Kategori Perküsyon
Varsayılan
    Toplam 20 / 1852 ürün

    Perküsyon Nedir?

    Perküsyon vurmalı bir çalgı türüdür. Elle veya sürterek ya da ovarak ses çıkaran bir türdür. İnsan sesinden sonra en çok kullanılan ses olduğu varsayılmaktadır.

    Eski Yunancada ritim akış anlamına gelmektedir. Ritmi oluşturan şey ise çeşitli uzunluktaki vuruşların meydana getirdiği ses bütünlükleri ve serileridir. Bu modern yapıda ise ritmi elde etmek için en çok kullanılan müzik aleti de perküsyondur. Tüm Perküsyon Çeşitlerini pazarama.com adresinden temin edebilirsiniz.

    Müzik aletlerinin ve ritmik seslerin İnsan psikolojisi için çok önemli bir etkileri vardır. Ve bu sesleri üretmek için de çeşitli aletlere ihtiyaç duyulur. Bunlardan en önemlisi ise vurmalı çalgılardır. Vurmalı çalgıların genel adı perküsyondur. Bazıları sadece elle bazıları ise bir aparat ile kullanılır. Davul, ucu ince olan uzun çubuklar ile ses çıkarırken darbuka aparat kullanmaya gerek yoktur. Sadece el ile ses çıkarılabilir haldedir.

    Hatta ve hatta vurmalı çalgılar arasına geleneksel Türk halk oyunlarında kullanılan kaşık da yer alır. Bu kaşık şimşir ağacından üretilmiştir. Ve çatlamaya karşı dirençli bir yapıdadır.

    Modern müzik sisteminin içinde tüm müzik aletleri teknolojik bir yapıya bürünüp karmaşık hale gelmişlerdir ama perküsyon bunların dışında kalmış ve hala yalın formunu korumaktadır.

    Latincede Perküsyon kelimesi percussio ve percussus anlamlarından gelir. Percussio ise ritimsel anlamda dövmek ve çarpmak manası gelirken; percussus, vurmak anlamındadır.

    Darbuka kelimesi de yine aynı şekilde Arapça darp (vurmak) köklerinden gelmektedir.

    Perküsyon müzik sektörü dışında da iki birimin birbirine sürterek sen çıkarması anlamında da kullanılmaktadır. Ama tabi ki en yaygın kullanılan sektörü müzik sektörüdür.

    Bu müzik aletinin icadı tarihin en eski dönemlerinden başlamıştır. Kabileler arasında, farklı kültürlerde müzik yaparken kullanılmıştır. Bu tip vurmalı müzik aletleri genellikle ritim duygusunu hissetmek için kullanılır. Coşkulu bir ortamda ritim hissetmek için ve çeşitli dini ayinlerde perküsyon aletleri yer almıştır. Hali hazırda insanoğlunun kullandığı ilk ritim vurmalı çalgılar tarafından çıkarılmıştır.

    M.Ö 2000 / 3000 yılları arasında davulu ilk kullananların büyük çoğunluğu kadın olarak tasniflenmiştir. Mezopotamya dinine göre ilk davulun yaratılışı tanrıçalara tarafından yapılmış ve ilk davulu kullanan ise bir rahip olmuştur. O dönemler sırf bu sebepten ötürü tanrı ve tanrıça gıyabında yapılan tüm dini törenlerde çalınmıştır davullar ve kadınlara adanmıştır.

    Perküsyon Çeşitleri Nelerdir?

    Sesin nasıl üretilmiş olması perküsyon aletlerinin çeşitlendirmede etkin olmuştur. Tabi bilimsel sınıflandırmalar da söz konusudur. Ama günlük hayatta bir kişi dinleyerek ve gözlemleyerek, beş kategori ile sınıflandırarak perküsyonun nasıl ses ürettiklerini anlamlandırabilir.

    Bunlardan ilki idiofon olarak adlandırılır. Bu tipteki çalgılar titreşim ile ses çıkarırlar. Bunlara örnek vermemiz gerekirse ziller, el zilleri, çanlar, marimba, gong, kastanyet bunlardan bazılarıdır.

    İkinci kategori membranofon olarak adlandırılmaktadır. Bu türde çalgılar ise üzerindeki zarların titreşimi ile ses çıkarırlar. Örnek vermek gerekirse bunlardan bazıları her türlü davul çeşitleri ve darbukadır.

    Üçüncü kategori kordofondur.Örneğin piyano kanun santur gibi…

    Dördüncü kategori aerofon ile adlandırılır. Bu tip çalgılar ise üflemeli olan çalgılardır, ama bu tip çalgılarında bazıları perküsyondur. Örnek vermek gerekirse siren, borazan, tabanca ve düdüktür.

    Ve beşinci kategori elektrofon olarak adlandırılır. Adından da belli olduğu sürece elektrik ile ses çıkaran müzik aletidir. Bu tür çalgılar hoparlöre ihtiyaç duyarlar. Hoparlör de titreşimlerle ses üreten idifonlara benzetilebilirler. Bunlara örnek olarak da bilgisayarlar, teremin ve mıdı cihazları verilebilir.

    Bunların yanı sıra müzikal işlevlerine göre çeşitlendirmek gerekirse burada önemli olan frekanslarının belirlenebiliyor olması ya da frekanslarının belirlenemiyor olmasıdır. Timpani, mızrak, marimba, arp, ksilofon ve vibrafon belirlenebilir frekanslara sahip müzik aletleridir. Bunların aksine ziller, düdükler ve tüm davul türleri ise frekansları belirlenemeyen müzik aletlerindendir.

    Perküsyon çeşitleri kültürel köken farklılıklarına göre de sınıflandırılabilirler. Yani folklorik vurmalı çalgılar ve modern yaygın vurmalı çalgılar olarak çeşitlenebilir. Folklorik vurmalı çalgılara örnek olarak berimbau, timbal, tabla, djembe, cajon ve latin perküsyon aletleri verilebilir. Modern yaygın vurmalı çalgılara ise örnek olarak davul setleri yani bateri ve orkestralarda kullanılan perküsyon aletleri verilebilir.

    Perküsyon aletleri manuel veya elektronik olarak tasarlanan çeşitleri de mevcuttur. Müziğe yeni başlayanlar için çalışma pedleri de çok faydalı olacaktır. Bu pedlerin de elektronik ve manuel olarak çeşitleri mevcuttur. Bu elektronik pedler içinde şarkı barındıranlarından tutun da çaldığınız şarkıları kaydeden çeşitlerine kadar farklı versiyonları mevcuttur. Hatta bu versiyonlarda bilgisayara bile aktarım yapabilmektesiniz.

    Farklı formlarda tasarlanıp üretilen perküsyon aletleri farklı ezgiler yaratarak farklı sesler üretirler. Hatta arama yapmak istediğinizde çok farklı türde üretilmiş perküsyonlar karşınıza çıkacaktır. Bunun sebeplerinden biri de her ülkede farklı türde üretilmiş olmasıdır. Her ülkenin kendine özgü bir tarzı mevcuttur. Türkiye Afrika Amerika İspanya gibi ülkelerin kendine özgü tarzları mevcuttur. Ve bu her kendine özgü tarz farklı bir ses tınısı meydana getirir.

    Sadece biz yetişkinler için değil çocuklarımızın beyin gelişimi için de çok önemli bir enstrümandır. Ahşaptan üretilmiş olanlar doğal olduğu için kavramaları çok kolay olur. Ve bu kavrama ile el ve kol kasları gelişme gösterir. Çıkardıkları sesler onların psikolojik olarak rahatlamasını sağlar. Sosyal yaşamlarında da onlara özgüven aşılar. Çocuklarımızın meraklı tavırları sayesinde yeni ritimler meydana çıkaracaklardır. Ve bu yeni ritimler sosyal çevresinde daha rahat hareket etmesine ve kendini daha sağlıklı ifade etmesine neden olur. Hem enerji atmalarına yardımcı olan bu müzik aleti hem de yeni ürettikleri sesler ile hayal dünyalarını besleyecektir. Yeni nesil perküsyon aletlerinde ortaya çıkan melodileri kaydetme özelliği olduğundan, çocuğunuzun meydana getirdiği sesler ordusunu kaydedip tekrar tekrar dinleyebilirsiniz. Hatta bu kaydettiğiniz ritimler ile siz de ona eşlik edebilirsiniz. Hem beraber zaman geçirmek size ve çocuğunuza iyi gelecektir. Bunun yanı sıra çocuğunuz ruhen kendini geliştirip rahatlatırken sizinle bir arada olup beraber zaman geçirdiğiniz ve eş zamanlı etkinlik yaptığınız için ebeveyn birlikteliği de artacaktır. Kaydedilen ritmik seslerle dans ederek hem siz formda kalırsınız ve hareket etmiş olursunuz hem de çocuklarınız hareket ederken tüm vücut kaslarını geliştirmiş olurlar.

    Biz yetişkinler için de sertçe bir platforma vuruyor olmak büyük ölçüde stres atmamıza yarayan bir etkinliktir. Bateri çalarken mutsuz olan birini görmek neredeyse imkânsızdır.Ya da darbuka çalan birini görmek. Ya da davulun tokmağıyla davula vurup mutsuz olmak imkânsızdır. Bir kere deneyerek büyük bir hobiye sahip olmamanız içten bile değil. Size çok iyi geleceğine emin olabilirsiniz. Hatta size iyi gelmesi hem etrafınızdaki kişiler tarafından fark edilecek ve sizin mutluluğunuz onların da mutlu olmasına yardımcı olacaktır.

    Perküsyon Fiyatları

    Her bütçeye uygun olarak tasarlanan perküsyonlar farklı fiyat çerçevelerine mevcuttur. Perküsyon fiyatları genelde ahşaptan üretildiği için çok makuldür. Yeni başlayanlara yani amatör olarak müzikle ilgilenenlerde ve profesyonel olarak müzikle ilgilenenlere göre farklı destek yani yardımcı aparat ve parçaları mevcuttur. Bu tüm ürünleri en güvenilir adreste Pazarama.com adresimizde bulabilirsiniz. Hatta set olarak satın aldığınızda daha avantajlı bir fiyat elde edebilirsiniz.