Bebekler İçin Diş Kaşıyıcı
Bebek sahibi olmak tüm çiftlerin en büyük hayalidir. Bebek doğduktan sonra hem bebeklerin hem de ebeveynlerin en büyük sorunlarından biri diş çıkarma dönemidir. Bu dönemde huysuz olan bebeklerin en büyük yardımcıları diş kaşıyıcılarıdır. Bebeğiniz için en sağlıklı ve en uygun fiyatlı diş kaşıyıcı çeşitlerini Pazarama.com adresinden temin edebilirsiniz.
Bebeklerde ilk diş çıkarma dönemi genelde 6. aydan itibaren başlar. Bebekten bebeğe değişiklik gösteren bu dönem daha önce ya da daha sonra olabilir. Bazı bebekler ağızlarında diş ile doğarken, bazı bebekler yaşına gelmiş olmalarına rağmen diş çıkarmamış olabilirler. Bunlar pek sık rastlanan durumlar olmasalar da bebekler için normal karşılanan durumlardır.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Her insanın farklı yaratılışı vardır. Doğduğu ilk günden itibaren kendine özgü huyu ve davranışları oluşur. Kardeşler arasında bile büyük oranda farklılıklar var iken yeni doğmuş bebeklerde ve gelişim sürelerinde birbirleri ile elbette farklılık olacaktır. Bu sebeple her bebeğin yaratılışının farklı olduğu gibi büyürken karşılaştığı diş çıkarma serüveni de birbirinden farklı olur. Bazı bebekler için bu süreç oldukça ağrısız ve rahat geçerken bazıları için de huzursuz ve ağrılı olabilir. En yaygın görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır:
● Ateş ve ishal,
● Huysuzluğun artması,
● Gece uyanma ve sürekli ağlama,
● Salya ve tükürükte artış,
● Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri,
● İshal,
● İştahsızlık,
● Kilo kaybı,
● Ağız içinde aft,
● Ağız çevresinde döküntüler,
● Ellerini ısırma,
● Hafif öksürük,
● Her şeyi ağzına götürme isteği,
● Yüz de ve boyun çevresinde kaşıntı.
Belirtiler bebekten bebeğe değişiklik gösterip, uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası
Çenenin alt ve ön kısmında ki dişler büyük oranla ilk çıkan dişlerdir. Bu iki diş genellikle aynı anda çıkar, fakat iki dişin arasında zaman farkları da olabilir. Daha sonra üst ön kesici dişler çıkar. Diş çıkarmada sıralamayı şöyle yapabiliriz:
1. Alt ön kesici dişler
2. Üst ön kesici dişler
3. Üst yan kesiciler
4. Üst alt yan kesiciler
5. Üst alt ve üst ilk azı dişler
6. Alt ve üst köpek dişleri
7. Alt ve üst arka azı dişleri
Aileler, bebeklerinin diş çıkarma dönemlerini en kolay ve mutlu bir şekilde geçirmeleri için diş kaşıyıcılarına başvurmaktadırlar.
Diş Kaşıyıcısı Nedir?
Bebekler, doğası gereği dişlerini kaşıyarak bu dönemi daha kolay geçirmeye çalışırlar. Bebeklerinizin dişleri çıkacağı zaman kaşınmaya, şişmeye, ağrımaya başlar. Ama en çok kaşınma olur. Bebekler bu dönemlerde salya akıtarak, huysuz davranarak bazen ateşlenerek ve sürekli ellerini ağızlarına götürerek diş çıkardıklarının sinyalini verirler. Hatta ellerine aldıkları özellikle sert cisimleri ısırarak kendilerini rahatlatmaya çalışırlar. Günümüzde ise bebekleri rahatlatacak olan dişlerini zarar vermeden kaşıyabilecekleri hijyenik ürünler üretilmiştir. Bu ürünlere diş kaşıyıcı çeşitleri denir. Diş kaşıyıcısında amaç, diş etini güvenli bir şekilde kaşıyarak rahatlama sağlamaktır.
Diş Kaşıyıcısı Zararlı mı?
Bebeklerin dişlerini kaşıması çok doğal bir süreçtir ve engellenmemelidir. Bu süreçte önemli olan dişlerini ne ile kaşıdığıdır. Bebeğinizin keyifle kullanabileceği ve diş çıkarma döneminde rahatlamasını sağlayacak en ideal diş kaşıyıcısını seçmek, diş çıkarma sürecini rahat bir şekilde geçirmesini sağlayacaktır.
Diş Kaşıyıcısı Nasıl Olmalıdır?
● Sivri kenar ve uçları olmamalıdır.
● Bebeğin boğazına kaçacak küçük parçalar içermemelidir.
● Bebeğe zarar verecek parçalar içermemelidir.
● Kolay temizlenebilmelidir.
● Sterilizatör ya da kaynar su ile temizlenmeye uygun olmalıdır.
● Bebeğin ağzına kolayca sokabileceği formda olmalıdır.
Diş Kaşıyıcı Çeşitleri Nelerdir?
Birçok farklı şekillerde, özelliklerde ve maddelerden üretilmiş diş kaşıyıcı çeşitleri mevcuttur. Bunlar:
● Sulu diş kaşıyıcılar
● Silikon diş kaşıyıcılar
● Halka şeklinde diş kaşıyıcılar
● Oyuncak şeklinde diş kaşıyıcılar
Sulu Diş Kaşıyıcı Nedir?
Bu tip diş kaşıyıcılarının içindeki su tamamen doğal olup, bebeğin sağlığına zarar verecek hiçbir katkı maddesi içermemektedir. İçinde barındırdığı içme suyu ve gıda boyası ile renklendirilen diş kaşıyıcılar soğutularak bebeğe verilmekte ve bu özelliği sayesinde bebeğin damaklarına rahatlatıcı bir masaj etkisi yapmaktadır.
Silikon Diş Kaşıyıcılar
Anneler tarafından sıklıkla tercih edilen diğer bir ürün ise silikon diş kaşıma halkalarıdır. Klasik bir model olan silikon diş kaşıma halkası, bebeğin sağlığına zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Sağlıklı bir madde olan silikon, yumuşak yapısı sayesinde bebek tarafından kolayca benimsenmektedir. Silikon diş halkasının üzerinde yer alan kabarcıklar sayesinde diş etleri ve damağına masaj yaparak rahatlayan bebek, diş çıkarma dönemini de daha rahat ve mutlu geçirebilmektedir. Ayrıca, silikonun dayanaklı yapısı sayesinde, bebeğin diş halkasını ısırması ve çekmesine rağmen ürünün zarar görmesini engelleyecek, böylece ürünün sorunsuzca, uzun bir süre kullanılabilmesini sağlayacaktır.
Ahşap Diş Kaşıyıcılar
Ahşap diş kaşıyıcıları, kimyasal madde içermemesi ve bebeğin sağlığını tehlikeye atmaması açısından anneler tarafından son dönemlerde en çok tercih edilen ürünlerdendir.
Amigurumi Diş Kaşıyıcı Sağlıklı mı?
Günümüzde Amigurumi oyuncak ve diş kaşıyıcılarının artması ile annelerin en çok sorduğu sorulardan biri de Amigurumi diş kaşıyıcılarının sağlıklı olup olmadığıdır.
Herhangi bir işlem görmemiş maddeden yapıldıkları için Amigurumi diş kaşıyıcıları tüm bebeklerin güvenle kullanabileceği şekilde üretilmektedir. Organik yapısından dolayı iplerin renkleri kök boyadan elde edilmekte ve hiçbir kimyasal kullanılmamaktadır.
Diş Kaşıyıcının Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebek ağız yolu ile sürekli olarak diş kaşıyıcısı ile temas halindedir. Bebeğiniz diş kaşıyıcılarını arada sırada elinden düşürebilmektedir. Bebeklerinin hijyenine büyük önem veren anneler, diş kaşıyıcılarını da çeşitli yöntemlerle steril tutabilmektedirler.
Sulu diş halkası, ılık su ve bebek bulaşık deterjanı kullanılarak temizlenebilmektedir. Ancak, bu işlem sırasında ürünün çok iyi bir şekilde durulanarak, üzerinde sabun artığı kalmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Temiz bir kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakıp, başka bir şeye temas etmemesine özen gösteriniz.
● Silikon diş kaşıyıcı ürününü kaynatarak temizleyebilirsiniz.
● Ahşap diş kaşıyıcınızın temizliği için az sulandırılmış elma sirkesinde birkaç dakika bekleyip durulamanız ve kurutmanız yeterlidir. Daha sonra doğal cilası için zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı ile ovalayıp tekrar bebeğinize verebilirsiniz.
● Kumaş diş kaşıyıcılarını yüksek derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
Dolayısıyla, bebeğiniz için seçtiğiniz en uygun diş kaşıyıcısını, her kullanım öncesi dezenfekte ederek gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Böylece, diş kaşıyıcı gibi yardımcı ürünlerin kullanımı sayesinde, bebeklerin diş çıkarması hem bebekler hem de anneler için de sancılı bir dönem olmaktan çıkabilir.
Diş kaşıyıcı alma imkânınız yoksa ya da almak istemiyorsanız farklı yöntemler ile bebeğinize bu süreçte yardımcı olabilirsiniz.
● İri ve sert bir havucu iyice yıkayıp soyduktan sonra bebeğinize verebilirsiniz. Burada ince ve kırılabilir bir havuç olmaması bebeğimizin boğazına parça kaçmaması açısından oldukça önemlidir.
● Kalın bir dilim elma-armut-ayva da benzer bir görevi yerine getirecektir.
Bebeğiniz için seçeceğiniz sağlıklı bir diş kaşıyıcısı, bu dönemi daha kolay atlatması için oldukça önemlidir. Her markanın kendi üretmiş olduğu ürünün özelliklerine göre diş kaşıyıcı fiyatları bulunmaktadır. Birbirinden farklı markaların birbirinden farklı özellikte ürettiği diş kaşıyıcıları her bütçeye uygun olarak Pazarama.com’dan satın alabilirsiniz.