Kategori Tohum
Varsayılan
    Toplam 20 / 16162 ürün

    Tohum

    Bitki çeşitlerinin ilk aşaması olan tohum; evlerin bahçelerinde, seralarda ve ev içi saksılarda yetiştirilebiliyor. Her bitkinin ve meyvenin tohumu birbirinden farklı oluyor. Toprağa ekildikten sonra tohumun toprak içerisindeki büyüme süreci sebze ve meyve çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Seralarda ticari amaçla kullanılan meyve ve sebze tohumları ev tipi ortamlarda daha sınırlı tarımsal faaliyetler için tercih ediliyor. Balkon tasarımına farklılık katmak için aynı zamanda ev içi dekorasyona doğal bir görünüm kazandırmak için tohum ekimi saksılar aracılığıyla yapılıyor. Tohum üreticileri tarafından farklı gramajlarda satışa sunulan tohumlar ekileceği alanın kapasitesine göre seçiliyor. Kullanılan ek takviyeler, tohumların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerini sağlıyor. Adet üzerinden kullanıcılara sunulan bitki, meyve ve sebze tohumları farklı ihtiyaçlara yanıt veriyor. Tohumların sağlıklı bir şekilde mahsül verebilmesi için uygun koşullarda bakımının yapılması önem arz ediyor. Örneğin; yerleştirilen bitkinin çeşidine göre yeterli güneş ışığını aldığından emin olunması gerekiyor. Bitkiler güneş enerjisi dışında besin kaynağı olarak en çok suya ihtiyaç duyuyor. Tohum ekimini ilk kez deneyecek olan kullanıcılar çiçek tohumu ekimi yapabiliyor. Teras alanında çiçek ekimi yapanlar lavanta tohumunu deneyebiliyor. Bahçesi olan kullanıcılar ise tercihini hem mutfakta kullanabileceği hemde bakımını yaparken zevk duyacağı maydonoz tohumundan yana kullanabiliyor. Maydanoz tohumu yetiştiren kullanıcılar akşam yemeklerindeki salatalara kendi ürettikleri maydanozlardan katabiliyor. Bahçesi olmayan kullanıcılar saksıda maydanoz ve domates gibi tohumlar yetiştirebiliyor. Birçok marka tarafından satışa sunulan tohum çeşitlerini görüntüleyerek dilediğiniz tohumu satın alarak ekebilirsiniz.

    Tohum Nedir?

    Tohum nedir?” sorusu, koruyucu bir dış kaplama içine alınmış embriyonik bir bitki olarak yanıtını buluyor. Olgunlaşmamış yumurtanın, polen tarafından döllenmesi ve ana bitki içerisinde bir miktar büyümesi ile tohum oluşuyor. Tohumlu bitkiler hem sıcak hemde soğuk iklimlerde yetişebiliyor. Döllenmeden sonra tohum taslağının gelişmesi ile ortaya çıkan tohum üç kısımdan oluşuyor. Bu kısımlar; embriyo, besin dokusu ve tohum kabuğu.

    Tohum Çeşitleri

    Tohumlar kendi içerisinde farklı gruplara ayrılıyor. Yetiştirileceği ortama göre farklılık gösteren tohum çeşitleri arasında; bitki, çiçek, meyve ve sebze tohumu yer alıyor. Birçok meyve ve sebzenin tohumu mevcut. Çiçek tohumları da kendi içerisinde çok yıllık çiçek tohumları, iki yıllık çiçek tohumları ve tek yıllık çiçek tohumları olarak gruplara ayrılıyor. Yaşama sürelerine göre çiçekler çeşitlilik gösteriyor. Çiçek tohumu çeşitleri arasında; sarkan sepet çiçekleri ve vahşi çiçekler tohumu sayılabiliyor. Çok yıllık çiçek tohumu çeşitleri arasında; bergamot çiçeği, akşam sefası, haseki küpesi ve çuha çiçeği gibi çiçekler yer alıyor. Bunların dışında gül ve lavanta tohumları da uzun süre yaşayan çiçek tohumları arasında bulunuyor. Menekşe çiçeği iki yıllık ömrü olan çiçeklerden biri olarak ön plana çıkıyor. Tek yıllık ömrü olan çiçek tohumları ise aspir, adaçayı, begonya ve ay çiçeği olarak sayılabiliyor. Kullanıldığı alana göre farklı yapısal özellikler sunan çim tohumu, gölge alanda, spor alanında, kurak bir alanda veya tamir-yama çim tohumu olarak değerlendirilebiliyor. Dış mekan süs bitkilerinin tohumu dış mekan şartlarına uyum sağlayacak şekilde üretiliyor. Sebze tohumu çeşitleri arasında; dolmalık biber, domates, süs kabağı, aci biber ve bal kabağı gibi yiyecekler yer alıyor. Organik sebze tohumu çeşitleri arasında ise pırasa, biber, barbunya, lahana, turp, ıspanak, kavun, karpuz, patlıcan sayılabiliyor. Daha geniş alanlı üretimler için profesyonel sebze tohumları bulunuyor. Bu tohumlara örnek olarak; acur tohumu, çilek tohumu ve ayçiçek tohumu verilebiliyor. Meyve tohumu çeşitleri arasında; incir, beya dut, ahududu gibi meyveler yer alıyor. Kendi içerisinde farklı renk ve olgunlukları olan meyvelerin tohumları da çeşitlilik gösteriyor. Tohumların hasat zamanı dikim tarihleri açısından önem arz ediyor. En çok yetiştirilen bitki tohumları arasında kaktüs tohumu çeşitleri de yer alıyor. Kendi içerisinde de çeşitlilik gösteren kaktüs tohumları arasında; beyaz çiçekli strombocactus kaktüs, doğal golden barrel kaktüs, lobivia mixture kaktüs ve kırmızı echinocereus kaktüs tohumu bulunuyor.

    Tohum Satın Alırken Hangi Özelliklerine Dikkat Edilmeli?

    Tohum satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Bunlardan birincisi tohumun ekim şartları olarak ön plana çıkıyor. Her bir tohumun mevsimine göre satın alınması gerekiyor. Tohum alırken dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise kullanılacağı alan oluyor. Örneğin: kaktüs tohumları Şubat ve Ekim ayları arasında dış mekanda ekilebilir iken, kış aylarında iç mekanda yetiştirilebiliyor. Çim tohumlarında ise ekilecek alana göre seçim yapılması öneriliyor. Örneğin; futbol gibi oyunların oynanacağı çim zeminlerde spor çim tohumu kullanılması gerekiyor. Tohumlar satın alındığı dönemdeki mevsimsel şartlar da önem arz ediyor. Çiçek tohumları arasından seçim yaparken saksı bitkisi mi yoksa dış mekan süs bitkisi mi olduğuna dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü her tohum her yerde yetişemeyebiliyor. Meyve ve sebze tohumları arasında profesyonel ve organik tohum seçenekleri yer alıyor. Tohum satın alırken bu detaylara da dikkat edilmesi öneriliyor. Son olarak satışa sunulan tohumların gramaj ve kg ağırlıklarına sa bakılması tavsiye ediliyor. Çünkü her bir tohum farklı adetlerde satışa sunuluyor.

    Tohum Islahı Nedir?

    “Tohum ıslahı nedir?” sorusu tohum ekimine meraklı olan kullanıcılar tarafından merak edilerek araştırılıyor. Kaliteli bir ekinden yüksek verim elde edilebilmesi için yapılan melezleme çalışmaları tohum ıslahı olarak isimlendiriliyor. Türkiye’de kayıtlı ve güncel bilimsel tekniklere dayanan ilk tohum ıslahının 1925 yılında gerçekleştiği söyleniyor.

    Tohum Nasıl Ekilir?

    Tohum nasıl ekilir?” sorusu çeşidine göre farklı cevaplar alabiliyor. Ancak genel olarak ifade edilecek olursa öncelikle bir kap seçiliyor. Kabın temiz olması ve minimum 5-7 cm derinliğe ve drenaj derinliğine sahip olması gerekiyor. Kaliteli bir toprak kullanılması öneriliyor. Bahçe toprağı kullanılması önerilmiyor. Çünkü bahçe toprağında yabani ot tohumları ve hastalıklı organizmalar yer alabiliyor. Tohum kabının doldurulmadan önce toprağın ılık bir suyla ıslatılması öneriliyor. Uygun bir derinlikte ekim yapılması gerekiyor. Yani tohumların kalınlıklarının üç katı kadar bir toprakla örtülmesi öneriliyor. Ancak ekilecek tohumun çeşidine göre bu durum farklılşabiliyor. Paket üzerinde yer alan ekim talimatlarının okunması tavsiye ediliyor. Örneğin; marul gibi bazı tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle toprak yüzeyine ekiliyor. Oda sıcaklığında bir su ile sulama yapılması, toprağın nemli tutulması ancak fazla sulama yapılmaması gerekiyor. Toprağın sıcak tutulması ve gübreleme yapılması da oldukça önemli. Tohumların yeterince güneş ışığı aldıklarından emin olunması tavsiye ediliyor.

    Tohum Fiyatları

    Tohum fiyatları paket içerisinde yer alan adet sayısına ve çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor. Markalar tarafından satışa sunulan tohum çeşitlerine Pazarama.com ile hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Tohumları fiyat artan, fiyat azalan, en çok satanlar ya da en yeniler şeklinde sıralayabilirsiniz. Beğendiğiniz tohumları sepetinize ekleyerek hemen satın alabilirsiniz. Filtreleme özelliklerinden yararlanarak aradığınız özelliklere sahip olan tohuma kısa sürede ulaşabilirsiniz. En az ve en çok şekilde fiyat filtrelemesi yapabilirsiniz. Böylece tohum için ayırdığınız bütçenin dışına çıkmadan alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.