar bölümünden ayar yapılıp somun veya civata gibi parçaları sıkabiliyor. Fakat bu sıkma işleminin rastgele sonuna kadar sıkılmaması gerekiyor. İstenilen tork değerine göre ayarlanıp sıkılması gerekiyor. Tork değeri, vidanın başından tutulduğunda bastırarak döndürme kuvveti oluşturması olarak da isimlendirilebiliyor. Bu oluşturulan kuvvet oldukça önemli bir yere sahip oluyor. Özellikle büyük parçalarda silindir kapağı gibi ya da hassas sürtünme yüzeyi olan parçalarda krank yatakları, subaplar veya bijonlar gibi yerlerin mutlaka tork değerine göre sıkılması gerektiği belirtiliyor. Bijonların çaplarına göre sıkılacak değer farklılık gösterse de genel olarak 100-110-90 newton metre ile sıkılması gerektiği görülüyor. Bu durumda eğer 100 newton metre ile sıkılması gereken bir bijonu 200 veya 250 newton metre ile sıkılırsa bijonların yıpranması kaçınılmaz oluyor. Çok yüksek tork değerinde sıkılan bijonlarda zamanla yalama olduğu için, yüksek hızla giden bir aracın tekerleği çukura girdiği zaman veya aniden zorlandığı zaman lastik yerinden çıkabiliyor. Çıkan lastiğin diğer seyir halinde olan araçlara çarpma ihtimali olabiliyor. Bu gibi olası kazaları engellemek adına bijonları gereken tork değerinde sıkmanın daha sağlıklı sonuçlar verdiği görülüyor. Bu sayede tork anahtarının ve tork değerinin önemli olduğu görülüyor.
Tork Anahtarı Çeşitleri
Tork anahtarı çeşitleri ile birçok parçanın gerekli şekilde sıkılmasına imkan tanıyor. Her tork anahtarının kullanım alanı olduğu görülüyor. Aynı zamanda her birinin farklı özelliklere sahip olması ile birlikte insanlara kolaylık sağlıyor. Bu farklı çeşitler şu şekilde sıralanabilir:
● Dereceli tork anahtarı
● Hidrolik tork anahtarı
● Cırcırlı tork anahtarı
Tork anahtarların üzerinde bulunan ayarları, hangi tork değerinde sıkılması gerektiğini ayarlamak için kolaylık oluşturuyor. Böylelikle vida gibi parçaların rahatlıkla ve istenildiği gibi hassas bir şekilde sıkılarak yerine yerleştirilmesi sağlanıyor. Tork anahtarı kalibrasyonu da düzenli olarak kontrol edilmesi gereken unsurların başında geliyor. Bu kontrol; tork anahtarının kullanımı sırasında sağlıklı sonuçların elde edilmesini sağlıyor. Tork anahtarını kullanırken seçilen tork değerine göre maksimum seviyeyi geçmeden işlem yapmak oldukça önemli bir yere sahip oluyor. İstenilen değerden daha fazla bir kuvvet uygulamak istenmiyorsa, malzemeyi yormamak için “tık” sesinin duyulması ile sıkma işleminin bırakılması tavsiye ediliyor. Bu sesin bir kere duyulması sıkma işleminin başarılı olduğunu gösteriyor. Birbirinden farklı model aralığında olan ve farklı özelliklere sahip olan tork anahtar çeşitlerini Pazarama.com aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Portatif yapıda olan tork anahtarlarının taşınabilir özelliği sayesinde herhangi bir alana götürebilir ve yapmak istenilen işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Tork Anahtarı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tork anahtarı çeşitlerine göre farklılık gösterirken 40 newton metreden, 200 newton metreye kadar olan tüm değerler için kullanılabiliyor. Bu sayede tork anahtarında yer alan değer aralıklarına göre işlem yapmak mümkün hale geliyor. Herhangi bir araba lastiğini söküp takarken kullanılan hava tabancalarının yüksek değerlerde kuvvetlice kullanılmaması gerekiyor. Bu kuvvetli sıkma işlemi gerçek istenilen tork değerinin iki katından daha fazla olduğu için bijonların yorulmasına veya bozulmasına sebep olduğu görülüyor. Bu sebeple tork anahtarı kullanarak tork değerine göre sıkma işlemi yapmak büyük bir önem taşıyor. Diğer bir yandan tork anahtarı kullanırken nelere dikkat edilmeli sorusunun araştırılması ile hassas işlem gerektiren alanlarda rahatlıkla tork anahtarı kullanılabiliyor. Bijonları veya herhangi bir civatayı tuttururken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, birkaç dişin el ile tutturulması civataların yalama olmasının önüne geçtiği görülüyor. El yardımı ile civata, somun veya vida gibi parçaların bir iki kere düzgün bir şekilde yerine oturduğundan emin olmak gerekiyor. Birçok kişi direkt vidayı yada civatayı anahtar içine yerleştirip sıkma işlemini gerçekleştiriyor. İşlemin bu şekilde yapılması ile yanlış bir uygulama oluşuyor. Bu yanlış uygulama ile yanlış bir diş tutabiliyor. Bu gibi işlemlerde geri dönülmez bir durum oluşuyor. Sağlıklı bir şekilde farklı parçalara zarar vermeden işlemi tamamlamak için tork anahtarı yardımı ile fazlası olmadan gereken tork değeri ile işlemi gerçekleştirmek her açıdan fayda oluşturuyor.
Tork Anahtar Fiyatları
Tork anahtarlarının taşınabilir olma özelliği, kolaylıkla her yere götürülmesine imkan sağlıyor. Birçok farklı tork anahtar modelleri ile insanlar rahatlıkla istedikleri alanda çalışabiliyor. Tork anahtar çeşitlerinin fazla olması ile birlikte içinde barındırdığı özelliklere göre tork anahtar fiyatları arasında değişiklik oluşuyor. İstenilen değere göre ayarlama yapılabilen tork anahtarları, farklı boyutlarda da görülebiliyor. Kullanışlılığı sayesinde her daim istenilen ayarı yapmak mümkün hale geliyor. Böylelikle otomobil veya motor gibi araçların bijon veya civata gibi parçalarında sorun yaşanmıyor. Aynı zamanda uzun ömürlü kullanım imkanı veriyor. Çeşitleriyle birlikte geniş fiyat aralığına sahip tork anahtarlarını, online alışveriş sitesi olan Pazarama.com aracılığı ile temin edebilirsiniz. Aynı zamanda fiyat filtrelemesi yaparak kendi bütçenize uygun tork anahtar çeşitlerini görebilirsiniz. Her bütçeye uygun olacak şekilde ekonomik tork anahtarı satın alabilir ve işlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz. Belirli dönemlerde oluşturulan indirim ve kampanyalardan da faydalanabilirsiniz. Böylece tasarruflu alışveriş imkanına sahip olur aynı zamanda farklı ihtiyaçları da temin edebilirsiniz.