Barkod Etiketi
Barkod etiketi; satış yapan her işletmenin, satışını gerçekleştirdiği ürünün stok kaydını doğru bir şekilde bilmesine ve kayıtlara geçmesine yardımcı olmaktadır. Barkodların işlevlerini yerine getirebilmesi için; etiket ve barkod okuyucunun yanı sıra barkod yazıcı makinelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle perakende sektöründe; stoktaki ürünlerin ya da satılan ürünlerin kayıt altında olması, firmanın işlerini büyük oranda kolaylaştırması nedeni ile büyük bir öneme sahip olmaktadır. Satışı yapılan ürünün fiyatı, referans numarası ve stok kaydı gibi bütün önemli ve gerekli olan bilgiler, ürünün barkod numarası içinde yer almaktadır. Barkod etiket yazıcılarının, hem iş yükü hem de maliyet bakımından satıcılara sağladığı büyük kolaylık ve avantajlardan yararlanabilmek için bilgisayar sistemleri ile bütünleşmiş bir şekilde çalışması gerekmektedir. Firmalarda bulunan yüzlerce hatta daha fazla miktarlardaki her bir ürüne manuel şekilde ürün bilgisi girmek oldukça zahmetli olabileceği gibi hata olasılığı da yüksektir. Bu sebeple barkod yazıcılar; satıcı işletmeler için vazgeçilmez sistemlerden bir tanesidir. Hem üretici hem de satıcı firmaların en sık tercih ettiği ürünler arasında yer alan barkod ekipmanları; ürünlerin doğru ve düzenli bir biçimde kayıt altına alınmasına imkân vermektedir.
Barkod etiketi için bir ürünün kimliği ifadesini kullanmak mümkündür. Pazarama.com adresini ziyaret ederek barkod etiketi ve gerekli ekipmanları kolayca bulabilir, siparişini oluşturarak güvenle satın alabilirsiniz.
Barkod Etiketi Nedir?
Aralarında belli bir boşluk bırakılan, ince ve kalın çizgilerden meydana gelen barkod etiketleri genellikle dikdörtgen şekline sahiptir. Bu etiket, ürün datalarının bilgisayar ortamında kolaylıkla okunabilmesini sağlayan kodlardan meydana gelen bir simgeler topluluğu olarak da adlandırılabilmektedir. Üretimi ve satışı yapılan her ürünün rahatlıkla kayıt altına alınabilmesi için bir barkod etiketi bulunmaktadır. Kullanılmaması halinde ürün verilerini toplamak ve doğru bir şekilde kayıt altına alabilmek oldukça zahmetli ve zaman alacak bir iş eylemine dönüşebilmektedir ki bu durumda hata olasılığı oldukça yüksektir. Satışı yapılması planlanan her bir ürün daha üretim aşamasında; ürüne ait tüm bilgi ve verilere kolay bir şekilde ulaşabilmek amacıyla bir kimliğe sahip olmaktadır. Barkod etiketi üzerinde yer alan rakamların sisteme aktarılabilmesi için barkod okuyuculardan yardım alınmaktadır. Bu sayede tüm bilgiler otomatik ve hızlı bir şekilde bilgisayar sistemine hatasız olarak aktarılmaktadır. Ürünlerin en önemli kimlik bilgileri arasında yer alan; ürün stok bilgisi ve referans numarasının yanlış bir biçimde kayda geçirilmesi büyük sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Ürün barkodu okunmayacak durumda ise el ile bilgisayar sistemine girişi yapılabilmektedir ancak bu durum süreklilik kazandığında hata oluşma payı da artabilecektir. Bunun sebebi ise, barkod etiketinde pek çok rakamın bulunması ve sürekli olarak manuel bir şekilde giriş yapılması belli bir süre sonra kafa karışıklığına sebebiyet verebilecektir. Bu durum da işleyişin yavaşlamasına ve yanlış girişlere neden olabilecektir. Tüm bu sorunların yaşanmaması adına barkod sistemi kullanmak birçok konuda avantaj sağlayacaktır.
Barkod etiketi üzerinde yer alan rakamların; ait olduğu ülke ya da ürün içeriği gibi farklı anlamları bulunmaktadır. barkod okuyucuların tasarımları sadece rakamları algılayabilecek şekilde yapıldığı için barkod etiketlerinde başka yazı ya da simgelere yer verilmemektedir. Barkod okuyucular, etiket üzerinde yazılı olan rakamları hızlı bir biçimde okutarak ürünün bilgilerini bilgisayar sistemine aktararak işlenmesini kolaylaştırmaktadır. Referans numaraları ya da barkod numaraları belli bir bilgi içermediği gibi ürün hakkındaki bilgileri de temsil etmezler. Referans numaralarının kullanım amacı sadece bilgisayar sistemine gereken kaydın yapılmasını sağlamaktır. Öncelikle bilgisayara kayıt edilen ürünün; stok kaydı ve fiyat gibi bilgilerinin girişi sonradan yapılmaktadır. Barkod okuyucuların sağladığı avantaj ise; ürünün miktarında ya da fiyatında meydana gelen farklılıkların sonradan görülebilmesine olanak tanımasıdır.
Barkod Etiketinin İşleyişi Nasıldır?
Barkodların; özel kurallar çerçevesinde, kendilerine has semboller içerdiğini ve bir alfabesi olduğunu söylemek mümkündür. Barkod alfabesinin meydana gelmesi belli standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmekte ve baskı şeklinde imal edilmektedir. Etiketlerin üstünde bulunan çizgi ve semboller gruplandırılır. Bu etiketlerin belirlenmesi aşamasında 0 ile 9 arasındaki rakamlar kullanılmaktadır. Ürünün ülke kodu ya da cinsi gibi bilgiler barkod rakamlarının belirlenmesi sırasında kullanılmaktadır. Barkod etiketinde yer alan siyah renkli ince ve kalın çizgilerden; ince bir çizgi olanları bir rakamını belirtmektedir. Çizgiler arasında yer alan boşlukların da bir anlamı bulunmakta ve sıfır rakamını ifade edecek şekilde düzenlenmektedir. Etiket üzerindeki mevcut kalın siyah çizgi ise 1111 şeklinde sisteme yansıtılmak üzere tasarlanmıştır. Sisteme tanımlı olan çizgiler ve boşluklardan; dar olan boşlukların aktarımı sıfır olarak yapılırken, geniş boşlukların tanımı ise 0000 şekline de yapılmaktadır. On üç haneli bir rakam dizisinden ve dört farklı kısımdan meydana gelen EAN-13 barkod modeli ülkemizde üreticiler tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Her ülkeye ait bir kodu ve simgesi bulunmakta ve bu kodlar barkod numarasının ilk bölümünde yer alan rakamları içermektedir. İkinci kısımda bulunan rakamlar üretici firmanın kendisine aittir. Kalan rakamlar ise ürünün kendisini tanımlamaktadır.
Barkod Etiket Çeşitleri Nelerdir?
Birçok çeşidi bulunan barkod etiketlerini basabilmek için baskı cihazı kullanılması gerekmektedir. Etiketlerin boyutları ve malzemesindeki farklılıklar çeşitliliğe neden olmaktadır. Baskı işlemlerinizi hızlı bir şekilde halledebilmek için halihazırdaki yazıcınıza uygun bir barkod etiketi temin etmelisiniz. Barkod etiketinin imalatı sırasında farklı malzemeler kullanılmaktadır. Böylece farklı kullanım alanlarında kolaylık sağlayabilmektedir. Barkod etiketlerin üretiminde genellikle plastik ya da kâğıt malzemeler tercih edilmektedir. Etiket çeşidini seçerken size yardımcı olması adına, baskı sonrasında yapıştırılacak yüzey ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Kâğıt barkod etiket çeşitleri çoğunluk olarak etiketin üzerine baskı yapılması gereken durumlarda tercih edilmektedir. Bu işlem için baskı yöntemi kullanılmaktadır.
Yine termal bir etiket çeşidi olan ve çoğunlukla yiyecek ya da içecek gibi ürünler için kullanılan terazi barkod etiketleri de bulunmaktadır. Bu etiket çeşidi özellikle derin dondurucuda ve soğuk koşullarda 6 ile 12 ay arasında saklanması gereken ürünler için ideal yapıya sahiptir ve sıklıkla tercih edilmektedir.
Renkli barkod etiketler görünümleri nedeni ile dikkat çeken bir yapıya sahiptir.
Üretici firmalar ve perakende sektörü tarafından en çok tercih edilen etiket çeşitleri arasında kuşe barkod etiketleri de yer almaktadır.
Yapışkanlı barkod etiketlerinin sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi; baskı işlemi sonrasında kolay bir şekilde çıkarılabilmesi ve ürünün üzerine yapıştırılabilmesidir.
Etiket üzerine; ürün barkodu ve modelinin yanı sıra fiyat ve tarih bilgilerinin de basılabilmesine olanak tanıyan raf barkod etiketleri genellikle market ya da alışveriş merkezlerinin tercihi olmaktadır. Bir diğer adı barkod fiyat etiketi olan bu çeşitler sürekli değişim yapılması gereken durumlarda büyük kolaylık sağlamaktadır.
Plastik malzemelerden imal edilen barkod etiketleri kâğıt olan çeşitlere oranla daha dayanıklı bir yapıya sahip olması nedeni ile ön plana çıkmaktadır. Kâğıt etiketlerin yıpranması ya da yırtılması daha kolay olabilirken plastik barkod etiketleri ıslanma, yırtılma ve benzeri durumlar karşısında hem daha dayanıklı hem de daha esnek bir yapı sergilemektedirler.
Çoğunlukla elektronik cihazlar için tercih edilen çeşit ise metal barkod etiketleridir. Şık görünümlerinin yanı sıra parlaklığı ve farklı renkleri ile dikkat çekmektedir.
Barkod okuyucu tarafından daha kolay algılanabilen beyaz barkod etiketlerinin de sıklıkla tercih edildiğini söylemek mümkündür. Plastik malzemeye sahip olan barkod etiketlerinde de şeffaf olan çeşitler mevcuttur.
Güvenli bir yapıya sahip olması nedeni ile genellikle alıveriş yapılan mağazalarda ve değerli ürünlerde kullanılan barkod alarm etiketi manyetik özelliğe sahip olduğu için kasada işlevsiz bir hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda mağazanın çıkış kapısından geçerken cihaz tepki verecek ve alarm çalacaktır.
Barkod Etiket Fiyatları
Kullanım alanına ve gereksinimlere göre farklılık gösterebilen ve birçok çeşidi bulunan barkod etiket ürünlerinin fiyatları; ölçülerine, imal edildiği malzemenin yapısı ve kalitesine, özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Barkod etiket fiyatları hakkında daha fazla bilgi alabilmek ve ürün özelliklerini inceleyebilmek için Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz. İhtiyacınıza uygun olan ürünlerin siparişini kolayca oluşturabilir ve güvenle temin edebilirsiniz.