Kategori Hentbol Topu
Varsayılan
    Toplam 20 / 75 ürün

    Hentbol Topu Çeşitleri ve Hentbol Topu Fiyatları

    Dünya çapında bilinen ve sevilerek oynanan hentbol, popülerliğini korumaktadır. Hentbol; yedi kişiden oluşan iki takımın, futboldan farklı olarak elleri yardımı ile rakip kaleye gol atmaya çalıştığı oldukça keyifli bir spor dalıdır. Takım oyunu olması nedeni ile takım oyuncularının birbirlerine pas atarak rakibini yenmeye çalışması gerekiyor. Gol atmak için kaleye yaklaşan oyuncunun; zeminden güç alarak zıplaması topu daha kuvvetli atmasına yardımcı olurken, gol olma olasılığını da arttırmaktadır. İki devreden oluşan müsabakalarda, her devre 30 dakika sürmektedir. Spor dalları kurallarına göre oynanır hentbol da kuralları olan ve kurallarına göre oynanan bir spordur. Kurallara riayet etmeyen oyuncular ceza almaktadır. Genellikle kapalı alanlarda oynanan hentbol; kalelerin bulunması ve gol atılması gerekliliği nedeni ile futbola, elle oynanması sebebi ile de basketbola benzetilmektedir. Hentbol birçok farklı spor dalına göre çok hızlı oynanması gereken atik spor dallarından biridir. Elle oynanması ve gollerin de el yardımı ile atılması nedeni ile hentbolda kullanılan topların sporcuya iyi tutuş sağlaması ve kaygan olmaması oldukça önemlidir. Müsabakalarda kullanılan hentbol topları oldukça kirli bir görünüme sahiptir. Bunun sebebi; sporcuların topu daha iyi kavrayabilmek için ellerine sürdükleri vaks maddesinden kaynaklanmaktadır. Vaks; ana maddesi çam reçinesi olan ve topun elden kaymasına engel olan bir maddedir. İhtiyacınız olan hentbol topu çeşitlerine Pazarama.com adresinden ulaşabilirsiniz.

    Hentbol Kuralları Nelerdir?

    Yukarıda da belirttiğimiz gibi her spor dalı kendi içerisinde uyulması gereken kurallar içerir. Aksi halde oyuncunun ceza alması kaçınılmazdır. Bu kurallar öncelikle oyuncuların zarar görmemesi hem de oyunun daha düzenli oynanabilmesi adına önemlidir.

    Hentbolda uyulması gereken kuralları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

    1.    Oyun esnasında hiçbir oyuncu topa dizinin altında kalan bir yer ile dokunamaz, bu ayrıcalık sadece kaleciye aittir. Oyuncular bu kurala uymazlarsa; top karşı takıma geçmekle kalmaz, cezayı alan oyuncu 2 dakika boyunca oyun dışında kalır.

    2.    Hücum oyuncularından biri gol atma aşamasında iken; savunma oyuncularından biri hata yani faul yaparsa ceza alır. Bu ceza sonucunda; karşı takım kale direğine 7 metre uzaktan yapacağı bir atış hakkı kazanır.

    3.    Kale bekçisine ait olan ve çapı 6 metreyi bulan boyalı alanda sadece kaleci bulunabilir, takım oyuncusu ya da rakip takım oyuncularının bu alana girmesi kesinlikle yasaktır. Ancak kaleye atış yapan oyuncular topu fırlattıktan yani top ile teması kesildikten sonra bu bölgeye düşebilirler.

    4.    Oyuncular top ellerine aldıktan sonra en fazla 3 saniye boyunca ellerinde tutma hakkına sahiptir. 3 saniye sonunda top ile temaslarının kesilmesi gerekmektedir ve bu 3 saniye içerisinde en fazla 3 adım atma hakları bulunmaktadır.

    5.    Oyun esnasında oyuncular; karşı takımdaki oyuncunun elinde bulunan topa dokunamazlar. Hamlesini top kimse ile temas halinde değilken yani havadayken yapabilirler.

    Hentbol Topu Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Hentbol topunun; top ile temasın fazla olması nedeni ile kaymasına neden olacak bir maddeden üretilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle üretiminde deri ya da sentetik özellikteki malzemeler kullanılmaktadır. Hentbol topları; dikişli ve kauçuk şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Dikişli hentbol topları; elde dikilmektedir ve üretiminde deri kullanılmaktadır. Son zamanlarda sentetik deri kullanımı yaygınlaşmıştır. Dikişli toplarda daha çok el işçiliği tercih edilmeye devam ederken, makinede dikilen topların da satışı yapılmaktadır. Kauçuk hentbol topları; adını da almış olduğu kauçuktan üretilmektedir ve suya karşı dayanıklı bir yapısı vardır. Kauçuk toplar dış mekânlarda ya da genellikle antrenmanlarda kullanılmaktadır.

    Hentbol topları; yaşa ve cinsiyete göre, ağırlık ve büyüklük bakımından farklılık göstermektedir. Genellikle 1 numara, 2 numara ve 3 numara olarak sınıflandırılmaktadır. Hentbol topu; açık alan ya da kapalı alanda oynanacak oyunlara göre değişiklik gösterir.

    1 numaralı hentbol topunun yaş aralığı; erkek oyuncularda 8-12, kadın oyuncularda ise 8-14 olarak değişmektedir. Topun ağırlığı 290-330 gr arasında olurken, ölçüsü 50-52 cm olmaktadır.

    2 numaralı hentbol topunun yaş aralığı; erkek oyuncularda 12-16, kadın oyuncularda ise 14 yaş ve üstü olarak değişmektedir. Topun ağırlığı 325-375 gr arasında olurken, ölçüsü 54-56 cm olmaktadır.

    3 numaralı hentbol topu; 16 yaş ve üstü erkek oyunculara uygun bir yapıdadır. Ağırlığı 425-475 gr arasında iken ölçüsü 58-60 cm olmaktadır.

    Hentbol Topu ve Kıyafeti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Top ile oynanan spor dallarında; en önemli noktalardan biri toptur. Oynayacağınız ya da satın alacağınız topun ait olduğu spora uygunluğu son derece önemlidir. Topun büyüklüğü ve yapısı son derece önemli bir kriterdir. Hentbolda da topun önemi oldukça fazladır. Bu sebeple seçeceğiniz topun özelliklerine dikkat etmelisiniz. Üretildiği malzeme, eliniz ile doğru ve sağlam bir şekilde kavrayıp kavrayamadığınız, top ağırlığının ve büyüklüğünün yaşınıza uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

    Hentbol topları çok ağır ya da çok hafif olmamalıdır. Bu yüzden yaş aralığına uygun ağırlık ve büyüklükte olması önemlidir. Hentbol topu satın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; topun üretildiği malzemelerdir. Topun iç kısmında pamuk ya da polyester dokuma bulunması topun dengesi açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur. Yüzey kısmında ilave olarak kalın köpük tabakası olan hentbol topları, daha yumuşak bir yapıya sahiptir ve topu iyi tutmanızda da yardımcı olur. Alacağınız hentbol topunu uzun yıllar kullanmak istiyorsanız; içeriğinde lateks bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Lateks; topun şeklini koruyarak maksimum fayda ile uzun yıllar kullanmasına olanak tanır. Almayı düşündüğünüz hentbol topunu hobi olarak kullanmanın yanında profesyonel anlamda da kullanacaksanız, Uluslararası Hentbol Federasyonu’nun onayına sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Kullanacağınız zeminde top seçiminde dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Hentbol topunuzu hem iç alanda hem de dışa alanda kullanacaksanız, her iki kullanıma da uygunluk gösteren yapıdaki topları tercih edebilirsiniz.

    Oyuncuların sağlam bir tutuş yapabilmeleri için sıklıkla kullandıkları vaks, bazı topların kullanımı için uygun olmayabilir. Bu nedenle alacağınız hentbol topunun bu duruma uygunluğunu kontrol etmeniz faydalı olabilir. Özellikle çocuklar için üretilen bazı hentbol topları vaks kullanımına uygun olmasa bile sağlam bir tutuş imkânı sağlayabiliyor.    

    Her spor dalının kendine özgü bir kıyafeti bulunmaktadır. Bazılarını forma ile adlandırmak mümkündür. Birçok spor dalında kullanılan dizlik, dirseklik ve bileklikler oyuncuları olası kazalardan korumak için tasarlanmıştır. Hentbol sporunda öne çıkan kıyafetler şort ve ayakkabılardır. Hızlı bir spor olması nedeniyle; oyuncuların ayakkabı tercihlerini, konforlu ve kaymayan taban özelliği bulunan ayakkabılardan yana yapması doğru bir tercih olacaktır. Giyecekleri şortların ise; hafif ve sağlam olmasının yanı sıra nefes alabilen bir yapıya sahip olması sporcunun konforu açısından önem arz etmektedir.

    Hentbol Topu Fiyatları Nelerdir?

    Hentbol topu fiyatları; ağırlığına, üretildiği malzemeye, büyüklüğüne, el işçiliği ya da makine üretimi olup olmadığına göre farklılık gösterebilmektedir. Dış mekânda ya da antrenmanda kullanmak için bir hentbol topu alacaksanız; fiyat olarak daha düşük olan kauçuk topları tercih edebilirsiniz. Birbirinden farklı model ve özelliklere sahip hentbol topları için Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz.