Kategori Yumurta Zamanlayıcı
Varsayılan
    Toplam 20 / 38 ürün

    Yumurta Zamanlayıcı

    Yumurta zamanlayıcı, suda pişen yumurtanın ne kadar piştiğini gösteren yardımcı malzeme oluyor. Yumurta anne sütünden sonra gelen en iyi protein kaynağı olarak biliniyor. Yumurtanın sağlık açısından önemi dikkat çekiyor. Her kahvaltı sofrasında, özellikle çocuklar için yumurta yemek doktorlar tarafında da öneriliyor. Yumurtada bulunan amino asitler insan sağlığı için gerekli olan ve dengeli bir besin kaynağı olarak tüketiliyor. Yumurta da bulunan A, B, D, E ve birçok vitamin sayesinde insan vücudu için sağlık deposu oluyor. İyi kolesterolü yükselten yumurta sayesinde kalp rahatsızlıklarına karşı önlem alınmış olunuyor. Ayrıca beyin gelişimi için önemli olan kolin yumurta da bulunuyor. Sağlık açısından bu kadar önemli olan bu besin kaynağını tüketmek gerekiyor. Yumurta herkes açısından yenmesi gereken bir besin olmasına rağmen, bazı kişiler tarafından yemesi zor olabiliyor. Böyle durumlar için yumurtanın farklı yöntemlerle pişirilmesi öneriliyor. Birçok farklı yöntemle pişirilmesine imkan sağlayan yumurtayı tüketmek mümkün oluyor. Kahvaltılarda çeşitli pişirme yöntemleriye masada farklı tatlar elde ediliyor. Sandviç ve salatalara eklenerek hem besin değerlerini hemde lezetti arttırılmış oluyor. Birçok pasta, börek, çörek yapımında yumurta kullanılıyor. Hatta et yemeklerinde dahi yumurta kullanımı bulunuyor. En basit yumurta pişirme yöntemi suda pişirme oluyor. Haşlama olarak adlandırılan bu yöntemde, yumurtalar suya konularak belli bir zaman diliminde bırakılıp pişmesi sağlanıyor. Suda haşlanarak pişen yumurtaların farklı pişme süreleri oluyor. Haşlanmış yumurtalar cıvık, rafadan, kayısı, katı ve çok katı olarak pişiriliyor. Bu noktada istenilen yumurta kıvamına ulaşmak zor olabiliyor. Haşlanmış yumurtanın içi görünmediğinden bu kıvamlardan birini yakalamak için farklı yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemler kaynamış suda yumurtanın belli dakika tutularak alınması ile oluyor. Dakika tutarak ya da sayı sayarak gibi yöntemlerle istenilen kıvama ulaşmaya çalışılıyor. Mutfak zamanlayıcılarında kullanıldığı yöntemde kullanıcılar tarfından tercih ediliyor. Yine de her seferinde yumurta kıvamlarının tutmadığı oluyor. Bu kötü süprizleri ortadan kaldırmak için yumurta zamanlayıcı kullanmak kurtarıcı niteliği kazanıyor. Çok basit kullanımı olan yumurta zamanlayıcısı, yumurtalar gibi suya bırakılarak işlem görüyor. Kullanımı hem basit hemde eğlenceli olan yumurta zamanlayıcı her mutfakta yerini almaya başlıyor.

     

    Yumurta Zamanlayıcı Nedir?

    Yumurta zamanlayıcı nedir, sorusu kıvam konusunda kolaylık isteyenler için önemli bir konu oluyor. Özellikle yumurtayı sadece bir tarzda yiyebilenler için önem kazanıyor. Yumurta zamanlayıcısı, aynı bir yumurta görünümünde olup yumurtalarla birlikte tencereye konuluyor.

    Yumurta zamanlayıcısının üstünde 3 farklı çizgi bulunuyor. Bu çizgiler cıvık yumurta, kayısı yumurta ve katı yumurta için göstergeler oluyor. Yumurta zamanlayıcısının rengi koyu turuncuyken kaynayan suyun içinde kenarlardan beyazlamaya başlıyor. Beyazlık ilk çizgiye geldiğinde yumurta cıvık yumurta olmuş oluyor. İkinci çizgiye gelen beyazlıkta ise yumurta kayısı kıvamına varıyor. Son olarak yumurta zamanlayıcısının rengi beyaza döndüğünde yumurtanın kıvamı katı hale gelmiş bulunuyor. Yumurtanın taklidini yapan bu zamanlayıcı, suyun içindeki ısı derecesine göre hareket ediyor. Yumurtanın dışındaki kabuktan içerisi görülmediği için ve çatal gibi bir şeyle dokununca anlaşılamayacağından bu yöntem daha garanti oluyor.

     

    Yumurta Zamanlayıcı Nasıl Kullanılıyor?

    Yumurta zamanlayıcı nasıl kullanılıyor, sorusu yumurtayı istenilen kıvamda servis etmek isteyenler için önemli bir konu oluyor. Yumurta sağlıklı bir besin olmasının yanında birçok gıda yanında da lezzet arttırıcı oluyor. Mezelerde dahi kullanılıyor. Patates salataları gibi birçok salatada haşlanmış yumurta tercih ediliyor. Özellikle diyet yapan kişilerin yemek listesinde haşlanmış yumurta muhakkak bulunuyor. Haşlanmış yumurtanın çeşitlerinden herhangi birini yiyebilen ya da salatalara katı haşlanmış yumurta koymak isteyenler oluyor. Böyle durumlarda diğer yöntemlerle istenilen kıvam tutmaya biliyor. Özellikle çocuklar bu konuda daha hassas ve inatçı olabiliyor. Bazı çocuklara yumurta yedirmek zor iken istedikleri kıvamda pişmemiş bir yumurta ile karşılaştıklarında işler masada istenildiği gibi ilerlemiyor. Çocukların gelişimi için çok önemli olan yumurtanın sevdirilmesi, aile bireyleri için mesele haline gelebiliyor. Okul çağındaki çocuklar için hazırlanan sabah kahvaltılarında zaman kısıtlıyken, yumurtanın istenilen kıvamda olmaması bir sorun haline dönüşüyor. Yumurta zamanlayıcısı ile bu durumlar ortadan kalkıyor. Bu sayede hem çocuk için hem de aile büyükleri için dert olmaktan çıkıyor. İster cıvık yumurta ile kahvaltı olsun, ister kayısı ile sandviç ya da katı yumurta ile salata, bunları yumurta zamanlayıcısı ile planlamak daha pratik hale geliyor.

           Cıvık Yumurta Yapımı

    Cıvık yumurta yapımı, normal şartlarda yumurta kaynamış olan suya bırakılıyor ve 2 dakika sonra alınıyor. Soğuk suda yıkanarak yumurtanın tepesinden soyuluyor. Bu aşamada yumurtanın akışkan halinin olması bekleniyor. Fakat suyun kaynama durumu gözden kaçar ya da dakika karıştırılırsa istenilen sonuç elde edilemiyor. Bu gibi durumlarda mutfak zamanlayıcıları da kullanılsa, bir şeylerin ters gitme ve kıvamın tutmama durumu yaşanabiliyor. Yumurta zamanlayıcı ile bu durum daha pratik bir şekilde ve istenilen kıvamda gerçekleşiyor. Cezveye su konulduktan sonra kaynaması bekleniyor. Kaynayan suyun içine hem yumurta hemde yumurta zamanlayıcısı konuluyor. Yumurta zamanlayıcısının üstündeki ilk çizgi cıvık yumurta için oluyor. Koyu turuncu rengindeki yumurta zamanlayıcı belli bir süreden sonra kenarlardan beyazlamaya başlıyor. İlk çizgiye geldiğinde cıvık yumurta kıvamı için yumurta cezveden alınıyor. Bu aşamada ister soğuk suya ya da soğumaya bırakılıyor. Yumurtalığa konan yumurta tepesinden nazikçe soyularak cıvık hali görülüyor. Üzerine tuz ve isteğe bağlı olarak baharatlar kullanarak yemeye hazır oluyor. Cıvık yumurta az pişmesinden dolayı yumurta tüketiminde en sağlıklısı olarak tercih ediliyor. Cıvık yumurtayı tutturmak normal şartlarda çok zor oluyor. Biraz az kalsa suda çiğ kalıyor ya da birazcık fazla kalsa katılaşıyor. Pişme süresi ne kadar kısa olsada çok hassas bir gıda ile karşı karşıya kalınıyor. Yumurta zamanlayıcı ile bu durum daha pratik ve daha kesin olarak karşımıza çıkıyor.

           Kayısı Yumurta Yapımı

    Kayısı yumurta yapımı, belki de en zor tutturulan kıvam oluyor. Çünkü kaynamış suda bir tık fazla kalsa katı yumurta olmaktan öteye geçemiyor. Kayısı olarak adlandırılmasının sebebi, sarı kısmının aynı bir kayısıya benzemesinden dolayı kullanılıyor. Kayısı yumurtanın beyazı pişmiş, sarısı ne katı ne sıvı halde oluyor. Katı yumurtaya göre besin değeri daha zengin olduğundan tercih ediliyor. Normal şartlarda kaynamış suya yumurta konularak 4 ya da 4,5 dakika sonra alınması gerekiyor. Fakat suyun kaynaması dikkatten kaçar ya da süre konusunda karışıklık olursa, kayısı yerine katı yumurtayla karşılaşılıyor. Yumurta zamanlayıcı kullanıldığında ise, kaynamış olan suya yumurta ile yumurta zamanlayıcı konuluyor. Koyu turuncu renkteki yumurta zamanlayıcı bir müddet sonra kenarlardan beyazlıyor. Beyazlık, ortadaki ikinci çizgiye gelince cezveden alınıp ister soğuk suda yıkanıyor ya da soğumaya bırakılıyor. Kayısı yumurta da isteğe göre yumurtanın ya belli kısmı soyuluyor ya da tepesi soyularak kullanılıyor. Tamamen soyarak ekmek arasında sandviç olarak çok leziz oluyor.

           Katı Yumurta Yapımı

    Katı yumurta yapımı, özellikle diyet yapanlar için en çok tercih edilen yumurta şekli oluyor. Katı yumurtanın tok tutma durumu diğerlerine göre daha fazla olduğu biliniyor. Bu yüzden çabuk acıkan ya da zayıflamak isteyenler için iyi bir alternatif oluyor. Sabah kahvaltılarında ya da salatalarında muhakkak bulundurarak açlık hissini yaşamamaya çalışıyorlar. Birçok kişi içinde katı yumurta diğer kıvamlara göre daha çok tercih ediliyor. Katı yumurta da dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pişirilme süresi oluyor. Yumurta ne kadar çok pişerse besin değeri o kadar azalıyor. Bir yumurta çok pişerse besin değeri konusunda özelliği azalmış oluyor. Bu sebeplerden dolayı katı yumurta içinde tam zamanının tutturulması önemseniyor. Yumurta zamanlayıcısı ile katı yumurta yapmak çok daha pratik ve kesin bir hal alıyor. Kaynamış suyun içinde yumurta ile birlikte yumurta zamanlayıcı konuluyor. 5 ya da 5,5 dakika sonra koyu turuncu renkteki yumurta zamanlayıcının beyazlamış kısmı, 3. yani son kısma ulaşmış oluyor. Bu aşamada yumurtayı hemen almak gerekiyor. Bu sayede istenilen katı yumurta kıvamı tam anlamıyla tutturulmuş oluyor.

     

    Yumurta Zamanlayıcı Fiyatı

    Yumurta zamanlayıcı fiyatı, yumurta kıvamı konusunda sorun yaşayıp fiyatını merak edenler için önemli bir konu oluyor. Yumurta zamanlayıcı fiyatları zaman zaman indirim ya da kampanyalı yumurta zamanlayıcı olarak daha düşük fiyatlarla kullanıcılara sunuluyor. Özellikle kampanya ve indirimler takip edilerek alışverişinizi yapabilir ve böylece aile ekonomisine katkıda bulunmuş olursunuz.