Bendir
Bir çalgı aleti olan bendir, klasik Türk müziği başta olmak üzere birçok tasavvufi müziğin çalınmasında kullanılıyor. Vurmalı bir çalgı olan bendir, iki bacağın arasına yerleştirilerek ya da bacak üzerinde çalınabiliyor. Ritim derslerinde de sıklıkla kullanılan bendir, keçi derisinden imal ediliyor. Geniş yüzeyi sayesinde rezonansı arttırmayı sağlayan bendir, birçok amaçla kullanılıyor. Ayarlı bendirler; PVS ham maddesinden üretiliyor. Ayarlanabilir bendir modelleri ergonomik bir tasarıma sahip olduğu için her yere kolaylıkla taşınabiliyor. Standart bendir tefler 52 cm olarak üretilirken, ayarlanabilir bendirler 40, 42, 46 cm çaplarında satışa sunuluyor. LED’li vurmalı enstrümanlar kına gecelerinde ortama ambiyans katmak amacıyla tercih ediliyor. Hareketli bir ortam yaratmak amacıyla kullanılan LED’li bendir aletlerinin bazılarında sanatçıların resimleri yer alıyor. İran yapımı olan bazı bendir modelleri çeşitli resimler ile etkileyici bir ambiyans yaratıyor. Dışarıdan akort sistemine sahip olmayan bendirler, çeşitli ısı derecelerine maruz bırakılarak akort ediliyor. Ayrıca su damlaları kullanılarak akort edilen bendirler de mevcut. Deri bendir modelleri ise dışarıdan alyanlı ve içten burgu akort sistemine sahip. Bu şekilde bendir müzik aleti ile farklı ses tonları elde edilebiliyor. Bendir çeşitlerini görüntüleyerek Pazarama.com’un sunduğu cazip fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
Bendir Nedir?
“Bendir nedir?” sorusu klasik Türk müziğinde kullanılan vurmalı bir ritim çalgısı olarak cevabını buluyor. Zikir defi ve zikir bendiri olarak da geçen bendir Türk tasavvuf müziğinin yanı sıra Türk halk müziğinde de kullanılıyor. Standart çapı 52 cm olan bendirin ses kalitesi kasnağına ve maddesine göre değişiklik gösteriyor. Bendir plastik ya da deri malzemeden yapılıyor. Deri bendirlerde kasnaklardaki vidalar sıkıldıkça ses tonu değişiyor. Çakmak-kibrit yardımıyla deri bendir iki dakika ısıtıldığında daha kaliteli bir ses sunuyor.
Bendir Çeşitleri
Farklı ritimlerle müzik çalmaya imkan tanıyan bendir çeşitleri, hem Batı hemde Türk müziğinde kullanılıyor. Bendirlerin kasnak kısmında yer alan deriler, farklı hayvanlardan elde ediliyor. Ufak çaplarda satışa sunulan bendirler kolayca her yere taşınabiliyor. Ergonomik tasarımı ile kullanma ve taşıma kolaylığı sunan bendir müzik aleti, müzisyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Zilli deflerden farklı olarak bendir, zilsiz tasarımı ile kullanım pratikliği sunuyor. Ayarlanabilir yapıdaki bendirler, her yaştan kullanıcı tarafından tercih edilebiliyor. Ayarlı bendir ölçüleri 41, 42 ve 46 cm olarak belirtiliyor. Bendir modelleri arasında; İran yapımı resimli, akortlu, profesyonel, Mevlana resimli ve deri ceviz kasnaklı farklı kültürleri yansıtan birçok seçenek yer alıyor. Kendiliğinden akortlu olan bendirler hem hobi hemde profesyonel amaçlı kullanılabiliyor. Gürgen ağacından tasarlanan ve keçi derisi kullanılan ayarlanabilir anahtarlı profesyonel bendirler, genellikle müzisyenler tarafından tercih ediliyor. Minik halka yüzükler kullanılarak tasarlanan halkalı bendir modelleri, yağmur sesli efektleri ve sentetik derileri ile birinci kalite bir üretime sahip oluyor. Havadaki nemden etkilenmeyen bendir modelleri, her koşulda ritimleri net bir şekilde çıkarıyor. En çok tercih edilen bendir modelleri arasında; beyaz vidalı vurmalı bendir, pirinç zilli bendir, çift sıralı bendir ve içten akortlu bendir sayılabiliyor. Daha küçük çaplarda tasarlanan LED’li bendirler ise çocuklar tarafından ya da kına gecelerinde kullanılabiliyor. Bir ritim enstrümanı olarak kullanılan zincirli bendir, erbane olarak da biliniyor.
● Deri Bendir
Vurmalı çalgılar arasında yer alan deri bendirler farklı ses tonları sunuyor. Derinin kalınlığına, elde edildiği hayvanın cinsine ya da tabakalanma yöntemine göre bendirden çıkan ses değişiklik gösteriyor. Gerçek deri bendir üretilirken fiske tekniği kullanılıyor. Suni deri bendir tasarlanırken ise tuşe ismi verilen çalma tekniği uygulanıyor. Gerçek derilerin akordu yapılırken ısıtma ve soğutma tekniklerinden yararlanılıyor. Bas bendir ismi verilen kalın ve büyük bendir, tok ve güçlü bir sese sahip. Boyutları ve ağırlığı sebebiyle bas bendir, diz üzerinde kullanılabiliyor. Kasnağın üzerinde yer alan aparat sayesinde bas bendir sehpa üzerinde de icra edilebiliyor.
● Zilli Bendir
Çeşitli boyutlardaki ve sıklıktaki zillerle tasarlanan zilli bendir, erbane olarak da isimlendiriliyor. Zil sırasının çokluğuna bağlı olarak erbaneden çıkan ses ve sesin şiddeti değişiklik gösteriyor. Bendirin çıkardığı sesin yanında duyulan zil sesleri ile hoş tınılar elde ediliyor. Zilli bendir özellikle dini eserlerin icrasında sıklıkla değerlendiriliyor.
Bendir Özellikleri
Bendirler farklı malzemeler ve kasnaklar kullanılarak dizayn ediliyor. Farklı malzemeler kullanılarak bendirin ses tonunda değişiklik yaratılabiliyor. Çıkan ses tonunu değiştirmek amacıyla bendirin kasnak vidaları gevşetiliyor ya da daraltılıyor. Vurmalı sazlar arasında yer alan bendir müzik aletinin özellikleri;
- Bendirler plastik ya da deri malzemeler kullanılarak tasarlanıyor.
- Kasnağın üzerine deri giydirilerek elde edilen bendir çalgısı iç kısmında ikiye ayrıldığında farklı ses tonları elde edilebiliyor.
- Müzik aletinin kasnak kısmında koyun ve keçi derisi kullanılıyor. Ayrıca farklı hayvan derileri kullanılarak seste değişiklik sağlanabiliyor.
- Doğru şekilde kullanılan ve saklanan bendir uzun bir süre kullanılabiliyor.
- Özel bir kılıf içerisinde saklanan bendir, farklı hava koşullarından etkilenmiyor ve özelliğini yitirmiyor.
- Zarif tasarımlara sahip olan bendirler, yolculuk sırasında dahi kolayca taşınıyor.
- Bendir modelleri her yaş grubuna hitap eden seçeneklerden oluşuyor.
- Gürgen ağacı, ceviz kasnak gibi malzemelerden bendir tasarlanıyor.
- Akortlu ve ayarlanabilir bendirler profesyonel kullanımlar için uygunluk gösteriyor.
- LED’li bendirler genellikle kına gecelerinde tercih ediliyor.
Bendir Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bendir çeşitleri farklı malzemelerde ve boyutlarda üretiliyor. Kullanım amacına göre bendir seçimi yapılabiliyor. “Bendir alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabı aşağıda maddeler halinde sıralanıyor.
- Öncelikle kullanıcıların akort sistemini göz önünde bulundurması gerekiyor. Örneğin; burgu akort sistemine sahip olan bendirlerde akort dışarıdan görünmüyor ve hafif bir yapıya sahip. Dıştan akortlu sistemlerde ise akort malzemesi çokluğu sebebiyle bir miktar ağırlık söz konusu oluyor. Önceliği enstrümanın hafifliğine veren kullanıcıların alyon akort sistemini tercih etmesi öneriliyor.
- Bendir seçimini üretildiği malzemesi de etkiliyor. Gerçek deriden üretilen bendir modellerinde zamanla ya da hava koşullarına bağlı olarak genişleme görülebiliyor. Bu durum da akortta değişikliğe neden olabiliyor. Bendir seçiminde bu koşullara dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.
- Elle kullanım için gerçek deri ya da suni deriden tasarlanan bendirler önerilir iken, bagetle kullanım için film deri bendirlerin seçilmesi tavsiye ediliyor.
Bendir Nasıl Çalınır?
“Bendir nasıl çalınır?” sorusu müzik aleti çalmaya meraklı olan kullanıcılar tarafından merak ediliyor. İki bacak arasına yerleştirilerek veya elde tutularak bendir çalınabiliyor. Bendir bacakların arasına sıkıştırıldığı zaman sol el ile tutularak bilek kısmı ile çalgı destekleniyor. İki elin parmaklarıyla ritim tutturularak düzenli ve disiplinli bir şekilde bendir çalınabiliyor. Genellikle tasavvufi müziklerle çalınan bendir, ilahiler ile beraber sıkça kullanılıyor. Bunun dışında klasik Türk müzikleri çalınırken ya da hızlı ve ritimli müzik ortamlarında da bendir tercih ediliyor.
Bendir Fiyatları
Bendir fiyatları için Pazarama.com üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Bendir çeşitleri için; fiyat artan, fiyat azalan, en yeniler, en favoriler ve en çok şekilde sıralama yapabilirsiniz. Marka, malzeme, fiyat ve satıcı filtrelemesi yaparak satın almak istediğiniz bendire daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Farklı fiyat seçenekleri ile satışa sunulan bendir modelleri arasından bütçenize hitap edeni sepetinize ekleyerek hemen satın alabilirsiniz.