Rot Başı
Hayatımızın her alanında etkin bir role sahip olan araçlar, günümüzün vazgeçilmez ve önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir. Belli bir düzene sahip olan araçların içerisinde yer alan küçük parçaların bile yerine getirmesi gereken önemli görevleri bulunmaktadır.
Araçların içinde bulunan bazı parçaların işlevleri hakkında gerekli bilgi ve donanıma sahip olmasak bile her birinin araç motorunun sorunsuz çalışmasına yardımcı olduğunu ve güvenli sürüş için önem arz ettiğini bilmek ve gereken dikkati göstermek gerekmektedir. Araçların sahip olduğu parçaların farklı işleyişleri bulunduğu gibi, herhangi birinde yaşanan problem sahip olunan düzenin dengesini bozabilmektedir. Birbirine bağlantılı olacak şekilde işleyen bu düzenin gereken verimi sağlayabilmesi için ve aracınızın ömrünü uzatabilmek için bakım ve kontrollerini belli aralıklar ile yapmalı ve aksatmamalısınız.
Bu sistemin ön takım parçaları arasında yer alan ve aracın yolda tutunmasını sağlayan rot başı ve rot kolu aynı zamanda güvenli sürüşün yanı sıra konforlu bir sistem için de önem arz etmektedir. Büyük bir rolü olan rot sistemi; direksiyon düzeneğine yer almaktadır. Bu nedenle direksiyonda yapılan her hareket tekerleklere iletilmektedir. Böylece aracın düzgün bir hizada durmasına destek olmaktadır. Rot kolunda bulunan iki uçtan biri direksiyon kutusuna diğeri ise baş kısmına bağlanmaktadır. Rot başları, rot kolunun ucuna vida yardımı ile monte edilmektedir. Bu parçaların bazen farklı sebeplerden dolayı yenilenmesi gerekebilir.
Rot başı çeşitlerini incelemek için Pazarama.com adresini ziyaret ederek, ihtiyacınıza uygun nitelikte olan ürünlerin siparişini kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Rot Başı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Araç sürücüleri; parça değişimlerinde ve yedek parça alımlarında her daim dikkatli davranmalıdırlar. Araçlarda farklı sebeplerden ötürü bazı problemler yaşanması muhtemeldir. Bu gibi durumlar aracın ömrüne bağlı olmamakla birlikte sıfır araçlarda bile görülebilmektedir. Sorunun meydana gelmesine neden olan parçaların her zaman tamir edilme olanağı bulunmamaktadır. Bu durumda vakit kaybetmeden ilgili parçanın değiştirilmesi gerekmektedir. Sorunlu olan parça hakkında çok detaylı olmasa bile temel işleyişi ve önemi hakkında bilgi edinmek fayda sağlayacak bir husustur.
Araç içinde yer alan her bir parçanın, sadece aracınız için değil sizin güvenliğiniz açısından da önem arz ettiğini bilmek ve bu durumu parça seçimlerinizde göz ardı etmemek yararınıza olacaktır. Satın almanız gereken parçanın orijinal olmasına dikkat etmelisiniz. Bu durum aracınızın dayanıklılığı ve değeri açısından oldukça önemlidir. Orijinal parçaları tercih ederek kasko konusunda da avantaj sahibi olabilirsiniz. Alacağınız ürünün her daim faturalı olmasına özen göstermelisiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise temin edeceğiniz parçanın aracınız ile uyumlu olmasıdır. Alınacak parça küçük bile olsa uyumsuzluk söz konusu olduğunda büyük sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
Zamanla değiştirilmeye gereksinim duyan parçalardan bir tanesi de rot başıdır. Arızalanması halinde vakit kaybetmeden değişiminin yapılması gerekmektedir. Yenilenmesine ihtiyaç oluşan zamanlarda ürün tercihlerinizi kullandığınınız aracın marka ve modelini dikkate alarak belirlemelisiniz. Önem arz eden parça değişimi kadar bakımlarına da gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir. Rot sistemi bakımları da bu konunun içinde yer almaktadır. Aracınızın yağ bakımını yaparken aynı zamanda rot başlarını da kontrol etmeli ve temizliğini yapmalısınız.
Rot başı çeşitleri arasındaki ürünleri değerlendirirken doğru seçimler yapabilmek için belli noktalara dikkat etmeniz aracınız kadar sizin içinde önemlidir.
Rot Başı Değişimi Nasıl Yapılmalıdır?
Bozulan ya da yenilenmesi gereken rot başı işlemleri için belli bir prosedüre uymak gerekmektedir. İlk önce aracınıza uygun bir yapısı olan rot başını bulmak ile işe başlayabilirsiniz. Ürünü temin ettikten sonra ön teker bir tür cıvata olan bijon somunlarını gevşetmelisiniz. Bu işlemi daha kolay halledebilmek için dört kollu bijon anahtarı veya L bijon anahtarından yardım almalısınız. Ardından tekerleğin sökülebilmesi için aracın ön tarafını kaldırmalısınız. Tekerlek söküldükten sonra rot başına ulaşmanız mümkündür. Metal temizleyici ürünü parçanın üzerine sıktıktan sonra rot başını çıkartabilirsiniz. Yeni rot başını yerine monte etmeden önce gres yağı sürmeniz gerekmektedir.
Özellikle sileceklerin kontrolü ya da aydınlatma sisteminin lastik kontrolleri kolaylıkla araç sahipleri tarafından yapılabilirken, lastik ya da yağ değişiminin yapılması gereken durumlarda bilgili ve tecrübeli olunması gerekmektedir. Rot başı değişimi hakkında da yeterli bilginiz olduğunu düşünüyorsanız aşamalara dikkat ederek bu işlemi kendiniz de gerçekleştirebilir ya da işin uzmanından yardım alabilirsiniz.
Motorlu araçlarda meydana gelen arızaların birçok belirtisi olabileceği gibi farklı arızaların belirtileri benzerlik gösterebilmektedir. Bu da durumun yanlış anlaşılmasına ya da kafa karışıklığına sebep olabilir. Bu nedenle yeterli bilgiye veya tecrübeye sahip olmadan bu işlemlerin yapılması pek de olumlu sonuçlar doğurmayabilir.
Rot sisteminde yapılan parça değişiklikleri aracın rot ayarını bozmaktadır. Bu sebeple ilgili değişiklik yapıldıktan ve işlem tamamlandıktan sonra rot balans işlemini uygulamanız gerekmektedir. Rot ayarı; direksiyonun herhangi bir yöne doğru çevrilmesi durumunda önde bulunan tekerleklerin de aynı açı ile o yöne doğru bakmasını sağlayan ayara verilen isimdir.
Aracınızın direksiyon yardımı ile istediğiniz tarafa gidebilmesi için rot ayarı oldukça büyük bir öneme sahiptir. Rot balans işleminin gerçekleşmesi için işin bilen uzman birinden yardım almalısınız. Meydana gelebilecek olası kazaların engelleyebilmek adına rot balansının eksiksiz bir biçimde gerçekleştirilmesi önemlidir. Sonrasında gerekli kontrollerin de yapılması gerekmektedir.
Araç Bakımı Neden Önemlidir?
Teknolojik gelişmeler ile yeni özellikler kazanan birçok kategori içerisinde motorlu taşıtlar da yer almaktadır. Bu özellikler; performansın ve konforun arttırılmasını amaçlamaktadır. Ancak bu aşamada; motorlu araçların belli aralıklar ile kontrol edilmesini, parça değişimlerinin ve ayarlamalarının yapılmasını kapsayan periyodik bakımın önemi de aynı oranda artmaktadır.
Periyodik bakımın yılda bir kez mutlaka yapılması tavsiye edilmektedir. Ancak bu süre kullanım koşulları ve şartları göz önünde alındığında değişebilmektedir. Bu nedenle km olarak değerlendirildiğinde; benzin ile çalışan araçların 15.000 km’de bir periyodik bakıma ihtiyacı olduğu düşünülmektedir. Bu km sınırlaması dizel araçlar için 10.000 km olarak belirlenmiştir.
Aracınızı uzun bir hiç kullanmasanız dahi bakıma ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz. Periyodik bakımların içeriği epey fazladır. Bu bakımlar sırasında lastiklere bakıldığında; balans, lastik hava basıncı kontrolü ve ön düzen ayarının yapılması mümkündür. Bunların haricinde, lastik aşınması ve bijon kontrolleri, sürtünme ve aşınmayı önlemeye yardımcı olan motor yağı kontrolleri ve akü kontrolleri sağlanmaktadır. Ayrıca yağ filtresi de kontrol edilerek gereken durumlarda değişimi yapılmaktadır. Yağ, hava ve polen filtresinin yanı sıra fren sistemi de kontrolden geçirilmektedir. Far ayarları gözden geçirilirken ihtiyaç duyulması halinde far lambasının değişimi de sağlanmaktadır. Klima, silecek ve egzoz sisteminin kontrolleri de periyodik bakım sırasında yapılmaktadır.
Bu bakımları dilerseniz; günlük, haftalık ya da aylık olarak gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan gerekli kontrolleri bir rutin haline getirmek ve aksatmamaktır. Güvenliğiniz için aracınızın silecek suyu, emniyet kemeri, motor yağ seviyesi ve lastik diş derinliği gibi kontrollerine de gereken önemi vermelisiniz.
Rot Başı Fiyatları
Rot başı fiyatları sizi maddiyat açısından zora sokmayacak düzeyde seyretmektedir. Fiyatlar hakkında bilgi alabilmek için Pazarama.com adresini ziyaret ederek, modelleri inceleyebilirsiniz.