Menfez
Hayatın her alanında kullanılan havalandırma menfezleri, ev ortamından çalışma ortamına kadar her yerde hava akışı sağlıyor. “Menfez ne demek?” sorusu, bir alana dışarıdan giren hava ile ortamdan dışarıya çıkan hava arasındaki sirkülasyonu sağlayan küçük kanalcıklara sahip nesneler olarak yanıtını buluyor. Bir ortamın sağlıklı ve düzenli bir şekilde havalandırmasını sağlayan menfezler, teknik özellikleri ve bağlı olduğu sistem gereği iç ve dış mekan arasındaki bağlantı noktasına yerleştiriliyor. Bulunduğu yerde aktif bir şekilde çalışan menfez, dışarıdan gelebilecek olan her türlü haşere ile beton kalıntıları gibi inşaat malzemelerinin havalandırmayı girmesini engelliyor. Farklı markalar tarafından üretilerek kullanıcılara sunulan menfezler, kirli ve temiz hava alışverişi oluşturuyor. Fonksiyonel özelliklere sahip olan menfezler duvar tipi, tavan tipi ve yer tipi olarak üretiliyor. Menfezler atölyelerde, yemekhanelerde, fabrika tarzı kapalı alanlarda, depolarda kullanılabiliyor. Klasik ev tipi beyaz plastik menfezler ise genellikle banyo, mutfak ve tuvalet gibi ıslak alanlarda tercih ediliyor. Pratik bir kuruluma ve kullanıma sahip olan menfez çeşitlerine Pazarama.com ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Menfez Nedir?
“Menfez nedir?” sorusu kısaca, istenen yönde hava girişi ve çıkışı sağlayan özel sistem olarak cevaplanabilir. Portatif kanalcıklardan ya da kapaktan oluşan menfez, temiz havayı içeri almak ve kirli havayı dışarı atmak için kullanılıyor. Ortamdaki oksijen ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan menfez kapağı, sağlık açısından önem arz ediyor. Yuvarlak, dikdörtgen ve kare şekillerinde tasarlanan menfezler özellikle mutfak ve banyolarda sıkça kullanılıyor. Tehlikeli gazlardan kaynaklanabilecek riskleri menfezler minimuma düşürüyor.
Menfez Çeşitleri
Kapalı alanlarda temiz hava girişi ve ışık yaşamsal faaliyetler açısından oldukça önemli. Pencerelerin yetersiz kaldığı alanlar için çeşiti havalandırma sistemleri geliştiriliyor. Bunlardan biri olan menfezler pratik kullanımı ve sunduğu yüksek performansı ile çok fazla tercih ediliyor. Menfez çeşitleri tasarımına, malzemesine, havanın akış şekline, boyutuna, bulunduğu alana ve teknik özelliklerine göre sınıflara ayrılıyor. Plastik ve alüminyum malzemeler kullanılarak dizayn edilen menfezler, yuvarlak, dikdörtgen ve kare olarak tasarlanıyor. Ayrıca menfezler rengine ve boyutuna göre de farklılaşıyor.
● Doğalgaz Cam Menfezleri
Doğalgaz cam menfezleri, ısıcam için özel olarak tasarlanıyor. Arka kısmında bulunan sineklik özelliği sayesinde doğalgaz cam menfezi, temiz havayı daha nitelikli bir şekilde kazandırıyor. Ön tarafı ayarlı camdan oluşan doğalgaz cam menfezleri, elektrostatik fırın boyası ile uygulama yapılan bir yüzeye sahip. Bu sayede menfezde kısa süre içerisinde bir sararma ve çatlama sorunu yaşamıyor. Şık ve uzun ömürlü bir kullanım sunan menfez, tam kapalı konumdayken rüzgar geçirmediği için %100 oranında soğuk izolasyonu sağlıyor. Ayrıca menfezin %100’lük bir oranda ses izolasyonu sağladığı da ifade ediliyor. Doğalgaz ayarlı cam menfezlerin genellikle arka boğaz çapları 152 mm, camın açılma yuvası ise 155 mm, camların en kalınlıkları ise 20 mm ve üzerinde oluyor. Montaj sırasında somun ya da vida tarzı tutturucuya ihtiyaç duymayan cam menfezler silikon yardımıyla sabitlenebiliyor. Doğalgaz cam menfez takılırken öncelikle iki menfez parçasının arka kulağına çok az bir oranda silikon sıkılıyor. Daha sonra sineklik kısmı dışarıdan takılıyor ve ayarlı cam menfez kısmı içeri bölümden üzerine geçiriliyor.
● Motorlu Fanlı Menfezler
Motorlu havalandırma menfezi diğer ismiyle fanlı menfez, diğer havalandırma özelliğine sahip menfezlerden farklı olarak etkili bir çalışma prensibi ile maksimum fayda sunuyor. Arka kısımları duvara gömmeli olan fanlı menfezler farklı ölçü ve renklerde üretilebiliyor. Arka kısmında diğer menfez modellerinde olduğu gibi sineklik görevi gören tellere sahip olan motorlu menfezin, elektrikli fan motoru sessiz bir şekilde çalışıyor. Motorlu menfez fanları banyo veya tuvalette ışık yakılması durumunda otomatik olarak devreye giriyor. Elektrikle çalışan motorlu fanlı menfezlerin montajının elektrikten anlayan bir kişi tarafından yapılması öneriliyor. Elektrostatik fırın boyası ile tasarlanan motorlu fanlı menfez, alüminyum materyalden üretiliyor. Menfezin arka gömme derinliği ve ön pervaz genişliği 3 cm olarak belirtiliyor. Motorlu fazlı menfez ölçüleri genellikle 50x60 cm, 60x60 cm, 40x50 cm, 40x40 cm, 30x40 cm ve 30x30 cm boyutlarında dizayn ediliyor.
● Şömine Menfezleri
Lineer menfez ve kapı menfezi olarak da isimlendirilen şömine menfezi, mat siyah renk gibi şık tasarımlara sahip oluyor. Üfleme menfezi olarak da tanımlanabilen şömine menfezleri klima gibi sistemler üzerinde hem üfleme hem emiş özelliği gösteriyor. Çok yönlü fonksiyonel tasarımlara sahip olan menfezler; radyatör önleri ya da üst kısımlarında, şömine havalandırmasında, mobilya dolaplarının havalandırılmasında ve klasik kapı altı transfer merkezi görevinde kullanılabiliyor. Şık bir görünüme sahip olan dekoratif menfezler, açılı olarak tasarlanan sabit kanalları sayesinde havayı rahatlıkla yönlendirebiliyor. Şömine menfezlerin çerçeve ve kanatları ekstrüzyon yöntemi ile üretilen alüminyum profil malzemeden tasarlanıyor. Çerçeve profillerinin genişlikleri standart 2 cm olarak ifade ediliyor. Elektrostatik toz boya kullanılarak üretilen şömine menfezleri hem vida hem de silikon yardımıyla montelenebiliyor. Boşluğa geçme özelliğine sahip olan şömine menfezleri az miktarda silikon yardımıyla sabitlenebiliyor. Montaj işleminden önce menfezin sabitleneceği alanın ıslak ya da tozlu olmadığından emin olunması öneriliyor.
● Aspiratörlü Menfez Sistemleri
Duvara geçme özelliğine sahip olan alüminyum fanlı hareketli aspiratörlü menfezler, toplamda iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım fanın sacın içine yerleştirildiği bölüm, ikinci kısım ise ayarlanabilir kanatların bulunduğu bölüm olarak ifade ediliyor. Menfezin yan kısmında yer alan küçük kolu sayesinde kanatlar aşağı ya da yukarı olmak suretiyle manuel bir şekilde ayarlanarak sabitlenebiliyor. Standart 2.5 cm genişliğinde bir profile sahip olan aspiratörlü menfezler silikon veya vida yardımıyla montajlanabiliyor.
Menfez Nasıl Takılır?
“Menfez nasıl takılır?” sorusunun cevabı çeşidine göre farklılaşıyor. Doğalgaz, banyo ve pencere menfezini takarken iki farklı yöntem kullanılıyor. Menfezi monte etmek için ilk kullanılan yöntem yapıştırmak oluyor. Satın alınan menfezin içerisinde yapıştırıcı bantlar yer alıyor. Eğer ürünün paketinde yapıştırıcı bant yoksa özel olarak alınması gerekiyor. Menfez yapıştırma yöntemi genellikle mermer, cam ve fayans yüzeylerinde işe yarıyor. Montaj yapılacak alanın ıslak olmaması ve temizlenmesi öneriliyor. Yapışkan bantlar ürünün kenarlarından geçiriliyor ve çift taraflı bant yardımıyla sabitleniyor. Menfezi monte etmek için kullanılan ikinci bir yöntem ise vidalama işlemi oluyor. Yapışkan bantın yetersiz geldiği alanlar için vidalama yönteminin kullanılması öneriliyor. Örneğin; beton duvarlarda ve ahşap yüzeylerde vidalama yardımıyla menfez sabitleniyor. Havalandırma fanının belirli noktalarından delik açılıyor. Menfez monte edilecek yüzeye yerleştiriliyor ve vidalaması yapılıyor.
Menfez Fiyatları
Menfez fiyatları tasarımına, çalışma şekline, havalandırma yönüne, monte edilecek alana ve boyutuna göre değişiklik gösteriyor. Markalar tarafından kullanıcılara sunulan menfezlerin boyutu ve işlevsel özellikleri arttıkça fiyatında da aynı şekilde artış görülüyor. Alüminyum ve plastik malzemelerden üretilen menfezlerin fiyatları da birbirinden farklı oluyor. Plastik menfezler alüminyum menfezlere kıyasla daha ekonomik fiyatlarla satışa sunuluyor. Geniş bir fiyat aralığına sahip olan menfezler farklı kullanıcı bütçelerine hitap ediyor. Pazarama.com ile tüm menfez çeşitlerine ve fiyatlarına ulaşarak ürünler arasında karşılaştırma yapabilirsiniz. İhtiyacınıza ve bütçenize hitap eden menfezi seçerek hızlıca satın alabilirsiniz.