Kil
Doğada bol miktarda bulunması mümkün olan kil; seramik yapımı, otomobil temizleme, inşaat sektörü gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Sarımtırak, esmer ve kırmızımtırak renkleri bulunan kil maddesinin saf halini bulmak ise epey zordur. Bileşiminde yer alan yanıcı maddeler sebebi ile farklı renklere sahiptir. Kil maddesinin içinde en çok bulunan başlıca mineraller; demir oksit, kalker, mika ve silistir. Daima nemli bir yapısı bulunmasının nedeni su çekme özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Süngerimsi bir yapısı bulunan kil hamurunu; otomobillerin temizliğinde de kullanmak mümkündür. Araç camlarında ve boyasına hasar vermeyen yapısı sayesinde araç yüzeyinde kullanılan temizlik ürünlerinden biri olan kil hamurunun etkisi de oldukça fazladır. Araç temizliği için yılda dört defaya kadar kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kullanım alanlarınız için uygun yapıya ve özelliklere sahip kil çeşitleri için Pazarama.com adresini ziyaret ederek, alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz.
Kil Hamurunun Malzemeleri Nelerdir?
El becerisini geliştirmek isteyenlerin, seramik sanatını icra ederek farklı tasarımlar meydana getirmek isteyenlerin ya da araç temizliğini yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği kil hamuru, adını da almış olduğu kilden meydana gelmektedir. Yapısında farklı minerallerin bulunduğu kil genellikle her yaş kesiminin kullanımına uygunluk sağlayan bir hobi malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yumuşak bir yapısı bulunmasının yanı sıra, türüne bağlı olarak değişik renk avantajına da sahiptir. Seramik yapımında sıklıkla kullanıldığı bilinse de hobi olarak gerçekleştirilen faaliyetlerde ya da profesyonel anlamdan yapılan eserlerin oluşturulmasında da en büyük yardımcı malzemelerden bir tanesidir. Yumuşak olmasının yanında kolay şekil alabilmesi nedeni ile çocukların da eğlenceli vakit geçirebileceği ve el becerilerini geliştirebileceği bir malzeme olan kilin kullanım alanı da oldukça geniştir. Gıda boyalarının yardımı ile farklı renkler ile kullanılması mümkündür. Kil hamurunun özellikle çocukların keyifle oynayabilmelerine olanak tanıyan diğer hamur çeşitlerinden en büyük farkı su ile yumuşatılarak kullanılabilme imkânına sahip olmasıdır. Ancak hava ile temas etmesi durumunda kuruyarak sert bir hale gelmektedir. Kuruyarak sertleşen formu; fırınlama gerektiren ışıl uygulamalar için sağlam bir durum oluşturmaktadır.
Seramik sanatına ilgi duyuyorsanız ya da bu alandaki çalışmalarınıza yeni başlayacaksanız; yumuşak kil hamuru kullanmaya özen göstermelisiniz. Yumuşak haldeki kile dilediğiniz şekli verebilmeniz çok daha kolay olacaktır. Ayrıca bu forma sahip bir kil ile çalışmanız, istediğiniz sonuca ulaşabilmeniz için gereken zaman içerisinde hamurun kurumasını da önleyecektir.
Fincan, tabak, dekoratif objeler ve daha birçok ürünü yapabilmenize olanak tanıyan kil hamurunun kullanımı epey basittir. İlk önce kil kesme telinin yardımı ile istediğiniz ebatta kil hamurunu kesmeniz gerekmektedir. Sonrasında kestiğiniz hamuru yuvarlayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Bu hamura şekil verebilmek için, 5 – 6 parça halinde temin edilmesi mümkün olan ahşap ebeşuar modelaj kalemlerinden yardım alabilirsiniz. Bu kalemlerin asıl amacı; hamuruna çizgiler çizmenizi kolaylaştırmanın yanı sıra hamurların birbirine yapışmasını da sağlamasıdır. Daha sonra kil hamurunu su kullanarak pürüzsüz bir hale getirerek istediğiniz şekli verebilirsiniz. Kil hamuru ile meydana getireceğiniz objenin üzerine resimler çizmeniz ya da desen oluşturmanız mümkündür. Dilerseniz hamurunuzu renkli boyaların yardımı ile dilediğiniz renk tonlarında boyayarak kendi zevkinize uygun hale getirebilirsiniz. İstediğiniz sonuçları elde ettikten sonra kil hamurunun zarar görmemesi adına son olarak vernikleme işlemi yapmanız tavsiye edilmektedir.
Kil Çeşitleri Nelerdir?
Kil hamurunun geniş ürün yelpazesi içinde; değişik renk ve gramaj miktarlarının haricinde, yapı ve üretim gereçlerine bağlı olarak farklı özelliklerdeki ürünlere ulaşılması mümkündür. Kil hamurunun üretimini gerçekleştiren firmalar ürünlerin tasarımını; profesyonel ya da hobi amaçlı kullanıcıların gereksinimlerini dikkate alarak yapmaktadırlar. Kullanım amaçları gibi sertlik dereceleri de farklılık gösteren kil hamurunun üç ayrı formu mevcuttur. Sert, orta ve yumuşak yapıdaki hamurları; kullanım amaçlarını ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak temin edebilirsiniz.
Yumuşak forma sahip ürün çeşitleri genellikle hobi olarak yapılan aktiviteler ve kolay şekil alabilen özelliği nedeni ile çocuklar için tercih edilmektedir. Çocukların oyunlarını eğlenceli bir hale getirmeye yardımcı olan kil hamuru ile yaratıcılıklarını da olumlu yönde geliştirmeleri mümkündür. Ürün çeşitleri arasında yer alan kil oyun hamurları üretiminin, doğal malzemeler kullanılarak yapılması çocukların kullanımına uygun olmasını da sağlamaktadır. Farklı ve canlı renk alternatifleri ile meydana getirdiğiniz eserinizi daha da ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz. Kırmızı, sarı, yeşil ve daha pek çok renk seçeneği ile kendi tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz. Gereksinimler ve kullanım sıklığına bağlı olarak farklı gramajlar ile kullanıcıların beğenisine sunulan ürün çeşitleri arasında; 40 gr, 100 gr, 250 gr, 500 gr, 1 kg, 2 kg ve benzeri daha pek çok ürün yer almaktadır. Oyun amaçlı ya da hobi olarak gerçekleştirilen etkinlikler için uygun olan ve sıklıkla tercih edilen 500 gr seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Aracın yüzeyine zarar vermeyen ve araç temizliğinde oldukça etkili olan kil hamuru ürünlerini de değişik miktarlar ile temin edebilmeniz mümkündür. Araçların zemininde sıklıkla karşılaşılan kuş pislikleri, asfalt lekeleri ve reçinelerin yanı sıra sanayi atıkları ve boya serpmesi gibi yapışkan yapıdaki kirlerin temizliği için tercih edilen bir maddedir. Oto kil hamuru olarak bilinen ürün çeşitlerini turuncu, beyaz ve mavi renklerde seçebilirsiniz. Aracınıza zarar vermemek adına ürünü doğru kullanmanız önem arz etmektedir. Aksi durumlarda otomobilinizin çizilmesine sebebiyet verebilirsiniz. Bu nedenle temin ettiğiniz ürün çeşidini ambalajından çıkardıktan sonra ıslatmanız ve yoğurmanız, işlemin hatasız yapılabilmesi için doğru bir uygulamanın ilk adımı olacaktır. Kullanım ve uygulama esnasında kil hamurunu yere düşürmeniz durumunda tekrar kullanmamaya özen göstermelisiniz. Yere düşen parçanın üzerine yapışması muhtemel olan toz, kir ya da farklı maddeler aracınızın hasar görmesine sebep olabilecek nedenler arasında yer almaktadır. Aracınızdaki lekeleri kil hamurunun yardımı ile temizlemek istiyorsanız, aracınızın gölgede olması da tavsiye edilen durumlardan bir tanesidir. Elinizin ve parmaklarınızın ısısı sayesinde şekil alması daha kolay olan hamuru sert hareketlerle ovalamaktan kaçınmalı ve gereken parçalara uygulamalısınız. Otomobilinize düzenli aralıklar ile kil temizliği uygulamanız, pasta cila gereksinimlerinizin de azalmasına yardımcı olacaktır.
Kilin Özellikleri Nelerdir?
Plastisite: Kil ile su harmanlandığında, kilin işlenebilmesi ve şekillendirilmesi özelliği meydana gelmektedir, bu duruma plastisite adı verilmektedir. Kristallerin ince ve üst üste birikmiş durumdaki levhacıklar şeklinde bulunmaların ötürü kil plastik özelliklere sahiptir. Kile su karıştırıldığında bu levhacıkların aralarında bulunan boşluklar su ile dolmaktadır. Bu durum istenilen şeklin oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.
Kohezyon: Kil hamurunun kuruması halinde aldığı şeklin bozulmaması, bütünü meydana getiren bileşenlerin bir arada durabilmesinden yani kohezyon özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Renk: Doğada bulunan killer; kahverengi, sarı, gri, beyaz, kırmızı ya da siyahımsı renklere sahip olabilmektedir. Ancak fırınlama işlemine maruz kalmaları durumunda renklerinde değişikliklerin meydana gelmesi olası bir durumdur.
Rötre: Kilin yoğurularak şekil verdikten sonraki aşaması kurumadır. Bu sırada hacminde küçülme meydana gelebilmektedir ki bu durum fırınlama esnasında da devamlılık gösterir. Bu olaya rötre adı verilmektedir.
Sinterleşme: Termal enerji sayesinde toz parçacıklarının birleştirilmesi işlemidir. Killerin bu özelliğindeki sıcaklık düzeyleri birbirinden farklı olabilmektedir.
Yağlılık ve yağsızlık: Yağlı yapıya sahip killerin plastik özellikleri çok iyi olduğundan, kaygan ve yüzeyleri hafif parlaktır. Yağsız killer ise; kaygan ve parlak değildirler. Pürüzlü bir görünümleri vardır.
Kil Fiyatları
Pek çok alanda kullanılması mümkün ve kolay olan kil hamurunu farklı özellik, renk ve gramajlarda satın alabilirsiniz. Tüm bu etkenlerin yanı sıra farklı markalar tarafından satışa sunulan kil fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Ürünleri ve fiyatları incelemek için Pazarama.com adresinden yardım alabilirsiniz.