Playstation 4 Konsol
Playstation 4 konsol kısa adıyla PS4 uzun yıllardan beri oyun severlerin vazgeçilmez oyun konsollarından biri olmayı başarıyor. 2013 yılından bu yana dünyanın en popüler oyun konsolları arasında yer alan PS4 dünya geneline bakıldığında 100 milyondan fazla satış gerçekleştiriyor. Yaşlı oyun konsolu olarak nitelendirilen PS4 kullanıcıların eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor. Zengin aksesuar seçeneğine sahip olan oyun konsolu 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Playstation 4 konsol çeşitleri farkı versiyonları ile oyunseverlerin yanında olmayı başarıyor. Japon teknoloji devi olan Sony markası 2016 yılında ekran çözünürlüklerini arttırarak 4K destekli PS4 Pro modelini kullanıcılara sundu. Aynı zamanda 2016 yılında sunulan PS4’ün daha kompakt ve minik versiyonu olan PS4 Slim modeli de kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Playstation 4 konsol ayarları kullanıcı tarafından değiştirilerek özellleştirilebiliyor. Farklı tasarım ve özellik anlayışlarına sahip olan PS4 modellerini inceleyebilirsiniz.
Playstation 4 Konsol Özellikleri
Sony markası tarafından geliştirilen Playstation 4 oyun konsolu eşsiz bir oyun deneyimi sunuyor. Playstation 4 konsol özellikleri ile iyi bir oyun deneyimi yaşatmayı hedefliyor. PS4, AMD tarafından geliştirilen tek çip formundaki X86-64-bit tabanlı ve düşük güç tüketimli Jaguar mimariye sahip olan işlemciden güç alarak çalışıyor. 8 çekirdekli işlemci AMD imzası taşıyan grafik yonga birimine sahip. 1.84 TFLOPS gücündeki AMD Radeon serisi olan PS4 ekran kartında Core Next mimarisi mevcut. PS4 oyun konsolunu geleneksel bilgisayarlardan ayıran donanımsal özellikler bulunuyor. Bunlardan biri ekran kartı iken diğeri sistem belleği oluyor. PS4 sistem belleği olarak GDDR5 tipi bellek kullanıyor. 4 GHz frekans hızında çalışan oyun konsolu 8 GB GDDR5 bellek ile donatılıyor. Belleğin bant genişliği saniyede 64 GB olarak ölçülüyor. Konsolun depolama alanında yer alan sabit disk opsiyonel olarak 500 GB ve 1 TB şeklinde ifade ediliyor. PS4 konsolu optik sürücü olarak 6x hızında Blu-ray ve 8x hızında DVD desteği sunan bir melez sürücüye sahip. Konsolun harici cihazlar ve aksesuarlar ile olan bağlantı noktasında USB 3.0 ve AUX çıkışı mevcut. Ayrıca oyun konsolunun diğer bağlantıları arasında; Gigabit Ethernet, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, HDMI, optik SPDIF ses çıkışı ve analog AV-çıkışı sayılabiliyor. Sony PS4 oyun konsolu kontrolcüsü ise DualShock 4 olarak adlandırılıyor. DualShock 4 özellikleri arasında; 3 yönlü akselerometre titreşim, mono hoparlör, çift renkli LED’li ışık barı, micro USB portu, genişleme portu, stereo kulaklık portu, 1000 mAh batarya bulunuyor. 2016 yılında kullanıcılara sunulan PS4 Pro ve PS4 Slim özellikleri arasında minik birkaç farklılık yer alıyor. Aynı teknik özelliklere sahip olan PS4 Pro ve PS4 Slim boyut ve ağırlık olarak farklılaşıyor. Daha minimal boyutlara sahip olan PS4 Slim oyun konsolu 700 gram ağırlığı ile hafiflik sunuyor. PS4 Pro oyun konsolunun PS4 Slim modelinden en temel farklı donanımsal özelliği oluyor. 4K oyunlar için özel olarak geliştirilen PS4 Pro standart modeline kıyasla 3.5 - 4 katı kadar güçlü bir teraflop motoruna sahip olan ekran kartıyla güçlendiriliyor. Teraflops oranı yüksek olan PS4 Pro kaliteli görüntüler sunuyor. 4K TV ve monitörler ile beraber kullanılan PS4 Pro iyi bir performans gösteriyor.
Playstation 4 Konsol Modelleri
Playstation 4 konsol modelleri ile kullanıcılara güçlü oyun sistemleri sunuyor. Kullanıcılar oyun havuzunda sunulan tüm oyunlar PS4 konsol ile rahatça oynayabiliyor. PS4 Slim oyun konsolu ince tasarımı ve şık dizaynı ile konumlandırdığı odanın havasını değiştirebiliyor. PS4 oyun konsolları siyah, gold ve gri gibi farklı renk seçenekleri ile satışa sunuluyor. PS4 Slim oyun konsolu HDR görüntü ve parlak renkler sunarak kullanıcıların oyun oynarken aldığı keyfi arttırıyor. PS4 gamepad analog tuşları ile kullanıcılar oyun içindeki hakimiyetini yükseltebiliyor. Playstation 4 konsol kılıfı çeşitleri arasından kullanıcılar zevklerine hitap edeni tercih edebiliyor.
Playstation 4 Konsol Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Playstation 4 konsolda yanan renklerin her biri farklı anlama geliyor. Mavi renk sistemin açıldığını belirtirken, beyaz renk sistemin açık olduğunu ve televizyona bağlı olduğunu ifade ediyor. Turuncu renk sistemin standby modunda olduğunu, kırmızı renk ise sistemde aşırı ısınma gerçekleştiğini bildiriyor. PS4 oyun konsolunda herhangi bir renk yoksa sistemin kapalı olduğu anlaşılıyor.
Playstation 4 Konsol Nasıl Açılır?
PS4 oyun konsolunun açılabilmesi için öncelikle prize takılması gerekiyor. Daha sonra cihazın çalışır konuma getirilebilmesi için üzerinde bulunan güç düğmesine basılıyor. Konsol çalışmaya başladığında üzerinde mavi bir ışık yanıyor. Daha sonra ışık yanıp sönmeye devam ederek beyaz renge dönüyor. Son olarak DualShock 4’te bulunan PS tuşuna basılıyor. Bu şekilde DualShock ve PS4 arasındaki bağlantı kurularak oyun oynamaya başlanabiliyor.
Playstation 4 Konsol Nasıl Kurulur?
PS4 oyun konsolu kurulumu için öncelikle televizyon ile bağlantısının sağlanması gerekiyor. Daha sonra PS4 konsolun güç düğmesine basılarak çalışması sağlanıyor. PS4 internete bağlandıktan sonra Store üzerinden istenen tüm oyunlar indirilebiliyor. Hızlı internet bağlantısı için Ethernet bağlantısı kullanılması öneriliyor. Cihaz internete bağlıyken güncelleme yapabiliyor. Güncellemesi yapıldıktan sonra oyun konsolunun yeniden başlatılması tavsiye ediliyor.
Playstation 4 Konsol Nasıl Temizlenir?
Playstation 4 konsolu temizlemek için pratik çözümler sunuluyor. PS4 toz birikimini temizlerken solvent içeren ürünler kullanılmaması gerekiyor. Mikrofiber bir bez nemli hale getirilerek PS4 konsolun dış yüzeyi tozdan arındırılabiliyor. Bu sayede konsolun dış yüzeyindeki olası lekeler de temizleniyor. Konsolun iç temizliği için ise uzmanlara danışılması öneriliyor. Aksi bir durumda konsolun içerisindeki parçalar zarar görebiliyor. Düzenli olarak temizlenen oyun konsolu uzun ömürlü bir kullanım vadediyor.
Playstation 4 Konsol Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Playstation 4 konsol satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Çünkü oyun konsolu hem tasarımsal hemde teknik özellikler bakımından farklılıklar gösteriyor. PS4 seçiminde en önemli nokta depolama kapasitesi oluyor. Sony markası kullanıcılara 500 GB ve 1 TB olmak üzere iki farklı depolama alanı seçeneği sunuyor. Kullanıcıların bu noktada gelecek odaklı hareket etmes tavsiye ediliyor. Çünkü 500 GB kapasiteye sahip olan PS4 Slim modeli kullanıcılara bir süre sonra yetersiz gelebiliyor. Günümüzde oynanan oyunların geneli 200 GB’a varan boyutlara sahip. Bu sebeple oyun konsolunun hafızası birkaç oyunla hızla dolabiliyor. Sonuç olarak kullanıcılar yetersiz hafıza uyarısı ile karşılaşabiliyor. Bunu önlemek adına kullanıcılar PS4 Pro 1 TB modelini satın alarak uzun vadede konforlu kullanım sağlıyor.
Playstation 4 Konsol Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Playstation 4 konsol hakkında bilinmesi önerilen bazı unsurlar bulunuyor. Bunları şu şekilde listelemek mümkün;
- PS4 kumandası üzerindeki düğmelerin işlevleri kullanıcı tarafından değiştirilebiliyor.
- PS3 oyun konsolunun kablosu ile PS4 bağlantısı yapılabiliyor.
- PlayStation mobil uygulaması cep telefonuna indirildiğinde cihaz PS4 klavyesi olarak kullanılabiliyor.
- PS4 Ethernet kablosu ile internete bağlandığında daha hızlı çalışıyor.
Playstation 4 Konsol Fiyatları
Playstation 4 konsol fiyatları tasarımlarına ve teknik özelliklerine göre farklılaşıyor. PS4 fiyatını etkileyen en temel unsur ürünün depolama alanı oluyor. Depolama alanı arttıkça oyun konsolunun fiyatı da aynı şekilde artış gösteriyor.