Kategori Filament
Varsayılan
    Toplam 20 / 576 ürün

    Filament

    Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 3D yazıcı kullanımı, insanların hayatında yaygınlaştı. 3D yazıcılar, bilgisayarda tasarlanan herhangi bir objenin üç boyutlu hale getirilmesi için kullanılıyor. 3D yazıcılarda kullanılan filament, termoplastik bir hammadde olarak karşımıza çıkıyor. Filamentler 3D yazıcı aracılığı ile eritilerek istenilen ürünün ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu sayede medikal malzemeler, hediyelik eşyalar ya da mimari objeler kolaylıkla üretilebiliyor. Filamentler her ne kadar endüstriyel amaçla kullanılsa da birçok insan kişisel yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak için de filamentlerden faydalanabiliyor. Katmanlı imalat tekniği ile kullanılan 3 boyutlu yazıcılar, sanal olarak tasarlanan her türlü nesnenin gerçek hayatta somut hale gelmesini sağlıyor. Bu sebeple ilk olarak bilgisayar ortamında elde edilecek ürünün 3 boyutlu halinin oluşması gerekiyor.  İnce ip halinde makaralara sarılmış olarak insanlara sunuluyor. Bununla birlikte filamentlerin birden fazla farklı çeşitte bulunması, her alanda kullanım imkanı sağlıyor. Her filamentin farklı özelliği olduğu gibi farklı sıcaklıklarda kullanıldığı görülüyor. Filamentlerin genel olarak çapları 1.75 mm ile 2.85 mm arasında görülüyor. Bununla birlikte 30’dan fazla çeşidi olan filamentler, birçok farklı tasarım yapmaya imkan tanıyor. Pazarama.com ile filament hakkında bilgi edinebilir, ürün alternatiflerini pratik şekilde değerlendirebilirsiniz.

     

    Filament Çeşitleri

    Birbirinden farklı özelliklere sahip filament çeşitleri aynı zamanda farklı sıcaklıklarda kullanılması gerektiği görülüyor. 3D yazıcının birçok alanda önem teşkil etmesi ile birlikte 3D yazıcıda kullanılan filamentler de büyük önem taşıyor. İstenilen verimi alabilmek için filament kalitesini belirlemek ve doğru seçimi yapmak gerekiyor. PLA, ABS, PETG, FLEX  gibi birçok filament çeşidi bulunuyor. Bununla birlikte farklı bir model olan şeffaf filamentleri, genellikle filament ampul olarak görmek mümkün oluyor.  Birçok farklı yerde kullanılan ve işlevsel olan filamentleri şu şekilde sıralamak mümkün:

     

           PLA (Poliaktirk Asit) Filament

    Filament çeşitleri arasında sıklıkla ön plana çıkan ve birçok kişi tarafından bilinen PLA filament, evde baskı işlemi gerçekleştirmek için kullanılıyor. PLA filament organik bir kökene sahip olduğu için ve doğada kolay parçalanabilir olduğu için çevre dostu olarak nitelendiriliyor. Doğada yok olma özelliğine sahip olan PLA filament aynı zamanda kötü koku salınımı yapmıyor. Bununla birlikte PLA filamentin basımının oldukça kolay olması dikkatleri çeken noktalardan biri oluyor. Ayrıca ABS filament çeşidine göre daha düşük sıcaklıklarda baskı alınabildiği görülüyor. Sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olan olan PLA filament her ne kadar darbelere karşı sağlam olsa da hafif esnekliğe sahip olması ile birlikte kırılgan bir yapıya sahip olduğu görülüyor. PLA filament kullanırken basım sıcaklığına bakıldığında 190 santigrat derece ile 220 santigrat derece arasında olduğu belirtiliyor. Çevre dostu olan ve sağlık açısından sorun teşkil etmeyen PLA filament, insanların temas edebileceği her üründe rahatlıkla kullanılabiliyor. PLA filamentlerin parlak bir görünüme sahip olması, özellikle dikkat çekilecek ürünler için kullanılmasına sebep oluyor.

     

           ABS (Akrilonitril Büdadien Stiren) Filament

    ABS filament de PLA filament gibi sıklıkla kullanılan bir çeşit olarak karşımıza çıkıyor. Genel itibari ile ABS filament türü özellik bakımından daha üstün bulunuyor. PLA ve ABS filament türleri karşılaştırıldığında ABS filament türünün 3 boyutlu yazıcılarda teknik bakımından kullanımı biraz daha zor olabiliyor. Birçok kişinin kullandığı ABS filament, özellikle ev eşyaları gibi ürünlerde bulunuyor. Yüksek sıcaklıkta baskı işlemini gerçekleştiren ABS filamentin aynı zamanda dayanıklı bir yapıya sahip olduğu görülüyor. İçerdiği hammadde özelliğinden dolayı yiyecek ve içeceklerde kullanılması tavsiye edilmiyor. Düşük esnekliğe sahip ABS filament, bir ısıtma yatağı ile kullanılması önerilirken aynı zamanda iyi havalandırılan bir bölgede baskı işlemi görmesi gerektiği belirtiliyor. ABS filament kullanımında basım sıcaklığının 230 santigrat derece ile 260 santigrat derece arasında olduğu görülüyor. Birçok alanda kullanılan ABS filament genellikle lego, telefon kılıfı, oyuncak veya otomobillerde kullanılıyor.

     

           PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified) Filament

    PETG filament; dünya çapında sıklıkla kullanılan filament çeşidi olarak dikkat çekiyor. Basım tekniği, PLA filament gibi insanlara kolaylık sunuyor. PETG filament türünün içerdiği hammaddesinin tamamen geri dönüştürülebilir olduğu görülüyor. Özellikle şişe, mutfak gereçleri, kurabiye kalıpları ve giyim lifleri gibi farklı alanlarda kullanılıyor. Dayanıklı yapıya sahip PETG filament aynı zamanda hafif ve esnek olarak karşımıza çıkıyor. PETG filamentin diğer bir özelliği ise havadaki nemi emen yapıya sahip olması oluyor. Bu sebeple PETG filament muhafaza edilirken serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi önem taşıyor. PETG filament kullanımında basım sıcaklığı 220 santigrat derece ile 250 santigrat derece arasında olduğu görülüyor.

     

           FLEX (Esnek) veya TPU (Termoplastik Poliüretan) Filament

    Flex filament çeşitleri olarak belirtilen birden fazla tür bulunuyor. Bu türler arasında TPU filament TPE filament ve TPC filament yer alıyor. TPE, çoğunlukla ev aletlerinde, otomotivde ve tıbbi malzemeler için kullanılıyor. TPU filament ise, özel bir TPE çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte 3 boyutlu yazıcı filamenti olan TPU katı bir yapıya sahip olmakla birlikte soğukta esnekliğini daha iyi koruyabiliyor. TPC filament ise diğer türlere oranla daha az biliniyor. Kimyasala ve Ultraviyole ışına maruz kalmasıyla birlikte yüksek ısıya olan direnci dikkat çekiyor. Flex filamentlerin basım sıcaklığına bakıldığında 210 santigrat derece ile 235 santigrat derece arasında olduğu görülüyor. Özellikle giyilebilen malzemeler için kullanılırken oyuncak ve telefon kılıfı gibi ürünler içinde kullanılabiliyor.

     

    Filament Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

    3D yazıcılarda filament seçimi dikkat gerektiren konular arasında yer alıyor. Verimliliği maksimum seviyeye çıkaran filament çeşitleri, elde edilecek ürünün istenilen şekilde ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu sebeple filament alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu derinlemesine araştırmak birçok insana fayda sağlıyor. 3 boyutlu bir yazıcı temin ettikten sonra yazıcının hangi özelliklere sahip olduğunu bilmek önem taşıyor.  Her 3 boyutlu yazıcı kendi ürünleri haricinde farklı bir ürün kabul etmeyebiliyor. Bu sebeple yazıcının farklı markalarla da uyumlu olup olmadığına bakmak fayda sağlıyor. Bununla birlikte bilgisayar ortamında tasarlanan herhangi bir ürünün örneğini görmek için kullanımı en kolay PLA filament tercih etmek uygun oluyor. Çok fonksiyonlu bir filament tercih etmek isteyenler için ise ABS filament fayda sağlıyor. ABS filamentler birçok alanda kullanılsa da güneş ışığına doğrudan tutmamak gerekiyor. Özellikle dekorasyon veya sanat amaçlı ürünlerin üretiminde kullanılacak bir filament için ahşap ve metal 3D yazıcıları tavsiye ediliyor.

     

    Filament Fiyatları

    Filament fiyatları ürünün özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Birden fazla çeşitte bulunan filamentler insanların sanal ortamda soyut olan ürünlerin somut hale getirmesini sağlıyor. Farklı kalınlıklara ve inceliklere sahip olan filamentler, boyutları ile birlikte teknik özellikleri farklılık gösteriyor. Filament kalınlıklarına bakıldığında 1.75mm ile 2.85 mm arasında değiştiği için fiyat yelpazesinin de genişlediğini görmek mümkün oluyor. Özellikle özel tasarımlar üretmek için tercih edilen filamentler fiyat artışı gösterirken, sıklıkla kullanılan filament türlerinde insanlar, uygun fiyatlar ile karşılaşılabiliyor. Bununla birlikte filamentlerin dayanıklı yapılarının ve sıcaklık kapasitelerinin farklılıkları da fiyat konusuna etki eden diğer bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Pazarama.com ile filament seçenekleri için farklı ürün alternatiflerini görüntüleyebilir, hızlı şekilde fiyat araştırması yapabilirsiniz.