Kapı Hidroliği
Farklı malzemeler kullanılarak üretilen ev ve işyerlerinin dış kapıları çeşitli özelliklere sahip oluyor. Sık kullanılan dış kapılar açılıp kapanırken çarpmaya, çarpmaya bağlı olarak yüksek sese ve el sıkışması gibi olası kazalara sebep olabiliyor. Bu gibi kazaları önlemek adına hidrolik mekanizma içeren dış kapı hidroliği kullanılıyor. Kapıların açılıp kapanma hızlarını kontrol altına alan iç kapı hidroliği, kapıların aynı hızda açılıp kapanmasını mümkün kılıyor. Günümüzde gelişen teknolojik yenilikler ile beraber hidrolik mekanizmaya sahip olan kapı hidrolikleri elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan mekanik enerji sistemiyle çalışıyor. Hidrolik sisteme sahip olan her mekanizma ürünü gibi kapı hidrolikleri de enerji tasarrufu sağlıyor. Geniş bir çeşitliliğe sahip olan kapı hidroliklerinin kapasitesi kapı ağırlığına ve açılıp kapanma hızına göre değişkenlik gösteriyor. Farklı markalar tarafından üretilerek cazip fiyatlarla satışa sunulan kapı hidrolik çeşitleri günümüzde sıkça kullanılıyor. Pazarama.com üzerinden ilerleyerek kapı açma ve kapatma işlemini güvenli şekilde sağlayan kapı çekme hidroliklerine erişebilirsiniz.
Kapı Hidroliği Çeşitleri
Kapı hidroliği çeşitleri kapı modellerine, ağırlıklarına ve hidrolik sistem mekanizmalarının kapasitelerine göre farklı özelliklere sahip oluyor. Kullanım ihtiyaçları gözetilerek tasarlanan kapı hidrolikleri, fonksiyonel özellikler ve tam kapasiteli mekanizmalara sahip olarak üretiliyor. Elektromekanik sistem ile açma ve kapama işlevlerini gerçekleştiren elektrikli kapı hidrolikleri asansör kapısı kullanımı için uygunluk gösteriyor. Çok ekonomik olmayan kapı hidroliği elektrikli özel kullanım durumlarında kullanılmak için tercih ediliyor. Cam kapıların ağırlığına ve yapısına uygun olarak tasarlanan cam kapı hidrolikleri cam kapılara sahip olan alanlarda kullanılıyor. Diğer kapı türlerinden farklı kullanım sistemine sahip olan cam kapılar iki farklı çeşitte üretiliyor. Bunlardan ilki alt kısımdan takılan, ikincisi ise üst kısımdan takılan cam kapı hidroliği oluyor. Daha pratik bir kullanım sunan alt cam kapı hidroliği diğerine kıyasla cam kapılarda daha çok tercih ediliyor. Ağırlıkları farklı olan cam kapıların hidrolik mekanizmaları da değişkenlik gösteriyor. Cam kapı hidroliğinin hızı ve açılıp kapanma özellikleri ayarlanabiliyor. Dış aksamı krom malzeme kullanılarak tasarlanan kapı hidrolikleri genelde gümüş renkte üretiliyor. Gümüş kapı hidroliği görsel olarak kapı dekorasyonu ile uyum sağlıyor. Açılma ve kapanma hızları ayarlanabilen kapı hidroliklerinin hız seviyeleri birden altıya kadar farklı numaralarla ifade ediliyor. 1’den 6’ya kadar olan tüm numaralar açılma kapanma açıları ve kapı ağırlıklarına göre tasarlanıyor. Kapı hidroliklerinde bir numara kapanma hızı seviyesini belirlerken, iki numara çarpma hızı seviyesini ifade ediyor. Aynı zamanda bu numaraların hız seviyelerinin kapı ağırlığına göre temsil ettikleri ağırlıklar bulunuyor. Örneğin; kapı hidroliği 2 numara 25 - 45 kg ağırlıklı kapıları temsil ediyor. Kapı hidroliği 3 numara 45 - 65 kg ağırlıklı kapıları bildiriyor. Kapı hidroliği 4 numara 65 - 85 kg ağırlıklı kapıları temsil ediyor. Son olarak kapı hidroliği 5 numara ise 25 - 120 kg ağırlıklı kapıları ifade ediyor. Cam kapılar için uygun olan kapı hidroliği ise 120 kg ağırlıklı kapılar ile beraber kullanılabiliyor. Geniş aralıklı hız seviyesine sahip olan bu kapı hidroliği en hassas ayarlama seviyesi ile dikkat çekiyor.
Kapı Hidroliği Nasıl Monte Edilir?
Kapı hidroliği montajı çeşidine göre farklılaşabiliyor. Pnömatik kol, paralel kol, standart kol ve üst söve hidroliği gibi ürünlerin kurulum mekanizması ve aynı zamanda kullanımı birbirinden farklı olarak tasarlanabiliyor. Gaz basıncı ile çalışan zemin hidrolikleri yani diğer adıyla pnömatik kontrollü mekanizmaların kurulumunu yapabilmek için zeminin altında küçük bir oluk açılması veya alttan pnömatik hidrolik desteği bulunan bir kapı tercih edilmesi gerekiyor. Kapalı sistem kapı hidrolik mekanizmaları minik boyutları dolayısıyla birebir uyum gösteren parçalarla yenilenebiliyor. Bu hidrolikler iç mekanları sadeleştiriyor. Kapı gövdesinde ve çerçevesinde farklı noktalara bağlanan standart kapı kolları ise ticari işletmeler ve iç mekanlarda değerlendiriliyor.
Kapı Hidroliği Ayarı Nasıl Yapılır?
Kapı hidroliklerinde bulunan kilit mekanizması, kapının tamamen açık ya da açık gibi sabit konumda kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda hidrolik basınç ayar vidası ile kapının kapanış ve açılış hızları manuel şekilde gerçekleştirilebiliyor. Standart bir kolun kapı hidroliği ayarı için izlenen aşamalar aşağıda sıralanıyor.
- Öncelikle kapı hidroliklerinin ana kutusunda yer alan, 1 ve 2 rakamları ile numaralandırılmış olan ayar vidaları bulunuyor.
- 1 numaralı vida kapının kapanış hızını belirliyor. Bu vida saat yönünde yani sağ tarafa doğru çevrildiğinde kapının kapanış hızı yavaşlıyor. Vida sola doğru çevrildiğinde ise kapının kapanış hızı artıyor ve böylece kapı daha hızlı şekilde kapanıyor.
- 2 numaralı vida kapının çarpma şiddetini belirliyor. Sağ tarafa doğru çevrilen vida kapının çarpma şiddetini yavaşlatıyor. Bu şekilde kapı sessiz ve yumuşak bir şekilde kapanıyor. Sola doğru çevrilen 2 numaralı vida ise kapının daha hızlı, sert ve sesli kapanmasına yol açıyor.
Kapı Hidroliği Bakımı
Kapılarda kullanılan kapı hidrolikleri mekanik aksamlardan oluşuyor. Bu aksamların kullanılabilmesi için mekanizmanın belirli bir incelikte ve belirli miktarda yağlı olması gerekiyor. Bu yağlar mekanik aksamların daha az sürtünme yapmasını ve buna bağlı olarak da daha verimli çalışmasını sağlıyor. Böylece kapı hidroliğinin kullanım ömrü uzuyor. Aynı zamanda bu yağlar sık şekilde açılıp kapanan kapıların metal aksamlarının soğuk kalmasını da mümkün kılıyor. Bu sayede metal aksamların kısa sürede ısınması ve yıpranması engelleniyor. Hidrolikte kullanılan yağlar belirli bir zaman geçtikten sonra katı forma dönüşüyor ve kayganlaştırıcı özelliğini kaybediyor. Bu durum yaşandığında mekanizmanın içinde yer alan yağın temizlenmesi ve yenilenmesi tavsiye ediliyor. Bu süreç kapı hidroliği bakımı olarak belirtiliyor. Eğer kapı hidroliği tamiri yapılmazsa gereken şekilde çalışmıyor ve kapının sert tepkiler vermesine neden oluyor. Yağ temizleme işleminden sonra aynı bölüme yeni yağ uygulanması ile bakım işlemi son buluyor. Bu bakım süreci özellikle elektrikli kapı hidrolikleri için oldukça önemli.
Kapı Hidroliği Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kapı hidroliği alırken nelere dikkat edilmeli sorusu yanıtını bulunuyor. Öncelikle hidroliğin kullanılacağı kapının ölçüsü ve ağırlığının bilinmesi gerekiyor. Çünkü kapı hidroliği seçiminde kapının ağırlığı, ölçüsü ve mekanizması önem arz ediyor. Kapı ağırlığına bağlı olarak kapı hidroliği taşıma kapasitesi de farklılaşıyor. Ayrıca kapı hidroliklerinin hız mekanizmaları da birden altıya kadar farklı hız seviyelerine sahip oluyor. Ürün seçiminde bu özelliklere de bakılması tavsiye ediliyor. Ayarlanabilir bir hızda kapatılmak istenen kapılar için ayarlanabilir hız mekanizmasına sahip olan bir kapı hidroliğinin tercih edilmesi uygunluk gösteriyor. Gereksiz yere kapıların açık kalmasını engelleyerek soğuk havanın içeri girmesini minimuma indiren kapı hidrolikleri enerji tasarrufu sağlıyor. Yalnızca kapama hızını ayarlayabilen kapı kapatıcı hidrolik çeşitleri de mevcut. Kullanıcılar ihtiyaçlarına bağlı olarak bu ürünleri de değerlendirebiliyor. Kapı açma ve kapatma dereceleri de kapı hidrolik çeşitlerine göre değişiyor. Kullanıcılar ihtiyaç duydukları hız açısına bağlı olarak kapı hidrolik çeşitleri arasından kendisi için uygun olan seçimi yapabiliyor.
Kapı Hidroliği Fiyatları
Farklı fonksiyonel özelliklere, boyutlara ve hidrolik sistemlere sahip olan kapı hidroliği fiyatları farklılaşıyor. Çeşitlilik gösteren kapı hidroliklerinin fiyatını etkileyen birden çok unsur bulunuyor. Kullanım amaçlarına göre farklılaşan kapı hidroliklerinin fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Kapı hidroliği çeşitleri farklı fiyat aralıkları ile satışa sunulduğu için her kullanıcı kendi ihtiyacına ve bütçesine hitap eden ürüne kolayca ulaşabiliyor.