Kategori Marş Motoru
Varsayılan
    Toplam 20 / 2030 ürün

    Marş Motoru

    Arabalarda bulunan marş motoru, aküden aldığı elektrik enerjisi ile çalışan bir aksam olarak biliniyor. Marş motoru, motordaki ilk hareketin başlamasında doğrudan görev alır. Makine içerisindeki dişlilerin hareketini gerçekleştirerek, pistonların harekete geçmesini sağlıyor. Araçlar içerisindeki hareket, marş motoru tarafından sağlandığı için yüksek enerji harcıyor. Bu sebeple marş motorunun çalışma aralığı 10 saniye olarak tutuluyor. Çalışma aralığı az olan bir parça olduğu için, hafif malzemelerden üretiliyor. Bu yüzden uzun süreli çalışmalarda marş motoru arıza yapabiliyor. Marş motoru, anahtarın takılıp çevrilmesi ile çalışmaya başlıyor. Araç çalışmaya başladıktan hemen sonra, marş motorunun ilişkisinin kesilmesi gerekiyor. Aksi halde marş motoru yanarak, zarar görebiliyor. 3 farklı çalışma tipine sahip marş motoru üretiliyor. Araç modellerine göre, kullanılan marş motoru tipi farklı tercih ediliyor. Örneği binek araçlarda, volan geçiş ile dönen marş motorları kullanılıyor. Diğer tip marş motorları, yüksek torkla çalışan araçlarda tercih ediliyor. Marş motoru çeşitleri ve özellikleri hakkında inceleme yapalım.

     

    Marş Motoru Özellikleri

    Marşı motoru, çalışmaya başlamadan önce anahtar ile çevirilmeye ihtiyaç duyuyor. Marş motorunun özellikleri, üzerindeki dişlilerin yardımıyla volan dişlileri harekete geçirmesi olarak biliniyor. Volan dişlilerinin dönmesi ile çalışan marş motorları, elektrikli tipler oluyor. Bir diğer isimlendirme olarak bendix adını alıyor. Volan dişlileri, oluşan bu dönme kuvveti ile krank milini harekete geçiriyor. Böylece aracın kalkış süreci tamamlanmış, pistonlar harekete geçmiş oluyor. Marş motorunun çalışma koşulu, aracın yakıt türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Benzinli araçlarda marş motoru hemen çalışmaya başlıyor. Bu durum dizel yakıtlı araçlarda farklı şekilde çalışıyor. Dizel araçlar için öncelikle bir ısınma gerekiyor. Günümüz araçlarında, marş motoru için gerekli süre araç tarafından uyarılıyor. Birkaç saniye bekledikten sonra marş motorunu çalıştırmak daha sorunsuz oluyor. Araç içerisinde start stop çalışma özelliği bulunuyorsa, marş motoru entegre halde oluyor. Start stop tuşuna basıldığı anda, marş motorunun dişlileri aktif gele geliyor. Bu tip çalışma modelinde sadece aradaki anahtarın işlevi kalkmış oluyor. Marş motoru, üç farklı modelde üretiliyor. Bu modeller; redüksiyonlu, sürme endüvili ve dayer kavramalı marş motorlarından oluşuyor. Marş motorları hangi tip araçlarda kullanılıyor, listeledik;

     

          Sürme Endüvili Marş Motorları

    Bu tip marş motorları, 12 ila 24 volt arasında bir enerji ile harekete başlar. Sürme endüvili marş motorları, özellikle büyük araçlar için üretilip tercih ediliyor. Kamyon ve otobüs gibi araçlarda bu tarz marş motorları kullanılıyor.

          Redüksiyon Tip Marş Motorları

    Diğer marş motorlarından farklı olarak, üretim aşamasında ikaz sargıları yerine doğal mıknatıslar kullanılıyor. Yeni nesil marş motoru olarak biliniyor, selenoid tip marş motorlarının yerini alıyor. Batarya ömrünü uzatan bir yapısı bulunuyor. Modern araçlarda kullanılıyor.

          Dayer Kavramalı Marş Motorları

    Dayer kavramalı marş motorları, yüksek tork gücüne sahip araçlar için üretiliyor. Ağır ve güçlü kalkışa sahip olması gereken araçlarda kullanılıyor. Bu tarz ağır araçlarda marş motoru yetersiz olduğu durumlarda, iki adet marş motoru oluyor. Bunlar iki adet dayer kavramalı da olabiliyor.

     

    Marş motorunda görülen arızalar nelerdir ve nasıl kullanılması gerekir Pazarama.com incelemeleri ile öğrenebilirsiniz.

     

    Marş Motoru Kullanım Önerileri

    Marş motorunun üretiminde kullanılan parçalar oldukça hafif oluyor. Bu yüzden anahtarla çalışan araçlarda, kısa süreli kullanım gerekiyor. Anahtar çevrildikten sonra iki ila üç saniye arasında pistonlar harekete geçiyor. Araç çalışmaya başladıktan sonra çevrilen marş motoru zarar görebiliyor. Marş motoru kullanım önerileri arasında, çalıştırmadan önce marş motorunun ısınmasını beklemek bulunuyor. Özellikle dizel yakıt kullanan araçlarda, beklemek önemli oluyor. Konsol kısmındaki uyarının geçmesini beklemek, oluşabilecek arızaların önüne geçiyor. Kullanıcı hatasında dışında oluşabilecek sorunlarda mevcut. Örneğin aracı çalıştırırken, normalin dışında ses çıkması sorunlardan birisi oluyor. Böyle durumlarda marş motorunun dişlilerinde sorun oluştuğu görülüyor. Dişliler, pistonları çalıştırmak için tam anlamıyla kenetlenemiyor. Marş motorunun burç yataklarında bir sorun oluştuğu için bu durum gerçekleşiyor. Bir diğer sorun, marş motoru civataları ve akü arasındaki bağlantı bozukluğu oluyor. Civataların gevşemesi veya aşınması durumunda, aküden enerji iletimi olmuyor. Bu durumda marş motoru çalışmıyor, araç ilk kalkıştaki gücünü elde edemiyor. Uzun süre kullanılan marş motorunda, oksitlenme ve aşınmalar görülüyor. Marş motorlarının da belirli bir kullanım ömrü bulunuyor. Oksitlenme yaşayan marş motorlarının dönmesi oldukça zor oluyor veya dönmüyor. Marş motorunun ömrünün uzun olması için, aralıklarla bakımını yaptırmak gerekiyor. Özellikle yağ durumunun kontrol edilmesi marş motoru için önemli oluyor. Marş motorunun sağlıklı kullanımında, aracın motor ömrü de uzayabiliyor. Aracınızın yıllık bakımını yaptırırken, marş motoruna da önem vermek gerekiyor. Fırça ve kollektörlerin aşınması, marş motorunun doğru çalışmasını engelliyor.

     

    Marş Motoru Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

    Marş motoru satın alırken dikkat edilecekler arasında araç tipi bulunuyor. Araç modelleri, hangi tip marş motorunun kullanılması gerektiğine cevap oluyor. Örneği ağır vasıta araçlarda, sürme endüvili ve dayer kavramalı marş motorları tercih ediliyor. Marş motoru seçimi yaparken, aracınıza uygun tipi belirlemelisiniz. Araç ve marş motoru uyumunu gerçekleştirdikten sonra, model uyumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Start stoplu, benzinli ve dizelli araçlarda farklı marş motorları kullanılıyor. Bu tarz püf noktalara dikkat ettikten sonra marş motorunu almak doğru sonuçlar veriyor. Aracınızın marş motorunu yenilerken, araba ustalarına sorarak alabilirsiniz. Marş motoru değişimlerinde parçayı kullanıcının alması daha avantajlı oluyor. Marş motorlarının çalıştığı volt değerleri de dikkat edilecekler arasında yer alıyor. Marş motoru, tipine göre 12 ila 24 volt aralığında çalışıyor. Aracınızın ve akünüzün uyumluluğuna göre marş motoru seçimi yapmak gerekiyor. İlk defa marş motoru arızası yaşayan kullanıcılar, ürün sayfasında bulunan yorumları okuyabilir. Marş motorunu aracına satın almış kullanıcıların yorumları önemli olabiliyor. Böylece marş motoru hakkında bilgi sahibi olabilir, doğru tercih yapabilirsiniz. Peki, marş motoru fiyatlarını etkileyen durumlar neler inceleyelim.

     

    Marş Motoru Fiyatları

    Marş motorunun tipine göre fiyatlarında değişiklik gözleniyor. Ağır vasıta araçlar için üretilen marş motorları farklı fiyatlandırma ölçeklerine sahip oluyor. Bu tarz marş motorları, daha fazla tork ve güç üretiyor. Araçlar için üretilen marş motorlarına Pazarama.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Arama butonuna marş motoru yazarak, tüm ürünleri listeleyebilirsiniz. Karşınıza çıkan ürünleri yükselen fiyatlar ile sıralayabilir, avantajlı marş motorlarını görebilirsiniz. Selenoid tip marş motorları site üzerinde çeşitli mağazalarda listeleniyor. Redüksiyon tip marş motorları, diğer tiplere göre avantajlı şekilde satılabiliyor. Filtreler ile marş motorları arasından avantajlı olanı bulmak kolaylaşıyor. Pazarama.com içerisinde üyelik oluşturmanız, çevrimiçi alışverişlerinizde yardımcı oluyor. Satın almak istediğiniz marş motorlarını beğenerek aynı grup içerisinde karşılaştırma yapabilirsiniz. Ürün açıklamaları ve özellikleri ile marş motorunun size uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Ürünleri beğenmek, karşılaştırma yapmak açısından kolaylık sağlar. Aynı şekilde beğendiğiniz marş motorunun fiyatındaki indirimi, ilk farkeden siz olabilirsiniz. Pazarama.com mail yoluyla ürünlerinize bildirim yollar ve sizi haberder eder. Bu sayede bütçe dostu alışverişler yaparak, aracınıza uygun marş motorunu alabilirsiniz.