Sörf Tahtası
Sörf, Türkiye’de yapılan spor çeşitleri arasında yer alıyor. Bununla beraber bazı kişiler sörf nasıl yapılır veya sörf tahtası nedir şeklinde soruların yanıtlarını merak ediyor. Farklı bir spor türü olarak karşımıza çıkan sörf, açık ve dalgalı denizlerde yapılıyor. Özellikle suyu ve denizi seven insanlar için oldukça keyifli olan sörf, dalgalar üzerinde denge kurmayı gerektiriyor. Sörf sporunu gerçekleştirmek için öncelikle bir sörf tahtası temin etmek gerekiyor. Bununla birlikte yüzmeyi bilen herkes sörf sporunu gerçekleştirebiliyor. Hobi amaçlı yapılan sörfler daha kolay olsa da profesyonel olarak sörf yapmanın zor yanları bulunuyor. İnsanların sörf sporunu gerçekleştirmesi için yüksek enerjiye ve dayanıklılığa sahip olması gerekiyor. Bununla birlikte sörf yaparken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunuyor. Özellikle doğru sörf ekipmanlarına sahip olmak, sörf yapan kişilerin daha verimli olmasını sağlıyor. Bu ekipmanlar arasında sörf tahtası ve sörf kıyafetleri yer alıyor. Özellikle yeni başlayanlar için bu ekipmanlara ek olarak can yeleği de öneriliyor. Yeni sörf yapmaya başlayan kişiler her ne kadar yüzme bilse de yüksek dalgalar arasında denge kurmakta zorlanabiliyor. İnsanlar yüksek dalgalardan etkilenip denge kaybı yaşadığında, can yelekleri insanlar açısından kurtarıcı oluyor. Sörf yapmak için Türkiye'deki denizlerde çok yüksek dalgalar bulunmasa da Akdeniz ve Karadeniz bölgesi sörf yapmak için elverişli alanlar olarak nitelendiriliyor. Sörf tahtaları ile dalgalar üzerinde hakimiyet kurmak için sörf yapanların kendilerine uygun bir sörf tahtası temin etmesi fayda sağlıyor. Sörf tahtaları da kendi aralarında farklı çeşitlerde bulunabiliyor. Bu sebeple sörf tahtası seçiminde detaylı bir araştırma yapmak avantaj oluşturuyor. Sörf sporunda doğru ekipmanların tercih edilmesi ile birlikte, keyifli zaman geçirmek mümkün hale geliyor.
Sörf Tahtası Çeşitleri
Sörf yaparken kişilerin su üzerinde kalmasını sağlayan sörf tahtaları, farklı çeşitlerde görülebiliyor. Bu çeşitler arasında köpük, profesyonel ve kürekli sörf tahtaları görülüyor. Bununla birlikte sörf tahtası çeşitleri arasında yer alan sörf tahtalarının uzunluklarının da değiştiğini görmek mümkün oluyor. Her kullanıcının uzmanlık seviyesine göre farklılaşan sörf tahtası boyutları 2 - 5 metre arasında olabiliyor. Sörf tahtalarına genel olarak bakıldığında ise, alt kısmının düz bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Sörf tahtalarının alt kısmının düz olması, su üzerinde daha hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlıyor. Bununla birlikte sörf tahtasının diğer yüzü tırtıklı bir yapıda üretiliyor. Sörf tahtalarının üst yüzeyinin tırtıklı olması ise, sörf yapan kişilerin kaymamasını sağlıyor. Her sörf yapan kişinin uzmanlık seviyesine göre farklılık gösteren sörf tahtaları, kişilerin rahat bir şekilde sörf yapmasına imkan tanıyor:
● Longboard Sörf Tahtası
Başlangıç seviyeleri için önerilen longboard sörf tahtası, eğitim sırasında sıklıkla kullanılan sörf tahtaları arasında yerini alıyor. Uzun tahta yapısı ile birlikte longboard sörf tahtasında hacim 200 litre civarında oluyor. Longboard sörf tahtalarının uzun olması ve hacminin yüksek olması ile birlikte birçok insan sörf tahtası üzerinde daha kolay bir şekilde hakimiyet kurabiliyor.
● Shortboard Sörf Tahtası
Orta seviyede olan kişilerin ve profesyonel sörf yapan kişilerin tercih ettiği shortboard sörf tahtası, diğer sörf tahtalarına göre daha kısa bir yapıya sahip oluyor. Orta seviyede olan bir kişi 150 litre kapasiteye sahip sörf tahtası tercih edebiliyor. Profesyonel olarak sörf yapan kişiler için ise 100 litre kapasiteli sörf tahtaları öneriliyor. Diğer sörf tahtalarına göre daha kısa bir yapıya sahip olan shortboard sörf tahtalarında, hacim küçüldükçe sörf tahtasının üzerinde hakimiyet kurmak zorlaşıyor. Bununla birlikte her ne kadar hakimiyet kurmak zorlaşsa da hacmin küçülmesi ile hızın artması doğru oranda gerçekleşiyor. Bu sebeple özellikle profesyonel kişiler sıklıkla shortboard sörf tahtalarını tercih ediyor. Aksi takdirde sörf sporuna yeni başlayan insanların shortboard sörf tahtasını tercih etmesi, dalga üzerinde hakimiyet kurmasını zorlaştırıyor. Shortboard sörf tahtasının hacminin düşük olması ile birlikte, kullanan kişilerin ayağa kalkması halinde sörf tahtasının suya gömüldüğü görülüyor. Bu sebeple yeni başlayan kişiler için shortboard sörf tahtası yerine longboard sörf tahtası öneriliyor.
Sörf tahtaları genel olarak sert yapıda malzemelerden üretiliyor. Sert malzemeden üretilen sörf tahtaları, hakimiyet kaybında insan vücuduna çarpabiliyor. Bu sebeple daha yumuşak malzemeden üretilen sörf tahtaları sıklıkla tercih edilenler arasında yerini alıyor. Özellikle yeni başlayan kişilerin zarar görmemesi için yumuşak malzemeden üretilmiş sörf tahtaları kullanması tavsiye ediliyor. Bununla birlikte başlangıç seviyesi için üretilen sörf tahtalarına bakıldığında, sörf tahtaları 7-9 fit arasında değişkenlik gösteriyor. Bu sörf tahtaları foamie olarak adlandırılıyor. Yumuşak yapıya sahip olan bu sörf tahtaları beyaz dalga üzerinde bile hakimiyet kurulmasını sağlayabiliyor. Bununla birlikte herhangi bir düşme veya vücuda çarpma olduğunda kullanan kişinin canı çok fazla yanmıyor. Bu sebeple her sörf yapan kişinin tercihi, uzmanlık seviyesine göre değişebiliyor.
Sörf Tahtası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sörf sporu, özellikle denizi ve suyu seven insanların ilgisini çekiyor. Sörfe duyulan ilgi ile birlikte insanların sörf yapmak istemesi günden güne artıyor. Sörf sporunu gerçekleştirebilmek için ise bazı malzemelerin temin edilmesi gerekiyor. Bu malzemelerin başında ise sörf tahtası bulunuyor. Doğru bir sörf tahtası satın almak için ilk olarak sörf tahtası alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu titizlikle araştırmak birçok insana fayda sağlıyor. Bununla birlikte sörf yapmak isteyenlerin ilk dikkat etmesi gereken nokta, kendi fiziksel yapıları oluyor. Sörf tahtası seçerken kişinin kilosuna dikkat etmesi, doğru sörf tahtası seçimi yapmasına imkan tanıyor. Özellikle iri yapılı ve kilolu insanların uzun ve daha kalın sörf tahtalarını tercih etmesi fayda sağlıyor. Bu sayede kilolu insanlar su üzerinde daha rahat hareket edebiliyor. Kilolu insanların aksine daha kısa ve az kiloya sahip bireyler ise, kısa sörf tahtalarını tercih ederek rahat hakimiyet kurabiliyor. Bununla birlikte kişilerin uzmanlık derecesine göre sörf tahtası tercih etmesi, kişilerin sörf yaparken verimli olmasını sağlıyor. Özel üretim olarak veya fabrika üretimi olarak sunulan sörf tahtaları, birçok insan tarafından uzun yıllar kullanılıyor. Uzun yıllar kullanabilmek ve farklı hareketleri üzerinde deneyebilmek için hafif ve dayanıklı sörf tahtalarını tercih etmek avantaj sağlıyor. Sizler de birbirinden farklı yapılarda ve renklerde olan sörf tahtalarını Pazarama.com aracılığı ile değerlendirebilrisiniz.
Sörf Tahtası Fiyatları
Sörf tahtası fiyatları genel olarak tahta özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Özelliklerine göre ayrılan sörf tahtalarının uzunlukları, kısalıkları, ağırlıkları ve hangi malzemeden yapıldığı değişiyor. Bu sebeple sörf tahtaları fiyatlarında geniş bir yelpazenin oluştuğu görülüyor. Farklı birçok model aralığında ve özelliklerde olan sörf tahtaları, her bütçeye uygun bir şekilde insanlara sunuluyor. Hem yeni başlayan kişiler için hem de profesyonel olarak sörf yapan kişiler için birbirinden farklı özelliklerde sörf tahtaları temin edilebiliyor. Sizler de sörf yapmak için kendinize uygun olan sörf tahtalarını Pazarama.com aracılığı ile temin edebilir spor etkinliğinizi gönül rahatlığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte belirli dönemlerde oluşturulan indirim ve kampanyalardan faydalanarak bütçeniz için tasarruf elde edebilirsiniz.