Araç Sigortaları
Araç sigortaları, araçlardaki elektrik akımını kontrol altına alarak güvenliği sağlıyor. Araçlarda elektrik ile çalışan bir sürü bölüm bulunuyor. Klima, radyo, farlar, silecekler, aynalar, camlar ve merkezi kilit gibi arabanın büyük bölümü elektrik ile çalışıyor. Son dönemlerde araçlardaki konfor büyük ölçüde elektrik sayesinde sağlanıyor. Gün geçtikçe araçlarda elektrik kullanımı artıyor. Açılır tavanlar, gösterge panelleri, ses sistemleri, koltuklarda ısıtma ve soğutma gibi birçok konfor sunuluyor. Bu elektriğin güvenliği de araç sigorta kutusundaki sigortalar oluyor. Arabalardaki sigorta sisteminin mantığı, evdeki sigorta mantığıyla aynı şekilde işliyor. Yüksek voltajla gelen elektrik akımı, sigorta sayesinde engelleniyor. Bu sayede oluşabilecek arızalar engellenmiş oluyor. Yüksek voltajın oluşturacağı arızalar, yangın gibi kötü sonuçlar doğurabiliyor. Sigortanın yapmış olduğu bu korumaya, gelen yüksek elektrik akımına karşı direnç deniyor. Araçtaki sigorta sayesinde, elektrik gücüyle beslenen bölümler korunuyor. Elektrikle beslenen bu bölümler geniş bir yelpazede bulunuyor. Sigortadan kaynaklı sorunda araçta ciddi problemler oluyor. Bu sebeplerden dolayı, aracın sigorta sistemini iyi takip etmek ve sigorta sistemi için kullanılan ürünleri araca göre seçmek gerekiyor. Araç elektrik sigortasının farklı seçenekleri bulunuyor. Bu sigortaların çalışma şekilleri farklı oluyor. O yüzden araç sigortalarını, modellere uygun olarak seçmek gerekiyor. Sigorta değişimlerinde, değiştirilecek sigortanın amper değerinde ya da ondan küçük amperli sigorta takmak gerekiyor. Yüksek amperli sigorta takmak ciddi tehlikelere ve hasarlara yol açabiliyor. Hangi sigortanın yanmış olduğunu bulmak için deneme yanılma yolu kullanılacağı gibi, aracın kılavuz kitapçığından yararlanmak sonuca varmayı kolaylaştırıyor. Araçlarda fazladan sigorta bulundurmak, ani gelişen sigorta problemlerinde kullanılabiliyor. Sigorta değişimi için profesyonellerden destek alabilir, güvenli şekilde değişim yapılmasını sağlayabilirsiniz. Pazarama.com ile ihtiyaç duyduğunuz araç sigortaları seçeneklerini kolaylıkla listeleyebilir, hızlı bir araştırma yapabilirsiniz.
Araç Sigortaları Çeşitleri
Araç sigortaları çeşitleri, farklı mekanizmalarla çalışıyorlar. Araçlardaki elektrik aksamı kullanan her bir bölüm için ayrı bir sigorta bulunuyor. Bu ayrım sayesinde, araçta oluşan bir sigorta arızası kolay anlaşılıyor ve çözülüyor. Bu sigortalar kutu içinde toplanıyor. Araçlardaki sigorta kutuları iki tane oluyor ve farklı iki yerde duruyor. Sigorta kutularının yerleri genelde aynı olsa da, aracın kitapçıklarında yerleri gösteriliyor. Bu sigortaların kaldırabileceği maksimum akım yani amper üzerlerinde yazıyor. Sigortaların değişmesi gerektiğinde, sigorta üzerinde yazan amperden yüksek takılmaması gerekiyor. Yüksek amperli sigorta takıldığı takdirde ciddi problemler çıkabiliyor. Sigorta değiştirilmesine rağmen halen sigorta atmaya devam ediyorsa, aracın elektrik aksamının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu durum için profesyonel yardım almak gerekiyor. Araç sigorta çeşitleri ise şu şekilde sıralanıyor; bıçak, link, cam ve seramik araç sigortası.
● Bıçak Sigorta
Bıçak sigorta, araçlarda en çok tercih edilen sigorta oluyor. Özellikle son model araçlarda, bıçak sigorta türlerinden daha fazla bulunuyor. İki ucuda bıçak şekline benzediği için adına bıçak sigorta deniliyor. Sigorta yuvasına itilerek sokuluyor ve çekilerek yerinden çıkarılıyor. Bu sayede kullanım kolaylığı sağlanmış oluyor. Bıçak sigortanın içinden, ince bir tel geçiyor bu tel koptuğu zaman, telin kopmuş olduğu görülüyor. Bıçak sigortaların üstleri renkli plastikten oluyor ve bu renkler taşıdıkları amper değerini gösteriyor. Bu renklerin değer birimleri; mor renk 35 amper, yeşil 30 amper, kırmızı 10 amper ve mavi 35 amper gibi standart oluyor. Renklerin değer birimi bilinmese de bu plastiklerin üzerinde amper değerleri yazıyor. Ayrıca markalara göre renkler değişmesede ton farklılıkları olabiliyor. O yüzden plastik üzerinde yazan amper değerine bakmak önemli oluyor. Yanlış bir değerde olan bir sigorta takıldığında istenmeyen sonuçlar olabiliyor. Bıçak sigortanın dört farklı boyutu bulunuyor. Bıçak sigortanın bu boyutları standart, mikro, mini ve maksi olarak ayrılıyor. Mini bıçak sigorta kullanımının son zamanlarda daha çok tercih edildiği görülüyor. Maksi bıçak sigortalar ise yüksek amperli devreler için daha çok tercih ediliyor.
● Link Sigorta
Link sigorta, yüksek amper çeken bu sigorta türü. Sigorta kutusuna civatayla sıkıştırılarak takılıyor. Link sigortanın da 3 farklı boyutu bulunuyor. Bu boyutları küçük, orta ve büyük olarak kullanıma sunuluyor.
● Cam Sigorta
Cam sigorta, düşük amperle çalışan elektrik aksamları için kullanılıyor. Uygun fiyatlı olması ve kolay üretilmesinden dolayı, uzun yıllar kullanılabilen bir sigorta türü olarak öne çıkıyor. En eski sigorta türü olan cam sigorta, artık otomotiv sektöründe kullanılmıyor. Cam sigorta, iki ucunda metal olan bir tüp şekli bulunuyor. Bu tüpün içinden tel geçiyor. Cam sigortanın taşıyabileceğinden daha yüksek akım geldiğinde, tüpün içindeki tel eriyerek kopuyor. Bu kopma ile birlikte sigorta atmış oluyor.
● Seramik Sigorta
Seramik sigorta, daha çok eski model arabalarda görmek mümkün oluyor. Seramik sigorta, yaylı iki kontak arasına geçiriliyor ve bu sayede takılıyor. Etrafına sarılı olan tel, yüksek akım geldiğinde kopuyor ve sigorta atmış oluyor. Seramik sigortanın da renklerine göre amperleri değişiyor. Sarı, beyaz, kırmızı, mavi ve gri renkte seramik sigortaları bulunuyor. Bunlar sırasıyla, 5, 8 ,16, 25, 40 amper oluyorlar.
Araç Sigortaları Değişimi
Araç sigortaları değişimi nasıl yapılır sorusu, bu sorunu yaşayanların en merak ettikleri konu oluyor. Her araçta elektrikle çalışan bölümler mevcut, özellikle son dönem araçlarında elektrikle çalışan bölümler oldukça fazla. Araçlarda konfor genişledikçe, elektrik kullanımı daha da artıyor. Bu elektriğin büyük bir kısmınıda akü karşılıyor. Araç sigortaları da aynı evlerdeki mantıkla, gelen güçlü voltajı engelleyerek hasarlara ve yangınlara sebebiyeti ortadan kaldırıyor. Gelen güçlü voltaja rağmen sigorta atmazsa yangınlar olabiliyor. Araçlarda gelen güçlü voltajla sigorta devreye girmediğin de sigorta kutusu buna engel oluyor. Araç sigorta değişimi de işte bu zamanda devreye giriyor. Aracın elektrik aksamını koruyan sigortalardan birinde sigorta atmışsa, ilk iş sigortaya bakmak oluyor. Sigorta kutusu genel olarak her araçta kaputun altında oluyor. Yeri için araç kitapçığında da yararlanabiliyor. Araç sigorta kutusu bulunarak, hangi sigortanın atmış olduğu tespit ediliyor. Sonrası atan sigortanın aynı model ve amper cinsinden olan bir tanesi ile değişim sağlanıyor. Atan sigortayı değiştirirken en önemli konu, aynı ya da altı amperli sigortayla değişim oluyor. Daha yüksek amperle değişim, yangın ya da patlama gibi ciddi problemler yaratıyor. Araçta sigortanın atmış olduğunu anlamak içinse; eğer elektrik ile çalışan bir aksam çalışmıyor ise, ilk bakılacak yer sigorta kutusu oluyor. Bu konuda hiç bilgisi olmayan biri ya da işi tehlikeye atmamak adına, değişimi profesyonellere bırakıyor.
Araç Sigortaları Fiyatları
Araç sigortaları fiyatları; araç modellerinin sigorta kullanımlarına göre değişiyor. Sigorta araçların güvenli şekilde kullanılması için oldukça önemli. Bu yüzden araç sigortalarının yedeklerini araçlarda bulundurmak hayati önem kazanıyor. Aracın kitapçığından sigorta kutusuna bakılarak, hangi modellerde ve amperlerde sigortaların olduğuna bakılıp yedekler alınabiliyor. Araçta bulunan sigortalardan sigorta bıçak mini gibi spesifik aramalarla alışverişi daha çabuk yapabilirsiniz. İhtiyaç dahilindeki bu sigortaları, setler halinde bulabilir ve bu şekilde oluşabilecek sigorta atmalarına karşı temkinli olursunuz. İndirimli standart sigorta gibi aramalarınız sayesinde alışverişinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Pazarama.com ile arabanız için farklı birçok ürüne oluşabilir, ihtiyaçlarınızı güvenli şekilde karşılayabilirsiniz.