Pena
Telli müzik aletleri arasında yer alan mandolin, gitar ve ukulelenin daha kolay çalınabilmesi için penaya ihtiyaç duyulmaktadır. Penanın imalatı genellikle; boynuz, mika ve kemikten yapılabildiği gibi üretiminde plastiğin kullanılması da mümkündür. Dünya genelinde pek kişi tarafından yardım alınan penanın üretim materyalleri farklı sebeplerden dolayı değişkenlik gösterebilmektedir. Bu materyallere örnek olarak pirinç ve kaplumbağa kabuğu verilebilir. Bunun dışında taşların oyulması ile meydana getirilen pena çeşitleri de bulunmaktadır.
Ürün modellerini incelemek için Pazarama.com adresiniz ziyaret edebilir ve bünyesinde bulundurduğu pek çok çeşit arasından ihtiyacınıza uygun olanı seçebilirsiniz.
Penanın Üretiminde Kullanılan Materyaller ve Önemi Nedir?
Penanın; telli çalgıların icra edilmesini kolaylaştırabilmek adına kullanılan yardımcı bir araç olduğunu söylemek mümkündür. Kullanılan müzik aletinin parmaklar ile de çalınması mümkün iken pena kullanılması hata olasılığını da etkileyen unsurlardan bir tanesidir. Pena; kullanım kolaylığı sağlamanın yanı sıra telli çalgıların ses kalitesinde de etkili olabilmektedir. Bu nedenle ürünü temin ederken üretiminde kullanılan materyallere dikkat etmeniz gerekmektedir. Doğru materyal seçimleri sesin sorunsuz ve doğru bir şekilde çıkmasını sağlayacak etkenler arasında yer almaktadır.
Uygun özelliğe sahip olan ham maddeler arasında ilk sırada fildişi yer alırken, sırası ile kemik, boynuz ve ağaç şeklinde sayılması mümkündür. Materyal; telli çalgıdan çıkan sesin tonunu büyük oranda etkilediği için sahip olduğu kalitenin önemini ön plana çıkmaktadır. Bu materyallerin her biri avantaj ya da dezavantaja sahip olabilmektedir.
Üretimi plastik kullanılarak yapılan malzemelerin yaygın şekilde kullanmasına etki eden en önemli faktör düşük maliyete sahip olmasıdır. Ancak hammaddesi plastik olan pena modelleri ile notaları istediğiniz berraklıkta çıkarmanıza engel teşkil edebilmektedir. Mika ise plastik malzemeye nazaran daha sert bir yapıya sahip olsa daha kırılgandır.
Telli müzik aletlerini pena kullanmadan parmaklarınız yardımı ile çalabilmeniz için tırnaklarınızın uzun olması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda tırnak uzatabilmek mümkün olmayacağı için pena kullanmanız size fayda sağlayacaktır.
Klasik gitarı yeni çalmaya başladığınız zamanlarda tırnaklarınız ile rahat bir şekilde çalabilmeniz mümkündür. Fakat tırnaklarınızın yeterli sertliğe ve uzunluğa sahip olması gerekmektedir.
Telli çalgılara ilgi duyuyorsanız ve öğrenme aşamasındaysanız farklı boyutlara, kalınlıklara ya da materyallere sahip pena modelleri arasından; performansınızı olumlu anlamda etkileyecek ve istediğiniz verimi alabileceğiniz ürünleri tercih edebilirsiniz. Farklı yapılara ve özelliklere sahip pena çeşitleri içinden; hem yapacağınız müziğin tarzına hem de parmağınıza uyum sağlayacak olan modelleri seçmeye özen göstermelisiniz. Böylece doğru ses tonlarını çıkarabilecek, müzik aletini daha kolay icra edebilecek ve hata yapma olasılığını en aza indirgemiş olacaksanız.
Pena Çeşitleri Nelerdir?
Küçük oldukları için kaybolma ya da unutulma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sorunlar ile sıkça karşılaşıyorsanız ya da yaşama ihtimalinizi önlemek istiyorsanız pena kutusu temin edebilirsiniz. Bu kutu sayesinde penanızı güvenle ve kolay bir şekilde yanınızda taşıyabilirsiniz. Pena kutusu aynı zamanda hem müzik aletinin hem de penanın bir arada bulunmasına da olanak tanımaktadır. İsterseniz boyuna ve rengine göre sıralayabilirsiniz. Böylece hem daha düzenli olacaklar hem de göze hitap edebileceklerdir.
Unutulma ya da kaybetme ihtimaline karşı pena kutusu dışındaki başka bir alternatif ise kolye biçiminde dizayn edilen pena modellerini temin edebilirsiniz. Bu ürünü kendiniz için satın alabileceğiniz gibi özellikle telli müzik aleti icra eden sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz. Kolye pena modelleri pek çok renk ve seçenek avantajına da sahip olmanın yanı sıra sert, yumuşak ya da esnek olacak şekilde de tercih edebilirsiniz.
Pena modellerini sağladığı konforun dışında dış görünümüne önem verecek şekilde de temin edebilirsiniz. Özellikle telli müzik aletini yeni icra etmeye başlayanların önem verdiği kriterler arasında yer almaktadır. Bu kıstaslar sizin için önem arz ediyor ise penanızı set şeklinde almak isteyebilirsiniz. Böylece dilediğiniz anda farklı modelleri kullanabilme ve deneyebilme avantajına da sahip olabilirsiniz. Pena kullanan bazı kişiler değişik setleri bir araya toplayarak veya birleştirerek kendi koleksiyonlarını hazırlamaktadırlar.
Kullandığınız penanın ne derece konfor sağladığını; kullanım açısı ile değerlendirebileceğiniz gibi elinize olan uyumu ile de anlayabilirsiniz. Pena modellerinin sahip olduğu boyutlar değişkenlik gösterebilmektedir. Müzik aletinden çıkan ses, kullanım şekline bağlı olduğu gibi icra eden kişinin duyu aralığına göre değişebilmekte ve farklılık oluşabilmektedir.
Kalın bir yapısı bulunan pena modelleri ile ince olanlara nazaran daha kalın ve tok sesler çıkarabilmek mümkündür. Ayrıca kalın olan penaları kullanabilmek için daha fazla güç sarf edilmesi gerekebilir. Telli çalgıları profesyonel anlamda icra edebiliyorsanız bu kalın pena çeşitleri ile değişik teknikler deneyerek ve daha az güç harcayarak da güzel ses tonları elde edebilirsiniz. Bu durumun gerçekleşebilmesi için profesyonelliğin yanı sıra çokça pratik de yapılması gerekmektedir.
İnce ve esnek bir yapısı olan penalar daha çok ritim için kullanılmaktadır. Sololar esnasında ince pena modellerinin kırılma ihtimali söz konusu olabilir. Genel olarak belli bir kalınlık ölçüsü olmasa da 1 mm veya 1.21 mm kalınlığına sahip olan pena modelleri dengeli sesler çıkarabilmenizi sağlayacak düzeydedir. Tok ve baslı sesleri kolay bir şekilde çıkarabilmek için ise 2 mm ya da 3 mm kalınlık düzeyi uygunluk sağlayabilir.
Telli çalgılar arasında bulunan gitar gibi enstrümanların rahat bir şekilde çalınabilmesi için parmağınıza kolay yerleşebilen ve uyum sağlayabilen esnek pena modellerini tercih edebilirsiniz. Bu modeller enstrümanı yeni çalmaya başlayacak olan kişilerin sıklıkla kullandığı çeşitler arasında yer almaktadır.
Penanın boyutu tellerin parmaklardan kayma ihtimaline karşın büyük kolaylık sunmaktadır. İstediğiniz sesleri hatasız ve düzgün bir şekilde çıkarabilmek için doğru tutuş açısını yakalamanız gerekmektedir. Bu sonuca da yapacağınız pratikler sayesinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Tutuş şekilleri müzik aletini çalan kişiye özel bir durum olduğundan, tutuş açısını tek tip ile sınırlamak yanlış bir bilgilendirme olacaktır. Bunun yanı sıra penanın yaygın bir şekilde pek çok kişi tarafından kullanılan tutuş tekniklerinin de mevcut olduğunu söylemek mümkündür. Dilerseniz bu teknikleri de çalışma anlarınızda deneyebilir ve sizin uygun olan pozisyona karar verebilirsiniz. İcra ettiğiniz müzik aletine tam bir hakimiyet sağladıktan sonra pratiklerinizden ve alışkanlıklarınızdan kaynaklı olarak rahat pozisyonu kendiliğinden almış olacaksınız. Müzik aletini çalmaya ve pena kullanmaya ilk başladığınız zamanlara el kaslarınızın zorlandığını hissedebilirsiniz ancak bu doğal bir durumdur. Zaman içerisinde edindiğiniz kazanımlar sayesinde bu zorlanmalar ortadan kalkacaktır.
Doğru kalınlığa sahip penaya karar verebilmek için dilerseniz farklı kalınlıkları deneyebilir ve hangisinin sizin için doğru bir tercih olduğunu belirleyebilirsiniz.
Pena Fiyatları
Üretim materyali olarak pek çok seçeneği bulunan pena modelleri arasından; mika ve plastik kullanılarak imal edilenler uygun fiyatlara sahip olabilir. Ancak bu modelleri tercih ederken yaşayabileceğiniz dezavantajları da göz önünde bulundurmalısınız.
Üretim esnasında kullanılan ağaç, fildişi ya da boynuz ham maddelerine sahip olan modeller ile istediğiniz performansı ve verimi sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz.
Materyallerin çıkan seslere büyük etkisi olduğunu da dikkate alarak bir seçim yapmanız doğru bir karar olacaktır.
Pena fiyatlarına etki eden en önemli faktör üretildiği materyaldir. Ürünün kalitesi, özellikleri, kalınlığı gibi etkenler de fiyatı etkileyebilmektedir.
Fiyatlar ve özellikler hakkında bilgi alabilmek için Pazarama.com adresini ziyaret edebilirsiniz.