Kategori Piller
Varsayılan
    Toplam 20 / 2524 ürün

    Piller

    Günümüz elektrik enerjisinden bağımsız olarak pil ile çalışan elektronik aletler, sıklıkla kullanılıyor. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren ve depolayan piller, elektronik aletlerinin prize takılmadan çalışmasını sağlıyor. Pil teknolojisinin gelişmesi ile farklı işlevsel kullanım alanlarında çeşitli özelliklerde piller kullanılıyor. Aynı özelliklere sahip piller, boyut ve kapasiteleri ile farklı model ve çeşitlerde üretiliyor. Cep telefonu, tansiyon aleti, kulaklık, tartı gibi elektronik aletlerinde farklı farklı pil çeşitleri kullanılıyor. Teknolojinin gelişmesiyle standart pillerin yanında elektronik alete özel tasarlanan pil modelleri de bulabilirsiniz. Hayatınızı kolaylaştıran birçok üründe kullanılan piller, şarj edilebilir ya da tek kullanımlık modellerde üretiliyor. Çift yönlü akım ile kendini yenileyebilen pil çeşitlerine şarjlı pil deniyor. Tek kullanımlık pil modelleri, tek yönlü akım ile tasarlanıyor. Farklı güç seviyelerinde tasarlanan piller, farklı şekillerde ve farklı boyut seçenekleri ile üretiliyor.  Çapları yüksekliklerinden büyük olan düğme piller, düşük enerji ile çalışan elektronik aletlerde kullanılıyor. Saat pili de denilen düğme piller, küçük boyutlu elektronik aletleri uzun süre çalıştırabiliyor. Uzun ömürlü kullanım imkanı sunan şarjlı piller, daha az çevre kirliliğine yol açıyor. Biten pillerin gelişigüzel çöplere atılması çevre kirliliğine yol açıyor. Piller bittiğinde pil toplama noktalarındaki geri dönüşüm kutularına atarak çevre kirliliğinin önüne geçebilirsiniz. Tek kullanımlık piller tekrar şarj edilerek kullanılamıyor. Pil şarj aletlerine tek kullanımlık pilleri yerleştirerek doldurmaya çalışmak tehlikeli sonuçlar verebilir. Piller farklı boyutları ve farklı enerji seçenekleri ile üretiliyor. Elektronik eşyanın türüne göre değişen pil modelleri ile elektronik aletlerinizi istediğiniz yerde çalıştırabilirsiniz. Pil çeşitleri ve fiyatları için Pazarama.com ile kısa sürede bilgiye ulaşabilirsiniz.

     

    Pil Çeşitleri

    Pillerin yapısında iki adet elektrot ve elektrolit sıvısı ile bulunuyor. Plastik veya metal dış kılıf ile tasarlanan piller, ıslak hücreli ve kuru hücreli olarak ikiye ayrılıyor. Islak hücreli piller yani aküler, araç motorunun çalışması için gereken elektriği sağlıyor. Kuru pil modelleri şarj edilebilir ve tek kullanımlık olmak üzere ikiye ayrılıyor. 

           Şarj edilebilen pil çeşitleri

    Tekrar tekrar kullanım için şarj edilebilen pillere şarjlı pil deniliyor. İleri teknoloji ürünü olan şarj edilebilen pilleri ortalama 500-100 defa doldurarak kullanabilirsiniz. Kimyasal yapılarına göre şarjlı piller kendi aralarında 4’e ayrılıyor. Nikel-kadmiyum (Ni-Cd), Nikel-metal (Ni-Mh ), Lityum-İyon ve Lityum-polimer şarjlı piller tek veya batarya halinde kullanılabiliyor. İleri teknoloji ürünü lityum iyon piller, yüksek kapasiteli yapıları ile teknolojik cihazlarda tercih edilebiliyor. Cep telefonu, laptop, müzik çalar gibi cihazlarda lityum iyon piller kullanılıyor. Lityum iyon şarjlı piller; boyutları, ağırlıkları ve sağladıkları enerji ile tercih edilebiliyor. Lityum polimer piller ile daha az şarj yoğunluğu ile ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Elektronik cihaz üreticilerinin talepleri doğrultusunda şekillenen lityum polimer şarjlı pillerin standart boyutları bulunmuyor. Lityum pillerden daha az enerji yoğunluğuna sahip nikel- kadmiyum piller, acil aydınlatma gibi alanlarda kullanılıyor.

           Şarj edilmeyen tek kullanımlık pil çeşitleri

    Tek kullanımlık piller içindeki kimyasal enerjisi bittiğinde doldurulmuyor. Her zaman dolu olarak satışa sunulan bu ürünlerin altında veya yanında son kullanma tarihi bulunuyor. Şarj edilmeyen ürünler içeriklerine göre çinko pil, alkalin pil ve lityum pil olarak çeşitleniyor.

           Çinko Piller: Negatif elektrot çinko, pozitif elektrotta karbon olarak üretiliyor. Bu piller düşük enerji kapasitesine sahip oluyorlar. El feneri, tv kumandası, radyo gibi az enerji gerektiren aletlerde verimli çalışabiliyorlar. Çinko piller, farklı boyut seçenekleri ile üretiliyor.

           Alkalin Piller: Beklediklerinde boşalma olasılıkları az olan alkali piller, çinko pillerden daha fazla enerji depolayabiliyor. Uzun ömürlü olan alkali pilleri kamera, oyuncak gibi aletlerde kullanabilirsiniz.

           Lityum Piller: Uzun ömürlü tek kullanımlık lityum piller, düşük akımla çalışan pek çok üründe kullanılabiliyor. Teknolojik pek çok aletin çalışmasında lityum pil modellerinden faydalanılıyor.

    Pil Özellikleri

    Pek çok elektronik alet, pil çeşitleri ile konforlu kullanım imkanı sağlıyor. Piller tek başına ya da batarya şeklinde gruplanarak kullanılabiliyor. Teknoloji firmaları, kullanılacak cihaza göre farklı boyutlarda pil tasarlıyorlar. Pil çeşitleri eğer cihaza göre özel tasarım değilse standart şekilde boyutlanıyor. Pil özellikleri, üzerinde bulunan harf ve rakam simgeleri ile ayrılıyor. Bir plin özelliklerini bilmeniz içim simgesel rakamların veya kotlamaların anlamlarını bilmeniz gerekiyor. Kalem piller AAA ve AA olarak ayrılabiliyor. AAA piller, daha ince ve küçük kalem pil olarak biliniyor. Her iki model de 1,5 volt elektrik gerilimi sahipken  AA piller, AAA pillerden daha fazla güç sağlıyor. AAA ve AA kalem pil çeşitleri; fener, oyuncak, kumanda, duvar saati gibi cihazlarda kullanılabiliyor. Oyuncak, elektronik müzik aletleri duvar saat modellerinde kullanılan C piller orta boy olarak adlandırılıyor. Büyük boy piller D tipi uzaktan kumandalı oyuncak modellerinde büyük el fenerlerinde kullanılabiliyor. CR serisi piller günlük yaşamda kullanılan pek çok cihazda bulunabiliyor. CR den sonra gelen rakamlar pillerin boyutlarını belirliyor. CR den sonraki ilk iki rakam, pilin çapını belirlerken diğer iki rakam yüksekliği belirliyor. CR2025 piller, genellikle bilgisayar ana kartlarında kullanılıyor. Yüksek kaliteli güç kaynağı LR44 piller, ufak boyutlu teknolojik ürünlerde kullanılıyor.  LR44 alkalin piller; tansiyon aleti, termometre, glukometre, saat, hesap makinesi, lazer kalem gibi cihazlara enerji sağlayabiliyor. LR44 alkali pil nedir sorusunu tek hücreli yüksel kaliteli güç kaynağı olarak cevaplayabiliriz. LR44 düğme pil olarak bilinen ürünler, şarj edilmeyen tek kullanımlık ürünler arasında yer alıyor. 18650 hücresi olarak adlandırılan lityum iyon pili şarj ederek kullanabilirsiniz. Hafif yapılı 18650 pilleri hayatın her alanında kullanabilirsiniz. Bu endüstriyel ürünün adındaki rakamlar, pilin boyutlarını simgeliyor. 18650 pillerde 18 çapı, 65 boyu ve 0 pilin biçimini simgeliyor. Pil seçimlerinizde enerji çıkışı cihazınızı çalıştıracak ve cihazınıza uygun modelleri seçmelisiniz. Alkalin pilleri şarjlı ve şarjsız çeşitleri ile uzun süre kullanabilirsiniz. Genellikle şarj edilebilecek şekilde üretilen lityum pil çeşitleri arasında tek kullanımlık modeller de bulunuyor. Enerji yoğunluğu fazla olan cihazlarda genellikle lityum pil çeşitleri kullanılıyor.

     

    Pil Alırken Ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Yaygın kullanım alanına sahip piller, teknolojik cihazlarınızı kablosuz kullanma imkanı sağlıyor. Pil tüketiminiz fazla ise şarj edilebilir pil çeşitlerini kullanabilirsiniz. Doğada uzun süre yok olmayan tek kullanımlık piller, kimyasal yapısı ile çevreye zarar veriyor. Geri dönüşümü zor olan bitik pilleri pil toplama merkezlerine atarak çevreye olumlu katkı sağlayabilirsiniz. Şarj edilebilen pil modellerini satın alırken mAh değerini göz önünde bulundurmalısınız. mAh yani miliampere-hour, şarjlı pillerin tek seferde ne kadar enerji topladığını belirtiyor. Şarj edilebilen pil çeşitleri, teknoloji üreten firmalar tarafından farklı özellik ve boyutlarda üretilebiliyor. Hatta teknolojik cihaza uygun tasarlanan şarj edilebilen pil çeşitleri bulunuyor. Pilleri kullanırken dikkatli olmanız gereken konuların başında pilin deformasyonu geliyor. Şişen veya aşırı ısınan pilleri kullanmanız cihazınıza zarar verebilir.  Pilinizi aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda şarj etmek doğru olamayabilir. Tek kullanımlık pillerden enerji alabilmek için ısırarak kullanmamalısınız. Tek kullanımlık pil modellerini asla şarj etmeye çalışmamalısınız. Şarjlı pillerin ömrünü uzatmak için enerjisi tamamen bittikten sonra şarj etmeniz yerinde olabilir.

     

    Pil Fiyatları

    Cihazlarınıza enerji sağlayan pil fiyatları, pilin cinsine, içeriğindeki maddelere, boyutlarına göre değişebiliyor. Şarjlı ve tek kullanımlık pil çeşitleri arasında fiyat farkı bulunabiliyor. İleri teknoloji ürünü lityum pil çeşitleri standart pillerden daha yüksek şekilde fiyatlanıyor. Pillerin üretici firması da pil fiyatları üzerinde etkili olabiliyor. Düşük ve yüksek enerji sağlayan pillerin üretiminde farklı teknolojiler kullanılıyor. Pil seçiminizi yaparken cihazınıza uygun verimli ürünleri seçmelisiniz.