Kategori Dama
Varsayılan
    Toplam 8 / 8 ürün
    Tüm Ürünler listelendi

    Dama

    Strateji ve zekâya dayalı bir oyun olan damaya, eski zamanlardan beri birçok kişi tarafından ilgi duyulmaktadır. Satranç ve tavla oyunlarına olan benzerliği ile bilinen bu oyun; iki kişi tarafından karşılıklı olarak oynanmaktadır. Dünya çapında yaygın olarak oynanan bir oyun türü olan dama; taşlarla hamle yapmayı gerektirmektedir.

    Dama çeşitleri için Pazarama.com adresini ziyaret edebilir ve size hitap ürünlerin siparişini birkaç kolay adımda oluşturabilirsiniz.

    Dama Nedir ve Nasıl Oynanır?

    Dama tahtası genel olarak 8 x 8 şeklinde olmaktadır. Bunun yanı sıra 10 x 10 ve 12 x 12 şeklinde olan tahta çeşitleri de bulunmaktadır. En sık tercih edilen dama tahtasının kareleri 64 taneden meydana gelmektedir. Tahta üzerinde bulunan kareler siyah ve beyaz olmak sureti ile 32’şer şekilde iki gruba ayrılmaktadır. Dama oynarken kullanılan taşlar, tahta ile renk uyumuna sahip olup siyah ve beyaz olarak yer almaktadır. Her iki oyuncunun da siyah ya da beyaz toplamda 16 adet taşı bulunmaktadır. Taşların dizilimi yapıldıktan sonra oyun başlar. Dama oyunu bu taşların karşı tarafa sürüklenmesi sureti ile oynanmaktadır. Buradaki amaç; farklı hamleler yaparak taşlar yardımı ile birer sırayla ileriye doğru gidebilmek ve rakip oyuncunun taşlarını alabilmektir.

    Damanın Kuralları Nelerdir?

    Dama çeşitleri birbirinden farklı olabilmektedir. Bu durum kuralların değişmesine neden olmaktadır. Ülkemizde en sık oynanan Türk damasının kuralları aşağıda belirtilen şekildedir.

          İki kişi tarafından karşılıklı olarak oynanan oyunda; oyuncu kaldırdığı taşı oynamak mecburiyetindedir. Bu hamlesinden vazgeçmesi ya da kaldırdığı taşını geri koyması söz konusu değildir.

          Rakip oyuncunun taşını almasına olanak tanıyan hamlenin oluşması durumunda, o taşın alınması mecburidir. Taşın alınmaması ya da başka bir hamle yapılması kural dışı bir harekettir.

          Rakip oyuncunun birden fazla yönde bulunan taşlarını alma durumu meydana gelmişse eğer, oyuncu alabileceği taşların çok olduğu tarafa doğru hamle yapması mecburidir. 

          Kural dışı sayılan diğer bir hareket ise dama sektirmedir. Kesinlikle sektirilmez. Yani oyuncunun üç tane taşı kalmışsa eğer o üç adet taş dama olur.

    Ülkemizde rağbet gören ve birçok kişi tarafından sevilerek oynanan dama oyununun kuralları bu şekilde belirlenmiştir. Profesyonel olarak oynanan oyunlarda da bu kurallar geçerli sayılmaktadır.

    Damanın Dizilişi Nasıl Yapılmalıdır?

    Dama taşlarının dizilme işlemi oldukça basittir. 16 adet beyaz renk ve 16 adet siyah renkten oluşan taşlar için ilk önce taraf belirlemesi yapılmalıdır. Taşların tümü geride bir, ileri iki sıra boş kalmak sureti ile ikişer olacak şekilde dizilmeye başlanır. Bir başka deyişle ifade etmek gerekirse; taşların dizimi sırasında arka sıranın tamamı boş bırakılmalıdır. Taşların dizilme işlemi tamamlandığında ise ön sırada iki sütunun boşta kalması gerekmektedir. Bu diziliş şeklinin ana amacı; hamle yapılabilmesinin olanaklı duruma gelmesini sağlamaktır. Damanın başlayabilmesi için öncelikle taşların dizilmesi gerekmektedir. Sonrasında oyuncular karşılıklı olarak hamle yapmaya başlayabilmektedir. Her iki oyuncunun hedefi de kendi taşlarından önce rakip oyuncunun taşlarının eksilmesini ve bitmesini sağlamaktır.

    Dama Taktikleri Nelerdir?

    Dama oyununun oynanması sırasında taktikleri bilmenin pek çok olumlu yanı bulunmaktadır. Taktikler bilinmeden oynanan dama oyunu bir süre sonra sıkıcı gelmeye başlamaktadır. Profesyonel anlamda gerçekleştirilen damada birçok kişi tarafından aşina olunan ve uygulanan taktik türleri bulunmaktadır. Bunlara genel olarak askıya alma taktikleri adı verilmektedir.

    Ahtapot taktiği; dama oyununun çıkmaza girmemesi adına bu taktik bir hayli kullanışlı olmaktadır. Ahtapot taktiğinde oyuncu ilk olarak 6 adet taşını rakip oyuncuya feda eder. Buradaki amaç; karşı taraftaki oyuncunun taşlarını tuzağa çekmek ve rakibini yenmeye çalışmaktır. Bu taktiğin uygulanması aşamasında sahip olunan taşların bir kısmı saldırı için kullanılırken, geriye kalan taşların kullanımı savunma amacı gütmektedir.

    Kenarların kullanılması; bu taktik çeşidi yaygın olarak kullanılanlar arasında yer almaktadır. Dama oyunundaki ana amaç rakip oyuncunun taşlarını alabilmek ve damaya gidebilmektir. Kenar taşları kullanmaktaki gaye; karşı tarafta boşluklar yaratılmaya çalışması içindir. Kenarların kullanılması taktiği, açmazların bir kısmına da çözüm olabilmektedir.

    Damanın Tarihçesi

    Stratejik oyun türleri içerisinde yer alan dama oyunun tarihçesi ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır.

    Bu anlatılar arasında; ilk olarak oynanmaya başlandığı zamanların milattan önceye dayandığı ve Mısırlılar tarafından gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Mısır hiyeroglifleri arasında dama oyununa benzerlik gösteren çizimlere rastlanması nedeni Antik Mısır’da firavunlar tarafından oynandığı belirtilmektedir.

    Diğer bir iddiaya göre ise; Truva kuşatması sırasında Yunan savaşçı Palamed tarafından bulunduğu ifade edilmektedir. Kuşatmanın uzun sürmesinden kaynaklı olarak askerlerin yere kareler çizmek sureti ile kaya parçalarından yardım alarak dama oynadığı belirtilmektedir.

    Kiev’de yapılan arkeolojik kazılarda bulunan ve dama tahtası ile benzerlik gösteren seramiklerin yanı sıra boynuzdan yapıldığı tahmin edilen taşlar nedeni ile bu oyunun ilk olarak Rusya’da oynanmış olabileceği de düşünülmektedir.

    Ülkemizde oynanan Türk daması geçmişinin ise 300 yıl kadar öncesine dayandığı belirtilmektedir.

    Çapraz Dama Nedir?

    Dama türleri arasında yer alan çapraz dama, Türk damasından farklı olacak şekilde oynanmaktadır. Bu oyununun oynanabilmesi için 10 x 10 dama tahtası kullanılmaktadır. Taşların dizilişi sol alt köşeye beyaz renk gelecek şekilde yapılması gerekmektedir. Çapraz dama oyununda Türk damasından farklı olarak her bir oyuncunun 16 adet değil 20 adet taşı bulunmaktadır. Taşların çapraz olacak şekilde hareket ettiği bu dama türü, beyaz renge sahip olan taşın hamlesi ile ileriye doğru başlamaktadır. Oyun kurallarından bir tanesi de taşların zorunlu olarak yenilmesi gerektiğidir. Çapraz damanın oynanışı sırasında normal hamle yapıldıktan sonra geriye dönülmesi mümkün değildir. Ancak rakip oyuncunun taşları alınırken geriye gidilebilmesi mümkündür.

    Çin Daması Nasıl Oynanır?

    Çin damasındaki taşların sahip olduğu renkler de siyah ve beyazdır. Ancak her bir oyuncunun 9 tane taşı bulunmaktadır. Oyuncular bu taşları 3 x 3 kare şeklini alacak biçimde oyun tahtasının köşelerine dizmelidirler. Köşelere yerleştirilen taşlar çapraz olacak biçimde yerleştirilmelidir. Rakip oyuncuların taşları sağa, sola ya da ileriye olacak şekilde hareket edebilir. Taşların geriye doğru hareket etmesi mümkün olmamaktadır. Diğer dama türlerinde olduğu gibi karşınızda bulunan taşın üzerinde atlayabileceğiniz gibi birden fazla taşın üzerinden atlayabilme şansınız bulunmaktadır. Diğer damalardan farklı olarak kendi taşlarınızın üzerinden de atlayabilmeniz mümkündür. Tüm dama çeşitlerinde olduğu gibi rakip oyuncunun tüm taşlarını yiyen oyuncu galip gelmektedir.

    Damanın Faydaları Nelerdir?

          Dama oyununun faydalarından biri analitik düşünme yeteneğinin gelişmesine katkı sağlamasıdır.

          Zekâya dayalı bir oyun olması sebebi ile zekâ gelişimi üzerinde de olumlu etkileri olmaktadır.

          Hafızayı güçlendirir ve geliştirir.

          Zekânın yanı sıra stratejik oluşu; stratejik düşünme becerisine katkı sağlamaktadır.

          Stres seviyesini düşürdüğü ifade edilmektedir.

          Sosyal becerileri ve empati duygusunu geliştirmekte ve oynayan kişiye sabırlı davranmayı öğretmektedir.

          Odaklanmanızı sağlayarak hızlı düşünme becerilerinizin gelişmesine destek olmaktadır.

    Dama Fiyatları

    Oyunun türüne göre farklı tahta yapılarına ve taş sayılarına sahip olabilen dama oyununun farklı fiyatları bulunabilmektedir.

    Dama fiyatları hakkında bilgi alabilmek için Pazarama.com sitesini ziyaret ederek ürün çeşitlerini inceleyebilirsiniz.