Böcek Öldürücüler Nelerdir?
Böcekleri öldürmek için kullanılan maddelere insektisit denir. Böcek öldürücüler tıp, tarım ve sanayi alanında geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ekosistem bileşenlerini büyük ölçüde değiştirme potansiyeline sahiptirler ve insanlar kadar hayvanlar için de toksiktirler. Bazı böcek öldürücüler besin zincirinde yayıldıkça yoğunlaştırılmış hale gelir.
Böcek İlacının Sınıflandırılması
Kimyasal bileşimine göre organik ve inorganik olarak sınıflandırılır.
Böceklerde giriş şekline göre temas zehirleri, fumigant zehirleri, mide zehirleri ve sistemik zehirler olarak sınıflandırılır.
Etki şekline göre fiziksel zehirler, sinir zehirleri, solunum zehirleri, protoplazmik zehirler, genel zehirler ve kitin inhibitörleri olarak sınıflandırılır.
Toksisiteye göre dört tipe ayrılır:
Son derece zehirli – Renk: kırmızı, sembol: kuru kafa ve zehir, ağızdan LD50: 1-50
Orta derecede toksik – Renk: mavi, sembol: tehlike, ağızdan LD50: 501 – 5000
Çok zehirli – Renk: sarı, sembol: zehir, ağızdan LD50: 51 – 500
Daha az toksik – Renk: yeşil, sembol: dikkat, ağızdan LD50: >5000
Spesifiklik aşamasına göre, ovisitler, pupisitler, larvisitler ve yetişkin öldürücüler olarak sınıflandırılır.
Böcek Öldürücü Türleri
Üç farklı böcek ilacı türü vardır. Bunlar
Sistemik - Bu tür böcek ilacı, bitki kökleri tarafından emilmesi için toprağa verilir. Böcek ilacı köklere girdikten sonra yapraklar, meyveler, dallar ve dallar gibi dış alanlara geçer. Bitki yüzey alanında bir tabaka oluşturur ve bitkiyi çiğnemek için gelen herhangi bir böceğe zehir görevi görür.
Yutulmuş - Yutulan pestisitlerin bazı örnekleri sıçan ve hamamböceğidir.
Temas - Bu tür böcek öldürücüler, uygulamalarıyla böcekleri öldürmek için yalnızca belirli bir hedefi hedefleyen mermiler gibi davranır. Genellikle, ev böcek spreyi, doğrudan böceğe çarpması gerektiğinden, temaslı böcek öldürücüler gibi çalışır.
Kimyasal yapısına göre insektisitler dört gruba ayrılır:
Organik böcek öldürücüler
Sentetik böcek öldürücüler
İnorganik böcek öldürücüler
Çeşitli bileşikler
Böcek Öldürücü Çeşitleri ve Fiyatları
Böcek öldürücüler kendi aralarında sınıflandırılırken yapılan en önemli kriter öldürme kuvvetidir. Zararlı böceklerin uzaklaştırılmasında ve temizlenmesinde kullanılan böcek ilacı çeşitleri, sahip olduğu temizleme gücü ile de çeşitli fiyatlandırmalarla kullanıcılara sunuluyor. Böcek öldürücü fiyatları son derece değişkenlik gösterirken öncelikli olan faktör böcek öldürücünün fiyatından çok böcek öldürücü çeşitlerinin etkinliğidir. Piyasa üzerinde satılan düşük maliyetli böcek öldürücülerin tam zamanlı durumda sağladığı koruma miktarı son derece düşük seviyelerde kalmaktadır. Böcek öldürücü fiyatları, tercih edilen böcek öldürücü çeşitlerine göre değişmektedir. Bilinen firmaların üretmiş olduğu böcek öldürücülerin fiyatları yüksek miktarlarda bulunurken, aynı görevi başarabilen farklı firmaların böcek öldürücülerine sahip olmak da işlevde herhangi bir farklılık yaratmayacaktır. Pazarama.com ile birlikte son derece düşük maliyetlere sahip olabileceğiniz böcek öldürücü çeşitlerini en uygun fiyat avantajları ile sahip olabilirsiniz.
Böcek öldürücüler kimyasallarına, toksikolojik etkilerine veya penetrasyon biçimlerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Yutulma (mide zehirleri), soluma (fümigantlar) veya vücut örtüsünün nüfuz etmesi üzerine etki gösterip göstermediklerine göre sınıflandırılırlar (temas zehirleri). Bununla birlikte, çoğu sentetik insektisit, bu yolların üçüne de nüfuz eder ve bu nedenle, temel kimyaları ile birbirinden daha iyi ayırt edilir. Sentetiklerin yanı sıra, bazı bitkilerde doğal olarak bulunan organik bileşikler, bazı inorganik bileşikler gibi faydalı böcek öldürücülerdir; bunlardan bazılarına organik tarım uygulamalarında izin verilmektedir. Böcek öldürücülerin çoğu, böceklerin geçtiği veya beslediği bitkilere ve diğer yüzeylere püskürtülür veya tozlanır.
Böcek İlaçlarında Penetrasyon Modları
Mide zehirleri yalnızca ağız yoluyla alındığında toksiktir ve tırtıllar, böcekler ve çekirgeler gibi ağız kısımları ısıran veya çiğneyen böceklere karşı en faydalıdır. Başlıca mide zehirleri, arsenikler örneğin, Paris yeşili (bakır asetoarsenit), kurşun arsenat ve kalsiyum arsenat ve flor bileşikleri, aralarında sodyum florür ve kriyolit bulunur. Hedef böcekler tarafından yenen bitkilerin yaprak ve gövdelerine sprey veya toz halinde uygulanırlar. Mide zehirlerinin yerini yavaş yavaş, insanlar ve diğer memeliler için daha az tehlikeli olan sentetik böcek öldürücüler almıştır.
Temas zehirleri haşerenin derisine nüfuz eder ve yaprak bitleri gibi bir bitkinin yüzeyini delip sularını emen eklembacaklılara karşı kullanılır. Temaslı insektisitler iki ana gruba ayrılabilir: doğal olarak oluşan bileşikler ve sentetik organik olanlar. Doğal olarak meydana gelen temaslı insektisitler arasında tütünden geliştirilen nikotin; Chrysanthemum cinerariaefolium ve Tanacetum coccineum çiçeklerinden elde edilen piretrum; Derris türlerinin ve ilgili bitkilerin köklerinden rotenon ve yağlar, petrolden. Bu bileşikler esas olarak bitki özlerinden elde edilmiş olsalar da bazılarının toksik maddeleri (örneğin piretrinler) sentezlenmiştir. Doğal insektisitler genellikle bitkiler üzerinde kısa ömürlüdür ve uzun süreli istilalara karşı koruma sağlayamaz. Piretrum dışında, bunların yerini büyük ölçüde daha yeni sentetik organik böcek öldürücüler almıştır.
Fümigantlar, sivri uçları veya solunum açıklıkları yoluyla böceğin solunum sistemine giren toksik bileşiklerdir. Hidrojen siyanür, naftalin, nikotin ve metil bromür gibi kimyasalları içerir ve esas olarak depolanan ürünlerdeki böcek zararlılarını öldürmek veya fidanlık stoklarını fumigasyon için kullanılır.
Sentetik Böcek öldürücüler
Sentetik temaslı insektisitler artık böcek kontrolünün birincil ajanlarıdır. Genelde böceklere kolayca nüfuz ederler ve çok çeşitli türler için toksiktirler. Ana sentetik gruplar klorlu hidrokarbonlar, organik fosfatlar (organofosfatlar) ve karbamatlardır.
Klorlanmış Hidrokarbonlar
Klorlu hidrokarbonlar, DDT'nin insektisit özelliklerinin keşfinden (1939) sonra 1940'larda geliştirilmiştir. Bu serinin diğer örnekleri BHC, lindan, Klorobenzilat, metoksiklor ve siklodienler ( aldrin, dieldrin, klordan, heptaklor ve endrin içerir). Bu bileşiklerin bazıları oldukça kararlıdır ve uzun bir kalıntı etkisine sahiptir; bu nedenle, uzun süreler boyunca korumanın gerekli olduğu durumlarda özellikle değerlidirler. Toksik etkileri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak sinir sistemini bozdukları bilinmektedir.
Çevre Kirliliği ve Direnç
Gelişi 20. Yüzyılın ortalarındaki sentetik böcek öldürücüler, böceklerin ve diğer eklem bacaklı zararlıların kontrolünü çok daha etkili hale getirdi ve bu tür kimyasallar, çevresel dezavantajlarına rağmen modern tarımda önemli olmaya devam ediyor. Modern böcek öldürücüler, mahsul kayıplarını önleyerek, ürün kalitesini yükselterek ve çiftçilik maliyetini düşürerek, 1945-65 döneminde dünyanın bazı bölgelerinde mahsul verimini yüzde 50'ye kadar artırdı. Ayrıca hem insanların hem de evcil hayvanların sağlığını iyileştirmede önemliydiler; Diğer bulaşıcı hastalıkların yanı sıra sıtma, sarı humma ve tifüs, kullanımları sayesinde dünyanın birçok bölgesinde büyük ölçüde azaltılmıştır.
Ancak insektisitlerin kullanımı, başta çevresel kontaminasyon ve haşere türlerinde direnç gelişimi olmak üzere birçok ciddi problemle sonuçlanmıştır. Çünkü böcek öldürücüler zehirli bileşikler, zararlı böceklerin yanı sıra diğer organizmaları da olumsuz etkileyebilirler. Bazı insektisitlerin çevrede birikmesi aslında hem yaban hayatı hem de insanlar için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Birçok insektisit kısa ömürlüdür veya onları yiyen hayvanlar tarafından metabolize edilir, ancak bazıları kalıcıdır ve büyük miktarlarda uygulandığında çevreye yayılır. Bir insektisit uygulandığında, çoğu toprağa ulaşır ve doğrudan uygulama veya işlenmiş alanlardan gelen akışla yeraltı suyu kirlenebilir. Ana toprak kirleticileri, aşağıdakiler gibi klorlu hidrokarbonlardır. DDT, aldrin, dieldrin, heptaklor ve BHC. Tekrarlanan ilaçlamalar nedeniyle, bu kimyasallar toprakta şaşırtıcı derecede büyük miktarlarda (hektar başına 10–112 kilogram [akr başına 10–100]) birikebilir ve besin zincirleriyle ilişkilendirildikçe vahşi yaşam üzerindeki etkileri büyük ölçüde artar.