Banyo Oyuncakları
Yeni doğan bebeğinizin büyümesi için uyku çok önemlidir. Güzel bir uykuya geçişte bebeğinizin yapacağı banyo ona yardımcı olacaktır. Her çocuk banyo yapmayı sevmez. Gelişimleri için çok önemli olan banyoyu çocuklara sevdirmenin en eğlenceli yöntemlerinden biri banyo oyuncaklarıdır. Çocuklarınıza banyo saatlerini neşeli hale getirebileceğiniz eğlenceli, renkli, banyo oyuncaklarına Pazarama.com’dan ulaşabilirsiniz.
Yakın bir zamana kadar her hastanede bebekler doğar doğmaz yıkanırdı. Dünya sağlık örgütü bebeklerin doğduktan 24 saat sonra yıkanmasını tavsiye etmektedir. Bunun nedeni anne bebeğin doğumdan itibaren ilk 24 saat ayrı tutulmaması, mümkün olduğunca aynı ortamda tutulmasıdır. Kültürel açıdan 24 saat yıkanmadan tutulmayan bebeklerin en azından 6 saat yıkanmadan durmaları tavsiye edilmektedir.
Bebekler Doğar Doğmaz Neden Yıkanmaz?
Stresi azaltmanın yanı sıra doğar doğmaz yıkanmayan bebeklerin enfeksiyon riskinin daha az olduğu gözlemlenmiştir.
Bebekler anne karnından bedenlerini bir krem gibi saran verniks tabakası ile doğarlar. Verniks tabakası anne karnında son 3 ayda oluşmaya başlar. Bebek için bir savunma kalkanı oluşturur ve bebeği enfeksiyonlardan korur. Yeni doğan bebekler bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışırken onları enfeksiyonlardan koruyacak olan verniks tabakasıdır. O yüzden bebekler ne kadar çok verniks tabakası ile kalırsa onlar için o kadar iyi olacaktır.
Yeni dünyaya gelen bebek, dış dünyaya alışmaya çalışırken yıkanırsa strese girecek ve ağlamaya başlayacaktır. Ağlayan bebeğin kan şekeri düşer ve sürekli uyku hali görülür. Böyle durumlarda bebeğin emmesi güçleşir.
Anne ve bebeğin sağlık durumunda herhangi bir sorun yoksa bebeğin doğar doğmaz anne ile buluşturulması 24 saat anne ile aynı ortamda olması çok önemlidir.
Yeni doğan bebeklerde banyo, anne ile en yakın olduğu bağ kurabileceği özel anlardan biridir. Annenin bebeğinin vücuduna dokunması, onunla konuşması, ona şarkılar söylemesi anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmektedir.
Bebek İlk Defa Ne Zaman Yıkanmalıdır?
Hastaneden eve gelen bebeğin yıkanması, göbek bağına ve eğer sünnet yarası varsa durumuna göre belirlenir. Uzmanlar göbek bağı düşene kadar ve sünnet yarası geçene kadar yaklaşık 2 hafta bebeğe sünger banyosu yapmayı tavsiye etmektedir.
Büyüyen bebeklerde bebeğin rahatlaması ve uyku eğitimi sırasında banyo araç olarak kullanılabilir.
Bebekler Banyo Yapmayı Neden Sevmez?
Anne karnında suyun içine olan bebek suya alışık olsa da bazen banyo yapmayı sevmezler. Bu doğuştan olabileceği gibi, sonradan da gelişebilir. Bazı bebekler dışarıdan gelen uyarılara karşı çok hassastır. Dokunulmak, yüksek ses gibi durumlardan hoşlanmayan bebekler banyo yapmayı sevmeyebilirler. Özellikle okul öncesi çağından önceki çocuklarda, yaşadıkları tatsız tecrübelerden dolayı, soğuk ya da sıcak su, şampuanın gözünü yakması, banyoda üşüme gibi faktörlerden dolayı banyoyu sevmeyebilirler. Bu gibi durumları yaşayan çocuklarda banyo yapmak stres yaratacaktır. Çocukları banyo yaptırmaya zorlamak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Zorlamak yerine banyoyu onlara eğlenceli hale getirmek, sevdikleri oyuncakları ile banyo yapmak, banyo yapmaya ikna etmek, kendilerini daha rahat hissettikleri saatlerde banyo yaptırmak daha uygun olacaktır. Yapılan araştırmalarda çocuğunuz çok kirlenmediği sürece, her gün yıkamanın gerekli olmadığı, bağışıklığının güçlenmesi için kirli kalmasının da gerekli olduğu belirlenmiştir. Çocukları haftada 2 kere yıkamak yeterli olacaktır. Sürekli yıkanan çocukların ciltlerinde kuruluk oluşabilir. Bu da cildin tahriş olmasına, ciltte döküntüler olmasına sebep olabilir.
Çocuğumuz için banyo sırasında kullanacağımız sabunun, şampuanın, bebek süngeri ya da lifinin içeriğinin güvenilir olması, hiçbir kimyasal madde içermemesine dikkat etmemiz gerekmektedir. Bebeğinizin banyosunu eğlenceli hale getirmek için, banyo sırasında kullanacağınız banyo oyuncaklarının içeriğinin güvenilir olması oldukça önemlidir.
Bebeğin ve Çocuğun Banyo Korkusunu Yenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?
● Karınları açken ve uykuları varken banyo yaptırmayın
● Suyun ve oda sıcaklığının uygunluğunu kontrol edin
● Bir an değil alıştırarak yavaş yavaş suya girmesini sağlayın
● Banyo yapması için asla zorlamayın
● Sakin olun ve yumuşak bir ses tonu ile çocuğunuzu sakinleştirerek banyo yapması için ikna etmeye çalışın
● Çocuğun kendini sakin hissettiği saatte banyo yapmasını sağlayın. Her çocuğun kendini rahat hissettiği saatler farklıdır.
● Çocuğun banyo yapmasını engelleyecek, onu rahatsız eden durumun ne olduğunu anlamaya çalışın.
● Kendini çok rahatsız hissettiği durumda su dökmeyeceğinizi ve banyoyu bitireceğinizi söyleyerek çocuğunuzu rahatlatın
● Bebeğiniz doğduğundan beri banyoyu sevmiyor ise, beraber kucağınızda banyo yapmak kendisini güvende hissettirecek rahatlamasını sağlayabilir
● Çocuğunuz banyo yaparken bu durumu eğlenceli hale getirmek için köpük çıkaran, su sıçratan, yüzen, banyo oyuncaklarından yardım alabilirsiniz.
Banyo Oyuncağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuğumuz için alacağımız banyo oyuncağının, yaşına ve ilgisine uygun olması önemlidir. Tüm banyo oyuncakları bebeklere zarar vermeyen içeriklere sahip olsa da, bu konuda dikkatli olmakta fayda vardır. Bazı oyuncaklar çocuğumuzun cildinle alerjiye neden olabilir.
Banyo Oyuncaklarının Temizliği
Banyo sırasında, çocuklarımızın en yakın arkadaşı olan banyo oyuncaklarının doğru dezenfekte edilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Banyo oyuncakları satın alırken delikli olmamalarına özen göstermeliyiz. Delik olan oyuncaklarda içleri kaçan su boşaltılmaz ise küflenmeye sebep olabilir. Her banyo sonrası, kullandığımız banyo oyuncaklarımızı temizledikten sonra nemli kalmamasına dikkat etmek ve kurulmak enfeksiyon açısından çok önemlidir. Banyo oyuncaklarını temizledikten sonra, nemli olan banyoda bırakmamaya özen gösteriniz.
Banyo Oyuncaklarının Özellikleri Nelerdir?
Çocuklar için banyoyu eğlenceli hale getiren banyo oyuncakları, sevimli tasarımları sayesinde çocuklarının daha eğlenceli banyo yapmaları sağlamaktadır. Suda yüzebilen, ses çıkaran birçok çeşitleri olan banyo oyuncakları suya dayanıklı olacak şekilde uzun kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır.
Banyo Oyuncakları Çeşitleri Nelerdir?
Banyoyu eğlenceli hale getirmek, banyodan korkan çocuklara banyo eğitimi vermek için banyo oyuncakları ailelerin başvurduğu kurtarıcı oyuncaklardandır. Banyodan korkan çocuklara banyo sevdirmek için kullanacağımız birçok çeşit banyo oyuncağı vardır. Bunlardan en çok tercih edilen çeşitleri;
● Banyo köpüğü oyuncağı
● Sudan etkilenmeyen banyo kitapları
● Pille çalışan yüzen figürler
● Plastik ördek gibi hayvanlar
● Suya dayanıklı bebekler
● Yüzen gemi gibi figürler
Banyo Oyuncakları Nasıl Temizlenmelidir?
Bebeklerin ve çocukların gelişimini olumlu yönde destekleyen banyo oyuncaklarının temizliği çok önemlidir. Özellikle 0-2 yaş arasındaki çocuklar oyuncakları ağızlarına götürmeye meyillidir. Her banyodan sonra oyuncakların mutlaka temizlenmesi gerekir. Nemli ortamlarda kaldıkça bakteri üretme ihtimali yüksek olduğu için, banyoda kullanmadan önce kullanacağımız oyuncağın temiz olmasına önem vermeliyiz. En çok kullanılan temizleyicilerden biri antimikrobiyal temizleyici ürünlerdir. Fakat bu ürünlerin bebeklerde alerjiye yol açabilme ihtimalinden dolayı doğal temizleyiciler, karbonat ve sirkede aileler tarafından en çok tercih edilen temizleme yöntemlerinden biridir. Özellikle içerisine su giren, ses çıkaran banyo oyuncakların deliklerinin kenarlarında oluşabilecek küflenmelere karşı dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. İçerisinde su kalmamasına özen gösterilmeli, mutlaka temizlendikten sonra iyice kurutulmalıdır. Temizlediğimiz oyuncakları banyo nemli olduğu için, banyoda tutmamak bakteri oluşumu açısından önemlidir. Çocukların özellikle el kaslarının gelişimi için çok önemli rol oynayan, banyonun sevilmesini sağlayan banyo oyuncakları çeşitleri ailelerin en büyük yardımcısıdır. Banyo oyuncakları fiyatları, özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Birbirinden çok çeşide sahip banyo oyuncakları, daha eğlenceleri banyolar için Pazarama.com’ da çocuklarımızla buluşmayı bekliyor.