Çok sayıda farklı mikroskop türü vardır ve bunların her biri benzersiz sorunları çözmek için kullanılır. Mikroskop çeşitleri 5 ana başlık altında toplanır.
Stereo Mikroskop
Bileşik Mikroskop
Ters Mikroskop
Metalurji Mikroskobu
Polarize Mikroskop
Gereksinimlerinize uygun olanını Pazarama.com adresinde sunulan çeşitlilik sayesinde bulabilir ve güvenle satın alabilirsiniz.
Mikroskopların geniş bir kullanım alanı vardır. Bu bağlamda birden fazla seçenek bulabilmeniz mümkündür.
Stereo Mikroskop: Stereo mikroskoplar, elinizde tutabileceğiniz çeşitli örneklere bakabilmeniz için tercih edebileceğiniz türdür.Stereo mikroskop, 3 boyutlu bir görüntü ya da "stereo" görüntü sağlar ve genellikle 10x - 40x arasında büyütme imkanı verir. Stereo mikroskop imalatta, kalite kontrolde, madeni para toplamada, bilimde, lise projelerinde ve botanikte sıklıkla kullanılır. Bir stereo mikroskop tipik olarak hem iletilen hem de yansıtılan aydınlatmayı sağlar ve ışığın içinden geçmesine izin vermeyecek bir numuneyi görüntülemek için tercih edilebilir. Genellikle stereo mikroskop altında görüntülenen örneklerden bazıları; madeni paralar, çiçekler, böcekler, plastik veya metal parçalar, baskılı devre kartları, kumaş örgüleri, kurbağa anatomisi ve tellerdir.
Bileşik Mikroskoplar: Bileşik mikroskop aynı zamanda biyolojik mikroskop olarak da adlandırılabilir. Bileşik mikroskoplar laboratuvarlarda, okullarda, atık su arıtma tesislerinde, veterinerlik ofislerinde ve histoloji ve patolojide kullanılır. Bileşik mikroskop altında görüntülenen numuneler, numuneyi düzleştirmek için bir lamel kullanılarak bir mikroskop lamı üzerinde hazırlanmayı gerektirir. Öğrenciler, slayt hazırlama sürecini ortadan kaldırarak zamandan tasarruf etmek için hazırlanan slaytları sıklıkla mikroskop altında incelemeyi tercih edebilir. Bunun için uygun televizyon modeli veya projeksiyon ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bileşik mikroskop çeşitli örnekleri görüntülemek için kullanılabilir; bunlardan bazıları şunları içerir: Kan hücreleri, yanak hücreleri, parazitler, bakteriler, algler, doku ve organların ince kesitleri. Bileşik mikroskoplardan çıplak gözle görülemeyen örnekleri görüntülemek için de yardım alınabilir. Bileşik mikroskobun büyütülmesi en yaygın olarak 40x, 100x, 400x ve bazen 1000x'tir. 1000x'in üzerinde büyütme yapabilen mikroskoplar genellikle düşük çözünürlük sunduğundan pek tercih edilmez.
Ters Mikroskoplar: Ters mikroskoplar, biyolojik ters mikroskoplar ya da metalurjik ters mikroskoplar olarak mevcuttur. Biyolojik ters mikroskoplar 40x, 100x ve bazen 200x ve 400x büyütme sağlar. Bu biyolojik ters mikroskoplar, petri kabındaki canlı örnekleri görüntülemek için kullanılır. Ters çevrilmiş bir mikroskop, kullanıcının petri kabını düz bir tablaya yerleştirmesine olanak tanır ve objektif lensler tablanın altına yerleştirilir. Ters mikroskoplar in vitro fertilizasyon, canlı hücre görüntüleme, gelişim biyolojisi, hücre biyolojisi, sinir bilimi ve mikrobiyoloji gibi alanlarda tercih edilebilir. Bu mikroskop modelleri genellikle dokuları ve hücreleri, özellikle de canlı hücreleri analiz etmek ve incelemek için araştırmalarda kolaylık sağlar. Metalurjik ters mikroskoplar, büyük parçaları yüksek büyütmede kırık ya da arıza açısından incelemek için kullanılır. Sağlanan büyütme açısından biyolojik ters mikroskoba benzerler, ancak temel farklardan biri, numunelerin bir petri kabına yerleştirilmemesi, bunun yerine numunenin düz bir tarafının, sahne üzerinde düz bir şekilde durabilmesi için hazırlanması gerektiğidir. Bu pürüzsüz numune büyük olasılıkla cilalanmıştır ve bu nedenle bazen disk olarak da adlandırılabilir.
Metalurji Mikroskopları: Metalurji mikroskopları, ışığın içinden geçmesine izin vermeyen örnekleri görüntülemek için tasarlanmış yüksek güçlü mikroskoplardır. Yansıyan ışık objektif merceklerden geçerek 50x, 100x, 200x ve bazen 500x büyütme sağlar. Metalurjik mikroskoplar, metallerdeki mikron düzeyindeki çatlakları, boya gibi çok ince kaplama katmanlarını ve tane boyutlarını incelemek için kullanılır. Metalurjik mikroskoplar, havacılık endüstrisinde, otomobil imalat endüstrisinde ve metalik yapıları, kompozitleri, camı, ahşabı, seramikleri, polimerleri ve sıvı kristalleri analiz eden şirketler tarafından tercih edilir.
Polarize Mikroskoplar: Polarize mikroskoplar, kimyasalları, kayaları ve mineralleri incelemek için iletilen ve/veya yansıyan aydınlatmanın yanı sıra polarize ışık kullanır. Polarize mikroskoplar jeologlar, petrolologlar, kimyagerler ve ilaç endüstrisi tarafından günlük olarak kullanılan cihazlardır. Tüm polarizasyon mikroskoplarında hem polarizör hem de analizör bulunur. Polarizör yalnızca belirli ışık dalgalarının içinden geçmesine izin verir. Analizör numuneyi aydınlatacak ışık miktarını ve ışığın yönünü belirler. Polarizör temel olarak farklı dalga boylarındaki ışığı tek bir düzleme odaklar. Bu işlev, mikroskobu çift kırılımlı malzemeleri görüntülemek için mükemmel hale getirir.
Dijital mikroskop, bir dijital/mikroskop kamerasının bağlandığı ve görüntü çıktısının bir ekranda ve/veya monitörde görüntülendiği geleneksel optik mikroskobun bir çeşididir. Çoğu modelde kullanım için yazılım ve bilgisayar bulunur. Dijital mikroskopun özellikleri şunlardır:
Dijital kameranın ürettiği büyütme, görüntünün görüntülendiği monitörün boyutuna göre belirlenir ve bu da ona ortalama optik mikroskoptan daha fazla büyütme kapasitesi sağlar. Geleneksel bir mikroskopta büyütme gücü, göz merceği büyütmesinin objektif mercek büyütmesi ile çarpılmasıyla belirlenir.
Dijital mikroskop kullanmanın ergonomisi, her gün saatlerini mikroskopla çalışarak geçiren her sektördeki kullanıcılara fayda sağlar. İzleyiciler, bir göz merceğinden bakma ihtiyacı ortadan kaldırılarak ya da büyük ölçüde azaltılarak rahat ve dik bir pozisyonda oturabilirler. Dijital mikroskoplar bir bilgisayar monitörüne bağlanabilir ve ardından izleyici/konferans görüntülemesi için bir LCD projektör aracılığıyla geniş bir ekrana yansıtılabilir.
Tipik olarak bu mikroskop çeşitleri, bilgisayarda çalışan ve mikroskobun işlevini destekleyen bir yazılımla birlikte tasarlanır. Yazılım sayesinde görüntülerin görülebilmesi ve yakalanabilmesi sağlanır. Bu mikroskopların farklı türleri vardır:
El mikroskopları: Öğrenciden tıbbi ve endüstriyel araştırmalara kadar mevcut olan birçok dijital mikroskop türü arasında el tipi üniteler çok popülerdir. Taşınabilirdirler, tutulmaları kolaydır ve fabrika zeminlerinde kullanım ve çeşitli endüstrilerdeki saha çalışmaları için idealdirler.
Floresan mikroskoplar: Görüntü oluşturmak için ana ışık kaynağı olarak floresan ve fosforesansı kullanan optik mikroskoplar.
Faz mikroskoplar: Canlı veya ölü lekesiz örnekleri görüntülemek için tasarlanmış ters veya dik mikroskoplar.
Polarize mikroskoplar: Bu mikroskoplar, ışık dalgası titreşimini tek bir yönde zorlamak için polarize ışık kullanır. Bu, anizotropik numunenin üç boyutlu yapısını ve bileşimini değerlendirmenize olanak tanır.
Stereo mikroskoplar: Tipik olarak ışığı numunenin içinden geçirmek yerine yansıtır. Elektrikli bileşenleri, devreleri, bitkileri, sanat eserlerini ve eserleri görüntülemek için idealdir.
USB Mikroskoplar: Dijital mikroskoplar, kameranın mikroskoba adandığı yerdir. Dijital kamera kalıcı olarak takılıdır ve çıkarılamaz. Dijital Mikroskop paketleri, c mount adaptör aracılığıyla bağlandıkları mikroskoptan çıkarılabilen dijital mikroskop kameralarıdır.
Taşınabilir mikroskoplar: Küçük ve genellikle kablosuz özelliklere sahip olan portal mikroskoplardır. Ulaşılması zor yüzeyleri görüntülemek için idealdir ve genellikle tıbbi amaçlar, saha muayenesi ve dermatoloji uygulamaları için kullanılır.
Genellikle okuldaki fen derslerinde kullanılmak üzere tasarlanan, düşük güçlü, dayanıklı bir optik mikroskobu ifade eder. Öğrenci mikroskopları, ilk ve orta okullardan, lise ve üniversite öğrencilerine kadar herkes tarafından kullanılabilir.
İlkokul Mikroskopları: Bunlar, uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmış, 400x'e kadar büyütme özelliğine sahip daha düşük fiyatlı bileşik mikroskopları içerir.
Ortaokul Mikroskopları: Değişen kalite gereksinimlerine ve bütçelere uyacak şekilde daha geniş çeşitlilikte monoküler, binoküler ve trinoküler mikroskopları içerir.
Üniversite-Tıp Fakültesi: Daha sofistike mikroskopistler için daha yüksek kaliteli mikroskoplardır.
Mikroskoplar kullanım alanları doğrultusunda farklı özellikler sunacak şekilde tasarlanır. Bu nedenle üretim malzemeleri, boyutları ve işlevsellikleri değişkendir. Bu durum kullanıcıların en iyi sonuçları elde edebilmesine olanak tanırken mikroskop fiyatları üzerinde de etkilidir. Farklı alternatifleri Pazarama.com adresinde bulabilirsiniz.