Kategori Fidan
Varsayılan
    Toplam 20 / 7795 ürün

    Fidan

    Şehir yaşamından sıkılanlar bahçesi olan evlere geçiş yaparak bitki ve ağaç büyütüyor. Böylece yaşam alanları güzelleştiriliyor. Bahçeleri yeşillendirmek için fidan kullanılıyor. Fidan çeşitleri arasında yer alan meyve fidanları bahçelerde sıklıkla tercih ediliyor. Meyve fidanları büyüdükleri zaman hem meyve veriyor hemde şık bir ortam sunuyor. Bahçe peyzajında önemli bir yere sahip olan meyve fidanı bakımının iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Meyve fidanı dışında farklı ağaç ve bitkilerin fidanı da kullanıcılara sunuluyor. Örneğin; çam fidanı olgunlaştığı zaman büyük yeşil bir ağaca dönüşüyor. Bahçelerini ağaçlandırmak isteyen kullanıcılar sıklıkla çam fidanı tercih ediyor. Yapısı ve özellikleri sebebiyle çam ağacı meyve fidanlarına göre daha fazla büyüyor ve daha yeşil bir ortam sunuyor. Bitki olarak ise bahçelerde gül çok fazla tercih ediliyor. Yapısı ve güzel kokusuyla gül fidanı bahçe dekorasyonuna katkı sağlıyor. Fidanlar bitki, ağaç ya da meyvenin olgunlaşmamış haline deniyor. Meyve, sebze ve bitki olarak fidanlar üç gruba ayrılıyor. Bahçe dekorasyonu için en çok ağaç ve meyve fidanları değerlendiriliyor. Meyve fidanlarının özellikleri ve yapısı değişiklik gösteriyor. Fidan çeşitlerine Pazarama.com ile ulaşarak en beğendiklerinizi sepetinize ekleyerek satın alabilirsiniz.

    Fidan Çeşitleri

    Fidanlar küçük ev bahçelerinde ya da tarım için oluşturulan büyük bahçelerde ekilebiliyor. Yeterli arazi olması durumunda fidanlar tarımsal faaliyetler için de kullanılabiliyor. Fidan çeşitleri meyve, sebze ve bitki olmak üzere üç ana gruba ayrılıyor. Birçok çeşidi bulunan fidanlar farklı kullanıcı ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Meyve fidanları arasında aşılı, aşısız, tüplü ve çıplak köklü birçok seçenek yer alıyor. Aynı şekilde bitki ve sebze fidanlarında da aynı çeşitler bulunuyor. Fidanların her birinin kendine has özellikleri mevcut. İyi şekilde bakılarak büyütülen fidanlardan verim elde ediliyor. Fidanların bazısı ağaç olarak büyüyor. Buna örnek olarak zeytin fidanı verilebiliyor. Ağaç olarak yetişen zeytin fidanı verimli olduğu dönemde meyvesini veriyor. Tüm ağaçların verimlilik zamanları değişiklik gösteriyor. Ağaç haline gelen fidanların büyümesi biraz zaman alabiliyor. Fidan çeşitliliğinin fazla olması üretim yapan marka sayısının çok olmasından da kaynaklanıyor. Özellikleri ve bakımları ile farklılaşan fidanların büyüme oranı ve zamanlaması da değişiklik gösteriyor. Üzüm fidanı verdiği meyve ve tasarımıyla birçok bahçede kullanılıyor. Dallarının uzaması ile çardak şeklini alan üzüm fidanı, yaprak ve yapısıyla yaz günlerinde gölgede oturmak için uygun alanlar oluşturuyor. Verimli dönemlerde meyve veren üzüm fidesi oldukça lezzetli üzümler veriyor. Limon fidanı büyüdüğü zaman ağaç haline geliyor ve etrafa güzel kokular yayıyor. Güzel kokusu ve yeşilliği ile beğeni kazanan fidan zamanı geldiğinde limon meyvesi veriyor. Limon ağaçları hem küçük bahçelerde hemde tarımsal amaçlı büyük bahçelerde değerlendirilebiliyor. Ağaç dışında yerde yetişen fidanlar da mevcut. Yerde yetişen fidanlar arasında en sık tercih edilen olarak çilek fidanı sayılabiliyor. Aynı şekilde böğürtlen fidanı da yerde yetişiyor. Yetiştiğinde ağaç şeklini alan mandalina fidanı, yaydığı koku ve hoş görüntüsü ile beğeni kazanıyor.

    Fidan Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

    Fidan satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç detay bulunuyor. İlk olarak dikkat edilmesi gereken şey fidanın ekim yapılacağı yer ile uygunluğu oluyor. Ayrıca fidanın iyi bir şekilde yetişebilmesi için toprak ve iklimle de uyum göstermesi gerekiyor. Ağaçların en genç hali olan fidanlar arasından seçim yaparken aşılı olup olmamasına da dikkat edilmesi öneriliyor. Son olarak fidan seçiminde hangi amaçla kullanılacağının belirlenmesi gerekiyor. Çünkü bazı fidanlar sadece süs amaçlı tercih edilirken bazısı meyve de veriyor.

    Fidan Yetiştirme

    Fidanların çeşidine göre özellikleri ve yetiştirilme şekli değişiklik gösteriyor. Açık köklü ya da köklü fidanların dikim işlemlerinin fidanların uykuda olduğu sırada yapılması gerekiyor. Dikim yapılan zamanlar genellikle Kasım ve Nisan arasındaki aylar oluyor. Fidan yetiştirme sırasında kazılması gereken toprak büyüklüğü de değişiklik gösteriyor. Dikim anında fidanların köklerinin zarar görmemesi gerekiyor. Çünkü kırılan ya da zarar gören kökler, fidanların sağlıklı bir şekilde yetişmesini önlüyor. Örneğin; incir fidanı dikmek için belli başlı kurallar bulunuyor. İncir fidanı için toprağın yaklaşık 30 cm’e kadar açılması öneriliyor. Eşilen yere fidan dik bir şekilde konuluyor ve çıkan toprak dolgu olarak kullanılıyor. Dikimden sonra ise fidana ihtiyacı olan can suyu veriliyor. 5 ile 15 litre arasında sulama yapılması yeterli oluyor. Aynı şekilde kiraz fidanı da dikilebiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta fidanın dik bir şekilde ekilmesi oluyor. İklimin yağışsız olduğu yerlerde 10 ile 15 günde bir sulama yapılması tavsiye ediliyor. Kış mevsiminde çok yağmur yağması durumunda sulama yapmaya gerek kalmıyor. Her fidanın dikim tarzı ve sulama özellikleri değişiklik gösteriyor. Fidan dikiminde besleyici gübrelerden yararlanılması ve her fidanın ekimi için doğru zamanın beklenmesi öneriliyor.

    Fidan Nasıl Dikilir?

    Fidan nasıl dikilir?” sorusu yanıtını buluyor. Fidan dikiminden önce dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Yapısı gereği hassas olan ve zarar görebilen fidanları dikerken titiz davranmak gerekebiliyor. Fidanların açılan çukurlara yerleştirilirken dik bir şekilde konulması öneriliyor. Alt kısmında yer alan fidan köklerinin zarar görmediğinden emin olunması tavsiye ediliyor. Kökler fidanın büyümesini doğrudan etkiliyor. Minimum 30 cm çukur açılması gerekiyor. Ancak bu derinlik fidanın çeşidine göre de değişebiliyor. Son olarak fidanın uygun zaman dilimlerinde dikilmesi öneriliyor.

    Fidan Bakımı Nasıl Yapılır?

    Fidanların dikildikten sonra düzenli olarak bakımının yapılması gerekiyor. Çeşidine göre fidan bakımı değişiklik gösterebiliyor. Bakımlı olan fidan iyi bir şekilde yetişiyor ve verim veriyor. Fidanların bazısı ilk yıllarında çiçekleniyor ve meyve veriyor. Çıplak kök fidanların iyi bir şekilde büyüyebilmesi için çiçek ve meyvelerinin zamanı geldiğinde koparılması gerekiyor. Bu şekilde fidanın kökleri ve enerjisi yapılandırılıyor. Dikilen fidan ağaç boyutuna geldiğinde güçsüz dallarının koparılması öneriliyor. Budama işlemi fidan bakımının olmazsa olmazları arasında sayılabiliyor. Fidanların budama zamanları çeşidine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Budama ile ağaç daha güçlü ve taze dallar çıkarıyor. Fidan bakımının olmazsa olmazlarından bir diğeri ise gübrelenmesi oluyor. İlk dikimlerde yavaş etki gösteren organik maddeli gübreler tercih edilebiliyor.

    Fidan Fiyatları

    Fidan fiyatları tüplü ya da açık köklü oluşuna göre değişiklik gösteriyor. Tüplü fidanlar yılın her mevsimi dikilebiliyor, açık köklü fidanlar ise yalnızca kış mevsimindeki altı aylık süreçte dikilebiliyor. Aynı zamanda fidanlar meyve veren ve vermeyen olarak da iki ayrı gruba ayrılıyor. Bu fark fidanın fiyatını doğrudan etkiliyor. Farklı markalar tarafından satışa sunulan fidan çeşitlerine Pazarama.com üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Beğendiğiniz fidanları doğrudan sepetenize ekleyerek satın alabilir veya daha sonra satın almak için “Beğendiklerim” kısmında bekletebilirsiniz. Online alışverişe özel sunulan ekonomik fiyatlardan yararlanarak bütçenizden tasarruf edebilirsiniz. Artan bütçeniz ile daha fazla fidan satın alabilir ya da farklı ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İnternet üzerinden yaptığınız fidan alışverişi ile kazandığınız zamanı kendi hobilerinizi yapmak için değerlendirebilirsiniz. Fidanları fiyat artan ya da fiyat azalan şeklinde sıralayabilirsiniz. Beğendiğiniz fidanlar arasında hem özellik hem de fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.