Armatür, üzerinde lamba bağlantısının yer aldığı ve birden fazla duy bulunduran gövdedir. Sadece lambayı değil aynı zamanda lens, duy, güç kaynağı, reflektör, bağlantı ekipmanları ve difüzör gibi elemanları da içermektedir. Fakat içerisinde Led gibi dahili ışık yer alan ışıklara da armatür adı verilmektedir. İçinde led ışık olan armatürlerde lamba değişimi gerekmez, uzun ömürlüdür. Armatür çeşitleri farklı farklıdır. Örneğin masa armatürü, tavan armatürü ve yer armatürü gibi çeşitleri vardır.
Armatür, alternatif akım (AC) taşıyan bir elektrik makinesinin (yani bir motor veya jeneratör) bileşeni olarak tanımlanır. Armatür, armatür sargısına yuva ve destek sağlar. Elektrik makinelerinde manyetik alan, kalıcı bir mıknatıs veya elektromıknatıs tarafından oluşturulur. Armatür sargısı, hava boşluğunda oluşan manyetik alan ile etkileşime girer. Stator, dönen bir parça (rotor) veya sabit bir parça (stator) olabilir.
Bir armatür, elektrik motoru veya jeneratör olarak kullanılır. Armatür, iki manyetik akı arasında iletişim kurmak için kullanılır. Armatür bir elektrik motoru olarak kullanıldığında, alan sargısı tarafından üretilen akı ile armatür sargısı tarafından üretilen akı arasındaki bağıl hareket nedeniyle EMF indüklenir. Bu EMF ile elektrik gücü mekanik güce dönüştürülür. Armatür bir elektrik jeneratörü olarak kullanıldığında, çoğu durumda armatür rotor olarak kullanılır. Alan sargısı, bir manyetik alan oluşturmak için çalışır. Armatür EMF'si armatür akımını tetikler ve dolayısıyla şaftın mekanik gücü elektrik gücüne dönüştürülür. Armatür bir çekirdek, sargı, komütatör ve şafttan oluşur.
Neden Armatür Lamba Seçilmeli?
Ofis, okul, kafe, büyük işyerleri gibi alanlarda sıklıkla karşımıza çıkan armatürler, birkaç amaçla kullanılır. Özellikle ledli olanlar en sık satın alınanlardır. Armatürlerdeki floresan lambaların LED tüplerle değiştirilmesinin birçok yönden olumlu ve özellikle enerji tasarrufu açısından popüler bir seçimdir. LED tüpler, az enerji ile görsel konfor koşulları sağlayan ideal bir aydınlatma çözümü olarak bu tür binalarda sunulabilir.
Görsel konfordan ödün vermeden optimum enerji kullanımı büyük miktarda enerji tasarrufu sağlayacaktır. Uygun aydınlatma elemanları (lamba, armatür vb.) optimum enerji kullanımı için seçilecektir; bakım maliyetleri de kullanım sırasında azalacaktır. Günümüzde enerji tasarruflu aydınlatma çözümlerine geçiş arttıkça led armatür çeşitlerinin avantajları daha belirgin hale gelmektedir. LED lambalar, mevcut bir armatürün elektrik bağlantılarında herhangi bir değişiklik yapılmadan lineer floresan lambalarla kolayca değiştirilebilir.
Armatür lambalar, montaj özelliği, yenilikçi optik tasarım detayları ile dikkat çeker. Armatür lamba çeşitleri özellikle de enerji tasarrufu söz konusu olduğu zaman sıklıkla tercih edilmektedir. Yenilikçi detayları içeren armatürler, kullanım alanlarında bir tasarım öğesi olarak da yer almaktadır.
Armatür çeşitleri dekoratif yapılarıyla ön plana çıkar. Lamba sistemi olarak kabul ettiğimiz bu ürünler, lambayı dış etkenlerden koruyan dekoratif bir kapmayla satışa sunulmaktadır. Bu sayede mekanlarımızın daha güzel hale gelmesini de sağlayabiliriz. Bazen bir mekana girdiğimiz zaman hafif ve güzel dekoratif bir işik görürüz. Özellikle tavanlarda yer alan bu ışıkların birçoğu armatür kullanılarak yapılmaktadır. Armatürler isteğe göre yuvarlak, kare, dikdörtgen ya da doğrusal biçimlerde üretilebilmektedir. İç aydınlatma söz konusu olduğu zaman mutlaka armatür lambalar incelenmelidir. Armatürler birkaç çeşittir. Bunlar Tip a model, Tip B1 tavan model, Tip B2 tavan model, Tip C personel kaide model, Tip çelik kafes, Tip H tavan asma model, projektör armatür ve Etanj. Bunların hepsi kendine göre özellikler barındırmaktadır. İhtiyaca yönelik olarak bunları inceleyerek size hangisinin lazım olduğunu seçebilirsiniz. Armatürler florasan ve led olarak da ikiye ayrılır. Armatür çeşitleri arasından en çok led olan tercih edilir. Çünkü günümüzde tasarruf planları önemlidir ve led ışıklar gerçekten tasarruf yapmanızı sağlamaktadır.
Led armatürler canlı ve parlak ışık yayan ürünlerdir. İstenilen voltajda çalışmaları sağlanabilmektedir. Bunların ayarları önceden yapılabilir. Led armatürler farklı renklerde üretilebilmektedir. Bazı ledler 2 ya da 3 renge sahip olabilir. Led armatürler genelde şeffaf bir görüntüye sahiptir ışık açıldığı zaman hangi renk ışık veriyorlarsa o renge bürünürler bu da dekoratif anlamda da faydalı bir özelliktir. Genellikle ev ve iş yeri gibi birçok mekan için tercih edilir. Bazen ufak boyutlarda olanlar balkon, mutfak tezgahı ve raflarda da kullanılmaktadır.
Bugün, 'enerji verimliliği' ifadesine hemen hemen her alanda rastlıyoruz. Haberlerde, toplantılarda ve genel konuşmalarda duyuyoruz. Ancak, yaygın kullanımı önemini bir nevi seyreltmiş gibi görünüyor. Enerji verimliliği konusunda o kadar çok şey duyuyoruz ki artık hiçbir şey duymuyoruz. Hepsi sadece kelimeler gibi geliyor. Ama aslında eyleme geçmemiz lazım.
Temel olarak enerji verimliliği, aynı hizmeti verirken daha az güç ve elektrik kullanmaktır. Yani çamaşırlarınızı 40 derece yerine 30 derecede yıkadığınızda, temiz çamaşırlarla aynı sonucu elde edersiniz ama daha az enerji harcarsınız. Bu aynı şekilde ev aydınlatmasında da geçerlidir. Daha az elektrik kullanabilecek led armatürler, tasarruf yapmanızı sağlar. Peki neden enerji verimliliğine önem vermeliyiz?
Gezegeni kurtarın: En bariz sebep gezegene yardım etmektir. Burası bizim evimiz; sahip olduğumuz tek şey dünya ve yakın zamanda başka bir tane dünyamız olmayacak, bu yüzden ona bakmamız gerekiyor. Gelecek ve şu an için.
Nakitten tasarruf edin: Enerjiyi daha verimli kullanarak, paradan tasarruf edeceğiniz düşüncesi çekicidir. Kullandığınız enerji kadar ödersiniz, dolayısıyla daha az kullanarak daha az ödersiniz. Bu da, işinize yeniden yatırım yapmak veya dilediğiniz bir şeyi alabilmek için size daha fazla para verecektir. Buna kim hayır der?
Genel olarak, hangi ürünü alırsanız alın, LED'ler zaten enerji açısından daha verimli aydınlatma çözümleridir. Geleneksel aydınlatma yöntemlerini pas geçerek daha az enerji tüketimi sağlamış olursunuz. LED'ler, daha yüksek enerji tüketen alternatiflerinden daha pahalı olsa bile (ki bu her zaman böyle değildir), faturalarda tasarruf edeceğiniz miktar aradaki farkı karşılayacaktır. Kısacası led armatür diğer armatürlerden daha pahalıdır ama uzun vadede karlı olmanızı sağlarken aynı zamanda gezegeni kurtarmanıza da yardımcı olacaktır.
Birçok insan evin ve bahçenin çevresinde enerji tasarruflu ampullere geçme kararı alıyor. Bu kararın birçok faydası vardır çünkü adından da anlaşılacağı gibi çok daha az enerji harcar; aylık elektrik faturanızdan tasarruf etmenizi sağlar. Bu lambalara geçmenin bir başka avantajı da, sera gazı emisyonlarını azaltarak çevreye yardımcı olması ve dolayısıyla küresel ısınmaya son verilmesine katkıda bulunmasıdır.
Led armatür çeşitlerinin yanı sıra aydınlatma kontrollerini kullanarak ışıkları kapatarak evinizde daha fazla enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Hareket dedektörleri veya zamanlayıcılar ve dimmerler gibi aydınlatma kontrolleri, ışıklarınızı otomatik olarak verimli bir şekilde kontrol ederek enerji tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bunlar aydınlatma armatürleri ile birlikte çalışabilecek sistemlere de sahiptir.
Armatür fiyatları nasıl bir model istediğinize bağlı olarak değişir. Örneğin floresan armatür çeşitleri, led armatür çeşitlerinden daha ucuzdur. Ama uzun vadede led ışıklar size elektrik tasarrufu sağlayacağı için daha az maliyetli olacaktır.
Armatür fiyatları markaya ve ürüne göre de farklılaşabilir. A markası benzer ürünü x fiyata satarken b markası 2x fiyata satabilir. Bu nedenle satın alım yapmadan önce sıkı bir armatür fiyatları araştırması yapmak gerekebilir.
Pazarama.com güvencesiyle yapacağınız alışverişlerde fiyatlar konusunda cebiniz, ödeme konusunda içiniz rahat edecek.