Fren Pabucu
Kauçuk, mantar, deri, lastik ve kompozit gibi malzemeler kullanılarak imal edilen fren pabuçları, jant üzerine baskı yaparak frenleme yapan mekanizmalarda kullanılır. Frenleme işlemi, sınırlı bir kuvvetle ve kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Gerekli durumların dışında, frene fazla basılı tutmak veya çok ani fren yapmak pabuçların daha erken tahrip sebep olur. Aralıklı ve hafif fren yaparak pabuç kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Dönen jantla temas halinde olan fren pabucu; geleneksel bisikletlerde, yol, yarış, şehir ve tur bisikletlerinde tercih edilmektedir. Fren pabuçları, kapalı fren sistemlerinden farklı olarak devamlı olarak hava aldığı için, yapılan her frenin ardından hem pabuç hem de ısınan jant hızlı bir şekilde soğutulur. Fren pabucunun ve genel olarak jant fren sistemlerinin bakımı ve tamiri oldukça basit, hızlı, ucuzdur. Pabuç, jantları her iki yönden de baskıladığı için çoğunlukla aynı oranda aşınır. Aşınan pabucun yenilenmesi, sürüş konforu ve güvenliği açısından kritik önem taşımaktadır. Uzun kullanım sonucu sertleşen ve özelliğini kaybeden fren pabuçları yenisi ile değiştirilmeli ve ihmal edilmemelidir. Yıpranmış fren pabuçları fren süresinin uzamasına neden olur. Bu nedenle ani durumlarda kaza yapma riskini arttırır. Bunların dışında frenleme sırasında jant yüzeyinin fazla zorlanması nedeniyle, çember üzerinde deformasyonlar ve esnemeler meydana gelebilir. Ayrıca, yıpranmış fren pabuçları fren yaptığınız zaman rahatsız edici bir ses çıkarır. Fren pabucunu yenisi ile değiştirme işlemi hemen herkesin yapabileceği kadar basit bir işlemdir.
Tekerlek biçimindeki dairesel yapıların, özelliklede motorlu ve motorsuz araçların hareketlerini durdurmak için fren sistemi vardır. Fren pabucu bu sistemin önemli parçalarından birisidir. Hareket halindeyken durmayı sağlayan karmaşık yapıdaki fren sistemi içinde yer alır.
Fren pabucu çeşitleri her marka ve model arabaya uyacak şekilde birçok model de üretilmektedir. Fren sistemleri bütün motorlu araçlarda olduğu gibi bisiklet, scooter, fayton gibi motorsuz araçlarda da bulunur. Bu araçların hepsinde aynı görevi üstlenmektedir. Tabi farklı model ve boyutta bulunurlar. Ayrıca fren pabucu fiyatları da birbirleri arasında farklılık gösterebilmektedir.
Fren pabuçları motorlu araçlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok kullanıcının yanlış bildiği ve yanlış ifade ettiği bir durum vardır. “Fren balatası” olarak adlandırılan parçanın her fren sisteminde olduğu düşünülür. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Fren sistemi, fren balatası, fren pabucu, fren diski, fren kampanası. Bütün bunlar birbiriyle alakalı olan ancak aynı olmayan parçalardır.
Araçlarda kullanılan iki türlü fren yapısı bulunmaktadır. Bunlardan birisi “disk fren sistemi” diğeri ise “kampana fren sistemidir”. Her ikisinin de farklı çalışma sistemi diğerine göre bazı avantajlar ve dezavantajlar sağlamaktadır. Bu iki sisteminde iç yapıları birbirlerinden farklıdır.
Fren Pabucu Çeşitleri nelerdir?
Çalışma prensibi olarak farklı olsalar da amaç her fren sisteminde aynıdır. Birisi içe doğru basınç uygulayarak hareketi durdurmaya çalışır. Diğeri ise dışa doğru basınç uygulayarak.
Fren sisteminin temelini oluşturan disk sistemi ve kampana sistemlerinde çoğunlukla aynı ekipmanlar bulunur. Hidrolik sistem pistonu, disk veya kampana, kaliper, bağlantı borusu, elektronik aktarıcı gibi.
Fren pabucu çeşitleri nasıl üretilir?
Fren balataları da pabuçları da aynı yöntem ve malzemelerle üretilir. Bu parçalar kullanım alanlarına göre farklı kalitelerde üretilmektedir. Pabuçlar metalik toz yöntemiyle üretilir. Metalurjik tozlar iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Ardından kalıplama yapılır. Boş kalıplara dökülen mayi yüksek ısı ve yüksek basınç altında şekillenir.
Fren pabucu çeşitleri bu kalıplar ile ortaya çıkartılır. Kalıp ebatları üretilen parçanın kullanım alanına göre belirlenir. Kalıplardan alınan parçalar sırasıyla önce taşlanarak temizlenir. Sonrasında kanal açma ve delik açma işlemleri bitirilir. Son olarak dış ortamlara mukavemeti arttırmak için fırınlanır. Sinterleme adı verilen bu fırınlarda yüzey kısımları yakılır.
Fren pabucu fiyatları kullanıldıkları yere ve modellerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunun yegâne sebebi yapılan üretim kalitesi ve kalıp ebatları ile ilgilidir.
Fren Pabuçları Nasıl Çalışır?
Bütün araçlarda belki de en önemli sistem fren sistemidir. Binlerce kilogram ağırlığında ki bir aracın aniden durması pek de kolay değildir. Üstelik fizik kuralları gereği, birde hareketin bindirdiği ilave yük oluşmaktadır. Bazen bu onlarca ton ağırlığa, basınca denk gelebilir. Sistemin sağlıklı olması için fren pabucu çeşitleri oldukça önemlidir. Belirli dönemlerde hem sistemin hem de balata ve pabuçların kontrolleri yapılmalıdır. Gerek duyulması halinde hemen değişim işlemine başlanmalıdır.
Araçlarda kullanılmakta olan fren sistemi asla ihmal edilmemelidir. Hem kendi can ve mal güvenliğiniz hem de başkalarının ki. Bunu korumak sizin elinizde. Bu sebeple belirli periyot aralıklarıyla yetkili servislerde gerekli kontrolleri yaptırmanız önerilir.
Disk fren sistemi olarak adlandırılan yapı çoğunlukla ön fren tertibatında kullanılır. Balataların kaliper tarafından fren diskini sıkıştırması esastır. Siz fren pedalına dokunduğunuz andan itibaren işlem başlar. Pedaldaki baskıyı hisseden elektrik ve hidrolik yapı harekete geçer. Balatalar çift yönlü olarak ortaya aldıkları diski sıkıştırarak yavaşlamayı sağlar.
Kampana fren sisteminde ise fren pabuçları, kampananın içerisine yerleştirilmiştir. Fren pabucu fiyatları bu kampana ve araç cinsine göre farklılık gösterir. Disk sisteminin aksine dışa doğru bir hareket vardır. Fren pedalına basıldığında kampana içindeki hidrolik pompası çalışır. Pabuçları kampana duvarına sürterek yavaşlamayı, ardından durmayı sağlar.
Fren Pabucu Fiyatları
Sağlıklı bir sürüş ile can güvenliğiniz için fren sistemlerinizi düzenli aralıklarla yenilemelisiniz. Fren pabucu fiyatları marka ve modele göre değişiklik göstermektedir.
Aracınızın yavaşlamasında veya durması konusunda bazı problemler olduğunu düşünüyorsanız derhal yetkili bir servis ile görüşmeniz gerekmektedir. Servise gittiğinizde ilk olarak fren pabucu test edilerek herhangi bir arıza olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Gerek duyulursa aracınıza uygun fren pabucu çeşitleri kullanılarak değişim yapılır.
Fren Pabuçlarının Ömrü Ne Kadar?
Tamamen kullanıma bağlı olarak bütün ekipmanların bir ömrü vardır. Özellikle motorlu araçların trafikteki hareketleri incelendiğinde fren sisteminin çok kullanıldığı görülür. Hele bir de kalabalık trafiği olan şehirler göz önüne alınırsa, araçların fren kullanım katsayısı yükselir. Hiçbir marka elindeki ürünün kullanım ömrü ile ilgili tam süre belirtemez. Çünkü her türlü etmen göz önüne alınmalıdır.
Fren pabucu çeşitleri içerisinde yer alan markalara bakıldığında, hepsinin kalitesinin farklı olduğu görülür. Bu nedenle yeni bir fren pabucu alırken belirlediğiniz ücretin biraz üzerine çıkarak daha kaliteli ürünler alabilir, can ve mal güvenliğinizi garantiye alabilirsiniz.
Genel olarak bu parçalar yüksek ısıya karşı dirençli olacak şekilde üretilmektedir. Sürtünme katsayısı yüksek olacağından dayanımı ona göre olmalıdır. Farklı ülkelerde farklı mevsim özellikleri göz önüne alınmalıdır. Her türlü hava koşullarına uyum göstermelidir. Ses yapma açısından desibel seviyesi düşük tutulmalıdır.
Fren aksamlarında bulunan malzemeler diğer bütün malzemeler gibi belirli sürelerde yenilenmelidir. Genellikle insanlarımız konuya ekonomik yönden bakarlar. Fren pabucu fiyatları, firmamızca bütçenizi sarsmayacak biçimde sunulmaktadır. Aşınma işlemi ile karşı karşıya olan bu malzemeler sürekli olarak kontrol edilmeli ve gerek görüldüğünde değiştirilmelidir. Unutmayın ki fren sistemi hem sizi hem başkalarını koruyan en önemli yapıdır.