Mikrometre
Mikrometre ile mikro boyuttaki cisimlerin uzunluklarını milimetrik olarak ölçebilirsiniz. Mikrometre, 0,01 mm’den - 0,0001 mm hassas ölçüm yapabiliyor. Mikrometre nedir sorusuna, milimetrenin binde biri kadar uzunlukları ölçmeye yarayan ölçüm cihazı diyebiliriz. Ürün, vidalı mekanizması ile sıfıra yakın hata payı ile ölçüm yapabiliyor. Sanayi, bilişim, elektronik gibi birçok farklı alanda mikrometre kullanılıyor. Mikrometreler çalışma şekline göre elektronik ve mekanik olarak farklılık gösteriyor. Tamburlu mikrometre, hassas olarak şekillendirilmiş vidalı milin somun içinde dönerek ilerlemesi ile ölçüm yapıyor. Mikrometrenin üzerinde bulunan hareketli tambur bir tur döndüğünde 0,5 mm ilerliyor. Tamburun üzerinde 50 çizgi var ve bir çizgi aralığı 0,01 mm’ye karşılık geliyor. Yani hareketli tambur bir çizgi ilerlediğinde ölçme mili 0,01 mm ilerliyor. Hareketli tambur iki tur döndüğünde 0,5+0,5 mm, toplamda ölçme mili 1 mm ilerliyor. Mikrometrenin arkasında bulunan sürtünmeli hareket vidasını çevirerek ölçümlerinizi yapabilirsiniz. Cırcır da denilen sürtünmeli hareket vidası, çeneleri sıkıştırarak ölçme işini tamamlıyor. Elektronik ve dijital mikrometre modelleri ile ölçümlerinizde sonucu doğrudan alabilirsiniz. Mikrometre çeşitleri, cisimlerin iç ve dış çaplarını ayrıca yükseklik ve iç derinlikleri hassasiyetle ölçüyor. Mikrometre modelleri 0-25 mm, 25-50 mm, 50-75 mm, 75-100 mm ölçüm aralıkları ile üretiliyor. Mikrometre hakkında detaylı bilgi için Pazarama.com’dan yararlanabilir, ürün alternatiflerine hızlı şekilde göz atabilirsiniz.
Mikrometre Çeşitleri
Mikrometre çeşitleri, hassas ölçüm yapan teknik el aletleri arasında yer alıyor. Farklı çeşitleri ile farklı alanlarda ölçüm yapabiliyor. Detay gerektiren elektronik, mekanik parçaların tasarım ve üretiminde mikrometre ölçümlerinden faydalanabilirsiniz. Mikrometre modelleri ölçüm yaptıkları alana, ölçüm aralıklarına ya da yapılacak işe göre çeşitlenebiliyor.
● Dış Çap Mikrometre
Nesnelerin dış çaplarını ve kalınlıklarını dış çap mikrometresi ile ölçebilirsiniz. Elektronik ve turmetreli olarak iki çeşit olan ürün, en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.
● İç Çap Mikrometre
İç çap mikrometre ile nesnelerin iç çaplarını ve kanal genişliklerini ölçebilirsiniz. İki farklı tip iç çap mikrometresi bulunuyor. Bunlar kumpas tipi ve boru şekilli çubuk iç çap mikrometre ürünleri oluyor. İç çap mikrometre çeşitleri en fazla kullanım alanı olan ürünler arasında yer alıyor.
- Kumpas Tipi İç Çap Mikrometre: Şekil olarak kumpasa benzeyen mikrometrenin çeneleri boru içine sokularak ölçüm yapılıyor.
- Boru Şekilli ve Çubuk İç Çap Mikrometre: Boru şekilli iç çap mikrometreleri ölçüm aralığını genişletmek için uzatma çubukları ile kullanılıyor. Boru şeklinde tamburlu kısmın kapasitesi yeterli olmadığı durumlarda uzatma çubuklarından faydalanabilirsiniz. Bazı çubuk mikrometre modelleri, ulaşılması ve ölçülmesi zor alanlar için sap ile tasarlanıyor. Derin ve kör delikleri ölçme kolaylığı sağlayan saplı modeller tabanca tipi iç çap mikrometre olarak adlandırılıyor.
● Derinlik Mikrometresi
Delik, kademe, yiv, basamak gibi iç ve dış derinlikleri ölçmek için delik mikrometresi kullanabilirsiniz. Farklı uzunlukta çubuk seçenekleri ile farklı derinlik ölçümlerini yapabilirsiniz. Üç ayaklı tasarımları ile kullanım kolaylığı olan ürünler, dijital ya da mekanik ölçüm yapabilecek şekilde modelleniyor.
Endüstrinin İhtiyacından Doğan Mikrometreler
Teknoloji geliştikçe hassas ölçüm sağlayan mikrometrenin kullanım alanı da genişliyor. Metal işleme, elektronik, makine mühendisliği gibi doğru ölçüm gereken her yerde mikrometreye ihtiyaç duyuluyor. İç çap, dış çap, derinlik ölçen mikrometre çeşitlerinin yanında farklı amaçlara yönelik ürünler de bulunuyor.
● Bıçak Mikrometre
Adını şeklinden alan bıçak mikrometre ulaşılması zor alanlara girerek ölçüm yapabiliyor. Örs ve mili kılıç ağızlı olan mikrometre derinliği az, dar şekilli parçaların ölçümünde kullanılıyor.
● Boru Mikrometresi
Bu ürünle boruların et kalınlığını ölçebilirsiniz. Boru mikrometresinde örsün ölçülecek yüzeye temas ettiği yüzey küre şeklinde tasarlanıyor. Bu özelliği ile ölçülen nesneye tek noktadan temas sağlanıyor.
● Vida Mikrometresi
Vidaların diş dibini, diş üstünü, adım çapını ölçmek için kullanılıyor. Sivri mil ucu ve V örs ölçüm sırasında vida dişine temas edecek şekilde üretiliyor. V örs, ölçüm sırasında vidanın bir ya da üç dişini kavrayacak şekilde tasarlanıyor. Vida mikrometrelerinin ölçme çeneleri, 55-60 derece konik olarak tasarlanıyor.
● Modül Mikrometresi
Dişlilerin çark dairesi üzerindeki, belli sayıdaki dişlinin teğet uzunluğunu ölçüyor. Böylece dişlilerin adım kontrolleri yapılıyor. Bu ürünler disk ağızlı mikrometre olarak da adlandırılıyor.
● V örs mikrometre
V yataklı da denilen mikrometre modelleri genellikle seri üretimlerde kullanılıyor. Üç dayanağı ile merkezi belli olmayan üç ağızlı kesicilerin çaplarını bu ürünle ölçebilirsiniz. Silindirik, konik raybaları, matkap ucu gibi üç kanallı kesme kafalarının dış çaplarının ölçümünde kullanabilirsiniz.
● Sac Levha Mikrometresi
Bu ürünle sac ya da metal levhaların kalınlığını ölçebilirsiniz. Sac veya metal levhaların kenar kalınlıkları kesim sırasında değişebiliyor. Bu yüzden kenardan uzak alanlardan ölçüm yapmalısınız. Sac mikrometrenin boğaz kısmı buna izin verecek şekilde derin tasarlanıyor.
● Kenet Mikrometre
Konserve ve sprey kutularının dikiş genişliklerini, yüksekliğini, derinliğini ve genişliğini bu ürünler ile ölçebilirsiniz.
● Tel Mikrometresi
Tel kalınlıklarını, küçük bilya ve uç çaplarını bu ürün ile ölçebilirsiniz.
● Limit Mikrometresi:
Üzerinde iki mikrometre başlığı olan ürünü seri üretim ve kalite kontrol alanlarında kullanabilirsiniz. Mikrometre başlıklarını üst ve alt tolerans limitlerine ayarlayarak kullanabilirsiniz.
● Kağıt Ölçer Mikrometre
Kağıt mikrometre ile kağıt, karton, kauçuk, plastik gibi malzemelerin kalınlıklarını ölçebilirsiniz. Sabit çene yapısı ile ölçümünü yaptığınız hiçbir nesne yırtılmaz.
● Üç Ayaklı Mikrometre
Bu ürün kanatlı hayvan sektöründe kullanılıyor. Yumurta kalitesini belirlemek için gereken yumurta ak yüksekliği bu ürün ile ölçülüyor.
● Data Kablolu Mikrometre
Ölçüm sonuçlarını bilgisayara aktaran mikrometreler 3d parça tasarımında ve modellemede kullanılıyor. Data kablolu mikrometre veri aktarımını usb girişli veya wireless üzerinden yapabiliyor.
Mikrometre Nerede Kullanılır?
Makine mühendisliği, laboratuvar, tasarım, modelleme gibi yüksek doğruluk gerektiren her alanda mikrometre kullanmanız gerekebilir. Mikrometre nerede kullanılır sorusunu mikrometreler ihtiyaca göre tasarlanıyor diyerek cevaplayabiliriz. Sanayinin hemen her dalında kalibrasyon için mikrometre çeşitlerine ihtiyaç duyuluyor. Modelleme, tasarım, kalite kontrol gibi sektörlerin üretim sırasında detay gerektiren her alanında mikrometre kullanılıyor. Farklı kalınlık ya da derinlikte, ulaşılması zor parça ölçümlerini mikrometrelerle yapabilirsiniz. Mekanik mikrometreler birçok farklı parçadan oluşuyor. Ölçüm sırasında mikrometrenin üzerinde bulunan entegre ölçüm cetvelini kullanarak okuma yapabiliyorsunuz. Mekanik ölçüm yapan mikrometre modelleri, teknolojinin gelişmesiyle dijital olarak da üretilmeye başlandı. Dijital mikrometre ölçüm sonuçlarını doğrudan LCD ekrana aktardığı için sizin hesaplama yapmanıza gerek kalmıyor. Bu ürünler ile hızlı ve güvenli okuma yapabilirsiniz. Hata payı düşük olan dijital mikrometreler pil ile çalışıyor.
Mikrometre Fiyatları
Bazı mikrometre çeşitleri çok yönlü kullanıma izin verecek şekilde üretiliyor. Değiştirilebilir çene yapıları ile tek üründe birden fazla mikrometre özelliği olabiliyor. Mekanik ve dijital modelleri olan ürünleri satın almadan önce ihtiyacınız olabilecek boyuta karar vermelisiniz. Aşınmaya karşı dayanıklı karbür uçlara sahip mikrometreleri uzun yıllar kullanabilirsiniz. Mikrometre fiyatları, ürünün dijital ya da mekanik özelliğine göre değişebiliyor. Set halinde tasarlanan ürünler içinde 2, 3, 4 ve 6 adet mikrometre ile tasarlanıyor. Mikrometre seti fiyatları içeriğindeki ürünün adet sayısına göre değişebiliyor. Sınırlı ölçüm aralığı sahip olan mikrometrelerde ölçüm aralığı arttıkça fiyat artışı da olabiliyor. Dijital mikrometre fiyatları, mekanik ürünlerden farklı olmasına rağmen hızlı, kolay okuma özelliği ile tercih edilebiliyor. Pazarama.com ile mikrometre fiyatları için hızlı bir araştırma yapmak mümkün oluyor.