Kategori Kumaş
    Varsayılan
      Toplam 20 / 551 ürün

      Kumaş

      Kumaş nedir?” sorusuna yanıt olarak, tekstil liflerinden üretilen ve her tarafı aynı kalınlıkta dokunan yapı denilebilir. Hayatın her alanında kullanılan bir malzeme olan kumaş, her mevsime uygun farklı seçeneklerden oluşuyor. Kumaş; ev içi mobilya döşemelerinde, arabaların koltuk döşemelerinde, perde dikiminde ve kıyafetlerde sıklıkla kullanılıyor. Mevsimlik kumaşlar farklı hava koşullarına karşı ince ya da kalın seçeneklerden oluşuyor. Döşemelik kumaşlar kıyafette kullanılan kumaşlara kıyasla daha kalın bir yapıya sahip. Çünkü koltuklar gün içerisinde sıklıkla kullanılıyor ve oturup kalktıkça deforme olma ihtimali yüksek oluyor. Döşemelik kumaşlar rengine ve dokusuna göre çeşitlilik gösteriyor. Metre üzerinden fiyatlandırılarak satışa sunulan döşemelik kumaşlar farklı kullanıcı bütçelerine hitap edebiliyor. Farklı malzemeler kullanılarak üretilen kumaşlar, yapay veya doğal şekilde kullanıcılara sunuluyor. Kumaş çeşitleri genel anlamda doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğal kumaş çeşitleri arasında; pamuk, ipek, kot, kenevir, kadife sayılabilir iken, sentetik kumaş çeşitleri arasında; naylon polyester, polar, akrilik kumaş sayılabiliyor. Kumaşların iplik sayısı ve dokuma sıklığı değiştiği için görünümleri de birbirinden farklı oluyor. İplik sayısı ve dokuma sıklığı, kumaşın dokusunu ve verdiği hissiyatı doğrudan etkiliyor. Kumaşın görünümünü ve aynı zamanda kalınlığını iplik sayısı belirliyor. Ayrıca kumaş çeşitleri ağırlığına göre de farklılaşıyor. Hafif, orta ve ağır olarak üç seviyesi bulunan kumaşlar arasında gevşek dokunan kumaşlar hafif olarak nitelendiriliyor. Sıkı dokunan ve daha kalıplı bir görünüme sahip olan kumaşlar ise daha ağır oluyor. Kumaş çeşitlerini Pazarama.com ile görüntüleyerek ihtiyacınıza yönelik bir alışveriş yapabilirsiniz.

       

      Kumaş Çeşitleri

      Kumaş çeşitleri üretim şekline ve kullanım alanına göre sınıflandırılabilir. Üretim şekline göre kumaşlar; dokuma, örme ve dokuma olmayan kumaş olarak üçe ayrılıyor. Farklı alanlarda kullanılabilen kumaşlar; terziler, tekstil işi ile uğraşanlar ya da döşemeciler tarafından tercih edilebiliyor. Giyim sektöründe genellikle pamuk, yün, ipek, keten, kaşmir, likra, akrilik, dantel, suni deri değerlendiriliyor. Döşemelik kumaşlar arasında ise emprime, akrilik, damask, alkantra ve kadife ön plana çıkıyor.

             Pamuk Kumaş

      Bitkilerin doğal liflerinden elde edilen pamuk; günlük giysilerde, döşemelerde, yatak çarşaflarında ve ev tekstili gibi alanlarda kullanılabiliyor. Yumuşak, emici ve dayanıklı bir kumaş olması için pamuk, dokunarak ipliğe dönüştürülüyor. Doğal dokuma kumaş olan pamuk, terin havayla birleşmesinde dokuları rahatlattığı için sıcak havalarda dahi serinlik hissi veriyor.

             İpek Kumaş

      Doğal bir elyaf olan ipek kumaş, ipek böceğinin yuva ve koza malzemesi olarak üretilmesi ile elde ediliyor. İpek kumaş parlaklığı, kalitesi ve yumuşaklığı ile biliniyor. Çok dayanıklı ve güçlü bir malzeme olan ipek kumaş; resmi kıyafetlerde, aksesuarlarda, eşarplarda, yatak takımlarında, şal, döşeme ve gömleklerde kullanılıyor.

             Yün Kumaş

      Doğal bir kıvrıma sahip olan yün, en dayanıklı elyaf olarak nitelendiriliyor ve kumaşın şeklini koruyor. Kırışıklıklara karşı güçlü olan yün kumaş, yumuşaklık ve esneklik sunuyor. Yün lifler, ısıyı iletmediği için vücudun doğal sıcaklığını korumasına imkan tanıyor. Doğal bir yalıtıcı olan yün kumaş; kışın vücudu sıcak tutuyor, yazın ise serin tutuyor. Nefes alan özelliğe sahip olan yün kumaş, yaz aylarında rahatlıkla tercih edilebiliyor. Yün kumaş; döşemelerde, yün kıyafetlerde, perdelerde, tıbbi malzemelerde, halılarda, banyo malzemesi ve konfeksiyon alanlarında sıklıkla kullanılıyor.

             Kaşmir Kumaş

      Yünlü bir kumaş çeşidi olan kaşmir kumaş, Kaşmir keçisinden yapılıyor. Doğal bir elyaf olan kaşmir kumaş; yumuşaklığı, sıcak tutuşu ve iyi yalıtımı ile biliniyor. Lifleri çok ince, hassas ve parlak olan kaşmir kumaş, dokunulduğunda neredeyse ipek kumaş hissi veriyor. Kaşmir lifleri çok ince olduğu için ekstra ağırlık vermek adına genellikle merinos gibi diğer yün çeşitleri ile karıştırılarak kullanılıyor. Kaşmir kumaş; kışlık elbiselerde, battaniyelerde, yastıklarda ve perdelerde kullanılmak için tercih edilebiliyor.

             Keten Kumaş

      Güçlü bir kumaş olan keten; oldukça rahat, aşınmaya karşı dayanıklı, elde yıkanabiliyor ve kuru temizleme yapılabiliyor. Nefes alabilen ve emici yapıdaki keten kumaş, hava geçişine izin verdiği için vücut ısısını ılımlı bir hale getiriyor. Keten kumaş; pantolonlarda, gömleklerde, masa örtülerinde, havlularda ve çarşaflarda yaygın bir şekilde kullanılıyor.

             Polyester Kumaş

      İnsan yapımı sentetik bir kumaş olan polyesterin hem bakımı hemde yıkaması oldukça kolay. Yumuşak ve leke tutmayan yapıdaki polyester kumaş, oluşabilecek güve ve küflenmelere karşı dayanıklılık gösteriyor. Petrol ve kömür gibi kimyasallardan üretilen polyester kumaş, yeterli esneme özelliğine sahip. Polyester kumaş genellikle spor kıyafetlerde, çantalarda, ev tekstil ürünlerinde ve perdelerde değerlendiriliyor.

             Kadife Kumaş

      Pürüzsüz bir tüye sahip olan kadife kumaş, eşit şekilde kesilen yoğun bir elyaf yığını ile karakterize edilir. Kısa havlı liflerin özellikleri sebebiyle güzel bir örtüye, benzeri olmayan bir yumuşak, lüks ve parlak görünüme sahip olan kadife; gece kıyafetlerinde, perdelerde, döşemelik kumaşlarda ve yastıklarda kullanılabiliyor. Kadife kumaş elde etmek için keten, pamuk, tiftik, yün ve sentetik liflerden de yararlanılabiliyor. Bu şekilde kadife kumaş daha uygun hale getirilebiliyor ve günlük kıyafetlere eklenebiliyor.

             Kanvas Kumaş

      Önceki zamanlarda kenevirden elde edilen kanvas kumaş, günümüzde genellikle ağır pamuk ipliğinden ve daha az ölçüde keten ipliğinden yapılıyor. Düz dokuma bir kumaş olan kanvas, ince işçilik istiyor ve uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Pamuk sentetik lifler ile karıştırılarak kullanıldığında kanvas kumaş, suya dayanıklı bir hale geliyor. Kanvas kumaş; spor kıyafetlerde, çantalarda, ayakkabılarda ve duvar kaplamalarında değerlendirilebilir.

       

             Emprime Kumaş

      Çeşitli renklerde boya kullanılarak yapılan emprime, desen ya da resim basılarak ipek, yünlü ya da pamuk kumaşlardan elde ediliyor. Emprime kumaşın baskısında genellikle serigrafi boyası kullanılıyor. İşlemden geçirilen emprime kumaş ön büzülme ve yumuşaklık gibi özellikler kazanıyor. Emprime kumaş; duvar kaplamalarında, masa örtülerinde, perdelerde ve kanepelerde kullanılabiliyor.

             Suni Deri Kumaş

      Sentetik deri olarak da bilinen suni deri, polivinil klorür ve birtakım kimyasallardan oluşan bir kumaş çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Gözenekli yapıya sahip olan suni deri kumaş, hava sirkülasyonu sağladığı için kullanıcıyı rahat ettiriyor. Suni deri; giyim sektörü, oto kılıf, çanta, ayakkabı ve aksesuar yapımında kullanılıyor.

             Alkantra Kumaş

      Dayanıklılığı ile dikkat çeken alkantra kumaş, yumuşak ve süet benzeri mikrofiber tüylere sahip. Ağırlıklı olarak polyester ve poliüretandan oluşan alkantra kumaş, olası lekelere karşı direnç gösteriyor. Alkantra kumaş; giyim, mobilya, otomobil, tasarım ve denizcilik endüstrilerinde kullanılabiliyor.

       

             Saten Kumaş

      Aslında bir örgünün ismi olan saten, dimi dokuma işlemi kullanılarak üretiliyor ve düşük bükümlü iplikten oluşuyor. Yumuşak, parlak ve esnek bir kumaş olan satenin bir tarafı çok pürüzsüz ve parlak iken, diğer tarafı mat olabiliyor. Genellikle özel giyimlerde tercih edilen saten kumaş; düğün kıyafetlerinde, çocuk elbiselerinde, gömleklerde, geceliklerde, nevresim takımlarında ve mobilyalarda kullanılıyor.

      Kumaş Fiyatları

      Kumaş fiyatları çeşidine, malzemesine, kullanım alanına göre değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda kumaşın metresi ve ağırlığı da fiyatı üzerinde etki gösteriyor. Pazarama.com üzerinden kumaş çeşitlerini ve fiyatlarını görüntüleyerek ürünler arasında karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu karşılaştırma sonucunda hem ihtiyacınıza hemde bütçenize hitap eden kumaşa ulaşabilirsiniz.